» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
78 / 182
»»

nevone ::

Ne, ker neskončnosti ne moreš izkusiti, ker je preslabo definirana.

Pravzaprav imamo neskončnost povsem dobro definirano, in jo tudi na nek način preko te definicije izkušamo. Vprašanje je če jo lahko realiziramo.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

T-h-o-r ::

kaj pa, če bomo nekoč (preden se uploadamo)imeli odgovore na vsa vprašanja in pravzaprav naš obstoj ne bo več imel nekega smisla :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

kaj pa, če bomo nekoč (preden se uploadamo)imeli odgovore na vsa vprašanja in pravzaprav naš obstoj ne bo več imel nekega smisla :)

Užitek bo naš smisel.

Sej zdej tudi delaš, pol k pa dost zaslužiš, greš pa na počitnice pa uživaš.

o+ nevone

T-h-o-r ::

in kaj se bo zgodilo, ko bo cel svet enako razvit in bodo hoteli vsi na počitnice? nekdo bo mogel še vedno delat....
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

in kaj se bo zgodilo, ko bo cel svet enako razvit in bodo hoteli vsi na počitnice? nekdo bo mogel še vedno delat....

Delal bo sistem, ki ga bomo naredili, in nas futral z užitkom. Tako ga je treba narest, da nas vzdržuje pri zavesti in nam povzroča užitek. Kaj vse pa tisti užitek lahko je, je pa zaenkrat diskutabilno.

Laufa stroj, ki ohranja proces, ki mu pravimo zavedanje in "obliva" ta proces z užitki, to se zgodi. Nobenega, ki bi "delal", ni treba potem več.

o+ nevone

gani-med ::

Pri Slovencih ta sistem ne bo deloval, ker smo srečni le takrat, kadar smo nesrečni.
(prosto po Hudečku)
CO2 is the elixir of life.

WarpedGone ::

Veliko ljudi izhaja iz predpostavke, da smo nespremenljivi.
Da naravo bomo že pretvorili, sami sebe pa nikakor. Da drguačni ne mormo bit sploh.
Da če recimo zgubimo možnost dolgcajta, da smo nenadoma nekaj manj, prikrajšani za nekaj pomembnega in važnega. Enako z bolečino itd.

Precej kratkovidno. Slej ko prej bomo pod nož dali tudi same sebe in si izrezali nekoristne tumorje dolgčasa in bolečine.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

gani-med ::

Nespremenljivo ni nič, to je menda jasno.

Samo, če ptiča spremeniš v psa, to ni več isto. Ni več ptič, ampak pes, torej nekaj drugega. Ali je zdaj kaj "boljši" je pa že drugo vprašanje.
CO2 is the elixir of life.

Thomas ::

People are confused. Vsaj večina, no.

Najbolj so zmedeni in nevedni po moje "tehnološki skeptiki". Tisti ki so prepričani, da bomo dobili še par generacij novih mobitelov, potem se bo pa razvoj ustavil. Da kakšne bistveno večje tehnološke moči kot zdaj, ne bomo nikoli imeli.

V resnici ta grupa (ki predstavlja numerično večino) ni čisto homogena. Nekateri redki od njih so dedicirano prepričani, da smo blizu "tehnološkega zidu", skozi katerega je vsaj tako nemogoče, kot prehiteti svetlobo. V biologijo že ne moreš resneje poseči, mislijo.

Večja skupina od tehprvih, pa o tem sploh ne razmišlja in jim je to vse nekakšna megla. Služijo se z navideznimi dihtomijami, kje je napredek še možen, kje pa ni. V najboljšem primeru. Običajno pa imajo celo stvar nerazdelano.

Toliko o veliki večini človeštva danes.

Potem smo pa "geeki". Eni, spet večina, bolj zmerni, ki do leta 2100 ne vidijo nobenega radikalnega preloma. Drugi, vidimo prelom v desetletju, dveh, treh ... kakor kdo.

In zdaj tule, je debata med slednjimi. Predvsem, no.

Tule smo spet vsaj dveh osnovnih naziranj. Eni smo bolj "humanisti", eni so pa bolj "trans". Nekateri pragmatiki, vidimo stvari precej neobremenjeno, nekako takole:

O, fino! Takole smo zevoluirali, tehnologija je na poti da postane ultratehnologija ... torej se bomo temu primerno obnašali. Natanko tako bomo postopili, kot so kralj Portugalske, kralj Španije in Papež, toliko stoletij nazaj. Preprosto se bomo _zmenili_ kje bodo meje, kakšna bodo pravila obnašanja ... in to bo potem veljalo za večno. Ne oziramo se na nobene bodoče prihajače na sceno. Ne glede na to, kakšna evolucija (ali Božja previdnost) nas je postavila v to vlogo - v tej vlogi smo. Kot da bi se znašel prvi pod zrelo češnjo. Začneš obirati kot tebi paše, kot ti je okus dan .. kot želiš odpraviti vse pomankljivosti. "Sebe" vzameš za inicialno stanje in iz tega štartaš. Brez da bi se preveč oziral na pripombe kot "kaj pa če bi namesto češnje rasla breskev?". Pač ne rase. Pač rase češnja. Če nam bo breskev kdaj zapasala jo bomo pa posadili, če bo v pravilih možno. Ampak izhodiščna stanje je, kakršno je in v okviru tega bomo napravili optimum.

Zelo poenostavljeno povedano. Protokol bomo naredili arbitrarno. Tako, da nas ne bo žulil, da nam je že zdaj všeč, pa da nam bo potem še bolj.

Razna neodločena cincanja, kaj smo zamudili s tem, nas niti ne zanimajo. Kakor niso Papeže, Španca in Portugalca zanimale podrobnosti okoli dolžine milje in podobne stvari. Ne. Tu bo meja, takole bomo imeli in to za večno! Ker nočemo pasti v ene take igrice cincanja. Bomo pustili Sado Mazo variante v Protokol? Po moje ne. Eden bo rekel - cut the crap - in tega ne bo. Bomo pustili kakšno "višje trplenje"? Po moje ne. Eden bo rekel - cut the crap in ga ne bo. Bomo dopustili, da gre 50% virov za raziskovanje možnosti, da naredimo novo Vesolje, če nam tega zmanjka? Verjetno bomo. Mogoče pa tudi ne. Ne vem. Povsem praktično in pragmatično vprašanje, kako verjeten je uspeh.

