» »

Protokol

Protokol

Temo vidijo: vsi
««
58 / 182
»»

Thomas ::

Hm .. nisi povsem dobro razumel.

Če računalniški program vpliva na zunanji svet (izdela nek print ...), deluje vse to po fizikalnih zakonih, ki skozi veljajo.

Če dogajanje v človeških možganih vpliva na zunanji svet (poseka drevo ...), deluje vse to po fizikalnih zakonih, ki skozi veljajo.

Če program pralnega stroja vpliva na zunanji svet (spusti uporabljeno vodo v kanalizacijo), deluje vse to po fizikalnih zakonih, ki skozi veljaJo.

Nismo govorili o ničemer mističnem, le o spremembah, ki se zgodijo v zunanjem svetu, kot posledica nekega procesa, naravnanega v to ali ono smer.

Lahko bi rekli takole: Lahko fizikalni proces v PCu sproži (obširne) fizikalne procese izven njega.

Lahko.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

_marko ::

->ki je v bistvu nekaj zelo matematičnega

Tu si se IMO ujel. Še vedno je to matematično bistvo nekam "vgravirano" (v realen fizikalni svet) in zato se lahko to zgodi. Tako kot npr zavest "vgravirana" v možgane.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

No ja. Vsaka matematična reč je vgravirana nekam v eno fizikalno zadevo. Program je samo navidez "čista matematika", v resnici je le vzorec na povsem fizikalnem procesu, tako kot vsa matematika.

Torej, fizikalni proces se (toliko bolj) lahko razmahne ... kot ogenj, če so pogoji pravi.

Ja. Seveda.

Ujel? Ne, mogoče premalo striktno izrazil.

->Ujel? Ne, mogoče premalo striktno izrazil.

Nisem tebe mislil :)

> Nisem tebe mislil

Hehe ... moja narcisoidnost mi včasih škodi! :D

Samo vseeno.

Tole poudarjanje, da gre že pri vsakem "navadnem" računalniškem programu V BISTVU za nek fizikalni proces, ni nikoli odveč.

Tega se je zdravo močno zavedati NONSTOP. Potem se nam ne zdi tako čudno, da iz ene molekule DNA po slabih 4 milijardah let pride do "avionov ki režejo zrak, stopinj na Luni ..." itd.

Ker s fizikalnimi procesi imamo jasno izkušnjo, da iz povsem nedolžnega iskrenja v kemijskem detonatorju vodikove bombe, zelo hitro lahko nastane impresiven KABOOOM. Pa še mnogi primeri so. Zakuriš cigaret nekega vročega poletnega dne, pa pogori Azurna obala ali Dalmacija.

Če gledamo tako, se nam razširitev enega rekurzivngea self enhancinga na celo Osončje in naprej, sploh ne zdi več tako čudno.

gzibret ::

> Če gledamo tako, se nam razširitev enega rekurzivngea self enhancinga na celo Osončje in naprej, sploh ne zdi več tako čudno.

Dokler obstajajo resoursi za to. Ampak teh lahko hitro zmanjka. Tudi eksploziv izgori zelo hitro, dokler ima resourse, ki reakcijo ženejo naprej. Ko teh zmanjka, je self enhancinga konec.

Primer je tudi eksplozija termonuklearne bombe (vodikove bombe). Ob prvi detonaciji je nekatere skrbelo, da se bo zlil kar ves vodik v oceanih, pa se to ni zgodilo.
Vse je za neki dobr!

V primeru DNA evolucijo fura sončeva svetloba. To je bil resours za stopinje na luni in za "jeklene ptice". Če bi sonce nekje na pol poti ugasnilo, nebi bilo s tistimi stopinjami nič.

Danes se je DNA naučila tudi izkoriščati energijo supernove, ki se je zgodila nekje davno nazaj (jedrske elektrarne). Če bi sonce ugasnilo in bi človeštvo obstalo pri življenju zaradi pridobivanja JE, bi pač bil resours tista eksplozija, ko bi le-tega zmanjkalo, bi bilo konec (če nebi prej pogruntali kaj drugega).

Za evolucijo algoritma v čipu je pa resours elektrika. Brez nje tisti algoritem ni vreden piškavega oreha.
Vse je za neki dobr!

Če je rekurzivno izboljšujoči se algoritem dovolj stabilen, bo zavaroval JE ki ga napaja, druge porabnike morda vrgel doli in izkoriščal ter krmilil pretvorbo mase (dela) Osončja v energijo, dokler je bo le še kaj ostalo.

