Forum » Znanost in tehnologija » Protokol
Protokol
Temo vidijo: vsi

_marko ::
gzibret:
->A potem Protokol po uploadu zavesti vsaki "enoti" priredi lasten svet in komunikacija med enotami ni več možna? Protokol vsaki enoti posebej priredi maximalen pleasure (užitek)?
Enote so iste oz enake. Imajo vse isti oz enak scenarij.
Ne gre se tukaj o osebkih, ampak o zavesti. Ne gre se o Marku, Gzibretu, ampak o njuni zavesti, ki je ena, unikatna, ista obema.
->A ni tole malo tratenje resoursov univerzuma? Tudi, če rečemo, da je užitek maximalen, pol to tudi hkrati pomeni, da se energija (resourci) vesolja porabijo čim bolj racionalno, da lahko užitek traja čim dlje?
Ravno to, da imajo vsi enake scenarije ni tratenje resursov. Čas je imo tukaj irelevanten, količina prejetega pleasurja je najboljši kriterij.
Owca:
->Namreč brez večjih težav si predstavljam situacijo, ko nekoliko kompleksnejše računanje povzroča neke porajajoče pojave, ki jih lahko uporabimo za ali namesto računanja in s tem precej zdaljšamo obstoj vesolja.
Mi2 se nisva najbolje razumela.
Seveda bo ta izračun moral biti narejen, če želiš iz tega vesolja dobiti največ pleasurja.
Ampak če bo izračun pokazal, da mamo po tvojem miljon let več časa in je obenem skupna vsota pleasurja manjša kot v prvem primeru, ker bo porabljenega preveč komputinga se ne bo izvršil.
-> oziroma zaradi svoje argoance (češ, to je najboljši možni scenari in pika!)
Spet se ne razumema. Jaz govorim, da se to zgodi zaradi posledice axiomov, ki jih damo AIju.
Slej ko prej prideš do optimalnega scenarij. Optimalen je pa seveda tisti, ki da za najmanj komputinga največ pleasurja.
Dosti časa in max pleasure sta pa v protislovju. Le vsota(oz kaj podobnega) je važna IMO.
->omejiš prostor reitev za UP.
Omejen je z axiomi.
->A potem Protokol po uploadu zavesti vsaki "enoti" priredi lasten svet in komunikacija med enotami ni več možna? Protokol vsaki enoti posebej priredi maximalen pleasure (užitek)?
Enote so iste oz enake. Imajo vse isti oz enak scenarij.
Ne gre se tukaj o osebkih, ampak o zavesti. Ne gre se o Marku, Gzibretu, ampak o njuni zavesti, ki je ena, unikatna, ista obema.
->A ni tole malo tratenje resoursov univerzuma? Tudi, če rečemo, da je užitek maximalen, pol to tudi hkrati pomeni, da se energija (resourci) vesolja porabijo čim bolj racionalno, da lahko užitek traja čim dlje?
Ravno to, da imajo vsi enake scenarije ni tratenje resursov. Čas je imo tukaj irelevanten, količina prejetega pleasurja je najboljši kriterij.
Owca:
->Namreč brez večjih težav si predstavljam situacijo, ko nekoliko kompleksnejše računanje povzroča neke porajajoče pojave, ki jih lahko uporabimo za ali namesto računanja in s tem precej zdaljšamo obstoj vesolja.
Mi2 se nisva najbolje razumela.
Seveda bo ta izračun moral biti narejen, če želiš iz tega vesolja dobiti največ pleasurja.
Ampak če bo izračun pokazal, da mamo po tvojem miljon let več časa in je obenem skupna vsota pleasurja manjša kot v prvem primeru, ker bo porabljenega preveč komputinga se ne bo izvršil.
-> oziroma zaradi svoje argoance (češ, to je najboljši možni scenari in pika!)
Spet se ne razumema. Jaz govorim, da se to zgodi zaradi posledice axiomov, ki jih damo AIju.
Slej ko prej prideš do optimalnega scenarij. Optimalen je pa seveda tisti, ki da za najmanj komputinga največ pleasurja.
Dosti časa in max pleasure sta pa v protislovju. Le vsota(oz kaj podobnega) je važna IMO.
Omejen je z axiomi.
The saddest aspect of life right now is that science
gathers knowledge faster than society gathers wisdom.