Kakorkoli že se bomo odločili, odločili se bomo na podlagi z evolucijo in kulturo zatečenih preferenc in to bo postavitev sistema.

Gre za licitiranje. Kdo bo kaj svojega, sebi ljubega, porinil not.

V vsakem primeru, pa pravila morajo biti fiksna. Sicer bomo izginili. Prešli. Se razblinili.

Ja, jaz nočem, da je prihodnost preveč piflarska. Nočem niti, da je preveč "multikulturna". Ne verjamem, da bi pristal, da se v Protokolu časti kakšnega boga.

Samo to so moje preference. Kakšen bo kompromis, je pa vprašanje. Ne bi se čudil, če bi le uspelo komu prešvercati Budhove kipce v Protokol. Ne bi se niti čudil, če bi Protokola ne bilo, pač pa CEV. Ničemur pravzaprav se ne bi čudil.

Lahko samo lobiram za nekaj, kar je meni sprejemljivo, večine je pa tega groza.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Da rezimiram. Jaz (in še mnogi tukaj), se zavzemamo za vzpostavitev obveznega Protokola, znotraj katerega bo življenje (zelo) ugodno. Ta Protokol bo imel kar precej znamenj človeške vrste in naše današnje kulture, hkrati pa bo neverjetno advanced in enhanced. Hiperidealizirani mi, v hiperidealiziranem svetu. Cena - vse Vesolje, kar ga je.

Drugi, kot Yudkowsky, še ne vejo kaj točno bi. Bi pa nekaj "manj pritlehnega", kot je enostavna drastična ekstrapolacija human mindseta.

Ostala večina ... se kvečjemu čudijo, kaj teli bluzijo.

Saladin ::

v čem je smisel obstoja v večnem loopu (pa čeprav se ti tega ne zavedaš)

Sej se zavedaš, to je ključno. Ne rabimo loopov, v katerih se ne zavedamo.

Ne rabimo loopov, v katerih se ne zavedamo.

Rabimo jih kvečjemu zato, da medtem, ko smo mi v loopu, v katerem se zavedamo, laufajo loopi ki delajo za nas, pa ni nujno da se zavedajo.

Daj malo elaboriraj, kako naj bi to izgledalo.
Kako naj bi izgledal en tak delen loop?

Kajti, offtopic, to vprašanje zelo spominja na teološko vprašanje reinkarnacije (teorijo, ki jo pravkar poskušam razdelati).
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

nicnevem ::

@lymph
Saladinu in nicnevem je raziskovanje in razvijanje najvišja vrednota - najvišji užitek.

Kot prvo, ne vem katera vrednota je pri meni najvišja niti nisem prepričan, da je to sploh smiselno vprašanje. Naš motivacijski sistem ni zasnovan tako čisto, da bi v njem nujno obstajala hierarhija vrednot z jasno ločenimi nivoju. Lahko imamo preferenčno ureditev oblike U1 > U2 > ... > Un > U1 ali pa kako drugo nekonsistentno obliko ureditve v kateri je pojem najvišje vrednote nedefiniran.

Nadalje, užitka in vrednot ne moreš enačiti. Ni vse, kar imamo za dobro, reducibilno na užitek. Užitek seveda cenimo visoko, tako da je ena izmed naših vrednot. So pa tudi druge...

Pri raziskovanju cenim tako užitek, ki ga prinaša (torej svoja subjektivna stanja), kot samo dejavnost raziskovanja. (to je lepo pojasnjeno v članku, ki sem ga linkal zgoraj). In ko sem že ravno pri tem, mnogo bolj uživam v drugih dejavnostih kot pa pri študiju (kar naj bi po hedonistični teoriji morale močno znižalo vrednost študija), vendar kljub temu cenim dejavnosti z nižjim užitkom višje! Kar pa samo pokaže, da je hedonizem pomankljiva teorija...

Karkoli si želiš od Protokola, Singularnosti, vse se zreducira na neke osebne cilje - ki pa so temu posamezniku pod do PLEASURA.
Sam cilj raziskovanja in razvijanja ni nič drugega kot pot do UŽITKA.

Mi je prav žal, motiš se. Ni samo užitek tisto, kar me zanima.

Recimo da bi enak ali boljši subjektivni izzid lahko dosegel z magično tabletko, za kar bi sicer potreboval dolge mesece raziskovanja. Poenostavljeno: enako bi užival, le da brez truda. Bi vzel takšno tabletko? No way.

(ta primer in daljša razlaga v že n-krat omenjenem članku)

Sicer se pa že ponavljam in ker loopanja ne maram, bom raje nehal. Kdor želi razumeti naj si prebere kaj o etiki in različnih moralnih teorijah - poleg povzetkov, ki jih je Yudkowsky objavil na overcomingbias. Kdor pa želi še naprej ponavljati kako je p/p princip vse kar lahko rečemo o človeški morali... well, me ne zanima. Imamo kupe knjig o etiki, o različnih opisnih in normativnih teorijah morale in kdor je pripravljen vse to pomesti pod preprogo nekega preprostega principa... se odmika daleč od resnice.

@Double_J
Nicnevem, celotna morala in etika je odvisna od p/p. To je vidno v družbah, ki sledijo utilitaristični miselnosti. Zakaj pa so zakoni, oziroma bi morali biti, točno zato da minimizirajo pain ter spodbujajo pleasure.

Še nekdo, ki za kaj drugega kot hedonizem s pridihom utilitarizma ni slišal. Kar omenjaš sicer je del resnice, ni pa celotna.

