» »

MacBook-i so zakon (ali zakaj ne želite zamenjati svojega PC-ja)

MacBook-i so zakon (ali zakaj ne želite zamenjati svojega PC-ja)

mojca ::

Apple je bil nekdaj sinonim za kvaliteto. Včeraj sem želela pogledati film na DVD-ju (pa je ostalo pri pobožnih željah, ker predvajalnik ni delal). Sestavila sem mini poročilo o težavah, da mi na servisu ne bo potrebno predolgo razlagati, v čem je težava, vendar bo morda seznam koristil še komu pri lažji odločitvi za jabolčni prenosnik. Gre za 13" Macbook White, kupljen septembra 2006, s triletno garancijo.



S svojim MacBook-om, ki je sicer se v garanciji, imam nekaj smole.

V garanciji je bil:

  • dvakrat menjan topcase (serijska napaka lomljivosti ohisja)

  • dvakrat menjan adapter za elektriko (prvic se je stopil/razcefral takoj za izhodom iz magnetka, drugic ni delal indikator polnjenja - samo teden po tem, ko sem dobila novega)

  • menjana baterija

  • menjana maticna plosca (zaradi nedelujocega ethernet porta)


Sama sem:

  • menjala ram (ker z 1GB nisem mogla delat)

  • menjala disk (aprila letos se mi je sesul sistem in sem raje dala noter nov disk, kot da bi tvegala nadaljnje delo s poskodovanim diskom, in ker sem zelela resiti podatke s starega diska)



Trenutno je situacija taka:


  1. Ze mesec od prve menjave baterije se pojavljajo enaki simptomi kot pred prvo menjavo, samo v manjsem obsegu - racunalnik naj bi v normalnih razmerah zaspal, ko mu zmanjka baterije, meni se najveckrat sesuje in izgubi vse podatke. Sprva je vedno lepo zaspal, ko je zmanjkalo hrane, potem se je zacel veselo sesuvat pri stirih, desetih, stirinajstih procentih ... se preden sem sploh dobila opozorilo, da primanjkuje baterije. Po menjavi baterije se je stanje bistveno izboljsalo, vendar se se vedno velikorat sesuje pri 4-5%. Zdaj pazim, da ga ugasnem ali priklopim, preden se to zgodi, a to ne pomeni, da je problem rešen.


  2. Dvakrat so mi menjali topcase, ker je bil spodnji del lepo simetricno zlomljen na obeh straneh, kakor tule:

    Pri drugi menjavi (z menjavo sem dolgo cakala, ker sem se bala, da se mi bo prehitro unicil se v tretje) se mi je polomil se okvir okrog LCD zaslona, tik nad bunkicami za zapiranje; popolnoma simetricen zlom na obeh straneh; na drugem servisu so se me skusali znebiti z izjavo, da je tepcase krit z garancijo, zgornji del pa ne; ker so mi menjali toliko kosov, sem pustila, da mi menjajo samo topcase, vendar berem stevilne forume, med drugim
    http://www.reghardware.co.uk/2009/04/09...
    in to mi daje razumeti, da bi morali biti tudi drugi zlomi garancijsko kriti.


  3. Ista referenca. Pri pregledu ohisja ugotavljam, da je tudi spodnji del popolnoma simetricno zlomljen ob zvocnikih (skrajno zunanja reza zvocnikov - na to se najbrz nanasa izjava "around the rear-facing speaker grilles" v prejsnjem linku). Navadno nisem prevec pozorna na to, kaj je za mojim racunalnikom. Plus trije drugi zlomi istega kosa plastike. Zaenkrat se se drzi skupaj, a po Murphijevemu zakonu mi bo to razpadlo takoj, ko mi potece garancija, zato bi rada popravila prej.


  4. CD/DVD predvajalnika ne uporabljam skoraj nic. Vceraj sem ugotovila, da samo napol dela. Nekatere CD-je/DVD-je prebere, drugih ne, ali pa jih zazna, nekaj prebere, in potem javi napako. Vceraj sem morala zaustaviti racunalnik, da sem sploh lahko izpljunila DVD, ker se racunalnik ni niti zavedal, da je DVD notri. Tudi ce mi prebere DVD, se cez nekaj casa program za branje napol sesuje in javi, da je DVD najbrz poskodovan in da ne more brati z njega (vsi drugi racunalniki isti DVD berejo brez tezav). DVD mi zadnje case tudi nenavadno naglas ropota. Ne vem, ali je povezano ... zadnjic sem spekla CD in drugi PC je videl samo polovico datotek od tistih, ki bi morale biti zapecene na (novem) CD-ju. S svojo pecko sem videla vse (ce sem CD ponovno vstavila v svoj pogon), z drugim racunalnikom pa samo nekaj. Mislim, da tezava ni bila v HFS particiji, ker sicer PC ne bi zaznal nobene datoteke, ne samo polovico. Trenutno je to najbolj perec problem. Sicer pogona skorajda ne uporabljam, vendar bo racunalnik nekega dne neuporaben, ce tega ne resim se znotraj garancije.


