» »

Snemanje filma

Snemanje filma

dinozaver7 ::

Lp!
Imam par vprašanj na temo snemanja, montiranja posnetkov in vem, da se bo našel kdo, ki mi bo lahko pomagal. Posneti moramo kratek film(5-10min), scenarij že imamo, snemali še nismo. Zanimajo me torej naslednje stvari:
-kakšni nasveti za snemanje?
-glasba-kje bi dobil npr. stopnjujočo(tik pred umorom) ali umirjeno(za konec)?
-kakšni dobri vodiči za adobe premiere?

Najlepša hvala za odgovore!
lp
:P

bluefish ::

-kakšni nasveti za snemanje?
Če se le da uporabi stojalo.
Izogibaj se konstantnemu približevanju in oddaljevanju sceni, s kamero ne delaj velikih in hitrih premikov na levo in desno,... Uporabi ločen mikrofon, če to kamera omogoča.

allex ::

za adobe premiere je najboljši total training guide, vsaj meni...
glasba povsem zavisi od žanra, vendar je vredu da se nekako ujema z duhom filma: težko ti razložim drugače, se pravi za akcijski prizor daš hitro glasbo

dobro je da imaš snemalno knjigo, da je čim manj improviziranja, razen če je to tvoj namen
določi pozicije kamer, scensko umeščenost, soslednje kadrov, povežeš vse to z govorjenim delom scenarija ter dobiš snemalno knjigo.
struggling with abundancy of computer power

allex ::

ja, kar se tiče snemanja v zaprtih prostorih; poskrbi za dober razporeditev svetlobe, usmerjeno osvetli kar je pomembno in zatemni kar ni ter nikoli, ampak res nikoli z amatersko kamero ne mešaj naravne in umetne svetlobe - dobiš zmazek...
struggling with abundancy of computer power

aljazh ::

Dve leti nazaj sem napisal kratke vodiče z osnovnimi nasveti, morda ti pomagajo:

Osnove snemanja z video kamero

Mala šola video sporočanja

Osnove video montaže

innerspace ::

Če se le da uporabi stojalo.

To sploh ni nujno, odvisno kaksne posnetke in vizuale zelis imeti. Ko sem(smo) snemal(i) videospot, smo uporabljali steadycam, najboljsa varianta za snemanje, priporocam, ce imas moznost kje dobit. Se da naredit zanimive posnetke iz roke.
Nekaj kadrov je bilo posnetih na fiksnem stojalu, pa so cisto dolgocasni.
Je pa res potrebno precej pazit na svetlobo(luci ali dnevna), da niso posnetki prezgani ali pretemni...lahko uporabis tudi kako barvno folijo pred reflektorjem, ce zelis dodat kak poseben efekt...
Kaksno kamero po boste imeli?

Looney ::

Glede samih posnetkov. Prvo pozabi na zoom. Posnemi raje več kadrov (blizu, daleč), kot da zumiraš. Ne delat hitrih premikov s kamero. Bolje, da se predmet snemanja giblje, kot kamera. Glede ljudi glej, da jih ne boš rezal (ni ravno kul, če ti v kadru ostane noga neke tretje osebe, ki je ni na posnetku, prav tako ni kul, če ti fali pol glave nekoga, ki govori.) Pač preberi par tutorialov in veliko veselja pri snemanju ;)

Aja, glede glasbe pa najbolje, da poslušaš čim več različnih komadov in si poskušaš zamislit kako sceno bi jim pripisal. Ko najdeš ustreznega, ga ponucaš :)
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

dinozaver7 ::

Snemali bomo z neko amatersko kamero, saj kvaliteta ni pomembna->srednješolski projekt namreč.
Aljazh in ostali hvala za nasvete! Pri snemanju smo vse to poskušali čimbolj upoštevati, zdaj nas čaka samo še par kadrov..
Hmm, kje bi pa dobil zgolj instrumentalne komade? Ker glasba ravno toliko da bi bila kot spremljava. Glede editiranja posnetkov.. Rad bi naredil kao pro-fi-lm, hollywood varianto, torej tist "uvod" v film in pa končna špica..Delal bom v Adobe Premiere, osnove znam, le zanima me, kje bi dobil kakšen vodič za take efekte?

Hvala!
:P

roli ::

Za razne Premier/After Effects/Photoshop vodiče ti priporočam, da si malo ogledaš tole:
Pixel2life
Tam si lahko potem izbereš vodiče za karkoli hočeš!
http://www.r00li.com

dinozaver7 ::

Sem si, hvala ti!
Zdaj bi pa samo še prosil za kakšne izvirne nasvete, ki bi res popestrili film in ga naredili drugačnega..Torej iščem kak trik al pa karkoli, da bi vse skupaj zgledalo(vsaj zgledalo:D) profi narejeno??
Ni važno kateri program bi bil zahtevan..

Hvala vsem!!
:P

aljazh ::

Ni ravno trik, je pa zlato pravilo montaže: Delo montažerja je najbolje opravljeno takrat, ko je gledalcu nevidno.

Povedano drugače, zadeva bo izgledala najbolj "profi", če boš v postprodukciji uporabljal čim manj efektov in bo film zmontiran tako, da bo skozi lepo "tekel".

Vsekakor pa si vzemite veliko časa za montažo. Hitenje in delanje "na silo" se hitro pozna na končnem izdelku. Če v določenem trenutku zmanjka idej, končaj z delom in nadaljuj naslednji dan. Na silo narejena montaža se zelo hitro opazi.

Avian ::

in tak trik pri montaži zvoka, prehodi zvoka med kadri naj nikoli ne bodo direkt na cut slike temveč vedno par F prej ali pa kasneje (odvisno kako ti lepše steče). Če boš delal cut na direkt na sliko se bo to še bolje čutilo (razen v primeru, ko bi si to izrectno želel povdariti)

lp Avi

p.s. ajde še eno malenkost ti podarim. Sprememba atmosfere (zvočne atmosfere :D) ti spremeni čas, tako da bodi pozoren tudi na to
"Sound is fifty percent of the motion picture experience" - George Lucas


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domači snemalni studio

Oddelek: Loža
123416 (870) midiboss
»

Programi za urejanje videa

Oddelek: Programska oprema
253669 (2779) noraguta
»

[uradna tema] Pinnacle (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
13420071 (7617) dire
»

Katero kamero kupiti

Oddelek: Kaj kupiti
395185 (4024) Gwanaroth
»

Software za obdelavo videa

Oddelek: Zvok in slika
112095 (1810) IceIceBaby

Več podobnih tem