gzibret ::
> Ravno to, da imajo vsi enake scenarije ni tratenje resursov.
To je res, ja. Samo, če bom imel na izbiro svobodno voljo ali vsaj iluzijo svobodne volje v materialnem telesu ali pa nek točno določen scenarij, ki se bo zdel primeren avtorju scenarija in da bo (kao) vsem všeč, potem mislim, da ne bo veliko za izbirati.
Ali ni glih fora uploada, da preskenira tvoje možgane in jih natančno simulira v računalniku. Ali ni tako, da uploada teoretično sploh ne bom opazil? Torej bodo veljale iste zakonitosti tukaj, v materiji in tudi v virtualnem, simuliranem svetu. Torej, če je meni tukaj nekaj všeč, potem mi bo sigurno tudi v virtualnem svetu nekaj všeč. In Gorazdu je všeč nekaj, Markotu pa nekaj drugega. Torej ne moreš imeti istega scenarija za vse "ljudi" in hkrati zagotoviti pogoju, da naj bo pleasure kar največji možen.
To je res, ja. Samo, če bom imel na izbiro svobodno voljo ali vsaj iluzijo svobodne volje v materialnem telesu ali pa nek točno določen scenarij, ki se bo zdel primeren avtorju scenarija in da bo (kao) vsem všeč, potem mislim, da ne bo veliko za izbirati.
Ali ni glih fora uploada, da preskenira tvoje možgane in jih natančno simulira v računalniku. Ali ni tako, da uploada teoretično sploh ne bom opazil? Torej bodo veljale iste zakonitosti tukaj, v materiji in tudi v virtualnem, simuliranem svetu. Torej, če je meni tukaj nekaj všeč, potem mi bo sigurno tudi v virtualnem svetu nekaj všeč. In Gorazdu je všeč nekaj, Markotu pa nekaj drugega. Torej ne moreš imeti istega scenarija za vse "ljudi" in hkrati zagotoviti pogoju, da naj bo pleasure kar največji možen.
Vse je za neki dobr!

OwcA ::
Glavna poanta je v tem, da je tvoj scenarij tako očiten, da je skoraj gotovo lokalen optimum. Glede na kompleksnost izračunov je zelo malo verjetno, da se bo UP lotila problema povsem analitično, čim pa udariš kakšno bližnico, je nevarnost, da obtičiš v nekem lokalnem optimumu precejšna. Zakaj obtičiš? Zato, ker čim bolj optimiziramo za ta izbrani cilj, tem manj ekonomično postaja preusmeriti se, čeprav bi to glede na začetne pogoje bila boljša rešitev.
Na žalost je tako, da manj kot vemo, bolj restriktivne aksiome bomo morali postaviti proti takšnim primerom.
Mislim, da bi bila vsota po celem času kar na mestu.
... in fiziko.
Na žalost je tako, da manj kot vemo, bolj restriktivne aksiome bomo morali postaviti proti takšnim primerom.
Mislim, da bi bila vsota po celem času kar na mestu.
Omejen je z axiomi.
.
... in fiziko.

Otroška radovednost - gonilo napredka.

