» »

Delo preko avtorske pogodbe

Delo preko avtorske pogodbe

Tammih ::

Zdravo..
Ker me šef noče redno zaposliti (gospodarska kriza pa take fore) bom verjetno prisiljen delati preko avtorske pogodbe. Zanima me, če ima kdo izkušnje s tem, in sicer ali obstajajo kake zanke ali druge posebnosti glede dela preko pogodbe.. Do sedaj vem, da mi delovna doba ne teče, da znašajo nominirani stroški 10%, ter dohodnina 25%.. Torej npr. na nakazanih 1700€ dobiš neto izplačilo 1317.5€. Sam si moram plačati zavarovanje (obvezno+dopolnilno=cca.40€) ter tudi prevoz in malico..

Ali ima kdo kake nasvete oz. ve še kaj drugega o tem???? Ta tedn imam namreč sestanek s šefom, kjer bomo poskušali uskladili interese ;)

slawc ::

IMHO ni vsako delo primerno za avtorsko pogodbo. Pa glej, da ne daš od sebe vsega, dokler ti tudi vsega ne plačajo.
LP, Slawc

Tilen ::

Kako si prišel do 1317.5EUR?

AFAIK :

Bruto plača: 1.700,00 EUR
Neto plača: 1.103,30 EUR
Bruto strošek delodajalca: 1.973,70 EUR
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

Damiani ::

Tu maš izračun, glede dohodnine pa ne vem. Jest sem po izgubi statusa študenta eno leto delal preko avto. honoranja. Ker sem imel še nekaj časa status študenta v tem letu so mi priznali še davčno olajšavo, tako da sem na koncu dobil vrnjene mal čez 1000evr. Res je da nisem bil pretirano priden.
Glede same pogodbe pa mislim da mora biti avtorsko delo oz. neko delo na projektu, ki izpolnjuje intelektualnega dela (vsaj uradno na pogodbi).

jini ::

kaj pa če odpreš s.p. za 2 leti, pobereš od države 4k5 EUR subvencije in skleneš kakšno drugo pogodbo z delodajalcem?

Wox ::

Mislim, da za to moraš biti prijavljen na zavodu vsaj eno leto, nisem pa siguren.

kaj pa če odpreš s.p. za 2 leti, pobereš od države 4k5 EUR subvencije in skleneš kakšno drugo pogodbo z delodajalcem?

C/P z drugega foruma :

Sicer pa ne gre za "nepovratna sredstva" ampak subvencijo za samozaposlitev s strani zavoda za zaposlovanje, ki mislim, da še vedno znaša 4.500 €.

Pa, če zarad keša odpiraš, pa moraš vedet:
- da se obvežeš, da boš samozaposlena najmanj 24 mesecev
- da je subvencija namenjena za pokrivanje prispevkov
- da so minimalni prispevki za socialno varnost podjetnika cca. 225 € (225€x24=5.400 €)
- da moraš voditi računovodstvo, kar če ne znaš in se ti ne bo dalo iskat, kako se poknjiži znaša dodatnih 50€/mesec (50€x24= 1.200 €)
- pa še kakšna članarina.... in veliko drugih nepredvidenih stroškov.

Tko da ti predlagam, da se kr sama ornk pozanimaš predno se spustiš v to, kaj vse vleče za sabo, da ne bo pol..... sm mislila... una mi je to rekla.... so mi rekl na forumu.... itd.

Želim ti vse naj naj naj, sam še vedno sama preveri koliko je globoka voda predno skočiš ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tilen ()

ARiL ::

Glede plačila dohodnine:
25 % je akontacija dohodnine, ki jo je plačnik dolžan odtegniti ob izplačilu in ne končna dohodnina.

Dohodnina se izračuna od letne osnove. Stopnje dohodnine so 16 %, 27 % in 41 %. Če bo zaradi višjega dohodka, del tega obdavčen po višji stopnji, kot je bila plačana akontacija, boš moral dohodnino doplačati oz. obratno. Višina letne dohodnine je seveda odvisna tudi od vseh obdavčljivih dohodkov in olajšav (študent, nizki dohodki, vzdrževani družinski člani...), ki ti pripadajo

Predlagam, da si narediš izračun koliko obdavčljivih dohodkov boš imel v letu 2009. Tako boš vedel, koliko zahtevati, da se pokrije razlika med akontacijo in celotno davčno obveznostjo.

hotlips ::

PO avtorski se kr dost dela zadne čase, je pa res, da so bolj kakšna "projektna" dela za to bl primerna.
U glavnem je tko kt si že sam povedu, samo obvezno zavarovanje se ponavad lahko zmeniš, da ti ga občina v kateri maš stalno prebivališče plačuje, ipak si nezposlen :).

Za SP greš pa na nek tečaj in pol si upravičen do subvencije 4,5KEUR, samo je pa potem mal drugače z davki ipd., je pa SP kr zelo pogosta praksa trenutno, jih poznam kar nekaj, ki so na tak način zaposleni pri raznih podjetjih. Problem bo nastal, ko folk ne bo mel veš subvencij in bo naenkrat precejšen del prihodkov bil primoran odvajat za socialo.

Drugač se mi zdi, da lahko glede SP pokličeš, al pa se kr oglasiš na ZZZSin se s kakšnim svetovalcem pogovoriš.

lp.hl

No, sem se dogovoru za avtorsko.. Nakazila bom dobival 1x na mesec.
Zdaj pa si nameravam urediti zavarovanje. Dopolnilno zavarovanje so mi sami odmrznili na Zavarovalnici Triglav (mel sem že sklenjeno ko sem pavziral faks), obvezno pa grem urejat v sredo. Zanima me, če kdo ve kake so šanse, da občina krije obvezno zavarovanje, glede na to, da sem v zadnjem letu delal prek študenta, zdaj bom pa preko avtorske.
Razmišljal sem tudi, da bi se prijavil še na zavod za zaposlovanje kot brezposelna oseba. Oni baje plačajo dopolnilno zavarovanje(ga pol zamrznem spet na Triglavu:) pa še cca 160 EUR dobiš. A ma kdo izkušnje glede zavoda za zaposlovanje in dela preko avtorske pogodbe?

Res hvala vsem za pomoč!!!

Če bi rad vračal se kar prijavi :)

Gost ::

gospodarska kriza pa take fore

Bullshit izgovor. Tak ponavadi ne zaposli človeka niti v konjunkturi.

Drugače je pa zavod za zaposlovanje namenjen BREZPOSELNIM osebam in ne osebam, ki prejemajo avtorske honorarje. Osebe na zavodu financiramo ostali državljani in je res fino videti ljudi, ki niso upravičeni do pomoči, da prejemajo podporo.

Na zavodu drugače:
- preverijo tvoje finančno stanje za 3 mesece nazaj
- tvojo lastnino (jahte, delnice, avtomobile)
- obvezni sestanki, kako najti zaposlitev
- dobivaš oglase za zaposlitev in na nekatere se moraš prikazati

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gost ()

No, pol bom pač poskusu se zment vsaj za plačilo obveznega zavarovanja..
Hvala in lp

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Tammih ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Avtorske in ostale pogodbe

Oddelek: Loža
325979 (4522) Zion10
»

Kako poiskati zaposlitev oziroma kako legalizirati moje delo? (strani: 1 2 )

6815657 (12947) St235
»

Avtorska pogodba, vprašanja

4110414 (9046) LeQuack
»

Konec absolventskega staža

Oddelek: Šola
72899 (2667) Blinder
»

Placevanje delovne dobe