» »

Kaj točno je "delo na črno"?

Kaj točno je "delo na črno"?

SmeskoSnezak ::

Kaj je delo na črno? A je to, da grem k sosedi nastavit router za eno pijačo? A da sosedu pokosim travo za 10€, ki jih porabim za pico in pijačo? Al če kolegu inštaliram nek program/igro za 20€? Kaj točno je delo na črno?!? In zakaj se reče "delo na črno"? Je nelegalno ali kako je s tem? Sprašujem, da mi bodo te stvari jasne...
@ Pusti soncu v srce... @

PacificBlue ::

SmeskoSnezak ::

Hvala lepa,a bi raje videl povzetek, če lahko. Torej odgovor za "blontne". :))

Najbolše na zgornjih primerih, če se da odgovoritit komu.
@ Pusti soncu v srce... @

Zgodovina sprememb…

PacificBlue ::

Aktivnosti, ki se ne štejejo za delo na črno, so:

medsebojna sosedska pomoč,
delo v lastni režiji,
nujno delo,
humanitarno, karitativno, prostovoljno in dobrodelno delo po ZPDZC ali po drugih predpisih,
osebno dopolnilno delo.


In to da greš sosed nastavit router za eno pijačo ni delo na črno ampak medsebojna sosedska pomoč:). Če mu pa kaj malega zaračunaš in da to storiš večkrat(še pr drugih sosedih) bi se pa lahk mogoče štelo za delo na črno. Tukaj pa tud men nič čist jasno...

SmeskoSnezak ::

Ja, saj to ravno sprašujem, Pacific. Kako je, če namesto, da ti on časti pijačo, stalno v roko potisne 5EUR? :)
@ Pusti soncu v srce... @

Wox ::

Delo na črno, če si pravi Slo-Techovec ;)

PacificBlue ::

Z A K O N
O PREPREČEVANJU DELA IN ZAPOSLOVANJA NA ČRNO

3. člen

(1) Za delo na črno se šteje opravljanje dejavnosti oziroma dela v naslednjih primerih:
- če pravna oseba opravlja dejavnost, ki je nima vpisane v sodni register, oziroma opravlja dejavnost, ki je nima določene v temeljnem aktu, ali če nima z zakonom predpisanih listin o izpolnjevanju pogojev za opravljanje registrirane ali v temeljnem aktu določene dejavnosti,
- če podjetnik opravlja dejavnost, katere nima vpisane v ustrezen register, ali če nima z zakonom predpisanih listin o izpolnjevanju pogojev za opravljanje registrirane dejavnosti,
- če pravna oseba ali podjetnik opravlja dejavnost kljub začasni prepovedi opravljanja dejavnosti,
- če tuje podjetje ne opravlja dejavnosti v Republiki Sloveniji prek podružnic ali opravlja dejavnost brez ustreznega dovoljenja,
- če posameznik opravlja dejavnost oziroma delo in ni vpisan ali priglašen kot to določa ta ali drugi zakoni.
(2) Opravljanje dela na črno iz prejšnjega odstavka je prepovedano.

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?...

SmeškoSnežak

Jaz to tako razumem,da pogosto opravljanje take dejavnosti za 5evrov je delo na črno, če pa občasno tu in tam pa ne bi smelo biti sile.. Sicer je pa zakon IMO preohlapen..:D

Zgodovina sprememb…

SmeskoSnezak ::

Hmm... potem pa bolš, da rečemo delo na sivo,če je zakon preohlapn in ni neke točne definicije, ne na črno :D
@ Pusti soncu v srce... @

PacificBlue ::

Hmm... potem pa bolš, da rečemo delo na sivo,če je zakon preohlapn in ni neke točne definicije, ne na črno :D


Hehe ja,točno tako:)

Yohan del Sud ::

Itak je to eno veliko sivo polje. Sam bi rekel, da je vsako delo ZA DENAR, ki je v nasprotju z zgornjim zakonikom že lahko sporno. Zej, ali se pregajna nekaj v vrednosti bakšiša, je drugo, upam da ne delajo tu slona iz muhe. Poleg tega, če grem naštimat sosedi Wifi ruter, mail klienta in ji odprem facebuk račun lahko za to zaračunam 2 inženirski uri po 50 eur. Ona me meni eno po 100 eur za intenzivno senzualno masažo. :D Vsi srečni razen država.
www.strancar.com

SmeskoSnezak ::

Kaj pa pravi kak s-t pravnik? :P
@ Pusti soncu v srce... @

dronyx ::

Če greš nekomu rihtat router popoldan in je to tudi tvoj poklic, potem se to šteje kot delo na črno. Če logično pomisliš, ti dejansko s takim početjem odžiraš delo takim računalniškim specialcem, kot je sosed.si. Enako velja za ostale poklice.