Poanta je ta, da ta rekurzivno izboljšujoči se proces postavi vse atome tja, kjer je "najbolj optimalno".

Yudkowsky pa mi se sekiramo samo še zaradi tega, kaj postaviti temu procesu za svetinjo, v katero ne bo podvomil.

->Yudkowsky pa mi se sekiramo samo še zaradi tega, kaj postaviti temu procesu za svetinjo, v katero ne bo podvomil.

To mora delovati po istem principu kot mi ne 'podvomimo' nikdar, da želimo z vsakim dejanjem dobit največji možen pleasure v danem okolju.
Nemogoče je spremenit ta axiom pri človeku, nimamo torej zmnožnosti za kaj takega.
Tako je tudi AI nebi smel imeti.

hamax ::

verjetno nebom najbl zadeu teme, ker nism prebrau vseh 58 strani, bi pa komentiru tomasovo izjavo, da bi ta superracunalnik, ki bi varoval svojo energijo, hitro spoznal, da mu jo bo cez x let zmankalo in zato zacel varcevati z njo. verjetno bi naprej izklopil zanj nepomembne procese, ki pa so za ustvarjalce(nas) bistvo tega racunalnika.
nasledna stvar bi bla iskanje novega vira energije. recimo sosednja osoncja. ker bi se zavedal, da v takem stanju tja nebo prisel, bi se zacel spreminjati v gromazansko vesoljsko "plovilo", ki bo lahko doseglo nove vire energije.
bistvo tega je, da nam bi uslo iz nadzora in bi ogrozilo nas obstoj. lahko pa recemo, da ugradimo varovalen mehanizem, ki mu tega nebi omogocal. amapk potem je treba predposvt, da bo, ce nebo uspel obit nasega varovala(majhna verjetnost), cez x let ostal brez energije.

bistvo tega, kar sm napisu, da ce bi postavl tak racunalnik, bi ga bilo skoraj nemogoce drzati pod nadzorom.

se opravicujm, ce sm s tem postom brcnu cist mim vase razprave :D

->verjetno nebom najbl zadeu teme, ker nism prebrau vseh 58 strani
Jah, to je prva napaka..., da nisi prebral. Smo že to obdelali.

->da bi ta superracunalnik, ki bi varoval svojo energijo
Nebi apriori varoval svoje energije, ampak naš zavedujajoč pleasure.

->nasledna stvar bi bla iskanje novega vira energije. recimo sosednja osoncja. ker bi se zavedal, da v takem stanju tja nebo prisel, bi se zacel spreminjati v gromazansko vesoljsko "plovilo", ki bo lahko doseglo nove vire energije.

:D heh. Malo maš napačno predstavo. Računalnik nebo zgledal kot kakšna kišta, ki ti danes stoji ob mizi. Niti se nebo spremenil v kakšno Enterprise. Širil se bo pa že od vsega začetka s skoraj c na vse strani osončja.
Predstavljaj si compoturium priklopljen direkt na fiziko tega sveta. NE bo obstajalo nič druga kot le računalnik, ki bo simuliral zavest.

->bistvo tega je, da nam bi uslo iz nadzora in bi ogrozilo nas obstoj. lahko pa recemo, da ugradimo varovalen mehanizem,

Se lahko ti odločiš, da boš storil nekaj česar nočeš?
NE, ne moreš.
Tako tudi AI nebo kršila osnovnih axiomov(treba se je zavarovati tudi zaradi kvantnih fluktacij ).

->bistvo tega, kar sm napisu, da ce bi postavl tak racunalnik, bi ga bilo skoraj nemogoce drzati pod nadzorom.
Sej načeloma ga ne rabiš, naj dela vse po svoje dokler izpolnjuje axiome, ki so mu bili dani. pleasure/pain+1=x->inf

vem, da je to bolj fantazijska kakor zanstvena tema, ampak usen mislm da prevec poenostavlas stvari.

vm pa morm cestitat za zlo zanimivo temo :D

In kateremu znanstvnemu-fizikalnemu procesu nasprotuje?
Me veseli, da se vsaj tebi zdi tole enostavno, si najbrž prvi :)

Preberi temo, da se nebomo ponavljali.

Thomas> Yudkowsky pa mi se sekiramo samo še zaradi tega, kaj postaviti temu procesu za svetinjo, v katero ne bo podvomil.

Če mu postaviš samoohranitev za svetinjo, a že lahko govorimo o življenju?
Vse je za neki dobr!