->Samo, če bom imel na izbiro svobodno voljo ali vsaj iluzijo svobodne volje v materialnem telesu ali pa nek točno določen scenarij, ki se bo zdel primeren avtorju scenarija in da bo (kao) vsem všeč, potem mislim, da ne bo veliko za izbirati.
Kdo pa pravi, da boš kaj sam izbiral?
Si preneumen, da veš kaj je dobro zate! ... zate=zavest!
Zakaj bi neka instanca, ki je btw le privesek na zavest izbirala usodo zavesti?!
(sej vem, da me boš zdaj začel kurcat, ampak to hard cold logika)
-> Ali ni glih fora uploada, da preskenira tvoje možgane in jih natančno simulira v računalniku.
Je pa ni. Skening možganov ti da delovanje instance. Vključena je tudi zavest - seveda. Drugače to ni sentient in je vse skupaj nesmisel.
Ko imaš sken, ga oluščiš do pač zavesti in potrebnih dodatkov.
Vse tiste navlake, ki jih zaradi grozne evolucije nosimo s sebej in so represor doseganja pleasurja in obenem ne zbrišejo zavesti se odstranijo.
->Torej bodo veljale iste zakonitosti tukaj, v materiji in tudi v virtualnem, simuliranem svetu. Torej, če je meni tukaj nekaj všeč, potem mi bo sigurno tudi v virtualnem svetu nekaj všeč. In Gorazdu je všeč nekaj, Markotu pa nekaj drugega.
Zadne poste me nisi najbolje razumel.
Tebe nebo v virtualnem svetu, mene nebo, ljudi-instanc ne bo.. bo le njihovo bistvo, njihova zavest priklopljena na nek substrat, ki bo vršil pleasure.
->Torej ne moreš imeti istega scenarija za vse "ljudi" in hkrati zagotoviti pogoju, da naj bo pleasure kar največji možen.
Predstavlaj si, da je v vesolju možnih recimo miljardo posamičnih enot.
Vse so identične, enake! Tako kot sta enaka dva kisikova atoma z drugima dvema.
A je to zate zdaj šok? Si ogorčen kaj se eni gremo?
Owca:
->Zakaj obtičiš? Zato, ker čim bolj optimiziramo za ta izbrani cilj, tem manj ekonomično postaja preusmeriti se, čeprav bi to glede na začetne pogoje bila boljša rešitev.
Torej trdiš, da se da "današnje" stanje lažje pretvori v "tvoj" kompleksni sistem kot pa tisto že diferencirano?
Zakaj?
Kajsi sploh pod tem mislil? "Čeprav bi bila na začetne pogoje boljša rešitev"
Če bi bila to res potem bi zagotovo prišlo do nje.
(razen, če nebi bila boljša, ker bi porabila preveč komputinga ;))
Glede teh axiomov, ki smo jih napisali je lahko še ena "luknja"!
Kaj pa če AI porabi preveč kumputinga za izračun najugodnejše strukture vsega sistema in obenem pokuri preveč komputinga.
Kaj če ne pride do želenega rezultata in pokuri celotno vesolje?
Se da zgodit.
-> Mislim, da bi bila vsota po celem času kar na mestu.
Zakaj?
Kaj je tako dobrega na času, da je pomemben?
To, da se ti zdi da si dolgo imel pleasure. Ali to da je dejansko se zgodil?
Kaj je bolj pomembno? Seveda ta drugo. Pa čeprav se nam ob mišlenju, da je dolgo trajalo nasmiha.
Kdo pa pravi, da boš kaj sam izbiral?
Si preneumen, da veš kaj je dobro zate! ... zate=zavest!
Zakaj bi neka instanca, ki je btw le privesek na zavest izbirala usodo zavesti?!
(sej vem, da me boš zdaj začel kurcat, ampak to hard cold logika)
-> Ali ni glih fora uploada, da preskenira tvoje možgane in jih natančno simulira v računalniku.
Je pa ni. Skening možganov ti da delovanje instance. Vključena je tudi zavest - seveda. Drugače to ni sentient in je vse skupaj nesmisel.
Ko imaš sken, ga oluščiš do pač zavesti in potrebnih dodatkov.
Vse tiste navlake, ki jih zaradi grozne evolucije nosimo s sebej in so represor doseganja pleasurja in obenem ne zbrišejo zavesti se odstranijo.
->Torej bodo veljale iste zakonitosti tukaj, v materiji in tudi v virtualnem, simuliranem svetu. Torej, če je meni tukaj nekaj všeč, potem mi bo sigurno tudi v virtualnem svetu nekaj všeč. In Gorazdu je všeč nekaj, Markotu pa nekaj drugega.
Zadne poste me nisi najbolje razumel.
Tebe nebo v virtualnem svetu, mene nebo, ljudi-instanc ne bo.. bo le njihovo bistvo, njihova zavest priklopljena na nek substrat, ki bo vršil pleasure.
->Torej ne moreš imeti istega scenarija za vse "ljudi" in hkrati zagotoviti pogoju, da naj bo pleasure kar največji možen.
Predstavlaj si, da je v vesolju možnih recimo miljardo posamičnih enot.
Vse so identične, enake! Tako kot sta enaka dva kisikova atoma z drugima dvema.
A je to zate zdaj šok? Si ogorčen kaj se eni gremo?
Owca:
->Zakaj obtičiš? Zato, ker čim bolj optimiziramo za ta izbrani cilj, tem manj ekonomično postaja preusmeriti se, čeprav bi to glede na začetne pogoje bila boljša rešitev.
Torej trdiš, da se da "današnje" stanje lažje pretvori v "tvoj" kompleksni sistem kot pa tisto že diferencirano?
Zakaj?
Glede teh axiomov, ki smo jih napisali je lahko še ena "luknja"!
Kaj pa če AI porabi preveč kumputinga za izračun najugodnejše strukture vsega sistema in obenem pokuri preveč komputinga.
Kaj če ne pride do želenega rezultata in pokuri celotno vesolje?
Se da zgodit.
Zakaj?
Kaj je bolj pomembno? Seveda ta drugo. Pa čeprav se nam ob mišlenju, da je dolgo trajalo nasmiha.

