» »

Švedska piratska stranka dobila eno mesto v Evropskem parlamentu

poweroff ::

Kaj mi lahko das program ostalih strank in prilepis linke, mogoce, da bomo dobili neko primerjavo, kako narediti program?!

Dosti žalostno, da "pirati" še interneta ne znate uporabiti in si sami poiskati javno objavljene programe strank.

Glede na to dvomim, da se boste uspeli politično organizirati...

zelo nevmesno se mi zdi zahtevat program stranke ki je šele v nastajanju. po osnovnem načelu demokracije, pač nebi bilo smiselno da se tak dokument napiše s strani ene osebe... ta tip trenutno potrebuje ljudi, ki imajo vizijo o piratski stranki, da bodo skupaj zagnali stranko. da se uvidi da je zadeva tudi pri nas potrebna, da se spiše program itd.
sam menim da je st ta prava stran, kjer bi se našli prvi člani stranke.
sam bolj kot samo piraterijo vidim poslanstvo take stranke v brigi za zasebnost, svobodo izražanja in prostem pretoku informacij.

Halo???

Kako pa naj vemo kakšna naj bi bila vizija stranke, če pa te vizije ni nikjer napisane? Napisana je vendar v programu.

The proper way je takle:
a) nekaj somišljenikov napiše osnovna načela stranke (pol strani recimo) ter cilje (priti v parlament, doseči sprejem take in take zakonodaje,...
b) odločijo se za ime, ki izhaja iz teh načel in ciljev stranke
c) registrirajo domeno (jup, to so pozabili in jih je nekdo pač prehitel) :D (mislim LOL, in ti ljudje naj bi kaj vedeli o internetu...)
d) povežejo se z ostalimi sorodnimi strankami, oziroma vsaj natančno preberejo njihove programe
e) napišejo svoj program (če so pirati, ga lahko tudi malo kopipejstajo, hehe).
f) pripravijo javno kampanjo za promocijo programa stranke in zbiranje članstva (postavijo informativno in lepo oblikovano spletno stran in nekaj oseb (ne eno samo), ki bo znala nastopati v medijih. Ta oseba mora biti ustrezno "izobražena", se pravi mora poznati tematiko, ki jo bo stranka zagovarjala, politično sceno v Sloveniji in znati odgovoriti na najbolj bedasto politično vprašanje, ki ji ga bodo zastavili mediji (recimo: kako komentirate lokalni referendum o sežigalnici odpadkov v Lafarge cement - človek mora vedeti a) da je referendum bil, b) kakšen je bil izid, c) v čem je bil problem, d) kakšno stališče bo stranka zavzela do tega vprašanja)
g) organizirati prvi krog somišljenikov, ki bodo vzdrževali lokalne izpostave stranke

in šele potem:

h) z zadevo iti v javnost.

Tukaj se pa točno vidi v čem je problem. Par zdolgočasenih mulcev se je ustrašilo, da ne bodo več mogli "krasti" (piratizirati) in so se odločili, da še pri nas ustanovijo politično stranko. Nimajo pa ne programa ne sposobnosti organizacije.

Kar ne preseneča. Ljudje, ki ne znajo drugega kot "brezplačno" konzumirati tuja avtorska dela pač niso kreativni na nobenem področju.
sudo poweroff

CaqKa ::

Ze samo ime je zgreseno, imo.

ta stranka se očitno bo zgodila, že zaradi tega ker je ime toliko "zveneče". tako da je moje mnenje da je bolje da poveš kaj te (oziroma vas opensourcarje) moti pri njej, kot pa ne.
drugače lahko namreč PS postane združenje piratov namesto, stranke ki dejansko ima potencial.
sicer pa... tudi ime fb fan grupe sazasa v katero si vključen je zgrešeno...

poweroff ::

Poglejte si tole: http://24ur.com/novice/slovenija/pirati...

Neodvisnost in nedotakljivost interneta ter popolna zasebnost na internetu morata biti zapisana v slovenski ustavi,

Popolna zasebnost?

Se pravi - jaz nekoga zabodem in ker imam popolno zasebnost policija NE SME preiskati moje hiše ali avta in poiskati morilskega orožja, priče pa morajo pogledati stran, saj če me opazujejo, je to poseg v mojo zasebnost.

Ali pa morda niso tako mislili, pač pa so samo bleknili neumnost?

Internetni ponudniki ne smejo nikoli pregledovati vsebin brez dovoljenja sodišča. Tako kot poštar ne sme odpirati pošte. Vsebina je nedotakljiva, razen ko sodišče odloči drugače. Zdaj se ves zasebni promet na internetu beleži in shranjuje.


Bedarija.

Shranjujejo se prometni podatki (in še to ne vsi), za obdobje do 2 let. Sprememba zakonodaje, ki bo skrajšala to obdobje je pa v teku. Mimogrede, a tile pirati morda poznajo to zakonodajo? So dali kakšen konkreten predlog za njeno spremembo?

Močno dvomim. Jaz sem konkretne predloge dal, jih strokovno utemeljil in jih poslal ustreznim organom.

ZDA in Evropska unija naj bi pripravljali zakonodajo, ki bi vladam omogočila pregledovanje trdnih diskov brez odločitve sodišča, zato ''je ogrožena demokracija''.

Aja? Morda kdo od tehle piratov pozna konkretno zakonodajo in sodno prakso na tem področju? Morda ve, da takšna zakonodaja nikoli, ampak nikoli ne bi šla skozi? No, potem lahko povem še eno "veliko skrivnost" - tudi v Sloveniji se na tem področju (pregledovanje računalnikov) obetajo velike spremembe. Konkretne spremembe zakonodaje sem pripravljal tudi jaz.

In gredo v to smer, da bo zasebnost maksimalno zaščitena.