  5. Racunalnik se mi sesuva brez pravega vzroka, vcasih vsakih nekaj dni, vcasih veckrat na dan; najveckrat takrat, ko ga dam v hybernate, ali ce intenzivno racunam. Imela sem ga na servisu en teden, in njihov sklep je bil, da se jim racunalnik ni sesul niti enkrat (logicno, ce na racunalniku ne tece niti ena sama aplikacija, ali kvecjemu nekaj malega). Najpogosteje se zgodi to, da se takrat, ko ga skuzam zbuditi iz "hybernate", ne zbudi vec. Ali bolje: sploh ne zaspi prav. Mislim,da sem ga nekajkrat zalotila na silo vrocega, bela lucka pa je gorela, namesto da bi utripala.

    Preden sem aprila menjala disk in na novo nalozila sistem, se mi je veckrat zgodilo, da je po spanju ostal crn zaslon, vendar se je v soju luci ali sonca pod pravim kotom nekako dalo razbrati vsebino, ugasniti racunalnik in po ponovnem zagonu je spet vse delalo normalno. Zdaj pa je vse gluho. Ventilator dela in racunalnik se zdi vroc in prizgan, samo ne duha ne sluha o nicemer. Na forumu sem nasla precej podobnih primerov.
    http://forums.macrumors.com/showthread....
    http://discussions.apple.com/thread.jsp...
    ampak nobeden od nasvetov mi ne pride prav.

    Sumim, da je kriv ram, ceprav memtest ne pokaze nicesar (no, navaden memtest se nekje zacikla, in sumim, da tanavadna verzija ne zna dobro delati z mac-om, prilagojena verzija za mac pa ne javi tezav; v servisu so pognali diagnostiko in ugotovili, da dela racunalnik kot urca). Nekje (a bogsigavedikje) imam se originalen ram, a ga moram poiskati, in z 1GB si nimam kaj dosti pomagati, ceprav bi bil kljub vsemu dober vsaj za osnovno diagnostiko.

    Vcasih sem si lahko privoscila, da tudi po en mesec nisem ugasnila racunalnika, zdaj so to le se sanje ...


  6. Instalirala sem Windows. Ce ga skusam zagnati, dobim moder zaslon. Poskusila sem s ponovno instalacijo ... dokler se instalira, gre vse v redu, ko pa ga ponovno zazenem ... samo moder zaslon. Zdaj imam 20 GB neuporabne particije nekje na disku in upam na cudez, ki se bo nekega dne zgodil, da mi bo windows zacel delati, ker slovenske banke nocejo dojeti, da so poleg okenskih uporabnikov na svetu se kateri drugi.




Pripis: kljub vsemu so se serviserji doslej zelo dobro izkazali. Če bi bila na njihovem mestu in imela ducat takih strank, kot sem sama, bi že zaprla trgovino.

Nauk: nikoli ne kupujte prenosnika brez vsaj triletne garancije.

Adrijan0 ::

Da tudi jaz malo pripišem zraven. Macbooka sem kupil 3 mesece zatem ko so prišli v prodajo. Že prvi teden mi je odpadel topcase (ločil se je od drugih plastik). Zadeve mi na servisu niso hoteli popravit in mi rekli, da sem jaz odprel notebook (skoraj sem že popizdil). Potem sem nekaj časa veselo uporabljal to zadevo, čeprau je že razpadala. Nato mi je crknila baterija, ampak macbook ni bil več v garanciji a vseeno je delal ko je bil priklopljen na elektriko. Ko sem ugotovil da je verjetno baterija iz serije, ki jo menjajo brez da je v garanciji, sem to baterijo tudi zamenjal. Ugotovil sem da težava ni bila v bateriji, ampak v laptopu, tako da je bilo potrebno laptop popravit. 1 teden nazaj se mi je zakuru še magsafe, laptopu še vedno stran visi topcase. Upam da dobim kje poceni polnilec, ker bom drugače kupil raje nou laptop ta pa zagotovo ne bo od appla.

