» »

Fizika-nihanje

Fizika-nihanje

nokaut240 ::

Nihali sta na začetku v ravnovesni legi. Potem pa ju "premaknemo" v smeri, kot kaže slika. Nariši grafe odmika v odvisnosti od časa, hitrosti v odvisnosti od časa in pospeška v odvisnosti od časa. Zapiši tudi ustrezne funkcije (enačbe). Če lahko, prosim še za razlago, zakaj je tako.

[img]http://www.shrani.si/f/7/6B/3G88x9C6/ni...

nokaut240 ::

To je pravi link :P

schtr4jh ::

Graf za odmik:
Narišeš sinus, pri katerem začneš zgoraj (največji odmik v levo), greš čez sredino (telo je v ravnovesni legi), do skrajne spodnje točke (telo je v desni skrajni legi), čez sredino (telo je v ravnovesni legi), nazaj do vrha (skrajna leva lega). Odmik bo zmeraj manjši, dokler se po nekem času ne ustavi (razlog je upor zraka ter posledična izguba energije).

Graf za hitrost:
Narišeš sinus, pri katerem začneš na sredini (v skrajni levi legi je hitrost 0), nadaljuješ zgoraj (v ravnovesni legi je hitrost najvišja), sredina (ko pride do desne lege, je hitrost spet nič), spodaj (ponovno najvišja hitrost), sredina (telo je ponovno v skrajni legi in se za trenutek ustavi - hitrost je nič) ... Graf je od grafa za odmik zamaknjen za 90 stopinj (četrt periode).

Graf za pospešek:
Podoben, kot pri grafu za odmik, le da je frekvenca za 1x višja (2 periodi pospeška sta 1 perioda odmika).

Sem skoraj 100%, da so stvari takšne, za vsak slučaj pa me naj kdo popravi, oziroma poglej v kakšnem učbeniku.

Lp

Zgodovina sprememb…

• spremenil: schtr4jh ()

echo ::

enačbe:
s = s0*sin(omega)t
v = v0*cos(omega)t
a = -a0*sin(omega)t

Pazi minus pri pospešku. Zaradi tega je graf praktično prezrcaljen graf odmika.
Potem je pa še nekaj stvari:
v0=s0*(omega)
a0=v0*(omega)= s0*(omega)2

Sicer se je pa to jemalo pri pouku, ni spadalo ravno pod "zanimivosti", ki jih zapišeš ali ne ...
Za grafe ooglej pri zapiskih drugih, če lahko, na netu ravno ne najdem primerov, ki jih želiš.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fizika - Naloga

Oddelek: Šola
132288 (2066) Wisse
»

valovanje

Oddelek: Šola
6870 (668) Flea
»