Tile pirati so popolnoma neresni in precej nevedni.
sudo poweroff

CaqKa ::

the proper way... hm... kdo je carot in kaj je... nevem.. glede na izjave tukaj, pač ne deluje kot nekdo ki bi imel o politiki dosti pojma in je vsaj v tej temi PS naredil neko negativno promocijo. poleg tega da kar nekaj bralcev tukaj ne uvidi da imamo dve debati.. eno o švedski piratski stranki in eno o slovenski, pa mešajo kar vse skupaj.

no.. the proper way...
gugl: kako ustanovim stranko
glej, glej prvi zadetek leti ravno na st in v temi ne najdem "the proper way". jah če nekdo ne pozna the proper way je pa njegovo izražanje demokracije očitno takoj manj vredno?
na bruhanje mi gre da mora biti nekaj naprednega "po regelcih". pa zakaj? sam opažam da ko se za nekaj začneš zavzemat s strastjo in tudi če se boš o področju moral nevem kaj vse naučit energije polna zadeva, pri kateri se puške ne odvrže tako hitro v koruzo.
tukaj se sedaj pogovarjamo o tem kako ta stranka nastopa v javnosti, kar razumem da je problem, ampak dajmo se raje pogovarjat o vrednotah in idejah za katere se zavzemajo.

BigWhale ::

Ze samo ime je zgreseno, imo.

ta stranka se očitno bo zgodila, že zaradi tega ker je ime toliko "zveneče". tako da je moje mnenje da je bolje da poveš kaj te (oziroma vas opensourcarje) moti pri njej, kot pa ne.
drugače lahko namreč PS postane združenje piratov namesto, stranke ki dejansko ima potencial.
sicer pa... tudi ime fb fan grupe sazasa v katero si vključen je zgrešeno...


A dej ne bluzi no! Seveda je ime zgreseno. Kaj ce bi urgentni blok klinicnega centra preimenovali v Mesarski Oddelek. Travmatologijo v Kostolomnica, kirurgijo pa v Razparasko delavnico?

Kaj je pa narobe je pa ze Matthai precej utemeljeno povedal.

Tista fan grupa je pa fan grupa na facebooku in ne politicna stranka, ki naj bi se zavzemala za nekaj konkretnega. A ves kaj je satira?

poweroff ::

jah če nekdo ne pozna the proper way je pa njegovo izražanje demokracije očitno takoj manj vredno?

Mogoče sva se narobe razumela. Seveda ni nekega enotnega recepta, "the proper way" je pač moj pogled na zadevo. Morda lahko dodam to, da o teh zadevah nekaj vem, ker sem pred leti tudi pomagal ustanavljati neko stranko in zasnovati volilno kampanjo (nisem bil član, sem pa pomagal kolegu na prijateljski osnovi). Izkušnje so bile zanimive in poučne.

Ampak podobno kot pri postavljanju neke strežniške infrastrukture je tudi pri ustanavljanju stranke potrebno upoštevati določena pravila.

Če ne se ti v prvem primeru zgodi, da boš imel amatersko postavljen server, kamor ti bodo hitro vdrli, v drugem primeru pa stranko, ki ne bo uspela priti v parlament.

Politično organiziranje je pač nekaj, kar zahteva določena znanja in izkušnje. Saj se tu in tam pojavi kakšen genij, ki zna iz nule sprogramirati neko napredno aplikacijo, ampak vseeno je bolje, da se takega posla loti nekdo, ki ima neko osnovno znanje in dober načrt.

sam opažam da ko se za nekaj začneš zavzemat s strastjo in tudi če se boš o področju moral nevem kaj vse naučit energije polna zadeva, pri kateri se puške ne odvrže tako hitro v koruzo.


Ja, to je tipično pri družboslovnih zadevah. Ljudje imajo občutek, da vse razumejo in da je dovolj, da v zadevo vložiš veliko energije in strasti. Samo potem se zadeve hitro zalomijo in ljudje po navadi ne vidijo, da so oni krivi za polom, pač pa je kriva družba, drugi ljudje, itd. Pri tehničnih zadevah, npr. programiranju ali postavljanju jedrske elektrarne se recimo to ne bi moglo zgoditi, ker se tam zelo hitro vidi kdo zares obvlada zadeve in kdo zgolj bluzi. Pri družboslovnih zadevah je pa bluzenje veliko težje prepoznati.

tukaj se sedaj pogovarjamo o tem kako ta stranka nastopa v javnosti, kar razumem da je problem, ampak dajmo se raje pogovarjat o vrednotah in idejah za katere se zavzemajo.

Ja no, naj napišejo nek program.

Zaenkrat vemo le to, da bi radi spremenili ustavo in uvedli "popolno zasebnost". Očitno ne poznajo 37. člena ustave in njegovih učinkov. Verjetno tudi ne poznajo odločb ustavnega sodišča, recimo tiste o zasegu in preiskavi mobilnega telefona. Ker če bi to poznali, ne bi klatili neumnosti.
sudo poweroff

poweroff ::

gugl: kako ustanovim stranko


Poznavanje zakonodaje (število zbranih podpisov) je pač nekaj najbolj osnovnega. Če tega ne poznaš si približno tako, kot mehanik, ki ne ve kje se na avtu odpre havba.

Če greš ta podatek iskat na Google, to marsikaj pove...
sudo poweroff

Daedalus ::

Mah, ime je še najmanjši problem. Jaz bi prej od pobudnika/ustanovitelja pričakoval, da bo znal primerno predstavljati in zagovarjati cilje stranke, ne pa da recimo tule izpade zelo zmedeno in nič kaj prepričljivo, kamoli ustrezno poučen o problematiki, katere se bi naj loteval. Naj gre na kako soočenje/okroglo mizo glede copyrighta, recimo. Ga druga stran tako pomalca, da še pisnit ne bo upal več.