Jah, o našem zagotovo dolgo neboš več mogel govorit. :8)
Potem je tud DNA življenje, ker gre za samoreplikativno molekulo. (edit: ni tukaj zdaj mišljeno kompleksno živalsko, rastlinsko itd življenje)
Življenje so tud virusi, pa nanomotorček, pa ...

Definiraj življenje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: _marko ()

hamax,

Hipoteza o "mojotu" ali "žmohtu" ali "posebni omaki", ki naj bi bila nad običajnim delovanjem narave in središče človekovega žitja ... je povsem odveč.

Me pa veseli, da tole temo smatraš samo za zanimivo a nenevarno, ker itak ni mogoča.

_marko - če življenje definiramo kot samoizboljšujoči rekurzivni algoritem, ki teži k samoohranitvi, potem lahko govorimo tudi, da je takšen algoritem živ. Zakaj pa ne. Stvar definicije.

Lahko pa ga definiramo drugače (življenje). Za živega lahko smatramo katerikoli samoreplicirajoči element s sposobnostjo variabilnosti in mutabilnosti, ki se izboljšuje skozi proces selekcije....

Lahko še drugače. Saj za življenje ni neke splošno sprejete definicije. Vsaj jaz ne vem za njo.

Mi je pa tisto zgoraj prišlo na misel, tako, na hitro. Tak algoritem bi hitro popapal vse resourse. Sicer pa tudi vse bakterije težijo k temu. Pa kobilice tudi :D
Vse je za neki dobr!

Odnos Singularitancev do znanosti, sploh ni kakšno veliko spoštovanje cele karavane.

Mi recimo vzamemo tiste enačbe, ki so veljavni fizikalni zakoni za sila verjetne in za najboljše, kar trenutno imamo. Podobno ali isto pri drugih naravoslovnih znanostih.

Da bi se pa sekirali, kaj je govoril Einstein v svojem prostem času, je pa odvisno samo od tega, koliko je bilo tisto pametno. Vse sorte je bilo, tudi on je bil samo človek, kot mi vsi.

Apeliranja raznih (ne)Nobelovcev k zmernosti glede posegov "Mater Naravo" so pa dober material za roganje.

Men se zdi dobra primerjava tole: (sem jo sicer že omenil, a je nobeden ni zagrabil)

AI mora delovati na tak način v dobro nas, kot to delamo mi. Noben od nas NE more nikdar naredit tega česar sam ne želi in izračuna, da je najboljše za njega v danem momentu.
AI pa naj ima ta axiom napisan v smislu, da naj vse naredi za nas in ne zase. Delovali bi potem po istem principu.

>Tak algoritem bi hitro popapal vse resourse.

Sej je namen dobrega algoritma, da popapa vse resourse.

> Tak algoritem bi hitro popapal vse resourse. Sicer pa tudi vse bakterije težijo k temu. Pa kobilice tudi.

Tukaj imaš point. Kobilice ipd. rastejo, dokler jih okolje ne omeji, kar je kmalu.

Dober samoizboljšujoči algoritem bodo omejili fizikalni zakoni šele nekje daleč onkraj te Galaksije, nekje daleč onkraj danes predstavljivih časov, nekje daleč spodaj na (sub?)atomskem nivoju in nekje daleč onkraj danes predstavljivih kompleksnosti.

Je pa ta(k) algoritem tudi zlahka dovolj premeten, da si ne pokuri vsega takoj, pa še nam zraven.

> AI mora delovati na tak način v dobro nas, kot to delamo mi. Noben od nas NE more nikdar naredit tega česar sam ne želi in izračuna, da je najboljše za njega v danem momentu. AI pa naj ima ta axiom napisan v smislu, da naj vse naredi za nas in ne zase. Delovali bi potem po istem principu.

Samo poboldam:

AI mora delovati na tak način v dobro nas, kot to delamo mi. Noben od nas NE more nikdar naredit tega česar sam ne želi in izračuna, da je najboljše za njega v danem momentu. AI pa naj ima ta axiom napisan v smislu, da naj vse naredi za nas in ne zase. Delovali bi potem po istem principu.

kaj pa ko clovek ugotovi, da nima vec smisla in naredi samomor...

kaj bi se zgodilo, ce ta algoritem nebi najdu smisla :D :D

Pomeni, da nismo izbrali stabilnega algoritma za svoje vozilo, katerega edini koristni tovor smo mi.