Se sprašujem če se sploh kdaj vprašaš v temle primeru 'kaj če se motim in p/p le ni dovolj za pravo utopijo?' oz. 'kaj če so moji odgovori na to, kaj je moralno, napačni?'. Pa to ne leti samo nate, tudi na Thomasa in še koga (svoje čase je bil med zagovorniti stroge maksimizacije užitka še marko)...

Double_J ::

Najprej povej svojo definicijo morale, preden lahko sploh debatiramo. Brez tega ne bo šlo, zavedanje da o tej tematiki piše veliko knjig ne bo zadosti. Torej?
Dve šivanki...

Pri raziskovanju cenim tako užitek, ki ga prinaša (torej svoja subjektivna stanja), kot samo dejavnost raziskovanja. (to je lepo pojasnjeno v članku, ki sem ga linkal zgoraj). In ko sem že ravno pri tem, mnogo bolj uživam v drugih dejavnostih kot pa pri študiju (kar naj bi po hedonistični teoriji morale močno znižalo vrednost študija), vendar kljub temu cenim dejavnosti z nižjim užitkom višje! Kar pa samo pokaže, da je hedonizem pomankljiva teorija...

To, da nekaj ceniš je samo vrsta pleasurja. V protokolu lahko nič ne študiraš, vendar imaš stalno občutek kako zelo ceniš svojih milijon let posvečenih študiju.
Dve šivanki...

@Thomas
Rather primitive je pestovati eno bolečino in jo vleči s sabo. To je primitive. Biti tako globoko odvisen od neugodja, da ga smatraš za nekaj dobrega.

S tem se celo sam strinjam. ;)

Čisto resno, to sledi vzorcu po katerem ljudje v umiranju vidijo nekaj dobrega. Ubogi zavedeni ljudje...

Kar se tiče scenarija ki ga zagovarjajo nicnevem, Yudkowsky, Bostrom ... pa tkole. Če želijo tako polno in raziskovalno življenje, imajo prostor samo v matematiki in raznih igrah, kot je šah, go, poker ... predvsem s čisto teoretične strani. Preostane jim samo dokazovanje teoremov, ker fizikalnih pustolovščin zmanjka.

Kar se tiče raziskovanja imamo kup nerazrešenih filozofskih in drugih znanstvenih problemov in nič ne kaže da bi teh kaj hitro zmanjkalo, tudi ob povečevanju naše inteligence. Poleg tega pa moja medla predstava utopije ne vsebuje le 'večnega študija'. Imamo še ustvarjanje umetnosti in drugih lepih ter uporabnih stvari, seveda pa ne manjka tudi poležavanje na plaži, smučanje in kak sprehod v čudovite gore, dokler se tega ne bi naveličal. Ključna pa je rast kognitivnih kapacitet, izboljševanje v klasičnem transhumanističnem smislu. Sčasoma bi rad zrastel v superinteligenco.
Je pa seveda še mnogo drugega. Prava utopija je kompleksna, ker je pač odsev naših vrednot. Paperclip maximizer si želi le čimveč sponk, mi pa pač nismo tako preprosti.

Takole situacijo smo že imeli. Ko sta davni prednik Thomasa in nicnevema, recimo da jima je bilo ime enako kot njunima potomcema, imela takole debato ...

Zabavno (čeprav zgrešeno). :)

Ok, kako je s svobodo v Protokolu? V Orgazmiumu je očitno ni, ker ljudi niti v medlih obrisih ni več. V Protokolu pa... so stvari zapletenejše.

Moja vizualizacija Protokola je nekako takšna, da obstaja v njem nek podsistem, ki ne dovoljuje dejavnosti, ki ne prinašajo neke minimalne zahtevane količine užitka, preprosto rečeno. Sicer pa gre za bolj ali manj enak svet kakršen je sedaj (seveda brez bolezni, umiranja, lakote ipd.). Naše ostale vrednote so vključene vanj s tem ko prenesemo svoj politični/pravni sistem s seboj v simulacijo.

Če želim v tem svetu na sprehod v gore, mi bo to dopuščeno ali me bo kar teleportiralo na vrh, da ne bi slučajno preveč trpel po poti?

Takšne situacije se zlahka najdejo, za odgovor nanje bi pa potrebovali natančnejšo specifikacijo Protokola.

Je pa problem globji kot se zdi. Temelj transhumanizma kot moralne filozofije je izboljševanje naših kapacitet. S tem ko preidemo na drug substrat, naredimo pomemben korak v to smer, vendar v bistvu nič korenitega. Naše kognitivne arhitekture še vedno nosijo podpis evolucije - kar sicer ne pomeni, da je vse skupaj zanič, marsikaj pa bi bilo vseeno dobro spremeniti. Sčasoma naj bi s tem postali mogočna bitja precej daleč od ljudi ali bogov starih Grkov...

Bi bila takšna transformacija v Protokolu mogoča? Če samo pogledamo, kaj bi naredil modul za ocenjevanje užitka, ustrojen po meri ljudi. Bi ta bitja, v katera bi zrastli, čutila užitek na takšen način kot mi? Bi imela nek ekvivalent temu? Ne vem...

Užitek je tesno prepleten z reinforcement learningom, na katerem temelji del naše kognitivne arhitekture. Z radikalnejšimi spremembami arhitekture, bi pojem užitka lahko postal zelo drugačen in s tem neviden modulu za njegovo ocenjevanje v Protokolu.

Poleg tega pa bi morda Protokol prepovedal takšen razvoj dogodkov zaradi drugih razlogov. Recimo, lahko bi ocenil, da bi s tem odžrli preveč sredstev, kar bi znižalo pričakovani užitek drugih sentientov.

Se bojim da Protokol ne dopušča ogromne množice dejavnosti, ki jo štejem kot nujno za utopično življenje. Bojim se tudi, da bi to lahko ugotovili (če bi sistem sploh pustil) šele kasneje, ko bi bili temelji sistema že nepremično na mestu.