Pa tudi korenček jim ne dela ravno usluge, IMO. Sicer pa - tud tole ni lih prepričljivo. Aja - seek na 52:54, pa poslušaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

CaqKa ::

kolkor sem gledal FB imajo danes sestanek in bodo o programu pogovarjali.
Čas: 18:00 - 20:00, 10. junij 2009
Kraj: LJUBLJANA ; v BTC-ju -> lokal "ROLLBAR" - center INDOOR KARTING (od zuna

> Kaj ce bi urgentni blok klinicnega centra preimenovali v Mesarski Oddelek.

ja iz tvoje izjave sklepam, da bi se pa ti v tem primeru odrekel delu doktorjev (mesarjev), pač ker imajo tebi nevšečno ime.

> Če greš ta podatek iskat na Google, to marsikaj pove...

malo višje pa:
> Dosti žalostno, da "pirati" še interneta ne znate uporabiti in si sami poiskati javno objavljene programe strank.

ok.. zdaj mi nekaj ni jasno.. je iskanje informacij na internetu kaj slabega? ne govorim o iskanju informacij izključno na internetu.

/edit
IMO. Sicer pa - tud tole ni lih prepričljivo. Aja - seek na 52:54, pa poslušaj.

jah.. kot je že nekdo zgoraj omenil, jih bodo politiki popapcali.
z mojega stališča je ideja in si takšnih nastopov kot je tale nebi smela dovolit. izjavla sta da podpirata downloadanje.. pri tem se niti malo niso obregnili na avtorkse pravice, ali pa na plačevanje teh downlodov, iz česar je iz izjave potem sklepat, da je ideja stranke legalizirat filesharing avtorsko zaščitenih datotek. S tem se nikaor ne strinjam.
Nadalje jih je novinar označil za "vse vsem", kjer mislim da se intervjuvanca niti zavedata ne da jih je s tem označil za socialiste/komuniste.
Ja PR manjka tej stranki, ampak ideja o svobodi interneta in prevetritvi sistema avtorskih pravic je zelo dobra.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Gandalfar ::

Nekaj je iskanje informacij, drugo so pa bazicne zadeve za katere je pac potrebno odpret kaksen ucbenik iz prvega letnika politologije. Pa se naj ljudem zdi FDV se tako zgresen faks, dolocene stvari pa tam vseeno naucijo. To je ena od njih.

CaqKa ::

kaj je bližje ali pa ceneje, da prideš do začetnih informacij?
-*.gov.si, gugl?
-klic na UE, sprehod do UE, sprehod do knjižnice (ob predpostavki da veš, da je to v knjigi prvega letnika politologije)?

nebi bilo malo čudno če te nekih osnov o strankah na politologiji nebi naučili?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

Ziga Dolhar ::

'Prevetritev avtorskih pravic' narekuje vsaj osnovna nacela, v katero smer naj bi slo, analizo ucinkov spremembe trenutnega sistema, in primerjalnopravno analizo.

Pri Piratih se ustavi pri 'prevetritvi'. Odprava. Yeah, right.

Brez avtorske zakonodaje tudi 'open source' in CC ne moreta funkcionirat.
https://dolhar.si/

poweroff ::

kaj je bližje ali pa ceneje, da prideš do začetnih informacij?
-*.gov.si, gugl?
-klic na UE, sprehod do UE, sprehod do knjižnice (ob predpostavki da veš, da je to v knjigi prvega letnika politologije)?


Saj pravim. Gradnje jedrske elektrarne se lahko loti jedrski fizik ali pa sosedov mulec, ki si začetno znanje začne nabirati na internetu.

Kaj je bolj resen pristop in kateri pristop ima več možnosti za uspeh pa naj presodi vsak sam.
sudo poweroff

podbevna ::

'Prevetritev avtorskih pravic' narekuje vsaj osnovna nacela, v katero smer naj bi slo, analizo ucinkov spremembe trenutnega sistema, in primerjalnopravno analizo.

Pri Piratih se ustavi pri 'prevetritvi'. Odprava. Yeah, right.

Brez avtorske zakonodaje tudi 'open source' in CC ne moreta funkcionirat.


Brez avtorske zakonodaje open source in CC ne rabita funkcionirat.

Daedalus ::

nebi bilo malo čudno če te nekih osnov o strankah na politologiji nebi naučili?


It's the bigger pictur, az alwejz. Težko se boš šal neke predloge reform in lobiranje za spremembe, če ne razumeš družbenega, pravnega, gospodarskega okvirja, v katerem se giblješ. Eno je tupit o tem, kako bo P2P in "davnlodanje" ostalo in kako je to nepremagljivo. Precej težje pa je razumet, kaj je privedlo do takega stanja in kaj bi bilo smiselno naredit, da se to odpravi. Recimo poštekat, kaj je narobe z copyright zakonodajo. Zakaj je ewil, beyond zastonjskega "lowdanja" najnovejšega Hwood kiča in neumne pop muske. Al pa forwardiranja nekih slikc v mailih.

Dreti se "Revolucija!" na ulici in upat, da te kdo opazi, je pa neprimerno lažje, to pa. Naši visoko usposobljeni in nadvse objektivni novinarji pa itak radi opazijo take. In jim ali zastavljajo precej neumna vprašanja (Vesti.si) al pa polagajo besed v usta (Marcel™).

Brez avtorske zakonodaje open source in CC ne rabita funkcionirat.


Še enkrat. Ne moreta.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

dejanslo ::

Pa vendar so naredili več, kot velika velika velika (n+1) večina na tem forumu. Vsaj govori se o tem - če ne drugje, pa tu. Dajte jih s svojo strokovnostjo prekašat, dajte naredit the proper way, uporabite primernejše ime in vsak bo uvidel vaš namen, spoštoval vašo vizijo in vas podprl. Tudi jaz, če ne bom videl v vas šalabajzerjev, kot jih vi vidite v njih.

Ker ocenjujem, da je verjetnost, da se to ne bo zgodilo, izredno visoka, pa vas vprašam zakaj ne?
There`s More Than One Way To Do It

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dejanslo ()

podbevna ::



Brez avtorske zakonodaje open source in CC ne rabita funkcionirat.


