» »

Uvoz rač. komponent iz tujine preko pošte - carina da ali ne?

Uvoz rač. komponent iz tujine preko pošte - carina da ali ne?

Nazgul ::

Zanima me ali je treba pri uvažanju komponent za računalnik (konkretno procesor in pomnilnik) iz tujine (konkretno Nemčije) preko pošte plačati carino? V primeru da je treba, koliko odstotkov potem carina znaša? Prosim tiste, ki so že imeli izkušnje pošiljanja zadev iz tujine, da se odzovite na moje vprašanje.

Zheegec ::

Če je cena izdelka nad 20K (mislim da), potem je 20%, če je pod je pa 9,5 % ??! Sam nisem ziher, vem da je ena meja.

Leo ::

Lahko mas sreco pa ti sploh ni treba placat ne carine ne davka. Men se je to zgodilo ob uvozu
rama iz usa. Poslali so mi ga pa po posti.
Preko UPS-ja in podobnih hitrih post racunaj na carino+ddv+postnino.

Nazgul ::

Nekaj sem iskal po tem forumu in ugotovil da skoraj vsak nekaj drugega piše. Enkrat da carine ni če je stvar proizvedena v EU, izven EU pa 5%, drugič eden piše da so carino na računalniške dele že nekaj časa nazaj opustili, videl sem že tudi 15%, zdaj tu berem nekaj o 20% 8-O. Pa ni niti enega tu, ki bi že dejansko počel kaj takšnega v zadnjem času in bi mi lahko stoodstotno pojasnil zadeve? To da če imaš srečo da nič ne plačaš sem že večkrat slišal in upam da bom jaz imel to srečo ampak če ne? Koliko potem plačam? Rabim dejanske podatke, ne pa nepreverjene trditve, prosim.

VASkO ::

mogoce ti ne ve noben odgovorit, ker ali sverca prek meje ali pa kupi pri nas. mislim, da jih zelo malo na tem forumu naroca preko poste iz tujine - saj tudi mnoge tuje trgovine ne posiljajo robe v slovenijo...

Zheegec ::

Sej sem bolj na pamet napisal, vem da je kr neki. Iz EU je isto (zaenkrat), kot iz USA.

andrej ::

moje izkusnje so sledece:
- pri prenosnikih (in sorodnih napravah kot so dlancniki) ni carine ce se ne motim. Je pa davek, tak da 20% itak placas.
- pri ostalih komponentah je oboje
- ce posljes RAM v posemski obliki in ga zavijes v casopis kot dokumente ni nicesar ;)
- za spile, itd je davek in carina.
- naboljse je da malo carino poklices ali pa si pogledas kak zakon...

|GrEgOr| ::

Carine na računalniške komponente (Iz EU) več ni.
Plačaš DDV (20%) in kakšno takso (cca. kakega jurja)

jerry2000 ::

Veliko sem že naročil iz tujine, kar sem kupil preko Ebaya. Če tip napiše, da je defekt in da gor listek, da je 20$, ne bo noben sploh odpiral.

Jerry

Nazgul ::

Hvala za vaše odgovore, čeprav se mnenja še kar razhajajo.

Kako je pa kaj z DDV-jem? Vem, da je treba pri vstopu paketa v Slovenijo plačati slovenski DDV, ampak kako potem dobiti nazaj DDV tuje države, ki si ga že poprej plačal pri naročilu, da ne bom dvakrat plačeval DDV? Kako dolgo ta postopek traja? Kakšne dokumente je treba predložiti? Na katero ustanovo se obrneš? Prosim še za ta pojasnila, sem namreč popoln začetnik na tem področju, morate vedeti.

Nazgul ::

Še kr čakam...

b ::

Ej s temi carinami je cela jeba...zmeraj drugac.

Kolega naroca dosti plat (muzike, ne mamaplat) iz U.S. in je cisto odvisno. Enkrat naroci en CD za 15$, pa placa carino, enkrat 5 za 70$ pa ne placa nic carine...cist odvisno od tega ce se tem carinikom da kaj delat al pa ne. Kako je tle z zakoni pa na zalost ne vem.

lp,
Borut.

Nazgul ::

Tako, poklical sem carinsko upravo in izjavili so mi da so vsa tiskana vezja, procesorji, pomnilniki in tako naprej oproščeni carine, ne glede na to iz katere države to blago izhaja. Če pa je vrednost blaga pod 4000 SIT pa še davka ni treba plačati. Ne vem od kod vaše izjave o ne vem kakšnih carinah. Upam samo še da bom uspel zrihtati da mi tuje trgovine ne bodo zaračunavali tujega DDV-ja, tako da mi ne bo treba plačevati dvojni DDV, tujega in našega. Če mi bo še to uspelo, ljudje, zagotavljam vam, potem se izplača kupovanje v tujini.:))

[t502] ::

Porocaj ce bos kaj narocil pa iz katere trgovine tocno ;)

kuglvinkl ::

Jep, obvezno poročaj.
Your focus determines your reallity

Nazgul ::

Bom, bom. Trenutno imam samo težave trgovinam dopovedat, da mi naj ne zaračunavajo tujega DDV-ja. Pa ne vem zakaj? A ni tko da blagu, ki je namenjen izvozu, ni obremenjen z ddv-jem? Pa maile pišem pa se tako počasi odzovejo, to je katastrofa vam rečem. Hja, kaj moremo, ponovno v boj...

|GrEgOr| ::

Če se boš uspel to zmenit - ala ti vera :)

Zakaj? Kr tud če greš osebno v tujino, plačaš davek, katerega dobiš komaj vrnjenega, ko imaš potrdilo da si prečkal mejo in se vrneš v trgovino ali v TAX FREE office.
Upam, da se ti bo uspelo zmenit.

Nazgul ::

Ja sej če greš osebno tam kupit, se mi zdi da ni problema, ker dobiš ob prečkanju meje vrnjen plačan DDV. Pri pošiljanju preko pošte pa tko ne gre.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Uvozne dajatve in DDV pri nakupu rabljenega blaga - ZAKAJ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12927473 (25317) chinko
»

Carina oz. davek na poštnino?

Oddelek: Loža
3910070 (9135) Princo22
»

Online nakup iz ZDA -raport

Oddelek: Kaj kupiti
395555 (4442) mlav
»

Carina in usa

Oddelek: Kaj kupiti
174784 (4439) morphling1
»

Kolko ti carina vzame?

Oddelek: Kaj kupiti
194072 (3478) Trdi

Več podobnih tem