Ah, vi kar imejte svoj Protokol. Saj vas bom kaj obiskal čez nekaj tisočletij in rešil iz zagate. ;)

Double_J
Najprej povej svojo definicijo morale, preden lahko sploh debatiramo. Brez tega ne bo šlo, zavedanje da o tej tematiki piše veliko knjig ne bo zadosti. Torej?

Se zavedaš da je to nemogoče na dovolj kratek način kot si ga lahko privoščim tule.

Lahko ti edino dam nekaj linkov, kjer so te stvari pojasnjene.
Thou Art Godshatter
Vsebuje razlago procesa, ki nam je zapustil kompleksen moralni sistem z mnogo terminalnimi vrednotami.

Not for the Sake of Happiness (Alone) Dodatna razpoka v prepričanje, da je sreča (ali užitek) celotna vsebina naše morale.

The Meaning of Right
Naturalistična razlaga morale. Kaj sploh pomenijo besede dobro, pravično, prav? Ima mnogo linkov na predhodne članke in se bojim, da boš moral prebrati praktično vse, da bi razumel v čem je trik.
Pomagal ti bo tudi naslednji članek (oziroma članka, poglej še followup):
Abstracted Idealized Dynamics

Reflective Equilibrium
Koncept, ki ga potrebuješ če želiš razumeti napredek v moralnih vprašanjih in delovanje CEV-a.

Drugače pa kot slišim obstaja odlična knjiga, ki se ukvarja s to tematiko na podoben 'ultra-racionalni' način, Good and Real. Sam je še nisem prebral, jo pa kljub temu toplo priporočam.

Morda se bom kasneje spomnil če kakega pomembnega linka... je pa dajanje kazalcev edino kar lahko storim. Če bi rad imel moderno in vsaj dosti pravilnejšo predstavo o tematiki, o kateri tule govorimo, predlagam da se lotiš branja.

P.s. Ura je pozna in tema prehitro napreduje, da bi utegnil pokomentirati tudi ostalo. Vsem toplo priporočam zgornje linke... and farewell, at least for a while. :)

Ok, samo še tole:

@Double_J
To, da nekaj ceniš je samo vrsta pleasurja. V protokolu lahko nič ne študiraš, vendar imaš stalno občutek kako zelo ceniš svojih milijon let posvečenih študiju.

Poleg užitka ob študiju je pomemben tudi sam študij. Samo pozitivni občutek ni dovolj, da bi bila moja želja izpolnjena. Poleg subjektivnega potrebujem še objektivno. Imaš pa to pojasnjeno tudi na enem izmed linkov, ki sem ti jih dal - sem pa napisal nekaj o tem tudi lymphu malo višje.

Če bi rad imel moderno in vsaj dosti pravilnejšo predstavo o tematiki, o kateri tule govorimo, predlagam da se lotiš branja.

Sem prebral prva dva članka. V prvem se čudi, kako imamo kondome, v drugem pa ubistvu pisari, kaj mu je všeč. Prvi zanimiv, kar se drugega tiče, to kar je njemu všeč in kaj ne, vse pade pod občutke.

Poglej, še enkrat, če hočemo resno debatirati, moraš povzeti neko definicijo morale, tako kot si jo predstavljaš sam. Če ne znaš tega spravit v odstavek je definicija že 99% napačna, ker ti težko verjamem da lahko spišeš zelo dolgo definicijo brez napake.

No jaz sicer mislim takole, so občutki ter ostale stvari, ki niso občutki. Tisto, kar niso občutki je brez vsakršne vrednosti, samo po sebi. Občutki pa so pa boljši in slabši. Po kakšni logiki je slabši občutek lahko boljši od boljšega? Po nobeni. Ima pač to funkcijo, da nas sili nazaj h tistemu boljšemu občutku. Ampak sam po sebi pa ima pa negativno vrednost. Tako kot ima most to funkcijo, da ne padeš v globino, je pa sam po sebi ničvreden.

Prosim, da se tu ne vpleta nekih osebnih zgodb, oziroma neke osebne morale kot je zgoraj na linkih in pri tebi. Vsak ima lahko neko lastno moralo in v skladu z njo naprimer pobija nezakonske otroke, mi pa tule iščemo univerzalno moralo.
Dve šivanki...

Poleg užitka ob študiju je pomemben tudi sam študij. Samo pozitivni občutek ni dovolj, da bi bila moja želja izpolnjena. Poleg subjektivnega potrebujem še objektivno. Imaš pa to pojasnjeno tudi na enem izmed linkov, ki sem ti jih dal - sem pa napisal nekaj o tem tudi lymphu malo višje.

Tvoja želja je izpolnjena, če imaš občutek, da je izpolnjena. To, da potrebuješ še objektivno, je spet nov občutek. Ker ga nekateri ostali skoraj gotovo prekašajo, tega občutka verjetno ne bomo jemali s sabo.
Dve šivanki...

Poleg užitka ob študiju je pomemben tudi sam študij. Samo pozitivni občutek ni dovolj, da bi bila moja želja izpolnjena. Poleg subjektivnega potrebujem še objektivno.

Seveda, ker te narava življenja kakršnega poznamo sedaj v to sili in je dobro da te v to sili. Bog ne daj, da bi že danes začeli vsi razmišljati zgolj o užitku. (Čeprav užitek je slab izraz, ker ima rahlo negativen prizvok. Ugodje je boljši izraz.)

Bi pa tole odvisnost od objektivnega v lahko primerjali z letenjem. Če bi načrtovalci avionov na vsak način hoteli leteti tako, da bi avion zamahoval s krili in bi vsak drugačen način letenja zavračali, še danes ne bi leteli. Včasih se je treba odmakniti od tega kar nam narava tako vztrajno ponuja. In objektivnost nam ponuja zato, ker je to varovalka v eksistencialnem smislu.

o+ nevone

poweroff ::

Ja, jaz nočem, da je prihodnost preveč piflarska. Nočem niti, da je preveč "multikulturna". Ne verjamem, da bi pristal, da se v Protokolu časti kakšnega boga.

Tisti filmček, ki si ga dal, v bistvu na nezavedni ravni zelo lepo opiše Protokol.

