» »

Islandija

Islandija

krneki0001 ::

Ali je kdo že bil tam?
Kako do tja s svojim avtom (4x4, tako da ni problemov z brezpotji, prečkanji rek in podobno), cene, hrana tam in kampiranje?

whatever ::

Enkrat sem poslušal eno oddajo na radiu v SNOPU, ko je razlagal en, ki je bil na Islandiji. Nekaj stvari sem si zapomnil:
-gejzirji smrdijo ko hudič
-tam so baje neke napadalne in celo nevarne ptice
-če se prav spomnim, je ful folka ki tam gre okol in okol na štop, domačini baje vsakemu ustavijo
-mislim, da je dostikrat vetrovno tam
-baje so domačini nori na ognjemete
-precej mračno je čez cel dan (pač zemljepisna širina)
-pokrajina je baje unlike anything else on the planet, fascinantna baje.

Tole sem zdej napisal po spominu; lahk da sem se kaj zmotu ampak v grobem je to to.
Veliko jih je notri, še več jih je pa zunaj.
Bilijarde v šole! - Ivan Kramberger
Abnormal behaviour of abnormal brain makes me normal.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: whatever ()

Okapi ::

-precej mračno je čez cel dan (pač zemljepisna širina)

Pozimi. Poleti je ravno obratno.

Trajekt za avto je ful drag, tako da se bolj splača tam najeti avto.

O.

overlord_tm ::

Mi gremo nasledn mesec. Sam je zajeban kak konkreten avto rentat gor. Dobil smo kio sorento, wannabe SUV za 1300e (pomoje 9 dni).

Drgac pa ceprav majo take probleme z gnarjem, je islandija se vedno vse prej kot pocen drzava :D

Za kampiranje nevem ... je pa zalo redko poslejena, tko da je kr zajeban dobit hotel kje, tisti, ki pa so so pa ponavadi ze zelo kmalu zasedeni.

Okapi ::

Drgac pa ceprav majo take probleme z gnarjem, je islandija se vedno vse prej kot pocen drzava

Ni poceni, je pa zdaj pol cenejša, kot je bila pred enim letom. In ko bodo prevzeli €, se bo verjetno že spet podražila, tako da je imho zdaj kar ugodno za jo obiskat.

O.

Evo malo novih informacij.

Midva greva s svojim avtom, tako da se ne obremenjujeva z rentanjem avtomobilov gor, ker se z rentanim lahko voziš samo po zunanjem obroču (1400km asfaltne in makadamske ceste), drugje rentacar avto ni zavarovan in če razsuješ prednjo šipo stane od 500 evrov navzgor. Razsuješ jo pa lahko zelo hitro. Poanta je tudi, da bi se midva rada zapeljala v notranjost (nebi bila rada samo ob morju), za tja pa je obvezen 4x4 avto.

Trajekt vozi od marca do septembra, oktobra vsak teden enkrat. Stane od 1500 do 2800 evrov (brez popustov - povratna karta), odvisno kje spiš (notranja kabina, zunanja kabina, hodnik). Vozi se 2 dni v eno stran. S popusti in malo dilanja po telefonu sva prišla do notranje kabine za 4 komade (si jo delimo še z enim parom) in ker je avto manj kot 4 metre dolg in manj kot 2 metra visok, na ceno 1268 evrov za povratno karto. Odhod za naju je v začetku avgusta iz Danske, tako da bova še 1600km prevozila do trajekta. Potem pa 14 dni brezpotij islandije in nato nazaj na Dansko.

Kampiranje - polno kampov, v vseh so tuši s toplo vodo, cene za kamp so nizke in zelo ugodne. Malo manj je zasebnih sob, še manj hotelov. Kampiraš lahko skoraj kjerkoli, če ti lastnik zemlje dovoli. Mostov ni, tako da je treba z avtom tudi kdaj pa kdaj prečkat kako reko ali potoček (treba pazit, da tam kje ne ostaneš), ob gejzirjih pa je treba paziti na vdirajočo zemljo, ker si hitro lahko orenk opečen, če na neprav teren stopiš in se ti udre.

Uvozit pa ne smeš prov dost hrane, ker na meji težijo - propagirajo svoje, da njihovi ljudje zaslužijo (jih čisto razuem in jim dam prav).

Sedaj poleti je dan zelo zelo dolg in se moraš kr pripravit, da boš spal pri lepem sončnem vremenu, čeprav bo ura 23. Temperature so od 15 do 20 stopinj v avgustu, piha veter stalno, dežja pa v avgustu ni veliko (vsaj tako pravijo).

Vse skupaj računava na tam prevoženih okoli 6000 kilometrov in 3000 evrov stroškov za 14 dni islandije (bencin, hrana, kampi, ogledi - treba videt kite, pingvine, delfine in še kaj v živo) in 4 dni trajekta, ter transferja do danske in nazaj skupaj s cestninami (vsaj 4 dni tja in nazaj). Transfer do danske in nazaj stane kar nekaj (cestnine 350 evrov, mostnine 50 evrov), bencin je pa v teh državah tudi dražji, tako da računava da bo samo transfer stal okoli 700 do 800 evrov v obe smeri).

djordjevic ::

Lepa igra. Upam, da se bosta dobro imela. :)
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zeberdee ::

1300 € sta dve povratni karti Ljubljana-Frankfurt-Rejkjavik in nazaj..., meni osebno pa se 3000€ za 14 dni sicer ne zdi veliko, ampak glede na stroške se mi zdi, da se bosta gor šparala, kar pa zame (osebno) niso prave počitnice...

jernejl ::

@nebivedu:

verjetno si tole tako že videl, bom kljub vsemu prilepil, ker se mi zdi dokaj zanimiv opis z zanimivimi fotografijami:

http://caravaning.zanimiv.net/islandija-jorik.pdf

Ne bova ravno šparala, s sabo bova imela vsaj dvakrat več(za kako nujo, če se kaj zgodi), ampak 1000 evrov je za naju dovolj za eno normalno kampiranje in vožnjo okoli 2500 do 3000 kilometrov po celem otoku za 14 dni. Obadva imava rada ribe in teh je tam dovolj, hladilnik je v avtu (2 akumulatorja s po 100Ah sta že tako ali tako montirana zaradi vitla, tako da ne bo problemov z elektriko), žar plata in mala plinska flaša sta pa tudi najina redna spremljevalca na dopustu. Ne misliva pa po gostilnah hodit, ker nama to ni v interesu. Ko prideš gor, nakupiš večino hrane in pijače, ki zdrži dolgo časa, ribe in kruh pa kupuješ vsak drugi ali tretji dan sveže, ko kje naletiš na kako vasico s trgovino.
U bistvu kamorkoli greva se nekak drživa tega, da imava vse v avtu in se potem voziva po brezpotjih, kjer ponavadi kak cel dan ali dva nikogar ne srečaš. (GPS in UKV postaja pa sta tudi stalna spremljevalca mojega avta, če pride do problemov). Ker oba delava v takem poslu, da stalno čebljajo okol naju, si vzameva dopust na tak način, da se čimmanj z ljudmi srečujeva.

Jernej, ja to je bil en izmed prvih opisov, ki sem jih videl. Zelo zanimivo in poučno.

ziga7 ::

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Potovanje do Nordkappa

Oddelek: Loža
165634 (4964) miha1135899
»

Potovanje na Islandijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5011904 (9428) krneki0001