Pozabil sem omenit da mi je umes crknil tudi disk in da sem menjal ram, dal sem notr 2gb.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Adrijan0 ()

cewapcic ::

jap tud pri meni podobni problemi... mac os x kr zmrzuje sam od sebe, zato sm pa windows instaliru in zdj kr windowse laufam skoz :S
pa še uno se mi je tud zlomilo ja
garancije pa itak ni več
aja pa tale mac os x je po mnenju bl en crap... povhn neuporabnih aplikacij, k sm šou formatirat pa še enkrat gor naložit os mi je ratal spravt iz 11 GB na 4GB instalacijskih fajlov
nasledn prenosnik sigurn ne bo od appla

mojca ::

Topcase ti zamenjajo zastonj, tudi če prenosnik ni več v garanciji (preverjeno). Morda moraš poskusit še enkrat. V Ljubljani so trije servisi, na enem ti bodo že popravili.

Meni je tudi prijazna prodajalka razložila, da sem sama to zlomila, pa je prišel drugi trgovec in povedal, da je to normalno in da bodo popravili. Seveda zamenjajo z enako plastiko.

Ko se mi je polomila drugič, so mi razložili, da tega ne morejo menjati dvakrat. Pa sem šla na drugi servis, kjer so mi menjali (in mi razložili, da to še ni bilo menjano, ker je serijska številka še prilepljena gori). Posledično jim nisem preveč oporekala. Čez dva meseca sem nesla računalnik na isti servis, kjer so prvič menjali topcase (zaradi druge napake) in je ženska ponorela, zakaj ni serijske številke na ohišju računalnika. "Aja? A oni kekci v tadrugem servisu so to menjali? Seveda, nič čudnega - oni vedno delo naredijo na tričetrt." To lahko delno potrdim. Ko so mi prvič menjali topcase, so po pomoti naročili napačno tipkovnico in so se potrudili menjat vse tipke, vključno z Dvorakovo razporeditvijo. Ko so mi drugič menjali na drugem servisu, so samo priložili stari topcase, da sem ga odnesla domov in doma premetala tipke.

http://answers.google.com/answers/threa...
http://reviews.ebay.com/Apple-Macintosh...

Sicer pa gledam: failure rate za prenosnike je med 8 in 30%. Povsem mogoče je, da ima Apple najnižje (MacBook Pro 1%, 1. generacija MacBooka 8%, G3 naj bi imel 40% ???), ker tudi ostali prenosniki navadno niso kaj prida, samo toliko različnih znamk obstaja, da je težko narediti "hate page" za specifičen model.

Poučna zgodba: medtem ko je prodajalka razlagala, da se pokvari samo pod 1% prenosnikov in da smo mi pač v tem nesrečnem procentu, se edina druga stranka v trgovini obrne do mene in reče: "Hej, a se nisva midva zadnjič srečala, ko sem prinesel svoj prenosnik na servis?" In imel je prav. Računanje verjetnosti, da dve stranki, katerih prenosnik se pokvari z 1% verjetnosti, dvakrat zaporedoma istočasno prideta na servis (kjer se zadržita recimo 20 minut) ... prepuščam strokovnjakom.

noraguta ::

:~) čak da borchi pride , zihr ga poznaš.

v ostalem pa procenti. 40 lenovovo-ibm notebookv pod mano v 6 letih - en povarjen ram. pokrovi se ne lomijo , napajalniki so pa tudi še original. pri 12ih desktopih pa na enem dvakrat pokvarjen disk.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

noraguta ::

:~) čak da borchi pride , zihr ga poznaš.

v ostalem pa procenti. 40 lenovovo-ibm notebookv pod mano v 6 letih - en povarjen ram. pokrovi se ne lomijo , napajalniki so pa tudi še original. pri 12ih desktopih pa na enem dvakrat pokvarjen disk.


edit: ups lažem. enkrat je na enem prenosniku crknil zaslon. ker je bila cena zamenjave cca nov prenosnik(hoteli so okrog 600€) in zadeva ven iz garancije. sem plačal samo diagnostiko(23€). vendar ko sem zadevo dobil nazaj je stvar "čudežno delala". sumim , da je bil problem zgolj v kablu.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

T-Majo ::

Ker je tukaj govora o profesionalnih prenosnikih za zahtevno delo, bi rad samo pohvalil svojega Elitebooka 8730w, ki sem ga nekaj mesecov starega kupil od uporabnika tega foruma. Razen da včasih katera tipka ostane noter in da se zaslon zapira rahlo na trdo, vendar se navadiš, dela ok, stabilno, dober je pri multitaskingu in je zelo hladen. Na postelji pišem post in je temparatura 27°C. Baterija pa zrdži 3-4ur z Wi-fijem. Seveda ima 3 leta garancije in bomo videli, kaj bo čez kakšno leto ali dve.