Za delo v lastni režiji, ko dobiš sorodnike, da prepleskajo stanovanje ali pograbijo otavo, se šteje do tretjega kolena. Torej če pride pravnuk grabit k svojemu pradedku, je pravno to delo na črno, ker gre za četrto koleno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

SmeskoSnezak ::

Torej, če si računalniški tehnik, ker si pač naredil serš in poleti ne delaš nikjer, razen kakemu sosedu "porihtaš" komp, starejši sosedi pokosiš travo in kolegu naštimaš router, delaš na črno? :)
Al nima veze, kaj je tvoj poklic? Daj razloži, kak misliš tisto s poklicom, ker ne štekam.
@ Pusti soncu v srce... @

T-h-o-r ::

zakaj se sekiraš? država itak ne bo skušala prepreiti dela na črno, ker bi se vsi uprli
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

;-) ::

Najbolj smešna izjava naših v parlamentu je bila da bojo obdavčli delo na črno, kak ga bojo obdavčli če nevejo zanj če je delo na črno:D

LordTado ::

V sloveniji ni medsebojne sosedske pomoči, tako da je vsako delo za plačilo ali pijačo delo na črno!

:))

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Mavrik ()

profii ::

tud če sam seb pokosiš travo in nastaviš ruter delaš na črno, ker si odžrl dobiček podjetjem ki to počnejo?

T-h-o-r ::

na črno delaš tudi, če bereš knjige

ker odžiraš delo učiteljem
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Ciklamen ::

Delo na črno je vsako delo narejeno več ali manj brez računa in davka :)
- End of the Post ->

Utk ::

Če razmišljaš, če je tvoje delo že delo na črno, potem zelo verjetno je. Dokler žlahti in sosedom nekaj pomagaš, ne razmišljaš o tem.

tx-z ::

Kako je pa s kupovanjem daril? Vem da nima čist direktne povezave s tem, ampak vem da kao ne smeš nasploh osebi kupt darila večjiga kot tok pa tok dnarja, če ne se šteje že kot podkupnina(zdej govorim o tem recimo da kupš neki kšnmu učitlu)...Oz. pač če se zmenš da nekomu stalno kosiš travo, on ti pa mesečno plačuje 50€ ..Kao kot "nagrada"...Ne znam najbol razložit, ampak a kdo ve kako je s tem? Mislm da so take stvari pol legalne, če je max. nek določen znesk..
tx-z

dronyx ::

Torej, če si računalniški tehnik, ker si pač naredil serš in poleti ne delaš nikjer, razen kakemu sosedu "porihtaš" komp, starejši sosedi pokosiš travo in kolegu naštimaš router, delaš na črno? :)
Al nima veze, kaj je tvoj poklic? Daj razloži, kak misliš tisto s poklicom, ker ne štekam.

Jaz sem točno to enkrat pisal na blogu in so me podučili na primerih. Recimo če nekdo dela poklicno kot lektor in v prostem času nekomu lektorira zastonj, JE TO DELO NA ČRNO, čeprav ni zaslužil nič. Če pa bi pokosil travo sosedu, pa ne, ker je to medsoseska pomoč in se s košnjo trave ne bavi poklicno.

V tvojem primeru pa ne vem. Če bi bil zaposlen kot računalniški tehnik, lahko kosiš sosedu travo, ostalo je pa delo na črno. V primeru, da si brezposelen, pa ne bi vedel.

Je pa pri tolmačenju zakonodaje vedno tako, da se izoblikuje neka pravna praksa, kako se zakon tolmači. Ni vse samo črno belo.

Se mi pa zdi, da je glavni problem pri nas neizstavljanje računov privatnikov. Meni ni še noben privatnik dal računa in nekateri so me dobesedno debelo pogledali, ko sem jim omenil račun. NE, TO SE PLAČA NA ROKO, sem dobil direkten odgovor šefa d.o.o.-ja, ki je pri meni delal skoraj cel dan z tremi delavci! Računi pa ponavadi niso zato nič manjši, samo on nategne davkarijo. Samo kaj naj? Če se kregaš ali groziš z inšpektorji, ti bodo pa gume na avtu predrli ali še kaj hujšega.

