Forum » Elektrotehnika in elektronika » Prenapetostna zaščita Vs. UPS?
Prenapetostna zaščita Vs. UPS?
pisco ::
Najprej bi rad vprašal koliko prenapetostna zaščita (recimo kak Belkinov SurgeMaster) dejansko ščiti pred udari strele oz. prenapetostjo? Ali je to bolj za boljše psihološko počutje lastnika, al dejansko to kaj pomaga?
In zakaj, če sploh, je UPS boljši (razen tega da deluje pod baterijo) glede take zaščite?
Poletje se bliža in z njim tudi atmosferske razelektritve (strele), pa bi bilo fino poskrbeti za komplet računalniško opremo ki je konec koncev ni malo.
S čim se lahko zaščitim? Potrebujem izključno zaščito pred prenapetostjo, za tistih 10minut delovanja računalnika pod baterijo mi je vseeno, ker itak sproti shranjujem podatke.
Kaj mi priporočate?
Gledal pa sem sicer nekaj takega kot je
APC UPS 820VA - 1080DJ smart Apollo
http://www.nakupovanje.net/ups-820va-10...
ali pa
Belkin SURGEMASTER F9M724de2M-GRY
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
In zakaj, če sploh, je UPS boljši (razen tega da deluje pod baterijo) glede take zaščite?
Poletje se bliža in z njim tudi atmosferske razelektritve (strele), pa bi bilo fino poskrbeti za komplet računalniško opremo ki je konec koncev ni malo.
S čim se lahko zaščitim? Potrebujem izključno zaščito pred prenapetostjo, za tistih 10minut delovanja računalnika pod baterijo mi je vseeno, ker itak sproti shranjujem podatke.
Kaj mi priporočate?
Gledal pa sem sicer nekaj takega kot je
APC UPS 820VA - 1080DJ smart Apollo
http://www.nakupovanje.net/ups-820va-10...
ali pa
Belkin SURGEMASTER F9M724de2M-GRY
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
- spremenil: pisco ()
ZGI ::
Pomoje boš rabil oboje ker uso opremo pač ne morš na UPS prklopit, če je že ni malo. Tele stvari po moje niso 100% in mislm da tut noben nemore to dokazat . Najbolš je če preprosto iztakneš iz vtičnice. So pa udari strelev električno omrežje vse redkejši, pogostejši v telefonsko napeljavo, vsaj tukaj v mojem okolišu.
Tajiti zmoto, je dvojna zmota.
Azrael ::
Ko ti bo PC zaradi elektromrka mrknil med delanjem backupa in pri tem pokvaril obstoječ backup, boš ugotovil v čem je prednost UPS, sicer pa imajo vsi današnji UPSi tudi vgrajeno prenapetostno zaščito.
Ampak kakorkoli se boš odločil, nobena prenapetostna zaščita (samostojna ali vgrajena v UPS), ni nič vredna, če je ozemljitev v stavbi slaba.
Ampak kakorkoli se boš odločil, nobena prenapetostna zaščita (samostojna ali vgrajena v UPS), ni nič vredna, če je ozemljitev v stavbi slaba.
Nekoč je bil Slo-tech.
int47 ::
To je nekako tako, kot bi hotel primerjati sedežno garnituro in avto.
V obeh se da sedeti.
Med UPS-om, ki ni ON-LINE in prenapetostno zaščito ni neke velike razlike. Vzami tisto napravo, ki ima vgrajeno močnejšo zaščito.
Proizvajalci na škatle radi pišejo velike številke, ki so tam samo za reklamo in povedo zelo malo o kvaliteti zaščite. Podatek o max surge current, je navadno podan v kA in je seštevek max tokov vseh vgrajenih zaščitnih elementov. Če gledaš samo ta podatek lahko manj zmogljiva kombinirana zaščita za 230V omrežje, tel, TV, LAN in USB izpade kot boljša v primerjavi z zmogljiejšo zaščito, ki ščiti le 230V omrežje in tel.
Primerjati je potrebno zmogljivost posameznih delov zaščite (energetski del, telefon, TV, mreža....). Izberi tisto zaščito, katera lahko "poje" več energije.
Večina zaščit ima deklarirano, v kateri razred spadajo. Če naj "podaljšek zaščite" delujejo, je v instalacijo potrebno vgraditi ustrezne pred-zaščite.
Večkrat se pozablja, da je neka naprava priključena tudi na TV, telefon, internet, mrežni kabel do soseda... Če naj zaščita deluje, je potrebno namestiti zaščito tudi na te (prevodne) kable.