Še enkrat. Ne moreta.


Še enkrat. Ob bistveni spremembi avtorske zakonodaje (sporne niso moralne avtorske pravice, temveč neumna struktura pod krinko intelektualne lastnine, ki zavira, ne pospešuje ustvarjanje in razvoj)sploh ni važno, če open source in CC ne moreta funkcionirati. Ker ne rabita. Sta popolnoma odvečen koncept, kot npr. omejitve monarhovih pristojnosti do plemstva ob razvoju republike...

BlueRunner ::

Eno je tupit o tem, kako bo P2P in "davnlodanje" ostalo in kako je to nepremagljivo.

To je z današnjo tehniko že premagljivo in se bi dalo s primernimi spremembami v zakonodaji izvesti do te mere, da bi bil pojav po obsegu odrinjen na obrobje. Težava je samo temu, da se bi potem s to tehniko nenadoma lahko začelo nadzorovati vsebino vseh naših komuniakacij. S kom komuniciramo, kdaj komuniciramo, o čemu komuniciramo. Tisti posamezniki, ki bi zaradi tega začeli uporabljati šifriranje, bi s tem avtomatično postali zanimivi za velike brate tovrstne družbe, kar bi jih še dodatno razgalilo.

Precej težje pa je razumet, kaj je privedlo do takega stanja in kaj bi bilo smiselno naredit, da se to odpravi. Recimo poštekat, kaj je narobe z copyright zakonodajo. Zakaj je ewil, beyond zastonjskega "lowdanja" najnovejšega Hwood kiča in neumne pop muske. Al pa forwardiranja nekih slikc v mailih.

Dejansko to ni težko razumeti. Vendar pa mora človeka to dejansko zanimati. Tako kot mene npr. ne zanima mehanika in se je ne bom nikoli naučil, tudi nikoli ne bom "po ušesu" ugotavljal kaj je narobe z motorjem avtomobila. Nekatere pa izgleda ne moti, da problematike, kot je razvidno iz njihovih lastnih izjav, sploh ne razumejo, imajo pa zelo trdna in nepremična stališča o njej.

Dreti se "Revolucija!" na ulici in upat, da te kdo opazi, je pa neprimerno lažje, to pa. Naši visoko usposobljeni in nadvse objektivni novinarji pa itak radi opazijo take. In jim ali zastavljajo precej neumna vprašanja (Vesti.si) al pa polagajo besed v usta (Marcel™).


Sumim, da se da tudi novinarjem pojasniti za kaj se gre, če je človek dovolj vztrajen, dosleden in korekten. Nekdo sicer lahko polaga besede v usta ali postavlja neumna vprašanja, vendar pa bo hitro odnehal, če bo nazaj dobival koretne popravke in odgovore, ki pokažejo globino neznanja novinarja. No. Seveda pa to pomeni, da moraš vsebino poznati praktično do najmanjše potankosti.

Brez avtorske zakonodaje open source in CC ne rabita funkcionirat.


Še enkrat. Ne moreta.

Hehe... in potem podbevna predlaga nazaj uvedbo družbene lastnine. >:D

Ker ocenjujem, da je verjetnost, da se to ne bo zgodilo, izredno visoka, pa vas vprašam zakaj ne?

Nekateri na teh težavah delamo. Eni bolj, drugi pa manj javno.

Zgodovina sprememb…

podbevna ::


Brez avtorske zakonodaje open source in CC ne rabita funkcionirat.


Še enkrat. Ne moreta.

Hehe... in potem podbevna predlaga nazaj uvedbo družbene lastnine. >:D


Kaj predlagam?

A ukinitev monopolov na informaciji je družbena lastnina? To, da revčki ne razumejo, da intelektualna lastnina sploh ni lastnina še razumem, a razumevanje ukinitve neumnega monopola na informaciji kot "podružbljenje" monopola, pa je res neumno...

poweroff ::

Pa vendar so naredili več, kot velika velika velika (n+1) večina na tem forumu. Vsaj govori se o tem - če ne drugje, pa tu.

Ker ocenjujem, da je verjetnost, da se to ne bo zgodilo, izredno visoka, pa vas vprašam zakaj ne?


No, so pa res veliko naredili.

Govori se.

Zgolj in samo to. Da bi se kaj konkretno spremenilo pa ni videt.

Zakaj nekateri nočemo sodelovati? Bi z veseljem, a le z resnimi ljudmi.

Sem pa že rekel, da sem oziroma je "moja" ekipa pripravljena zanalizirati data retention v nulo. Identificirati problem, pokazati kje je data retention zgrešil in kakšne težave povzroča, pokazati možne konkretne (pravne) rešitve ter posledice za svobodo in človekove pravice, če data retention ne bo bolje napisan. Cena: 10k+ EUR.

Podobno lahko naredimo tudi za naslednje teme:
- zakonito preiskovanje in zaseg digitalnih dokazov v kazenskem postopku ter pooblastila policije v teh primerih
- pooblastila in delovanje tajnih služb (SOVA, OVS) ter njihovo poseganje v zasebnost državljanov
- zasebnost na delovnem mestu
- sprememba avtorsko pravne zakonodaje in odprta družba.

Cene so seveda različne in odvisne od obsega dela, ampak za zadnjo točko že lahko povem, da bi zahtevala precej napora.

Bo pa naročnik dobil zelo podrobno analizo problema ter kvalitetne rešitve, ki jih je mogoče neposredno implementirati v zakonodajo.
sudo poweroff

podbevna ::

Jaz se strinjam, da so ti slovenski pirati eni reveži. Seveda je pravi pristop tisti, ki ga predlaga Matthai. Ne moremo pa pričakovati od neke piratske stranke v Sloveniji, da bo zmožna združiti sredstva in ljudi potrebne za tak pristop.