Predvsem scena, kjer tipček kao dirigira tistim "robotom", ki potem vsi enakega izgleda recitirajo iste stavke. Analogija s totalitarizmom in pranjem možganov je popolna.

Tudi sicer razen tipčkovih besed od Protokola ni še nič konkretnega. Tipček se navdušuje in hvali zadevo, ki je sploh še ni, ki je totalno oblakih. Ne da niti prototipa ni, še ideja ni do konca izdelana. Ostane le verjetje oz. - vera. Analogija z religioznim dogmatizmom in nekakšnim obljubljanjem nebes nekoč v daljni (megleni) prihodnosti je tudi popolna. Gre zgolj za neoprijemljivo idejo, ki sicer ima neko notranjo logiko, vendar "od zunaj" ni podprta z nikakršnimi dokazi (podobno kot imajo notranjo logiko klasične religije, ko pa jih pogledaš od zunaj, sistem ne sloni na ničemer drugem, kot (slepem) verjetju. "Raji" torej ne preostane drugega kot verjeti samooklicanim "duhovnom", ki pač vidijo v prihodnost.

In če se vrnem na čaščenje Boga. Kljub temu, da ima verovanje v Protokol vse elemente religije, gre za "prosvetljeno" religijo. Nekakšnega Boga "razsvetljenci" pač ne priznavajo. Pozabljajo pa, da so ga nadomestili z Protokolom.

Protokol je tako zgolj visokotehnološki nadomestek za Boga.

P. S. Zanimive vzporednice je mogoče vleči tudi s komunistično religijo. Tudi komunizem ni priznaval Boga, ga je pa nadomestil z "Idejo". In bil je toliko prosvetljen, da se je oprl na lastne človeške sile - ne nek zunanji Bog, sami so bomo zgradili Raj na Zemlji. Enako poslušamo tudi od Protokolistov.
sudo poweroff

Človek mora imeti nekoliko samoironije. Mora dati nekaj vetra v jadra opoziciji. Čeprav je pravzaprav smešna in nedosledna. Tako sem tisti link dal, tudi če njegov ustvarjalec ni ravno biser v razumevanju Singularnosti.

Tako nekako, kot je pridelovanje žita "samo nadomestek za božjo mano z neba". Lahko tako gledaš, jasno. Ni pa to ravno kakšen izjemen intelektualni podvig. Poceni iskanje analogij.

Kar se tiče raja na Zemlji, je cel smisel civilizacije ravno v tem. Da nadomesti defaultni pekel na Zemlji, z rajem, kolikor le gre. Če gre do konca, toliko bolje.

Tudi sicer razen tipčkovih besed od Protokola ni še nič konkretnega.

Normalno, da se najprej pojavi ideja, potem raziskave in razvoj in šele nato stvar zaživi, če zaživi.

o+ nevone

WarpedGone ::

Čisto nerazumevanje osnov.

Protokol je poskus zagotavljanja principa 'tvoje pravice se končajo tam, kjer se pričnejo moje' v svetu ultramočnih bioloških in nebioloških osebkov.

Dan, ko bo lahko kdorkoli doma sestavil nekaj s čimer bo lahko uničil cel svet z eno samo potezo, je vsak dan bliže. A bo to bomba, superduper virus, nanorobotki al pa karkoli drugega sploh ni pomembno. Posameznik je čezdalje močnejši.

Protokol tako ni noben nadomestek za Boga (katerega morebiten obstoj je povsem irrelevanten za dogajanje v tem vesolju) ampak je prej rojstvo njegovega približka. Če že hočeš metafizično gledat na protokol.

Ampak vseeno bi bilo bistveno koristneje, če bi poskušal povedat kako naj bi protokol sploh zgledal in kaj naj bi počel. Vsaj v kakem detajlu.
Zadeva je namreč nujno potrebna. Spakovanje nad njo je samodestruktivno.
Zbogom in hvala za vse ribe

Kar se mene tiče je Protokol v osnovi sistem zasužnjevanja človeštva. Sicer zasužnjevanja z užitkom, a vseeno. Človek bo postavljen na raven domače živali, ki bo lahko odločal zgolj o tem ali ima raje Whiskas ali Kitekat, kot se je lepo izrazil gani-med v neki drugi temi.

O ničemer pomembnem ne bo človek več odločal, to pa zato ne, ker bodo njegovi možgani sprani do te mere, da bo živel samo še za užitek. To v končni fazi pomeni spremembo bistva človeka. Človekovo bistvo je danes determinirano z delom, razmišljanjem in tudi trpljenjem. Človek, ki ne bo izkusil nič od tega pa bo fizično sicer še vedno človek, duhovno ali duševno pa ne več.

Seveda je odveč tudi poudariti, da bo za užitek pripravljen storiti karkoli.

To velja, če bo kdaj Protokol sploh zaživel. Do takrat pa lahko vidimo, da ima singulartizem močne elemente religije in pranja možganov. Ampak ker imamo pri nas svobodo veroizpovedi lahko vsaj verjame v kar hoče. Celo v Cerkev Svetega Googla.
sudo poweroff

Človekovo bistvo je danes determinirano z delom, razmišljanjem in tudi trpljenjem. Človek, ki ne bo izkusil nič od tega pa bo fizično sicer še vedno človek, duhovno ali duševno pa ne več.

Ali lahko še definiraš kakšno razmerje dela, razmišljanja in trpljenja je tisto, ki človeka definira kot duhovno in duševno bitje. Da bomo vedeli, kdo od nas že danes ne ustreza tvojim kriterijem.

o+ nevone

Sej edini tapravi spor, bolje disout, je tukaj MED Singularitanci.

Grupo, ki jo predstavlja nicnevem na eni strani in med grupo, ki jo predstavljam jaz na drugi strani. Zelo zoprno mi je udrihati po nicnevemu, ker on je, kot sem enkrat že rekel, name napravil vtis enega najbolj pozitivnih ljudi, kar sem jih kdaj srečal.

