Forum » Operacijski sistemi » Delitev particij
Delitev particij
Robocop1 ::
Pozdravljeni!
Mogoče sem dal malo neroden naslov, a bom takoj razložil zadevo.
Nekdaj sem imel na računalniku 2 operacijska sistema - Windows XP in Ubuntu.
Windows XP sem imel naložen na primarni particiji, ves prostor, ki je potem ostal pa sem dodelil razširjeni particiji, na kateri je bilo več logičnih pogonov. Na enem izmed teh logičnih pogonov sem imel nameščen tudi Ubuntu.
Razdelitev diska je zgledala nekako takole:
- Primarna particija:
--- C: Windows (primarna particija - NTFS)
- Razširjena particija:
--- D: podatki (logični pogon - NTFS)
--- E: podatki (logični pogon - NTFS)
--- / Ubuntu (logični pogon - EXT3)
Potem sem počistil XP-je in na isto particijo (kot so bili nameščeni XP-ji), sem namestil Windows Visto. Vse ostale particije (vključno z Linuxovo particijo) so ostale nedotaknjene - jih nisem spreminjal.
Zdaj, ko uporabljam Visto, pa sem ugotovil, da mi Vista prikazuje drugačno ureditev diska. Razdelitev diska zdaj zgleda takole:
- Primarna particija:
- Razširjena particija:
- Primarna particija:
--- / Ubuntu (primarna particija - EXT3)
Zdaj pa me zanima, ali je prikaz ureditve diska (Računalnik -> Upravljaj -> Upravljanje diskov) odvisen od operacijskega sistema (torej: ali Vista "vidi" disk drugače kot XP-ji), ali se je disk res spremenil?
Upam da razumete kaj točno mislim.
Mogoče sem dal malo neroden naslov, a bom takoj razložil zadevo.
Nekdaj sem imel na računalniku 2 operacijska sistema - Windows XP in Ubuntu.
Windows XP sem imel naložen na primarni particiji, ves prostor, ki je potem ostal pa sem dodelil razširjeni particiji, na kateri je bilo več logičnih pogonov. Na enem izmed teh logičnih pogonov sem imel nameščen tudi Ubuntu.
Razdelitev diska je zgledala nekako takole:
- Primarna particija:
- Razširjena particija:
--- / Ubuntu (logični pogon - EXT3)
Potem sem počistil XP-je in na isto particijo (kot so bili nameščeni XP-ji), sem namestil Windows Visto. Vse ostale particije (vključno z Linuxovo particijo) so ostale nedotaknjene - jih nisem spreminjal.
Zdaj, ko uporabljam Visto, pa sem ugotovil, da mi Vista prikazuje drugačno ureditev diska. Razdelitev diska zdaj zgleda takole:
- Primarna particija:
- Razširjena particija:
- Primarna particija:
--- / Ubuntu (primarna particija - EXT3)
Zdaj pa me zanima, ali je prikaz ureditve diska (Računalnik -> Upravljaj -> Upravljanje diskov) odvisen od operacijskega sistema (torej: ali Vista "vidi" disk drugače kot XP-ji), ali se je disk res spremenil?
Upam da razumete kaj točno mislim.
Robocop1 ::
To sem že pogledal in mislim (ampak nisem prepričan), da ima Ubuntu enak način, kot Windows XP. Če prav razumem, če preklopim na XP-je, bo spet veljal prvotni sistem (ki sem ga navedel zgoraj)?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Združitev particijOddelek: Pomoč in nasveti | 3141 (2777) | MIHAc27 |
» | Pravilna razdelitev diskaOddelek: Pomoč in nasveti | 1625 (1317) | dronyx |
» | XP vpr. glede izdelave particij!Oddelek: Operacijski sistemi | 2083 (1856) | frajer1 |
» | dualboot - je to moznoOddelek: Operacijski sistemi | 1234 (1139) | jlpktnst |
» | win me + win 98 seOddelek: Programska oprema | 1592 (1450) | Spajky |