Najprej je dejstvo, da bi strokovanjaki s tega področja lahko bili bolj samoiniciativni. Ker je data retention resen problem za človekove pravice, bi pričakoval večjo aktivnost strokovnjakov na tem področju, čeprav za to ne dobijo 10k+ eurov. Trenutno se mnogi dobrohoteči ljudje npr. iz Apeka borijo kot levi z raznimi neumnimi in skrajno škodljivimi predlogi evropske zakonodaje na tem področju, ki prihajajo iz Francije. Pomaga jim nihče in samo trma posameznikov preprečuje, da bi Slovenija gladko podprla npr. uzakonjenje dolžnosti ISP-jev da trajno odklopijo posameznika od interneta (kar zavezuje tudi vse ostale ISP-je) SAMO na podlagi ponovljene zahteve avtorskih združenj (brez sodnih odločb!).

Enako velja za ostala področja, ki so bila navedena. Kdor si lahko privošči, nima interesa, strokovnjaki pa delajo samo za €€€. Če že ne iz skrbi za prihodnost bi lahko vsaj iz akademske radovednosti kdo naredil kakšno resno raziskavo in jo tudi razumljivo sporočil ljudem.

Je pa tudi res, da včasih iz totalno neumnih demagoških gibanj pride do pametnih sprememb. Mogoče ob vsem tuljenju "varnost pred pravicami" in "to je kraja" rabimo tudi blejanje o svobodi in zlobnih korporacijah, da pride do nekih uravnoteženih rešitev. V glavnem pirati so reveži, a so meni kar simpatični...

Daedalus ::

Najprej je dejstvo, da bi strokovanjaki s tega področja lahko bili bolj samoiniciativni. Ker je data retention resen problem za človekove pravice, bi pričakoval večjo aktivnost strokovnjakov na tem področju, čeprav za to ne dobijo 10k+ eurov. Trenutno se mnogi dobrohoteči ljudje npr. iz Apeka borijo kot levi z raznimi neumnimi in skrajno škodljivimi predlogi evropske zakonodaje na tem področju, ki prihajajo iz Francije. Pomaga jim nihče in samo trma posameznikov preprečuje, da bi Slovenija gladko podprla npr. uzakonjenje dolžnosti ISP-jev da trajno odklopijo posameznika od interneta (kar zavezuje tudi vse ostale ISP-je) SAMO na podlagi ponovljene zahteve avtorskih združenj (brez sodnih odločb!).


Eni s(m)o. Pa nas/jih je hudičevo malo, naši ISP-ji so se pa situacije okoli data retention direktive zavedli šele, ko je blo treba nabavljat storage za implemetacijo zahtev le-te. Ko je bilo seveda že zelo prepozno. Po drugi strani je znanje/razumevanje nekaterih strokovnjakov glede tega področja porazno do amena, eni so pa prav vigilantsko nastrojeni, samo da slišijo kako besedico ala "pedofilija." Svoje pa pridodajo še razni represivni organi, ki bi jim zbiranje čimvečje količine podatkov "olajšalo delo." Stanje na terenu je še kr grozno.

In če se k temu priključi še neka nekompetentna stranka, bo sam še slabše.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

BigWhale ::

To, da revčki ne razumejo, da intelektualna lastnina sploh ni lastnina še razumem, a razumevanje ukinitve neumnega monopola na informaciji kot "podružbljenje" monopola, pa je res neumno...


Intelektualna lastnina ni lastnina? No, prosim. Obrazlozi tole mal. Ker me res zanima zakaj moj helloworld.c ni moj helloworld.c ampak je tudi tvoj.

jype ::

Ker je nemogoče ugotovit, al je on enacga napisal pred tabo ali za tabo.

podbevna ::

Ker je lastnina stvarna pravica. Torej pravica na stvari. Informacija pa ni stvar. In na informaciji lastnina ni možna. To velja tako za tehnične rešitve (patente), kot avtorska dela.

"Intelektualna lastnina" je samo neumno poimenovanje začasnih monopolov nad uporabo informacije, ki jih pravo daje tistemu, ki je te informacije oblikoval. Torej je tvoj helloworld.c (program?) lahko tvoj v smislu fizičnega zapisa na nosilcu informacij. Če ti ga vzamem, ga ti nimaš več. Program kot skupek informacij pa ni tvoj (niti ni moj). Je informacija, ki se lahko kot taka zelo hitro prenaša in multiplicira in zato nima in ne more imeti lastnika (kot ti je nakazal yupe). Tebi kot avtorju teh informacij pa pravo kljub temu daje monopolno pravico nad razpolaganjem z njimi v vseh njihovih reinkarnacijah. Razlog za to je poskus, da bi se vzpodbujala inovativnost in da bi se preprečila komercialna korist od tujih idej, od katerih avtor nič nima. Žal se je sistem izrodil in je zdaj dokazano kontraproduktiven temu osnovnemu namenu. Kar je še huje je zaradi tehničnega napredka postal tako neživljenski, da ga ni mogoče implementirati brez hudih posegov v človekove pravice in informacijsko opremljenost sveta. Zato ga je treba spremeniti.

Torej - nobena informacija ni tvoja, čeprav imaš v zvezi z njo lahko določene pravice.

carot ::

Vi ljudje si radi sami kolpjete jamo, pa kaj je z vami, imate stranko, ki bi vam zelela pomagati, vi pa same take negativne kritike mecete? Vi imate v glavi, da je vse dowlowdanje ilegalno, samo ste pozabili, da ilegalno je tisto, kar pise v zakonu in zakoni se lahko spremenijo!!!!!! Ce zelite spremembe in to na boljse, morate podpirati to stranko in skupaj iskati resitev, kako priti do skupnega cilja, ce se vdate takoj v startu ste res obupani in predani gospodarjem, toda gospodarji vas ne bodo nahranili zastonj.

