» »

Življenjska dilema

Življenjska dilema

Willy White ::

Pozdravljeni dragi bralci,

Kot vam že naslov pove sem se znašel v dilemi, kar je verjetno kar pogosta stvar vsakega posameznika. Je pa seveda govora o šoli. Stvar je sledeča, v naslendjem šolskem letu sem vpisan na višjo strokovno šolo informatike (trajanje študija 2 leti) in VSŠ FRI. Da, to sta dve vpisnici katere je dovoljeno vpisati pod pogojem da se do določenega datuma javiš katere neboš obiskoval in s tem mesto prepustiš drugemu študentu. Z maturo ni bilo problema in sprejet sem na obe šoli, tako VSŠ FRI kjer je bila omejitev in na informatiko, kjer ni bilo omejitve.

Zdaj pa me zanima vaše mnenje da bi mi mogoče s kašnimi negativnimi ali pozitivnimi izkušnjami opisali kam se mi bolj splača iti. Vsekakor vem da pridobiš z VSŠ FRI višjo stopnjo izobrazbe, zatakne pa se pri vprašanju če sem jaz to šolo sposoben narediti. Za informatiko vem da nebi bilo problema, za VSŠ FRI pa poznam nekaj ljudi ki imajo tja v 27 let in šolo še vedno končujejo. Jaz seveda nebi rad VSŠja obiskoval toliko časa, saj mi je v interesu da končam šolo brez kakšnega ponavljanja ipd. Zanima me če imate vi kakšne izkušnje s to šolo VSŠ FRI in če mi priporočate vpis.

Naj vam opišem še moje karakteristike v srednji šoli. Sam sem opazil da nisem preveč inteligenten učenec, saj stvari ne dojamem dovolj hitro. Tukaj je govora o kakšni matematiki. Ko pa se jo naučim jo sigurno pišem 3 ali 4. Problem je v tem da se moram za takšno oceno učiti veliko časa. Programiranje v srednji šoli sem imel tudi 5, a sem v to vložil veliko truda in napora da sem stvar zakapiral. Zanima me kako je s Programiranjem na VSŠju, se da takoj razumeti in ali se ga lahko nauči tudi če pri urah tega ne zakapiraš? To so ključni podatki zame, saj imam logično razmišljanje nekoliko daljše kot naprimer kakšni moji vrstniki ki so v tem. To me torej skrbi in preganja že kar nekaj časa, rok za vpis na FRI pa se bliža, dobrodošli so kakršnikoli nasveti glede zgodaj napisanega.

Naj povzamem bistvo, se da VSŠ FRI narediti kot nek povprečni fant, ki ima logično razmišljanje nekje na povprečnem nivoju in kateremu se ni problem veliko učiti, boji pa se da se kljub učenju tega le nebi naučil.

Hvala za vaše odgovore in nasvete

oldguy ::

Naj povzamem bistvo, se da VSŠ FRI narediti kot nek povprečni fant, ki ima logično razmišljanje nekje na povprečnem nivoju in kateremu se ni problem veliko učiti, boji pa se da se kljub učenju tega le nebi naučil.


Da, celo bolj, kot "nadpovprečno inteligentna oseba", ki se ji ne da učiti. Kar pojdi, če imaš res voljo, boš splaval čez z devetkami ter desetkami.

RunoTheDog ::

Tudi jaz sem bil letos v podobni dilemi kot ti, le da sem izbiral med FRI VSŠ in FRI UNI. Na koncu sem se iz strahu pred težavnostjo univerzitetnega programa odločil za VSŠ, in s tem, upam, tudi pravilno.

Pa srečno kamorkoli se boš že vpisal! :)

Zgodovina sprememb…

Ciklamen ::

xardas, če lahko dam primer, ki je prav tako povezan z VSŠ : UNI. Namreč univerza v LJ za strojništvo in vsš, edina razlika med njima je bila, da je Uni dosti bolj zahtevna kot VSŠ, a nakoncu imaš čisto enak naziv tako na VSŠ kot Uni...

Če prihajaš iz tehniške šole poprej, ti morda ni problem, ampak če prihajaš iz gimnazije, je pa bolje izbrati VSŠ, edino če si res briljanten učenec...
- End of the Post ->

Blinder ::

Pejt na fri, delavnost, volja do učenja ti bojo prišle zelo prav. Pa tudi predznanje programiranja ti bo boostnilo rezultate.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

bluefish ::

a nakoncu imaš čisto enak naziv tako na VSŠ kot Uni...
Res? Univ. dipl. inž. vs. dipl. inž.