Ampak tako pač je, da se tukaj ne strinjamo. Yudkowsky, Bostrom, Anissimov, nicnevem in drugi, bi radi stvar odprto. Zaprto samo toliko, da mi še obstanemo.

ČE potem obstanemo. V tem se pa jaz in z mano večina tukaj - z njimi ne strinjamo. Če sistem ne bo zaprt, smo doomed. Pa čeprav smo z zaprtjem "99% potenciala vrgli v luft", smo pač vrgli.

Protokol ni drugega, kot je v prejšnjem postu napisal WarpedOne. Ena taka pravila, ki nas edina lahko ohranijo pri življenju v okolju (bližnjega ali ne tako bližnjega, vseeno) ultratecha.

Ubeljavitev teh pravil medsebojnih odnosov, je vsak dan bolj nujna. Sicer bomo videli, kaj to pomeni taprava Vojna. Današnja pravila ne bodo več zadostna, ko bo nekdo poslal roj nanobotov nad policijo, vojsko in sodišča.

Plus 1000 še bolj verjetnih situacij bo nujno pokriti s pravili. Dati Ustavo ravnanj in jo uveljaviti.

Protokol je poskus zagotavljanja principa 'tvoje pravice se končajo tam, kjer se pričnejo moje' v svetu ultramočnih bioloških in nebioloških osebkov.

Ja če nočeš da te pojebe nek upload šimpanza, ki si je izboril kontrolo nad lastnim substratom in hitro pridobiva resource.

Naprimer.

Do takrat pa lahko vidimo, da ima singulartizem močne elemente religije in pranja možganov.

Prav gotovo, da zaenkrat zadeva temelji na nekaterih predpostavkah, v katere lahko posameznik zgolj verjame, ne zna pa jih utemeljiti.

Da pa bi bilo to pranje možganov? V kakšnem smislu? Da ne smejo več razmišljat po svoje? Vsak lahko razmišlja po svoje. Le da če v Postsvet zvlečeš destruktivne lastnosti se bodo tam tudi razvijale, pri pogoju da dopuščaš še maksimalno svobodo.

Če je postavitev sistema s pravili, ki ne omogočajo negativnih učinkov, pranje možganov ... so be it.

o+ nevone

podbevna ::

@ Mathai:
Tvoj strah po mojem izhaja iz napačnega razumevanja človeka. Človek je že sedaj "suženj užitka" oz. svojih hotenj. Temu se ne izogneš nikakor, tudi če si asket, mazohist ali skrajni racionalist. Vsi motivatorji za kakršno koli ravnanje so izven sfere racionalnega in vsi so prek užitka ali bolečine.

"Človekovo bistvo, ki je determinirano s delom, razmišljanjem in trpljenjem", je tudi malo čudna izjava. Če misliš, da je naš um evolucijsko tako prilagojen delovanju v suboptimalnih okoliščinah, da je sreča v optimalnih nemogoča, potem imaš mogoče prav in je bilo to že precej debatirano v tej temi. A to je vprašanje o vsebini protokola, ne njegovem obstoju ali etičnosti.

"Človek, ki ne bo izkusil nič od tega pa bo fizično sicer še vedno človek, duhovno ali duševno pa ne več." Transhumanisti verjamejo v ohranjanje uma, ne telesa. Fizično torej ne boš človek, le duševno, za "duhovno" pa ne vem kaj pomeni...

P.S. Jaz osebno še vedno ne razumem transhumanizma, ker imam probleme z identiteto zavesti. O tem sem se pogovarjal s Thomasom par let nazaj, se odločil da bom malo razmislil in prebral, a še nisem na cilju :).

Matthai in ostali iz njegove "sociološke šole razmišljanja", so pa IMHO tako brezpredmetni, kot pesnik Prešeren iz nadaljevanke ki jo vrtijo. Dr. France in ostala druščina - predpostavljam da je film precej realističen - so povsem out iz vsake debate, ki se vodi tukaj. Kaj bi lahko rekel Prešeren, na ultratech? Plus Čop, Andrej Smole, Ana in drugi, na dileme Singularitancev?

Čisto nič tehtnega. Slovenci 19. stoletja sigurno niso bili možen sogovornik, niti Slovenci 20. stoletja. In velika večina Slovencev 21. tudi ne.

Drug svet je to. Vsak se sme oglašat, a redek kaj tehtnega sploh lahko pripomni. Večina naj raje samo bere in se "smeje norcem".

Večina naj raje samo bere in se "smeje norcem".

To se pa ne strinjam. Naj povedo svoje strahove in pomisleke. Tako jih lahko razjasnimo tudi komu, ki se sicer ne oglaša, ampak tudi vpraša ne.

To da naj se oglašajo samo "tapametni" je piflarska logika, ki praviš, da ji nisi zelo naklonjen.

o+ nevone

Zgodovina sprememb…

• spremenila: nevone ()

Ampak da ne bo nesporazuma. VSAK ima tukaj pravico povedati svoje. Tudi Barakuda1 in Matthai razvijati teze o tem, kako sicer Protokol nikakor ni možen, a je dobra krinka za Thomasa in ostale fašiste, da pridejo na oblast.

Čeprav mislim, da naj o tem odprejo drugo temo, ampak vendarle. Svoje pomisleke naj povedo. Če jih bodo eni neusmiljeno pretepali, je pa to tudi debata.

Hehe .. me je hitr trdo prijela! Upam, da sem z dopolnilnim člankom dobro pojasnil, nevone.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Čeprav mislim, da naj o tem odprejo drugo temo, ampak vendarle.

Hja, lih za vsak ugovor ne moreš odpirat nove teme. Ta tema je koncipirana tako, da je treba v njej razčiščevati tudi dileme, ki bi sicer bolj pasale v Probleme človeštva.