A se zavedate, da se marsikomu zdi tudi nesmiselno, da bi imeli delovci taksne pravice, kot jih imajo? Placilo malice, potnih stroskov, bolniske, dopusta, itd..., kaj se bomo zaceli smejati sindikatom, ker zahtevajo od delodajalcev, da nam placujejo za nedelo, ko smo na bolniski ali dopustu, kaj smo NEUMNI ALI KAJ? Upam, da ste dovolj inetligentni, da razumete, kaj hocem povedati.

Ziga Dolhar ::

Podbevna: zato pa Trampuž rece, da je kvazistvarna pravica - in doktrinarne tezave - puf - izginejo! :-P
https://dolhar.si/

podbevna ::

Da še ponazorim:

Verz:
"Hodim po cesti in tiščijo me hlače,
je kriv pralni stroj ali pogače?"
ni moj.

Jaz sem ga napisal, a to ne pomeni, da imam lastnino nad tem neprecenljivim delom, ki je zdaj že na tvojem računalniku in v tvoji glavi.

Enako velja za estetsko razporeditev črt na sliki, ki jo narišem. Slika (stvar) je moja, slika (informacija) pa ne. Če ti narišeš enako, je ta tvoja.

In čisto enako velja za tehnične ideje, zapisane v patentih, programsko opremo, filme in vso ostalo intelektualno lastnino.

Dokler je bila informacija neločljivo povezana z nosilcem, je bilo old-school razmišljanje o lastništvu informacij=nosilcev OK. Ko pa je tehnični napredek prekinil to povezavo, pa se je cel sistem razsul. In vsi poskusi nasilnega ohranjanja te popolnoma passe logike, so (vsaj upam) obsojeni na propad.

SRY za double post.

P.S. če bo kdo uvrstil mojo prvo pesniško stvaritev v kakšno zbirko hočem vsaj 1000 eurov kot Svetlana.

bluefish ::

Ce zelite spremembe in to na boljse, morate podpirati to stranko in skupaj iskati resitev
Itak, ena stranka, ki še v parlamentu ni in je nihče ne pozna, nima konkretnega političnega programa, naj bi stvari kar čez noč obrnila na bolje. Daj ne bodi no hecen.
Tale švedska stranka pa je tudi bolj ko ne za okras. Z enim poslancem v parlamentu in nikakršnimi lobiji nimajo ravno možnosti doseči kaj prelomnega na področju, ki ga zagovarjajo.

carot ::

V glavnem pirati so reveži, a so meni kar simpatični...


V bistvu bi se lahko celo strinjal z zadnjo izjavo, saj ocitno pirati so revezi, saj nimajo zadosti denarja za si privosciti original stvari, itd..., toda dostop do interneta informacij, itd.... bi morala biti omogocene tem ljudem, recimo za vse, ki imajo podpovprecno placo imajo pravico pobirati karkoli, itd... No pac recimo, da iscemo kaksne ideje in predloge, saj jih je ogromno, samo ocitno nekateri kreteni, sploh nocejo slisati o kaksni resitvi ali kompromisu, zato pa rabimo to stranko, da pritiskamo na njih, dokler ne popustijo, pac mi bomo dali svoje zahteve, katere bodo oni morali spostovati, saj mi smo drzavljani republike slovenije in imamo pravico delati zakone. To kar jaz recem, da je prav, to je prav, da se razumemo!!

Ziga Dolhar ::

Jawohl!
https://dolhar.si/

podbevna ::

Zu Befel

Ziga Dolhar ::

Naj se popravim..

Har harrrr!
https://dolhar.si/

poweroff ::

Pomaga jim nihče in samo trma posameznikov preprečuje, da bi Slovenija gladko podprla npr. uzakonjenje dolžnosti ISP-jev da trajno odklopijo posameznika od interneta (kar zavezuje tudi vse ostale ISP-je) SAMO na podlagi ponovljene zahteve avtorskih združenj (brez sodnih odločb!).

Enako velja za ostala področja, ki so bila navedena. Kdor si lahko privošči, nima interesa, strokovnjaki pa delajo samo za €€€. Če že ne iz skrbi za prihodnost bi lahko vsaj iz akademske radovednosti kdo naredil kakšno resno raziskavo in jo tudi razumljivo sporočil ljudem.


Hja, takole bom rekel. Konkretno sem pomagal pri pripravi dveh novih zakonov, ki se tičejo človekovih pravic. Eden je ZKP, eden pa še ni v obravnavi, je pa precej pomemben. Brezplačno.

Glede ZKPja je predlagano, da bo policija morala vrniti zasežene nosilce podatkov v roku treh mesecev. Trenutno je neko neformalno navodilo 6 mesecev, v praksi pa ljudje (tudi oškodovanci in osebe, ki kasneje niso obsojene), diskov / telefonov / ... ne vidijo mesece ali leta. Ko vam bodo naslednjič policaji v hišni preiskavi zasegli opremo se le spomnite name... 8-)

Tudi glede ZeKOMa sem dal precej konkretnih predlogov. Brezplačno. Enako velja za ZVOP. Trenutno se precej resno ukvarjam z Deep Packet Inspection in njegovo (ne)zakonitostjo. Tudi brezplačno. Pripravil sem tudi seznam zadev povezanih z zasebnostjo, ki bi jih morali urediti s spremembo zakonodaje in jih samoinciativno poslal na ustrezne naslove. Tičejo se pa različnih zakonov (od ZKP, ZPP, ZIN, pa do poročja sodnega izvedeništva, itd.). Jup, zastonj - za razliko od nekaterih strokovnjakov, ki so v času prejšnjih vlad sodelovali z državo za velike vsote denarja. Zraven lahko šteješ še izobraževanje za preiskovalne sodnike (to sem dobil plačano, a vsota ni bila ravno velika) in predavanja na konferencah (kjer so prisotni tudi sodniki, tožilci in policija).

