» »

Geil Black Dragon DDR2 1066 MHz voltaža

Geil Black Dragon DDR2 1066 MHz voltaža

Krakatao ::

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem malček posodobil sistem. Imam Asus P5Q-E osnovno ploščo in Geil Black Dragon DDR2 2GB (2x1GB) 1066 MHZ rame (http://www.geil.com.tw/products/showSpe.... Ram pomnilnika delujeta preko Dual Channel.

Trenutno deluje vse kot je treba ampak me zanima nekaj v zvezi voltaže Ram-ov. V CPU-Z programčku pod "SPD" mi piše 1.8 V. Ali bi moral kaj spremijati v Biosih glede, da na proizvajačevi uradni strani stoji "Working Votlage: 2.2~2.4V". Hvala za pomoč!

tony1 ::

Jap. Če imaš spodoben BIOS, se da napetost RAMa lepo nastavljati (samo menu je včasih lahko malo skrit, verjetno nekje pri CPU).

S kakšnim programom za testiranje memorije (recimo memtest86+, ki ga dobiš na vsakem live cdju Ubuntuja) si potem poglej, kakšne vrednosti latenc so zapečene v RAM in torej kakšne upošteva BIOS. Včasih so to večje vrednosti od deklariranih in jih lahko v BIOSU spet nastaviš na manjše (kar je bolje).

Šele takrat v bistvu rabiš višjo napetost, da sploh kaj dela, pri običajni uporabi jo lepo pusti na defult vrednosti.

Krakatao ::

Hvala tony1 na odgovoru!

Zdej sm šel pogledat v Bios in imam DRAM Voltage nastavljen na [Auto]. Kaj zdej moram ročno spremenit na 2.2 ali 2.4 V? Ostalo pa bi ne bi rad spreminjal...

Han ::

Kakšna je trenutna napetost za spomin, lahko pogledaš s programom HWMonitor.

Z Memtest86+ stestiraj zadevo. V kolikor bodo napake, zvišaj napetost na deklariranih 2,2 V. Več po moje ne bo potrebno, niti ni priporočljivo.

V CPU-Z bi moral v SPD zavihku videti tudi EPP profil za 1066 oziroma 533 MHz. Za optimalno delovanje v biosu nastavi takšne vrednosti.

S kakšno frekvenco in 'timingi' deluje spomin, vidiš v zavihku Memory.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

Krakatao ::

Evo Han, sm downlodal in instaliral HWMonitor.

Tukaj je nekaj screenshotov:




Ne vidim nobenega EPP v CPU-Z programčku. Zavedam se, da bi svoj sistem lahko navil ampak tega sedaj nočem. V kolikor Memtest86+ ne najde napak pustim tako kot je ali ne?

Han ::

Izgleda, da se Geilu ni dalo definirat EPP profila. Corsair npr. ima za svoje XMS in Dominator palčke vrhunsko spisan SPD...

Skratka, trenutno ti spomin deluje na 800 MHz (2×400) pri latencah 5-5-5-15 in napetosti 1,74 V.

Če želiš iz njega stisniti oglaševani maksimum, moraš v biosu nastavit frekvenco na 1066 (2×533), latence 5-5-5-15 in napetost 2,2 V.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Han ()

Krakatao ::

Aha. Kaj pa, če bi spremenil samo napetost na 2,2 V in ostalo pustil kot je? Ali RAMi lahko delajo naprej z 1,74 V brez kakih posledic (ker tam piše 2.2-2.4 V)?

tony1 ::

Seveda lahko. Z nižjo napetostjo (če računalo ne zmrzuje) je vse OK. (Višanje napetosti brez nižanja latenc (razen če ti pri default latencah kišta zmrzuje oz. ne dela) je brez koristi.)

Tele rame za začetek lahko daš (no, jaz imam eksperimentatorsko žilico, ampak ne odgovarjam zanjo :D) na 5-5-5-12 in max. predpisano napetost zanje. Ni hudič, da ne bi delalo. (Potem tudi naredi en cel pass z memtestom, če ne bo napak, je vse OK).

Aja, če se slučajno računalo ne bo zbootalo s takimi nastavitvami, potegneš ven baterijo in z default nastavitvami poskušaš znova :)

Han ::

Če ne misliš spomin nastavit na 1066 MHz, potem pusti vse tako kot je. Na 1,8 V se manj greje in bo posledično življenjska doba daljša.

Krakatao ::

Ok, hvala obem na pomoči. Se bom držal vaših nasvetov ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Neuspelo navijanje Intel core 2 quad 9550 (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
7111024 (9474) Domobrancek
»

Navijanje rama

Oddelek: Navijanje
172628 (1980) Engineer_SLO
»

ram ne dela na max frekvenci

Oddelek: Strojna oprema
171447 (1293) Smrkc
»

problem z patriot rami!

Oddelek: Pomoč in nasveti
131460 (1134) bluefish
»

Težava pri navijanju!

Oddelek: Navijanje
151332 (1137) c00kie

Več podobnih tem