To je ena od stvari, na katero je treba biti pozoren - da je RSEA stabilen. Druga stvar je ta, da je pleasure za sentiente nedotakljiva invarianta zanj.

Ravno se te dni učim dokaj zahtevno snov in sem opazil, da mi čas veliko hitreje teče pri učenju.
Prav hecno je včasih ko pogledam na uro.

A mislite, da se mi izkopi zavest?

ah ne...sam kdr nucas cs, ga ni, kdr je pa dougcajt je pa casa na pretek.
se ena pomankljivost v nasem algoritmu :D

Ne, to ni pomanjkljivost v algoritmu. Je le posledica lastne percepcije.

> A mislite, da se mi izkopi zavest?

Padel si v trans. Resno. Zavest se ti ni izklopila, le možganska urica se ti je. Morda jo je izklopila prav tvoja zavest, ki je vso svojo pozornost usmerila drugam (na učno snov). Verjetno tudi zvokov nisi slišal. Pa še marsikaj drugega nisi zaznaval.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gzibret ()

Možganska urica?
Nisem vedel, da to obstaja. A lahko bolj razložiš.

rh^ ::

Toliko si bil skoncentriran na določeno stvar, da so možgani izklopili javljanje (=draženje) raznih procesov (npr. da je ena huda blond bejba pred tabo in tudi koliko je ura), ker si bilj tako bolj učinkovit.

Verjetno ti kakšen skupek nevronov meri čas. Verjetno! Sej tudi možganski valovi delajo v ciklih.

Nekaj takega imam v mislih:

Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

• zavarovalo slike: gzibret ()

dobr preskus, kako mozgani se lahko mozgani popolnoma skoncentrirajo na doloceno stvar ostalega pa ne opazijo, je biu enkrat pr brainiacu.
ene 5 ljudi si je podajalo kovck, ti si mogu pa stet, kokrat si podajo koucek in umes je na sceno prsu en oblecen v muho in skaku okol.
ce si steu podaje muhe nisi opazu, ce pa nisi, si pa takoj vidu uno muho :D

ok sam to je mal offtopic.

Pri British telecom ... "so na liniji".

Razmišljajo tkole:

c. By 2015 we'll be starting to get prototypes of the first computers which are roughly as intelligent as people.

Počasi se torej zadeva seli v mainstream. :)

->and then at that point, in around 2015-2020, you could say that we won't need people to write software, because you just explain what you want to a computer and it will write it for you, and there's no reason then to have people working in that job.

Nevem ali gospod neve, da ko imaš enkrat računalniško inteligenco enako človeški, da nimaš več kaj počet 5 let, ali pa pač ni hotel biti preveč radikalen.

Saladin ::

Za 50 let se motijo - stavim gajbo pira (oz. kapučina ali karkoli že protokolisti pijete ;))
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

keber ::

He, nekaj let nazaj je Thomas sveto zatrjeval o protokolu leta 2013, "če ne celo prej".

Mnenje futuristov pa itak ne jemljem resno, ker so to bolj filozofi kot pa kaj drugega (vsaj zgodovina je tako pokazala).

Odin ::

Nekaj let nazaj je Thomas napisal tole:

Dovolj razvita tehnologija pa vse to in še dosti več lahko zagotovi. Ker je razvoj znanosti in tehnologije eksponenten in celo pospešeno eksponenten, bo po prepričanju mnogih v par desetletjih (lahko da celo pred 2020) prišlo do tehnološke singularnosti - hitro bomo praktično vsemogočni.

> Mnenje futuristov pa itak ne jemljem resno, ker so to bolj filozofi
> kot pa kaj drugega (vsaj zgodovina je tako pokazala).

Mislim da nobenega ne moti tvoje prepricanje.

Mogoče pa Saladin ne razume iste stvari kot omenjeni gospod.
Ali pa se ne strinja z omenjenim gospodom glede tega, da bomo 2015 dosegli računalniško inteligenco enako človeški.
Eno od tega mora bit.

Ciljal sem na AI, ki bi prestal (ali skoraj prestal) Turingov test, do leta 2020.
Ni šans ;)

Digitalizacija res poteka izjemno hitro. Ampak, a se še kdo spomni napovedi prihodnjosti, ki so jih zastavili ob prvih robotih in prvih računalnikih?
Povsod leteči avti, kilometer visoki nebotičniki, roboti kot nadomestek slug,...
Po njihovem je to bilo samoumevno do leta 2000, pa vidimo, kjer smo sedaj.

Saj smo ponekod napredovali tudi veliko več od napovedanega - tam, kje smo ta napredek pričakovali, pa gre kar nekako počasi.