Glede copyrigtha smo s kolegi naredili eno najbolj resnih študij na to temo v zadnjem času pri nas, druga pa trenutno še poteka. To smo sicer dobili plačano, je pa študija dostopna na internetu. BTW: par dni pred uradno predstavitvijo rezultatov smo dobili od SAZASovih odvetnikov obvestilo, da nas bo SAZAS tožil, če bomo prestavili rezultate. Ker je raziskava narejena po najstrožjih metodoloških in znanstvenih kriterijih, predstavitve nismo odpovedali. Kar hočem povedati je, da bi lahko lepo napisali študijo, pobrali denar in vse skupaj pustili ležati v kakšnem predalu. Ker pa smo hoteli, da se na probleme javno opozori, smo si nakopali "težave" (v bistvu je grožnja s tožbo bedarija, res je pa, da ravno zazamahnit z levo roko pa tudi ni).

Problem je v tem, da imam pač svoje življenje in mi enostavno ne znese več kot toliko. Imam pač določene prioritete in ena izmed njih je tudi Linux (ravno sem končal pisanje knjige o Linuxu). Sem pa pripravljen pustiti službo in se ukvarjati izključno s temi zadevami, vendar v tem primeru rabim nek denar za preživetje.

Druga stvar je konstantno negodovanje in pametovanje folka, ki ne naredi absolutno nič, razen, da ti skuša zbijati moralo in se dela pametnega v stilu "kaj sploh rabimo to zasebnost" (seveda le, dokler nekaj ne udari njega po glavi). Zakaj točno bi za te ljudi nekaj zastonj delal?

In tretja stvar je popolna nezainteresiranost industrije in ISPjev (z zelo redkimi izjemami), ki imajo dobro plačane pravne oddelke, vendar se ti oddelki ukvarjajo praviloma s tem kako bolj ali manj legalno zatreti konkurenco, ne ukvarjajo pa se s človekovimi in uporabniškimi pravicami. Zakaj točno bi zastonj delal nekaj, kar bo točno tej industriji bistveno zmanjšalo stroške (za hrambo), hkrati pa ta industrija ni pripravljena prispevati absolutno nič?

Ja, tako preprosto je to.

P. S. To ne pomeni, da nisem pripravljen kaj migniti. Ampak če migam iz lastnega veselja, je zadeva pač nizko na prioritetni lestvici. Če pa sem za to plačan, pa se lahko razbremenim drugje (pustim službo in odprem svetovanje d.o.o. ali kaj podobnega), in se seveda prioritete spremenijo.
sudo poweroff

MrStein ::

o smo sicer dobili plačano, je pa študija dostopna na internetu.

Kje ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

poweroff ::

http://www.ris.org/index.php?fl=2&lact=...

Direkt link:
http://www.ris.org/uploadi/editor/12344...

P. S. Raziskava je bila sicer objavljena tudi na Uradu za intelektualno lastnino, vendar je od tam nekako izginila...
sudo poweroff

BigWhale ::

No, helloworld.c je banalen primer ampak konkretno Windows Vista recimo ali pa Linux Kernel.

Ustvarjalec ima pravico dolocati pogoje pod katerimi se bo ta informacija sirila. Kako bodo pa ti pogoji zakonsko omejeni in kaj vse bodo vsebovali je pa druga stvar.

Vsakemu ustvarjalcu je v interesu, da zasciti tisto kar je ustvaril, pa naj bo to stol, slika, glasba ali pa racunalniski program. To, da bi nekdo lahko, brez mojega privoljenja do onemoglosti razsirjal in distribuiral moje delo je traparija, tega ne bo nobena stranka v nobenem parlamentu dosegla.

Podbevna, jaz te vsekakor razumem kaj bi rad povedal in se na nek nacin strinjam s tabo ampak nekega 'all-you-can-eat' sistema pa zal ne bo nikoli. Proizvajalci bodo enostavno nehali razvijati, ce bodo ugotovili, da svojega dela ne morejo ucinkovito zascititi.

Kaj mislis kako bi bilo s prodajo Windows 7, ce bi kar naenkrat kar vsak lahko naredil kopijo od soseda? Mislis, da bi se dosegla 10% prodaje Viste ali pa XPjev?

CaqKa ::

carot se ti ne zdi da si malo preveč diktatorski? pa malo preveč vzvišen?
preberi kar je bigwhale malo višje napisal:
To, da bi nekdo lahko, brez mojega privoljenja do onemoglosti razsirjal in distribuiral moje delo je traparija, tega ne bo nobena stranka v nobenem parlamentu dosegla.

pač mora obstajat sistem, ki ti bo zagotovil da si ti avtor, in da boš lahko ti določil pod kakšnimi pogoji se določena vsebina širi.
Podbevna, jaz te vsekakor razumem kaj bi rad povedal in se na nek nacin strinjam s tabo ampak nekega 'all-you-can-eat' sistema pa zal ne bo nikoli.

hmm tale "nikoli", mi tukaj ne diši, hint: tehnološka singularnost.

naj naši pirati objavijo kaj so se danes na sestanku zmenli.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

MrStein ::

BW:
Ustvarjalec ima pravico dolocati pogoje pod katerimi se bo ta informacija sirila.

Vista ni "informacija".
Avtorsko pravo se ne ukvarja z "informacijo".

Razen tega si ti enako "fanatik" kot oni:
- vse maksimalno prosto
- vse je že po božji stvaritvi "pripada avtorju 100%"
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Gandalfar ::

- vse je že po božji stvaritvi "pripada avtorju 100%"


In zakaj ne bi?

Mavrik ::

- vse je že po božji stvaritvi "pripada avtorju 100%"


Ja komu pa naj te pripade? A se gremo socializem, kjer vse kar nekdo ustvari takoj pripade "vsem"?
The truth is rarely pure and never simple.

poweroff ::

Ne vsem. Samo piratom. :D
sudo poweroff

BigWhale ::

BW:
Ustvarjalec ima pravico dolocati pogoje pod katerimi se bo ta informacija sirila.