Ciklamen ::

Tako mi je bilo rečeno, jaz tega nisem šel preverjat, sam še ne študiram, študira brat in je rekel tako, morda se moti, morda pa ne ...
- End of the Post ->

Utk ::

Ja če hodi na vsš, je čist možno da je to rekel. Tisti tam so marsičesa zmožni.

Ciklamen ::

Ne, vbistvu je hodil prvo na uni, potem pa se prepisal na vsš...
- End of the Post ->

Utk ::

Ja če ne znaš niti kater naziv te konča na koncu, potem res težko kaj naredit.

Okapi ::

No, ampak resnici na ljubo je razlika na koncu, ko iščeš službo, majhna. Malo je takšnih služb, vsaj v proizvodnji, za katero dipl. inž. ni dovolj, ampak mora biti univ.

O.

BCSman ::

a nakoncu imaš čisto enak naziv tako na VSŠ kot Uni...
Res? Univ. dipl. inž. vs. dipl. inž.

tej nazivi so zgodovina in od letos, ko se začne bolonjski, bosta oba dipl.inž rač. :D

Loki ::

No, ampak resnici na ljubo je razlika na koncu, ko iščeš službo, majhna. Malo je takšnih služb, vsaj v proizvodnji, za katero dipl. inž. ni dovolj, ampak mora biti univ.

O.

tole ja. imas pa kot uni prednost, da gres lahko delat doktorat (ce hoces) na kaksnem problemu (novem izdelku.....). drugace so pa nam rekli, da bomo kot vss tezje postali sefi po vecjih firmah, ker naj bodo in uni in bolonjci baje prehitevali po desni na tem podrocju (tako je rekel en profesor, ne me drzat za besedo).
I left my wallet in El Segundo

Willy White ::

Kaj pa glede predmetnika na VSŠ FRI, ni mi najbolj jasno. Piše da imaš zimski semester 5 predmetov, to so :Uvod v računalništvo, Programiranje 1, Računalniška Arhitektura, Matematika in Diskretne strukture. Ko pa sem gledal urnik za letošnji VSŠ pa je tam čisto nekaj drugega, od Analize, Prog Oprema in drugi naslovi... kako je torej s tem? Se kakšne predavanja štejejo pod splošno v določen predmet in ti moraš pač teh 5 predmetov, ki imajo podpredmete v zimskem roku narediti?

Ima mogoče tukaj še kdo kakšne izkušnje s študijem na višji šoli informatike? Traja dve leti, kar je dobro, je pa potemtakem verjetno manj iskan poklic in seveda po mojem nekoliko lažji za učenje od VSŠ FRI? Čeprav moraš v tem študiju zbrati 120 KT za dokončanje študija, pravtako pa moraš na VSŠ FRI zbrati 120KT da greš lahko v tretji letnik. Potemtakem bi sklepal da sta to neke podobne smernice ti dve leti na obeh programih, saj zahtevata isto števito KT?

Glede programiranja imam izkušnje s srednje šole, delali smo z Motorolo, sprva je bilo kar nelogično ko pa smo se naučili risati algoritem poteka je nekoliko steklo, na VSŠju je čisto nekaj drugega verjetno.

Uglavnem, kakorkoli, še vedno mi ostaja dilema in ne vem kaj bi in kaj se mi bolj splača, VSŠ FRI ali Višja šola Informatike...

bluefish ::

Verjetno je nov predmetnik posledica prehoda na bolonjo.

Glodko ::

Ti le pejdi na FRI boš vsaj inž., tam na 2-letni je pa vprašanje kaj sploh boš. Nekako mi malo smrdi ta šola informatike da ni kaj podobnega kot se je zdaj uprava spomnila da majo študij uprave in informatike (t.i. upravna informatika al kaj je že) pa si na konc še zmer tajnica, podobno majo tudi meneđerji smer informatike pa pojma nimajo o računalništvu (moja kolegica to študira in za programiranje sploh ne ve kaj to pomeni).