Edino, kar po moje ne paše zraven je zatrjevanje, da to itak ni mogoče. Lahko se trdi, da ni mogoče, a mora takšen ugovor vsebovati vsaj zametke argumentirane debate.

o+ nevone

Ali lahko še definiraš kakšno razmerje dela, razmišljanja in trpljenja je tisto, ki človeka definira kot duhovno in duševno bitje. Da bomo vedeli, kdo od nas že danes ne ustreza tvojim kriterijem.

Ne gre za razmerje, gre za to, da ljudje potrebujemo določene izkušnje in spodbude, pa ostanemo "človeški".

Delo in razmišljanje v splošnem (ne vedno) spodbujata našo kreativnost. Užitek v splošnem vodi v pasivizacijo.

Trpljenje nas uči preteklih napak in nam daje možnosti empatije. Posledično nas uči odgovornosti.

Človek, ki bi dobival samo užitek odgovornosti ne bi imel - vse kar bi naredil, za vse bi bil nagrajen z neskončnim užitkom. Tudi morala potem pade, moralnosti in etike preprosto ni.
sudo poweroff

Torej, je moralnost, etika in ustvarjalnost nekaj, za kar je vredno občasno trpeti?

Koliko?

V kakšen namen so sploh moralnost, etika in ustvarjalnost? So same sebi namen, ali imajo višji smoter?

username ::

Delo in razmišljanje v splošnem (ne vedno) spodbujata našo kreativnost. Užitek v splošnem vodi v pasivizacijo.
Kreativnost je zgolj pripomoček za izboljšanje učinkovitosti pridobivanja željenih rezultatov s pomočjo razmišljanja+dela (da ne bi podlegli iz marksizma ipd izhajajoče zgrešene ideje o dihotomiji (fizičnega) dela in razmišljanja)

Kaj so 'željeni rezultati'? V trenutni (biološko pogojeni) stvarnosti jih lahko destiliramo v koncept 'preživetje' - osnovno gonilo delovanja vseh živih bitij. Da zagotovijo svoj čimdalši obstoj - sebe kot osebka ali svojih ptomcev. Od tukaj se izpelje vse izhajajoče motive.

Užitek je pa zgolj motivator za najvišje žive organizme - (dodatni) algoritem možganov. Užitek je čustvena kategorija, in je nagrada za uspešno opravljeno delo - delo v smislu delovanja v smeri lastnega preživetja oz. izboljšanja le-tega.
Na primer, užitek ob jedi izvira iz tega, da vnos hranil v telo pozitivno vpliva na preživetje dotične osebe - v evoluciji se je pač tako izkazalo. Zato se sproži mehanizem ugodja, ki osebo še nadalje motivira k temu koristnemu početju.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Točno tako. S svojim razmišljanjem smo danes zelo vezani na trenuten način zagotavljanja preživetja. Ko enkrat preživetje ni več pod vprašajem, se slika spremeni.

Če pa seveda ne verjameš, da je možno kakšno drugačno "življenje" kot biološka oblika, ki jo poznamo danes, potem je še kako prav, da razmišljaš na način, na katerega razmišlja večina.

o+ nevone

Seveda. Princip po katerem funkcioniramo danes je definitivno tak.

Čeprav užitek kot nagrada za vloženi trud tudi ne vodi v pasivizacijo. Nima vsak užitek negativnega predznaka.

Negativen predznak ima užitkarstvo, ki zajeda resource nekoga drugega. Kar pa pretirano užitkarstvo obvezno počne - danes, ko je boj za vire še prisoten.

o+ nevone

Smo pač bio-roboti oziroma ena vrsta njih (najbolj sofisticirana med njimi). To bo sicer šlo v nos večini ljudi, ki se oklepa ideje nekakšne 'duhovnosti' in podobnega crapa.
Ideja o 'duhovnem svetu' je le posledica premajhnega poznavanja detajlov delovanja možganov, ki je sicer povsem fizično-biološka funkcija. Tech pa bo slejkoprej rešil tudi to uganko.

V kakšen namen so sploh moralnost, etika in ustvarjalnost? So same sebi namen, ali imajo višji smoter?

Ne, to so zgolj nepotrebne omejitve, ki jih svetovnemu neoliberalizmu postavljajo nekakšni skrajni levičarji.
sudo poweroff

Matthai > Užitek v splošnem vodi v pasivizacijo.
IMO je (praktični) problem drugje: v dolgi evoluciji je bilo pač tako, da je bil užitek le trenuten.
Kruta 'mačeha Narava' je pač neizprosna in dokler ne pride do dovolj techa (njegova razvitost in dosegljivost) in vsak uspeh (uspešno pridobivanje hranil/razmnoževanje/zavetje) je bila le kratkotrajna zmaga v neskončni bitki preživetja. Zato se je um moral razviti na tak način, da je vedno pričakoval vsako sekundo novo sranje, ki ga bo treba reševati. Zato po vsaki zmagi pogosto nastopi anksioznost v smislu "kaj pa zdaj - trenutno mi je fino, ampak ziher me za nsalednjim vogalom spet čakajo težave". Do razvoja techa so ti psihološki mehanizmi sicer bili nujno potrebni za preživetje.

V sodobni praksi zato večina ljudi, tudi če je uspešna (ima dovolj denarja) razvije nekakšno psihotičnost/nevrotičnost - ne more se otresti starih mehanizmov, ki prišepetujejo "to je samo prehodno, kmalu spet pride sranje" in morajo venomer nekaj prčkat, tudi če ne bi bilo treba.
Tukaj je pač en hardwiring, ki ga bi lahko poštukali in te mehanizme skenslali - podobno kot bi veljalo ukiniti fizično bolečino, ki z razvojem medical tech vedno bolj izgublja svoj pomen (samo)diagnostičnega instrumenta.

nevone > Čeprav užitek kot nagrada za vloženi trud
Tole bi sicer jaz popravil: v svjem bistvu je užitek nagrada za rezultat tega truda.
Trud sam po sebi ni vrednota. V bistvu je obratno. Če moraš za isti rezultat vlagati več truda, to ni ugodno. Tudi v smislu preživetja, magari evolucijsko - lažje preživi vrsta, ki se mora manj matrat (ker razvije učinkovitejše načine reševanja istega problema)

Matthai!