V obeh se da sedeti.
Med UPS-om, ki ni ON-LINE in prenapetostno zaščito ni neke velike razlike. Vzami tisto napravo, ki ima vgrajeno močnejšo zaščito.
Proizvajalci na škatle radi pišejo velike številke, ki so tam samo za reklamo in povedo zelo malo o kvaliteti zaščite. Podatek o max surge current, je navadno podan v kA in je seštevek max tokov vseh vgrajenih zaščitnih elementov. Če gledaš samo ta podatek lahko manj zmogljiva kombinirana zaščita za 230V omrežje, tel, TV, LAN in USB izpade kot boljša v primerjavi z zmogljiejšo zaščito, ki ščiti le 230V omrežje in tel.
Primerjati je potrebno zmogljivost posameznih delov zaščite (energetski del, telefon, TV, mreža....). Izberi tisto zaščito, katera lahko "poje" več energije.
Večina zaščit ima deklarirano, v kateri razred spadajo. Če naj "podaljšek zaščite" delujejo, je v instalacijo potrebno vgraditi ustrezne pred-zaščite.
Večkrat se pozablja, da je neka naprava priključena tudi na TV, telefon, internet, mrežni kabel do soseda... Če naj zaščita deluje, je potrebno namestiti zaščito tudi na te (prevodne) kable.
r0b3rt ::
da ne bom odpiral nove teme pa še mene zanima kateri ups priporočate za moč (imam napajalnik 850w (q6600 + 9800gtx + 2*ssd + hdd) + 22" lcd + router + modem = ?)... kolega ima tole zadevo, kar pa mislim da bi bilo malo prešibko za moje komponente
ender ::
Jaz imam APC SmartUPS 750 za Core i7 920, 12GB RAMa, 9600GT, 4 diski, RAID kartico, 30" LCD, in mi ob običajnem delu drži UPS 10-13 minut (UPS sporoča ~66% obremenitev), pod polno obremenitvijo (~92%) pa približno 4 minute.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.
ender ::
Zaženem nekaj, kar obremeni vse procesorjeve niti.
There are only two hard things in Computer Science:
telexdell ::
Prvi in osnovni pogoj zaščite pred prenapetostmi je dobra zaščitna ozemljitev objekta. Kvalitetna zaščita pred prenapetostmi mora biti izvedena v več nivojih. Prvi nivo so nameščeni prenapetostni odvodniki v priključni omarici objekta, drugi nivo so prenapetostni odvodniki v razdelilni omari in tretji nivo je zaščita v vtičnici porabnika. Če izvedemo le tretji nivo, je količina energije, katera se sprosti ob direktnem ali indirektnem udaru strele lahko tolikšna, da zaščita ne bo mogla opravila svoje delo in posledica bo uničena zaščita in naprava.
Sam smatram nakup raznih posameznih zaščit brez celotne rešitve za podobno učinkovito kot je prazna pnevmatika v rezervnem kolesu avtomobila. Mislim, da se bolj splača skleniti požarno zavarovanje objekta, katero krije tudi udar strele.
Sam smatram nakup raznih posameznih zaščit brez celotne rešitve za podobno učinkovito kot je prazna pnevmatika v rezervnem kolesu avtomobila. Mislim, da se bolj splača skleniti požarno zavarovanje objekta, katero krije tudi udar strele.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Swiper ::
Da ne odpiram novo temo... :)
Kje se lahko tole dobi?:)
http://www.apcc.com/resource/include/te...
Hvala :)
Kje se lahko tole dobi?:)
http://www.apcc.com/resource/include/te...
Hvala :)
Mr.B ::
Vzemi tole : http://www.apcc.com/products/resource/i...
Izkoristek cca 92%
Pa navaden UPS, tam , kjer rabiš nekaj kar lahko nadzorovano ugasneš.
Izkoristek cca 92%
Pa navaden UPS, tam , kjer rabiš nekaj kar lahko nadzorovano ugasneš.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | UPS in Prenapetostna zaščita?Oddelek: Pomoč in nasveti | 705 (670) | KoMar- |
» | UPS napajanje do 200€Oddelek: Kaj kupiti | 1249 (1133) | Azrael |
» | Zaščita pred strelo (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 9017 (7419) | AngelOfDeath |
» | UPS in zaščita proti streliOddelek: Kaj kupiti | 4313 (3447) | jype |
» | Protinapetostna zascita za UTP kabel ?Oddelek: Omrežja in internet | 1897 (1787) | cooly |