Zgoraj sem rekel, da tako pravijo pri BT. Že tudi pri BT.

Da se jaz kar strinjam z njimi, pa nisem rekel.

Torej, pred 2020, vsekakor. Kdaj točno ocenjujem, ne bom izdal. Časa za Turingov test pa IMHO sploh ne bo.

snow ::

> Ciljal sem na AI, ki bi prestal (ali skoraj prestal) Turingov test, do leta 2020. Ni šans ;)

Lahko verjamemo tebi in tvojim občutkom ali po drugi strani Kurzweilu in njegovi ekipi (nekje 10 ljudi sem enkrat bral), ki zbirajo raznorazne podatke in delajo predvidevanja za prihodnost.

No glede Turingovega testa pa sam menim podobno kot Thomas. Ko bo kakšen računalnik zares komuniciral kot človek... bo kmalu zatem mnogo mnogo pametnejši kot človek.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

snow ::

Mimogrede... ve kdo kako kaj Ben s svojim Novamente napreduje?
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Lahko verjamemo tebi in tvojim občutkom ali po drugi strani Kurzweilu in njegovi ekipi

Lahko pa verjamete meni in ducatu drugih kredibilnih futurologov, ki trdijo, da AI v tem času še ne bo sposoben razmišljati kot človek.
Pa ne me zdej matrat z linki - vem, da jih je vsaj toliko :)

Anyway, moja stava je na mizi. Čez 20 let jo lahko uveljavljaš. Upajmo, da bo takrat pivo še na voljo v tekoči obliki in ne v kakih tabletkah.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Saladin ()

A se tebi zdi smiselno dajat tako stavo?

Če zmagamo mi, noben nebo hotel tvojega piva >:D

Če zmagamo mi, noben nebo hotel tvojega piva

Onda j...š tako singularnost ;)

Vesoljc ::

@saladin
tukaj ti dam pa skoraj prav :p

a programerji bomo pa kr brez sihta? :)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

c3p0 ::

Imamo kje znanstveno podlago za skorajšnje samozavedanje računalnika, ali pa smo le še na stopnji vere v nek hipotetičen preskok tehnologije, ki bi se naj v teh nekaj letih zgodil?

Samozavedanje računalnika (programa njegovega pravzaprav), kot tudi njegov odnos do kremšnit, je postranski. Pravzaprav še raje vidimo, če se samozaveda ne. Pa nima nobenega užitka (ob hrani) in tako dalje. Da še nas ne požre!

Vendar, če bi bil človeški upload uresničen, bi se ta - verjetno, ane? - tudi zavedal samega sebe. Samo, da v praktični aplikaciji, za doseganje superinteligence, bi to lahko tudi spustili. Raje spustili. Nobene naloge ne rešiš bolje, če se samozavedaš, če imaš antropomorfno strukturo.

Tako da ta reč je zdajle postranska. Ne rabimo samozavedanja pri programu. Potrebujemo močan computing na eni clever arhitekturi.

nicnevem ::

@snow:
> Mimogrede... ve kdo kako kaj Ben s svojim Novamente napreduje?

Pred nekaj meseci je omenjal 6 let. Komentar te številke je pa napisal tule...

Turingov test je v resnici precej nepomemben (razen kot sredstvo za prepričevanje raznih nevernikov ;) ). Če pogledamo analogijo z letalom v bistvu zahteva, da bi gradili takšna letala, da jih ne bi mogli ločiti od ptic.

Stroj lahko zelo učinkovito razmišlja/vpliva na svet, brez da bi nas znal pretentati, da je eden izmed nas. Res pa je, da moraš v tem primeru izumiti neko drugo definicijo oz. mero za inteligentnost...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nicnevem ()

Stroj lahko zelo učinkovito razmišlja/vpliva na svet, brez da bi nas znal pretentati, da je eden izmed nas.

Da ti lahko samostojen, samoučen, dinamičen AI karseda najbolj efektivno pomaga, mora razumeti tvoje želje. Zato mora razumeti, kako razmišljaš. Zato mora znat razmišljat (tudi) kakor človek.
Če lahko še bolje - super. Ampak vsaj tako kot človek (seveda ne čustveno).

Ti lahko razumeš hrčkove želje, interese in hotenja, ne da bi "razmišljal kot hrček".

Enako velja za človeka ali karkoli. Posnemanje ni nujno najboljši način razumevanja tistega.
««
58 / 182
»»