Glede na to da imaš predznanje programiranja in motorole (česar jaz letos nisem imel in sem mogu vložit kar nekaj dela v izpit iz Programiranja, čeprav dvojke še zmeri nimam narjene =) imaš dobre pogoje da opraviš prvi letnik brez večjih pretresov in podobno tudi drugega in tretjega. Zagost ti ga uspejo kakšne Diskretne strukture (sploh če trajajo oba semestra kot pri nas na starem programu) kjer prevladuje logika in matematika in je predmet vreden 12 točk od 50-ih (govorim za star sistem kak bo letos še ne vem) ampak tudi brez njih se da nardit prvi letnik v 2 letih ti bo pa že uspelo. :D Kar pogumno! ;)

Willy White ::

Kaj pa glede težavnosti VSŠ FRI in Višja Informatika, mogoče ima kdo kakšne izkušnje glede tega, je velika razlika?

cewapcic ::

ta tnov predmetnik je zarad tega k uvajajo bolonjca...
na tvojem mestu bi šov na VSŠ FRI, sam sem že končal vse izpite za prvi letnik s povprečno oceno 9.795 tko da ni težko
kokr sm gledu tnov študij je dost bolš k tstar, zanimivejši predmeti itd. večja izbirnost , res hudo

lej če se ti ne da učit ti ni treba zapravljat državnga dnarja, če si pa pridn pa ne bo problemov
in kaj mislš bit na vseh predavanjih al kako si ti to predstavljaš študij recimo?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cewapcic ()

Willy White ::

Glede učenja mi ni problem, stvar je v tem da kakšne težje matematične stvari pokapiram težje kot mogoče nekdo drug, tako da porabim 2x toliko časa kot bi naprimer ti. Glede predavanj pa ni debate, ne mislim zamuditi nobenega, ker če jaz ne slišim razlage potem sm pečen in se težko kaj naučim, poleg tega pa hočem končati študij v najkrajšem času, nočem metati stran let, zaradi tega je pa tukaj vprašanje če mi bo uspelo, ker drugače bi mi sigurno uspelo na višji informatiki, ki traja samo 2 leti, samo noben mi točno nezna povedati težavnosti in primerljivost teh dveh programov.

Okapi ::

Jaz sicer konkretnih razmer ne poznam, ampak bi rekel, da kakšnih omembe vrednih razlik ne bi smelo biti. S 6 boš že naredil skoraj sigurno tudi tista 2-3 težja izpita. Po mojem bi ti to uspelo, tudi če bi šel na UNI.

Pomembno je, da imaš voljo se učit, in da te stvar zanima, potem nima veze, a se učiš 2 ali 4 ur. Pač se boš učil malo več kot oni najbolj brihtni. Po mojih izkušnjah za pridnega noben faks ni tako težak, da ga ne bi mogel narediti zato, ker ni dovolj pameten. Hujše probleme imajo oni, ki se ne znajo učiti in ki se jim ne ljubi učiti.

O.

cewapcic ::

lej če mislš hodt na predavanja pa na vaje pol ne bo problema pomoje
pa tud do asistentov lohk stopiš, k majo govorilne če ti kej ne bo jasn
zmerm ti bojo nudil pomoč itak skor nben ne izkoristi tega
jst ti svetujem, da greš na fri vsš, ker zgleda res fajn program in še zbereš si tiste stvari, k te zanimajo tko da res ni problema

Willy White ::

Kako pa je na VSŠ FRI glede testov, a teste od Programiranja se kar na list piše al kako to? Al maš lahko računalnik zraven? nimam predstave.

cewapcic ::

ja na list brez računalnika

Willy White ::

To je čudno, ker potem nemoreš preveriti če dela, ker predmet pa se ti zdi tebi najtežji naprimer?

cewapcic ::

heh če znaš pol veš, da dela
itak je pa poudarek bolj na logičnem mišljenju, kot pa sintaksi..
najtežji kva pa vem... angleščina

tx-z ::

Testov ni problema pisat na list. Edin uni k preverjajo so bogi k moj test preverjajo k tak velk zmazk rata, k kej prečrtam pa pol ob strani dopišm pa dajm razne markacije *1, *2... pa preusmerjam iz enga lista na druzga :)) To je tko če ne znaš dobr programirat, če pa znaš pa sploh nimaš problemov ;)
tx-z


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FERI ali FRI? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
7516957 (11687) KraitPay
»

FRI: RI VŠ in RI UN

Oddelek: Šola
304236 (3003) TheBlueOne
»

Žena pravi da VSŠ ni faks (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
26960619 (51903) jype
»

Informatika -višješolski študij ali visokošolski študij

Oddelek: Šola
143227 (2729) TBAR
»

Izbira fakultete

Oddelek: Šola
152656 (2395) PrimozR

Več podobnih tem