» »

Premaknitev diska s Fedoro 5 v novejši računalnik

Premaknitev diska s Fedoro 5 v novejši računalnik

Saintek ::

Bi bilo izvedljivo, da iz zdajšnjega serverja vzamem ven disk s Fedoro 5 linuxom, ter ga priklopim v računalnik z boljšimi komponentami in bi se ta zagnal v novem računalniku ? Je kdo že to počel ?

DC- ::

Kar tako na easy ne bo šlo.
Teoretično gre samo rabiš kar nekaj znanja

Yohan del Sud ::

Da ne odpiram nove teme. Pravkar sem to danes naredil z 8 let starim 3 GB diskom iz P2 233 s Clarkconectom 2 prestavljenim v refurbish FJS ESPIRO P4 3.0. Pač prenavljam domači ruter strežnik. Zadeva je šla skoraj brez težav. Očitno, če pišem preko njega. Obe mrežni sem prestavil tja in vrstni red diskov zamenjal v biosu, pa ene par zadev je bilo potrebno potrditi med nalaganjem (sprememba HW pa to) in dela.

Vparašnje pa imam seveda, kako migrirat vso zadevo sedaj ena na ena iz tega že zadavnaj premalega diska na origanlnega 80 gb vgrajenega. Nova inštalacija je itak možnost, ma me vseeno zanima, raje bi nadgradil, če že lahko. Linuxa nisem povohal že prav toliko let in se mi ne sanja kje naj začnem niti iskat po internetu. Pa še formatirat moram original disk in tega v linuxu nisem niti nikoli probaval, razen ob začetni inštalaciji na original disk.
www.strancar.com

Tomay ::

Jaz sem do sedaj že večkrat prestavljal diske z Linuxom med različnimi računalniki. Tudi linux raid polja. Še največja težava je migrirat z ata na sata disk, ker je ata disk /dev/hdx sata pa /dev/sdx. Po novem nekatere distribucije za vse diske uporablja /dev/sdx.

Linux je precej bolj odporen na menjavo hw kot win. Ponavadi moraš samo mrežne kartice nastavit.

Glede migracije na nov disk:
Za image diskov jaz uporabljam System rescue cd
Poglej si gparted in partimage. S partimage lahko restoraš image na večjo particijo, na manjšo pa ne.

Vem, da sem podobno že pred časom naredil tudi z acronisom, samo je bilo potem potrebno na particiji nekaj popravit. Mogoče samo grub.

Če ne spreminjaš velikosti particije pa bi moralo iti že z dd.
Voodoo 4Ever

SasoS ::

Migracija je simple, fajle enostavno prekopiraš z cp -aR --preserve=all na nov disk. Ali pa restoraš kak backup (narejen z darom recimo). Sistem obudiš tako da bootaš iz rescue cdja, inštaliraš grub, popraviš fstab in po možnosti nadgradiš kernel oz. vsaj nanovo zgeneriraš initrd (zaradi driverja za disk). To je to...potem že v sistemu naštimaš mrežo, spremeniš hostname, na novo zgeneriraš ssh ključe, itd...

Yohan del Sud ::

Meni se ne zdi tole baš simpl.

A kaki ukaz v stilu "-findnewdisk -formatit -copy all fromoldmaindisk/includingrubandothershit -tothatnewdisk" ne obstaja?
www.strancar.com

jype ::

Seveda obstaja.

dd if=staridisk of=novidisk bs=512

Če pa hočeš uporabiti preostanek novega diska, moraš pa še povečat particije na novem disku (ki bodo enake kot so bile na starem) in povečati datotečne sisteme.

Yohan del Sud ::

Thnx.

Ampak prvi stavek bi prosil preveden bolj detaljno in razumljivo za zelo občasnega rabnika linuxa (jabtga niti ne vem kak se pogleda in kliče "staridisk" kamoli "novidisk") in drugi stavek tudi nekaj v tem smislu. Morda kaki link, če ne zahtevam preveč...
www.strancar.com

jype ::

Najprej moraš zbuditi sistem z odstranljive naprave (CD, USB, mehki disk) in s fdisk -l ugotoviti, kje imaš kaj.

Potem z ukazom dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=512 (/dev/sda je lahko tudi /dev/hda ali pa kaj tretjega - s fdisk -l boš ugotovil, kje je kaj, bs=512 pa pomeni, da se kopira en sektor hkrati, ne bajt po bajt, ker so sektorji na diskih vedno 512 bajtov dolgi) skopiraš podatke.

Na koncu še popraviš particijske tabele in povečaš datotečni sistem.

Yohan del Sud ::

Sva že spet malo bližje. :) Grem probat. Če me ni čez vikend nazaj sem nekaj zaj.
www.strancar.com

Saintek ::

Torej jutri ali v sredo pride nov računalnik za server in imam namen poiskusiti prvo z prestavitvijo IDE diska s fedoro 5 v nov računalnik. Nov računalik ima tudi asus ploščo in intel procesor. Kaj mislite se bo zagnala fedora v takšni konfiguraciji ? :)

Saintek ::

No, če koga zanima stvar se je zagnala skoraj brez problemov, sprva je za xserver težilo, da so se nastavitve spremenile in jih je prilagodil novi grafični, nakar se je vse lepo zbotalo do logina. Nato sem še imel edino malo telovadbe z internetom in zdaj vse deluje kot je v starem računalniku.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Boot particija

Oddelek: Operacijski sistemi
202368 (793) MrStein
»

Linux sprememba velikosti particije

Oddelek: Operacijski sistemi
132171 (1704) MrStein
»

Dual boot in grub

Oddelek: Pomoč in nasveti
6992 (779) Blinder
»

GRUB - problem po menjavi diska

Oddelek: Operacijski sistemi
61218 (1127) kriko1
»

Linux po instaliranju ne morem formatirat

Oddelek: Operacijski sistemi
342534 (2135) CCfly

Več podobnih tem