Vista ni "informacija".
Avtorsko pravo se ne ukvarja z "informacijo".


No, zdaj se morate odlociti s cim naj se avtorsko pravo ukvarja. Podbevna tam pravi, da z informacijo in da je njegova slika samo informacija, ki jo jaz skopiram in je potem tudi moja informacija. Vista je isti smorn. Samo malo dalj casa se jo je ustvarjalo in vec ljudi jo je skupaj pacalo. Tako kot kak glomazen mozaik recimo.


Razen tega si ti enako "fanatik" kot oni:
- vse maksimalno prosto


Tega nisem nikoli, nikjer trdil.


- vse je že po božji stvaritvi "pripada avtorju 100%"


Ja, no, to me zanima. Zakaj ne bi? Kaksno pravico imas ti, do poslusanja moje pesmi? Ali pa poganjanja mojega programa?

thramos ::

Saj je podbevna višje lepo opisal situacijo pri lastništvu nad informacijo.

carot ::

- vse je že po božji stvaritvi "pripada avtorju 100%"


Ja komu pa naj te pripade? A se gremo socializem, kjer vse kar nekdo ustvari takoj pripade "vsem"?


Ja zakaj pa ne bi pripadalo vsem, saj mi smo ljudje, ki zivimo v skupnosti in delamo za skupno dobro, toda sedaj je lih obratno, ker ocitno delamo vsi samo za ene par kapitalistov. Poglej slikico trenutnega sistema.

Ziga Dolhar ::

A! Tjakaj torej pes taco moli!

(Ce carotovo pisanje sovpada z naceli piratske stranke, je rahlo zaskrbljujoce...)
https://dolhar.si/

carot ::

A se je kdo vprasal, zakaj so kina tako draga, koliko dobi dejansko distributer filma, koliko dobi kino in koliko drzava od davkov, tako, da ze tle mislim, da zgubi filmska industrija dejansko polovico denarja, katerega si prilasti drzava 20% od DDV in kinematograf vprasanje v koliksni meri. Da o raznih cigaretih ne govorimo, kako drzave unicujejo velike korporacije cigaret, saj trosarine mislim, da presegajo 1-2x vrednost cigaret, torej ko govorimo o kradljivcih, kdo zares krade? Eni pac kradejo na legalen nacin, drugi pa se na ilegalen, toda to moramo legalizirati nekako!!!! Saj ljudje bodo itak se zmeraj hodili v kino, ter morda kupovali DVDje, ceprav glede na ceno DVDjev ali BLUERAYEV, vprasanje ze spet, kje so kaksne marze, saj medij je zelo poceni.

Aja, podobna debata je ze bila glede cene AUDIO KASET IN CDjev, zakaj so cdji toliko drazji, ceprav sam medij je cenejsi od kasete!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zakaj ta pravi kradljivci kazejo z prstom na pirate? Da usmerjajo proc pozornost, tako kot je BUSH kazal z prstom na teroriste, da ne bi ljudje gledali, kaj zares njihova vlada pocne.

Gandalfar ::

Daj mi ti povej, na podlagi te slikice. Vsak nivo (5 le teh), nekaj ustvari. Ali mi hoces reci, da tisti na dnu ne sme prodajat svojih stvaritev? Ali kako bi ti to razlocil, da bi "kaznoval" samo tiste na vrhu, na dnu pa ne?

Ce se nisi opazil, danes te stane produkcija e-booka, le en mesec dela recimo v knjiznici. Torej je dostopno vsem slojem. Das na internet in prodajas po $15 dolarjev. Zakaj mi ti zdej razlagas, da tega ne smem pocet oz. da lahko prodam samo en izvod?

Zgodovina sprememb…

Ziga Dolhar ::

Zato, ker ima on PRAVICO do ogleda filma! Se preden je film posnet!

Ce svoje ideje se nisi prelil na materialni nosilec, te bodo pa tozili, da to storis!
https://dolhar.si/

BlueRunner ::

(Ce carotovo pisanje sovpada z naceli piratske stranke, je rahlo zaskrbljujoce...)


Ni zaskrbljujoče, ker je ta eksperiment družbene lastnine že bil opravljen. Rezultat je bil negativen, ljudje pa tudi niso neumni, da si ne bi takšnih malenkosti zapomnili. Še posebej tisti inventivni ne.

Na koncu pa bo itak za družbo prišlo ven tisto, kar je pretežno družbeno koristno. Danes je toliko težav z avtorskimi pravicami zato, ker je bilo razmerje individualnih vs. kolektivnih koristi popolnoma porušeno. Rešitev pa seveda ni v vrnitvi v komunizem, temveč v iskanju novega družbenega dogovora in s tem tudi novega ravnotežja.

V tem procesu sta potrebni obe strani, ki v tem trenutku nastopata vsaka iz svojega ekstremnega stališča. Uspeh pa bo dosežen, ko bosta ti dve strani našla nek skupen dogovor, kjer bo primerno poskrbljeno za interese obojih.

Brezkompromisno tuljenje in ne-poslušanje argumentov druge strani je seveda neproduktivno. Pa je čisto vseeno katera stran ga izvaja.

Zagotovo pa si ne želim zaradi ščitenja sicer legitimnih komercialnih interesov neke skupine ali skupin izgubiti svojih osebnih svoboščin. Takšen pristop je milo rečeno škodljiv, če ne še kaj hujšega.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prva država s piratsko stranko v parlamentu: Islandija

Oddelek: Novice / NWO
188556 (7418) Fritz
»

Berlinska piratska stranka z 8,5 % glasov prišla v deželni parlament (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / NWO
18941435 (34890) CaqKa
»

Črne zastave tudi na nebu največje države

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
104415 (3686) Jst
»

Volitve v EU parlament (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1009287 (7211) [SpydeR]

Več podobnih tem