Do zdaj se mi je v 4 mesecih pojavil 2x bluescreen brez razloga.

Adrijan0 ::

Ma jaz upam samo da dobim kak polnilec poceni za 1x, topcase pa naj bo tak kot je. Problem je v temu da ga zdej nimam s čim polnit.

borchi ::

> :~) čak da borchi pride , zihr ga poznaš

hi, hi... noraguta me še ni prebolel :-D
l'jga

mare_ ::

Ok, da se še kakšen fanboy oglasi :D

Imam 13'' belega MacBooka prejšnje generacije, kupljenega pred slabim letom, in do sedaj res nisem imel nobenih problemov z njim. Zboota se ravno tako hitro kot prvi dan, baterija zdrži slabe 4 ure še vedno, greje se praktično ne (lahko ga imam zdejle v naročju in ne bom mel opečenih nog pa tut ne sliši se, kot da v moji sobi vzleta avion :P), spanje dela (nisem mogel verjeti, kako hitro se zbudi nazaj :D) - na prejšnjem laptopu (acer, ki pa je bil vsake pol leta na servisu), je bila čista loterija, če se bo zbudil nazaj ali ne, kar je bilo rahlo annoying ;), wireless lovi najdlje od vseh laptopov, kar jih imamo pri hiši, os x je meni supr, zmrznil mi je pa v tem času, da sem ga moral na silo ugasnit, res samo enkrat ali dvakrat. Res je pa, da ga uporabljam predvsem za na internet hodit, filme gledat... nič pretirano zahtevnega. Ga pa tut ne pazim glih grozno (ok, ne da ga mečem po tleh vsak dan, ampak v stilu, da mam inštaliranih miljon programov, potegnem dol vsako bedarijo z interneta...). Edino ohišje se je levo od tipkovnice rahlo rdeče pobarvalo, ampak ajde, saj cviček je tudi rdeč - naj bo v stilu :D Je pa bil kupljen v ameriki, če ma to slučajno kakšno vezo. Skratka, meni je res fajn, ker je točno tak, kakršen bi po mojem računalnik moral biti - dela brez težav, hitro, jst se ne rabim ukvarjati z računalnikom, ampak se lahko s tistim, kar na njem počnem.

BigWhale ::

Mojca, to ti nekaj ne znas, ker na macih zmeri vse dela in se ne kvarjo! :>

Karen ::

Če že računalnike tako kvari, bohve kaj šele z moškimi dela:-).
Resno: pošlji generalnemu zastopniku pismo in prosi za menjavo z drugim (vljudno seveda, v stilu imac mi je sicer pri srcu ampak pri takih kolobocijah morate razumeti da po novega nikoli ne bom več šla). Pa da vidiš če se bodo izkazali in ti poslali drugega, tega naj pa pošljejo nazaj...

klinker ::

Bi blo zanimivo videt s kerih krajev so tej maci ki se tako lomijo,itd...ker je cisto mozno da za bolj "ljeve" drzave uporabljajo cenejse materjale. Dokler
sem delal v eni fabriki,kjer so brizgali plasticne dele za pisarniske stole so meli eno vrsto materjala za stole iz Anglije,spet drugo za kako Spanijo...seveda
so bli stoli za Spanijo iz cenejsega materjala,ceprav na videz popolnoma enaki unim iz Anglije...s tem da so uni iz Anglije zdrzali do 1200kg pritiska uni iz
Spanije pa najvec 900kg pritiska.

ABX ::

Jaz kopujem samo od Asusa in Logitecha če se le da, pa ne da so 100% zanesljivi, ostali so bistveno slabši.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

dejanslo ::

Moj dela leto in pol brez problema whatsoever - niti sprememb barve ni, če ga v nekem razumnem času očistiš. Nesrečo s slabim izdelkom pa lahko imaš praktično pri vsaki firmi. Tudi Audiji in BMWji gorijo.

Glede Leoparda pa moram rečt, da je skrajni čas za Snowa, ker bi ga Win7 povozil; no, vsaj jaz ne bi dolgo razmišljal o tem, kateri sistem bi dal gor.
There`s More Than One Way To Do It

mojca ::

Če že računalnike tako kvari, bohve kaj šele z moškimi dela:-).


Samo en način je, da to izveš: da sam sprobaš.
(Z bohom še nisva hodila, tako da ti on ne more kaj dosti povedat o svojih izkušnjah.)

