Forum » Pomoč in nasveti » Black screen ko racunalnik prizges
Black screen ko racunalnik prizges
Xserces ::
Zadnje tedne se mi dogaja ko prižgem računalnik dobim samo black screen (še preden boota). Po zvoku vse dela tako kot ponavadi, samo slike ni... Po nekaj poiskusih (kabl od napajlnika vn in nazaj not) se racunalnik normalno prizge...
Matična plošča : Intel dp965lt
GPU : Leadtek PX8800 Ultra
Procesor : Intel c2d E6600
Napajalnik : LC Power 550W
RAM : Apacer 2Gb
Zvočna : X-FI XTREME MUSIC
Hvala za pomoč!
Matična plošča : Intel dp965lt
GPU : Leadtek PX8800 Ultra
Procesor : Intel c2d E6600
Napajalnik : LC Power 550W
RAM : Apacer 2Gb
Zvočna : X-FI XTREME MUSIC
Hvala za pomoč!
- spremenil: Xserces ()
solatko ::
Najprej daj ven zvočno kartico, sem imel nekaj primerov, da je računalnik bil na pol mrtev, ko pa sem jo odstranil, je vse lepo delal. Če ni to, poizkusi z samo enim RAM-om. Napiši če je bolje.
Xserces ::
mogoče sem pozabil tudi to... zdaj mi dela ane... in ce ga ugasnem pa prizgem bo tudi takoj zbootal... samo ce je racunalnik dalj casa ugasnjen... npr 1 noc ali vec potem ne dela...:S
Potem je lahko problem v napajalniku ali matični plošči, brez testiranja je takole na daljavo težko ugotavljat napako. Na tem forumu imaš že opisane postopke izključevanja napak na računalnikih in malo pobrskaj in boš našel.
Prvo je izločanje komponent, ki lahko delajo probleme - zato priklopiš najprej na plato: CPU, grafično, če ni integrirana na plati, en RAM, monitor in prižgeš. Če deluje v redu - prideš normalno v BIOS in ga lahko tudi popravljaš, mašino ugasneš in dodaš najprej še drugi RAM in zopet prižgeš..... Če že pri prvem poizkusu ni rezultata, poizkusiš drugi RAM, če tudi to ne pomaga, menjaš napajalnik (v tem primeru prida prav kakšen kolega, za posodit), poizkusiš drugo grafično, če pa tudi to ne deluje, je po vsej verjetnosti fuč osnovna plošča, pregledaš kondenzatorje (ni nujno, da so napihnjeni, lahko so enostavno suhi), vizuelno pregledaš, če je kaj osmojeno, polito... zaradi ugotavljanja možnosti kakšnega stika, če nič ne najdeš, poizkusiš procesor na drugi plošči (istočasno še ram-e in grafiko) in tako izločiš napako, potem pa ukrepaš tako, da neseš pokvarjeno zadevo na servis ali pa kupiš drugo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Izredno počasen računalnikOddelek: Pomoč in nasveti | 1225 (865) | solatko |
» | Racunalnik se ne zazeneOddelek: Strojna oprema | 1926 (1720) | B0rg |
» | A je crknala plata ali napajalnik?!Oddelek: Pomoč in nasveti | 1118 (988) | Pyr0Beast |
» | Nekaj je crknilo..Oddelek: Pomoč in nasveti | 1936 (1603) | rock_girl_ |
» | Resetiranje računalnikaOddelek: Pomoč in nasveti | 796 (748) | pozitron |