» »

Tranzistor kot stikalo v navezi z picom

Tranzistor kot stikalo v navezi z picom

MeGreat ::

Torej transistor(bc337) sem vezal takole

, samo namesto lučke je motor. problem pa je da ko pic pošlje nulo se tranzistor ne izklopi popolnoma ampak samo malo oslabi tok na motor(to slišim, ker se motor zaganja vsake toliko časa, pa tudi napetost pade iz 5v na 4.1v.). Rad bi naredil da bi se popolnoma ugasnil ko se pošlje nula

Pic je sprogramiran vredu, ker ledica normalno utripa (je ene 5sec pavze vmes, več kot dovolj časa da se motor ustavi).
  • zavaroval slike: Azrael ()

TESKAn ::

Zveži še en upor tako, da je en pin vezan skupaj z R in tranzistorjem, drug pin pa na gnd. Kot drugo daj diodo prek konektorjev motorja tako, da bo anoda na tranzistorju, katoda na +Ve, da ti pobere inducirano napetost na motorju ob izklopu. Drugače si lahko omisliš namesto NPN tranzistorja N MOSFET, edino napetost vrat naj bo primerno nizka - recimo BSP318. Bo dosti manj obremenjeval mikrokontroler.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

MeGreat ::

sem naredil tako, sicer se vklaplja izklaplja ok, ampak se tranzistor ne odpre čisto in se motor vrti počasneje..

TESKAn ::

sem naredil tako, sicer se vklaplja izklaplja ok, ampak se tranzistor ne odpre čisto in se motor vrti počasneje..

Poveži noter še en tranzistor, da ne boš krmilil glavni tranzistor prek PICa. NPN ti ojača tok v bazo, ta je pa odvisen od napajalne napetosti in upora in sicer Ib = (Vcc - 0,7)/R1. Ta tok pomnožiš z ojačanjem in dobiš tok, ki ti ga tranzstor spusti skozi.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

asinhronski elektromotor kot generator (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8125317 (10783) A. Smith
»

Tranzistorji

193038 (1323) bosmla
»

2N 3055 vs 3x BD647

121577 (1344) Napajalc
»

RPi-motor