Namig: z moškimi nisem tako groba kot s sabo. Gips sem imela samo dvakrat na nogi in enkrat na roki (par longet ne šteje), pred pol leta pa so mi raje dali ploščico in šraufe, da je bilo bolj za ziher in da nisem mogla prehitro tekat za moškimi. Računalnik se je samo tako zelo navezal name, da občasno sočustvuje s krhko dušo in krhkimi kostmi :)

Resno: pošlji generalnemu zastopniku pismo in prosi za menjavo z drugim (vljudno seveda, v stilu imac mi je sicer pri srcu ampak pri takih kolobocijah morate razumeti da po novega nikoli ne bom več šla). Pa da vidiš če se bodo izkazali in ti poslali drugega, tega naj pa pošljejo nazaj...


Kako poteka to s pošiljanjem računalnika nazaj? So sploh že komu ugodili? Občutek imam, da bi to morala naredit takrat, ko so mi morali menjat matično in polnilec (ko je bil torej *zares* zajeten strošek vse skupaj menjat). Problem je, da so mi zdaj ravno pri generalnem zastopniku rekli, da njim dela ko urca (dokler ga imajo par dni na mizi in z njim ničesar ne počnejo) ... Samo lahko bi dala nazaj taoriginalen disk noter (kjer se mi je sesul sistem) in recimo poslala generalnemu zastopniku v Nemčijo eno "apple-love-letter" (računalnik sem kupila preko spleta v Nemčiji, na žalost iz prve generacije) in razložila, da mi ne dela ne disk (kar res ne) ne ram ne CD/DVD enota ne baterija in da sta počena dva dela ohišja. To, da ne bom šla po novega, ni daleč od resnice.

Računalnik ni bil kupljen v zulu državi (razen če Apple šteje Nemčijo mednje), je bil pa kupljen s študentskim popustom. Mogoče dajo samo študentom bolj švoh robo - za malo dnarja malo muzike ... :) :) :)

PARTyZAN ::

Moj MBP po petih dneh od nakupa.

Moj prvi in zadnji Apple produkt. (Tukaj je prispevalo še nekaj drugih faktorjev, ampak vseeno.)

klinker ::

Samo shit,no...si zgleda dobila macbooka z vsemi moznimi napakami. Meni bi se zmesalo da kupim kaj takega,ne glede na firmo in bi ob takem odnosu na servisu
totalno popizdu.
Res bi blo dobro Apple-u pisat to zgodbico...ter jim malo "zagrozit" z reklamo :P

Glede odnosa z moskimi,pa...malo grob je treba bit...seveda nezno grob.... ;)

ABX ::

Statistika pokvarljivost je zame zelo pomembna, škoda da se ne da lažje dobit.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

mojca ::

Samo v informacijo: po dveh (ja, prav berete: po DVEH) urah neprekinjenega sarmiranja tehnicnega supporta (ki se dejansko spozna na Mac-e; ne vem pa, ali so bili to anglezi ali indijci) mi bodo menjali se preostanek plastike, za katero so mi ze nekajkrat razlozili, da ni krita pod garancijo, razen na nekih zelo "secret" mestih, ki se v tajnih dokumentih dovoljujejo kot izjeme. No, stiri razpoke na obeh kosih plastike, so bile na pravem tajnem mestu. Vrednost te plastike je okrog 120 EUR, za ostalo bom pa se malo sarmirala serviserje v Sloveniji. (Odprli so mi tudi nek "ticket", ki pomeni, da ce se mi po izteku garancije ponovijo napake, ki sem jih zdaj opisala, v hujsem obsegu, se lahko sklicujem na prijavo napake v garancijskem roku.)

Za razmisljanje o menjavi je potrebno imeti v medsebojnem razmaku enega leta unicene tri drage komponente (meni zdaj manjka se ena).

Zheegec ::

Jah, kvari se praktično vsaka elektronska naprava. Procent okvar je praktično enak. Je pa res, da je prejšnji Macbook13 imel še težave zelo slabega ohišja, drugače pa je čisto na ravni vsakega drugega prenosnika...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Je Apple res kisknil z novimi MacBook Proji? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
34275378 (60364) c3p0
»

macbook pro 13 inch za grafično oblikovanje

Oddelek: Kaj kupiti
222467 (1767) klinker
»

Problem z trgovino-laptop (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
588065 (6643) Mentalist
»

MacBook Pro uporaben za kuhanje kave (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
9417029 (14300) Stark

Več podobnih tem