Sicer pa davkarijo to dobro ve in pozna, kot kaže pa to nobenega prav dosti ne briga.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

c3p0 ::

V praksi se za ceno dogovoriš pred začetkom dela. Povprašaš tudi, ali boš dobil račun ali ne, predvsem pri kakih gradbenih oz. obrtniških delih, kjer je res praksa 90% na roko.

Od tvoje kreativnosti je odvisno, ali si boš na ta način priboril kak "popust", ali pa boš iskal koga drugega.

SmeskoSnezak ::

onyx, ja mene zanima ta del. V primeru nezaposlenosti.

Sicer pa še zdaj ni nobeden raztolmačil zakona. Kje je kak pravnik, ko ga iščeš :))
@ Pusti soncu v srce... @

Tody ::

Kar se tiče države je vse kar se ne plača davkov delo na črno.

V principu če bi ti od sosedove trave dobil 10 eur in jih potem prijavil pri dohodnini kot dodatni zaslužek, ter od tega plačal davek, bi kar se davčne tiče prišel komot skozi. Seveda bi lahko dobil kako kazen zato ker nisi lih pravni subjekt ampak to je druga tema :)

boogie_xlr ::

Maš firmo, pa delaš določene zadeve, za katere bi moral narediti originalen račun, brez računa in na keš, torej oslepariš državo za davek.

ABX ::

Vsakič ko daš cekine v žep in pri temu ne plačaš davka vladarju, je to delo na črno.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

MrBrdo ::

ja ni vsakič, če jaz posodim znancu 100EUR ni treba plačat davka ne meni ne njemu...
pomojem je delo na črno tako, če ti nekomu ponudiš da mu nekaj narediš in mu poveš koliko ti mora plačat.. če pa te on prosi da mu narediš in ti potem da nekaj po svoji presoji pa pomojem ni delo na črno.
ker dobit te itak ne morejo drugače, kot da nekomu (npr. nevede inšpektorju) ponudiš da mu nekaj narediš za x EUR na roko... če pa bi mu rekel da mu lahko narediš in da ti lahko da za kako pivo pa verjetno nima nobene podlage za dokazovanje kršitve.. ali pa če mu narediš pa ti on reče evo 20EUR ker si dobro naredil, ti tudi ne more reč da si delal na črno ker tega denarja nisi zahteval, torej je v bistvu darilo kar se ne davči

čist moje razmišljanje brez kake pravne osnove
MrBrdo

Tody ::

jah eno je kaj si ti hotel in kaj si ti mislil eno so pa dejstva. DDV pomen davek na dodano vrednost. Če ti nekdo razžaga drva je to dodatna vrednost, ki ti jo je ustvaril, ti ker si pošten mu plačaš njegov trud. Za državo pa je to dodana vrednost, ki jo ona seveda obdavči. In neglede na to a kdo pride k tebi in reče ej a maš kej drv za nasekat ali pa ti rečeš ej dej naseki mi drva je to delo na črno.

Če te ne ulovijo to še ne pomeni da nisi naredil prekrška :)

Greek ::

Zakaj bi človek zahteval pri kakih večjih delih račun? Da se bo država bogatila? Ni boljše, če se s podjetnikom dogovoriš za posel brez računa? Račun maš itak za material, ki si ga sam nabaviš, za delo pa se dogovorita brez računa. Zakaj? On ne plača davka, pa ti prideš ceneje skoz. Če pa hočeš račun pa bo vsak podjetnik postavil tudi višji račun, da bo pokril tisti davek, ki ga itak pobere država, torej boš plačal krepko več...

Tody ::

Zato ker če delaš za firmo more podjetje zadevo dat v stroške, to pa lahko naredi samo tako da sprejmeš račun.

V privat pa če hočeš uveljavljat garancijo na izvedeno delo, moreš met račun, drugače ti tudi sodišče ne pomaga.

svecka ::

Al pa zato če hočeš reklamirat zadevo in brez računa boš zelo težko čez prišel. Poznano iz prakse. Teli delavci so vsi šlamparji. Mejte jih skoz na očeh!

nejcek74 ::

Mah jaz sem pri računih kar zoprn, predvsem iz dveh razlogov.
1. uveljavljanje garancije: s pogodbo in računom za plačilo je precej enostavneje. In precej precej bolj zanesljivo
2. manjša ko je masa ljudi, ki plačujejo davke, višji so za njih. Ste redno zaposleni? Vaše delo je precej zaposleno. Ljudem plačujete na roke? Vaši davki bodo višji in višji.
Sploh pri gradbenih delih mi je smešno ko folk plačuje na roke. Potem pa se razburja zaradi slabe izvedbe del. V trenutku ko pristaneš na tako transakcijo, si se praktični odpovedal vsem garancijam. In to ne samo izvajalca ampak tudi materialu (garancija ne velja v primeru slabe izvedbe) in projektantu (aja, zid se vam je zrušil, ste dali beton prave marke vanj, ne veste, no kar izvajalca povprašajte).