Aha. A to pomeni, da so te tri zadeve zdravilo proti neoliberalizmu, ki je zlo sam po sebi?

Ali pa neoliberalizem povzroča kaj drugega slabega in so trojica "moralnost, etika in ustvarjalnost" inhibitor tistega še večjega zla, ki ga neoliberalizem generira?

Kako se potem tisto zlo imenuje?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Thomas ()

Ne, to so zgolj nepotrebne omejitve, ki jih svetovnemu neoliberalizmu postavljajo nekakšni skrajni levičarji.

Tu je govor o Protokolu, če bi kdaj zaživel. Ti pa govoriš o stanju, ki je danes prisotno. Normalno da v tem svetu so te omejitve nujne.

In ne tako resno jemati to skrajno levičarstvo. Tako pač včasih nazivamo ljudi, ki so bolj opazni in prodorni s svojimi idejami. Pač na ta način zalaufamo mehanizem preverjanja. Vsi bolj opazni ljudje so podvrženi strožji kritiki. Po moje to ni narobe.

o+ nevone

username, nevone!

Jaz bi rekel, da je ugodje KOMPENZACIJA za trud. Ni treba nagrajevati niti truda, niti rezultata. Samo poboljšati p/p tako, da človek skoči v mrzlo vodo po leščurja in ga speče.

Brez da je pečen leščur dobrega okusa in brez tega, da lakota ni huda, bi človek kar umrčkal. Ne bi skakal v vodo sploh.

To je ljubezen Mačehe Narave do svojih otrok.

da je ugodje KOMPENZACIJA za trud.

Ja.

Čeprav ima tudi username delno prav, ko pravi, da ugodje je nagrada za rezultat truda. Tako v glavnem ljudje dojamemo ugodje. Potem se pa še malo farbamo, da je ugodje nagrada za trud, če trud ne prinese dovolj dobrega rezultata.

o+ nevone

Jaz bi rekel, da je ugodje KOMPENZACIJA za trud. Ni treba nagrajevati niti truda, niti rezultata. Samo poboljšati p/p tako, da človek skoči v mrzlo vodo po leščurja in ga speče.
To je načeloma seveda res. Ampak kompenzacija pride samo, če je bil trud uspešen - če je dal željeni rezultat.

Rezultat truda je torej glavna zvezda tukajle.

Ker če skočiš v vodo in ne uspeš dobit leščurja - ni kompenzacije, ni užitka.

Če skačeš v vodo zaradi samega veselja ob skakanju v vodo - ti je že to kompenzacija.
Pa tudi če greš za zabavo tauhat leščurja, in tvoj motiv ni hrana in ga po uspešnem 'ulovu' daš nazaj - si še vedno dosegel cilj, ki si si ga zadal, čeprav nisi jedel leščurja.
In prav tako nisi dosegel užitka, če ti je v tej 'športni' varianti spodletelo - čeprav tudi potencialen ulov tega leščurja nima vpliva na tvojo prehrano in fizično preživetje in bi bilo glede tega vseeno. Ampak ti si si pač zadal tak športni cilj in merilo je doseganje tega cilja. Samo če je bilo tauhanje uspešno, doživiš ugodje.
Seveda bo kdo porekel 'poleti na morju je že samo tauhanje užitek, tudi če niti ne vidiš nobenega leščurja' - ja, to je res, ampak vseeno si tudi v tem primeru bistveno bolj zadovoljen, če dejansko kakšnega stauhaš...

Sicer vedno bolj zapletam, ampak upam da se vidi poanta..

Sicer vedno bolj zapletam, ampak upam da se vidi poanta..

Perfektno se vidi.

Seveda bo kdo porekel 'poleti na morju je že samo tauhanje užitek, tudi če niti ne vidiš nobenega leščurja' - ja, to je res, ampak vseeno si tudi v tem primeru bistveno bolj zadovoljen, če dejansko kakšnega stauhaš...

Tle se ti ni treba nič nazaj vlečt, ker si že razložil, da je pomemben cilj, ki ga želiš doseči. Če je torej cilj samo tauhanje, pa mogoče mimogrede še kaj uloviš, potem ti neulov ne bo zamanjševal užitka. Če je bil seveda tvoj cilj povsem jasen.

o+ nevone

Saladin ::

Kako je evolucijsko prišlo do dojemanja in potrebe za pleasurjem/painom, je relativno jasno.

Ampak kako bi popolna eliminacija paina in določenih svobod vplivala na racionalno zavest, pa definitivno ni jasno.

Predpostavimo, da lahko v simulaciji popolnoma eliminiramo pain in maksimiramo užitek.
Sam si take simulacije sploh ne morem predstavljat (oz. si lahko - ampak to vsekakor ne bi bila "nebesa")

V simulaciji bi tako prijel žarnico - pa te ne bi spekla. Namerno bi se zapikoval z nožem, pa ti ne bi bilo nič. Skočil bi v raztaljeno kovino "terminator/golum" style, pa ne bi občutil ničesar (morda le še neko varijanto očitno izmišljenega pleasurja, da zapolni praznino v občutenju).

ALi pa manj očitne stvari. Kje bi bila meja med nežnim in "grobim" dotikom med ljudmi? Kje bim bila meja med nežnim in strastnim... whatever? Če ni paina (in smrti) bi lahko vzel macolo, udarjal ženo po glavi (ki se ne bi hotela raztreščit) pa bi tako ti in žena pri tem občutila zgolj praznino (ali povsem izmišljen pleasure).

Ko bi to enkrat sentience dojele, ko se enkrat popolnoma izgubi vsaka zadržanost, vsa pravila socialnega obnašanja, vsa zmernost, ...

Kako temu lahko rečeš "raj", meni ni jasno.

Zato spet porečem - imaš potreben pain in nepotreben pain. Celo v simulaciji, kjer sis ama nalogija Boga, potrebuješ določen pain.
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"
««
78 / 182
»»