» »

diska noče napajat

diska noče napajat

tdrago183 ::

No imam en problem in sicer sem notranji disk uporabljal kot zunanji, in se je pojavil problem ko sem želel danes po nekaj mesecih neuporabe priključiti disk na računalnik da bi si prenesel nekaj podatkov, ventar se disk ni hotel zavrteti, ozirmo sem zaznal probleme z napajanjem saj je disk pred tem ko sem ga nehal uporabljati deloval brezproblema in se je med delovanjem rahlo tresel tako da sem vedel da deluje sedaj pa tega tresenja več ni in s tem sklepam da je nekaj narobe z napajanjejm, priključil sem ga že na vse napajalnike ki jih imam v hiši vendadr nič, kaj prdlagate saj nekatere podatke nujno potrebujem. Konataktiral sem računalničara vendar je rekel da na specialnem servisu za to zaračunajo 200€ in več. toliko pa nedam. Ali je možno da je vezje na disku fuč in da ga zamenjam??? vsa menjnja dobrodošla!

LP Tomaz

ta_ki_tke ::

Ali je disk priključen na napajalnik v računalniku ali na kakšen zunanji napajalnik? Če na zunanji ATX, ki ni priključen na ploščo, je treba prej še kratko skleniti dve žici, ki ju sicer sklene POWER kabelček.
Če pa tok je, gre lahko samo za slab kontakt med IDE napajalnim kablom in pini na disku, zlasti IBM-ovi in HITACHI-jevi diski se radi začnejo tako obnašati, če se jih velikokrat predeva iz enega v drug računalnik. Treba je večkrat poskusiti (spet izpuliti kabel in ga vtakniti nazaj, vsakokrat seveda ob ugasnjenem računalniku, kar je precej zamudno). Če tudi to ne pomaga, je najbrž res treba zamenjati vezje.

tdrago183 ::

disk je bil priključen na poseben zunanji napajalnik in ni dal od sebe niti hu, nato ssem ga priključil na napajalnik v računalniku in isto, disk je Maxtorjev in je star okoli 4 leta.

DarwiN ::

Pa je ta zunanji napajalnik (ali kateri drugi na katerega si proklopil disk) morda več kot 12V ?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

tdrago183 ::

ni več kot 12v ker sem meril v multimetrom in kaže 11.7v

connel ::

Lahko da je šla elektronika na disku, zadeva se da kar enostavno rešit z zamenjo vezja iste serije diska, sam sem to že preizkusil in preverjeno deluje,... Je pa problem, kje boš dobil novo vezje.

SasoS ::

je to ide disk? si prav obrnil ide kabel? :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Adapter USB - SATA / IDE (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
595094 (4368) T-Mac
»

Računalnik se resetira (forever)

Oddelek: Pomoč in nasveti
291764 (1248) GTX970
»

LCD Monitor brez napajalnika - kakšnega kupiti?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
162410 (2049) Azrael
»

Zunanji disk - napajanje

Oddelek: Kaj kupiti
183667 (3252) SimplTech
»

zunanji trdi disk

Oddelek: Kaj kupiti
111419 (1131) Damjan Jagar

Več podobnih tem