Veron ::

Če greš nekomu rihtat router popoldan in je to tudi tvoj poklic, potem se to šteje kot delo na črno. Če logično pomisliš, ti dejansko s takim početjem odžiraš delo takim računalniškim specialcem, kot je sosed.si. Enako velja za ostale poklice.

malo me je zmotilo, ker si glih omenil sosed.si.
1) specialcem? lol no, študentje, med katerimi redko kdo zna kaj konkretnega, da ne bo pomote. Da ostalih ne omenjam
2) za tako ceno kot hočejo za svoje "storitve" pa hvala bogu, da se najde kdo, ki sočloveku to naredi 3x ceneje
3) tako kot plačajo svoje "zaposlene" je pa tud sramota...

onyx, ja mene zanima ta del. V primeru nezaposlenosti.

Sicer pa še zdaj ni nobeden raztolmačil zakona. Kje je kak pravnik, ko ga iščeš :))

so vedno pripravljeni odgovorit, vendar proti plačilu =) Zato verjetno težko pričakovat, da se bo kater tukaj oglasil in brezplačno podelil pravniški nasvet

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Veron ()

opeter ::

3) tako kot plačajo svoje "zaposlene" je pa tud sramota...


Če ni zaslužka, potem verjetno tudi ne morejo ne vem kaj plačati, ali?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

SmeskoSnezak ::

Za soseda imate posebno temo! Nadaljujte prosim tam...

Torej je delo na črno, če jaz sosedu nastavim ruter in mi da 5evrov? Potemtakem je delo na črno tudi, če mu pokosim travo za 5evrov.

Kaj, a zato so študentski servisi postali popularni? Sosed pošlje tja, da išče študenta. Jaz pa mu dam napotnico, ko mu pridem pokosit travo? Pa ne se šalit, no!
@ Pusti soncu v srce... @

Zgodovina sprememb…

opeter ::

Za soseda imate posebno temo! Nadaljujte prosim tam...

Torej je delo na črno, če jaz sosedu nastavim ruter in mi da 5evrov? Potemtakem je delo na črno tudi, če mu pokosim travo za 5evrov.

Kaj, a zato so študentski servisi postali popularni? Sosed pošlje tja, da išče študenta. Jaz pa mu dam napotnico, ko mu pridem pokosit travo? Pa ne se šalit, no!


Jep, žal je tako zakonsko predvideno.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Tody ::

Ja tako dobi cesar kar je cesarjevega, ti pa čisto vest ;) Poleg tega bo sosed plačal ene 7 ali 8 eur zato da bo teb študentski servis tebi dal 5.

SmeskoSnezak ::

Kapitalizem FTW torej.... daj cesarju še več denarja, ko itak ga že mamo sami premalo. Marš :P
@ Pusti soncu v srce... @

ABX ::

Samo pazi, ker če te Cesar dobi, te bo kaznoval.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

SmeskoSnezak ::

A gor po bregah tui hodi al kak? :))
@ Pusti soncu v srce... @

ABX ::

Foušija sosedov ne pozna meja.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

SmeskoSnezak ::

Ti si prava foušija. Prid kaj sem gor u Pohorske brege, tu smo pravi ljudje doma ;) Boš pr vsak bajt dubu liter domačega.
@ Pusti soncu v srce... @


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delo med počitnicami po OŠ

Oddelek: Šola
223619 (2724) Meizu
»

Carina in Davčna - povezani?

Oddelek: Loža
254231 (3515) fikus_
»

Ponujanje spletnih storitev in zakoni

Oddelek: Loža
223554 (2679) Gavran
»

Spletna stran Prevoz.org ugasnjena zaradi domnevno nezakonitega oglaševanja dela na č (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Novice / NWO
38584206 (69287) BlueRunner
»

Hvala vladi, da si bom lahko sam zgradil kurnik (WTF!?) (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28256134 (49211) amigo_no1

Več podobnih tem