->Tebe nebo v virtualnem svetu, mene nebo, ljudi-instanc ne bo.. bo le njihovo bistvo, njihova zavest priklopljena na nek substrat, ki bo vršil pleasure.
Še en adut za "loop" stanje.
Še en adut za "loop" stanje.

Thomas ::
Z markom se ne strinjava le v eni "malenkosti". V kakšno juho vreči oskubljeno zavest. On bi v "čisto govejo", jest zagovarjam "še obilico začimb".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

A boš začimbe dodal na list axiomov?

Seveda. O izbiri aksiomatskega sistema barantamo.
Ostalo je potem avtomatika.
Ostalo je potem avtomatika.

gzibret ::
> Ko imaš sken, ga oluščiš do pač zavesti in potrebnih dodatkov. Vse tiste navlake, ki jih zaradi grozne evolucije nosimo s sebej in so represor doseganja pleasurja in obenem ne zbrišejo zavesti se odstranijo.
Ja, zdaj malo bolje razumem vso stvar. Torej v Protokolu ne bo ne lakote in žeje, ne potrebe po sexu, ne potrebe po osvajanju deklet... Zgolj čisti užitek - kot droga.
> A je to zate zdaj šok? Si ogorčen kaj se eni gremo?
A mi boš zmeril SL stopnjo?
Ja, zdaj malo bolje razumem vso stvar. Torej v Protokolu ne bo ne lakote in žeje, ne potrebe po sexu, ne potrebe po osvajanju deklet... Zgolj čisti užitek - kot droga.
> A je to zate zdaj šok? Si ogorčen kaj se eni gremo?
A mi boš zmeril SL stopnjo?

Vse je za neki dobr!

IMO so tvoji axiomi protislovni.
Axiom1: daj nam največ užitka kar ga omogča vesolje
Axiom2: užitek naj traja časovno čim dlje
Čas! Jaz pravim, da je irelevanten.
Kaj misliš pod začimbami?
Axiom1: daj nam največ užitka kar ga omogča vesolje
Axiom2: užitek naj traja časovno čim dlje
Čas! Jaz pravim, da je irelevanten.
Kaj misliš pod začimbami?

->Ja, zdaj malo bolje razumem vso stvar. Torej v Protokolu ne bo ne lakote in žeje, ne potrebe po sexu, ne potrebe po osvajanju deklet... Zgolj čisti užitek - kot droga.
Seveda je to z današnje perspektive težko razumet, ampak ja!
Al pa bodo Thomasove začimbe to omogočle za ceno višjega užitka.
Kar je spet v protislovju z tistimi axiomi, ki sem jih napisal na začetku -> torej jih bo treba menjat, če bo po njegovem.
edit:
-> A mi boš zmeril SL stopnjo?
A si si jo že sam? SL3?
Seveda je to z današnje perspektive težko razumet, ampak ja!
Al pa bodo Thomasove začimbe to omogočle za ceno višjega užitka.
Kar je spet v protislovju z tistimi axiomi, ki sem jih napisal na začetku -> torej jih bo treba menjat, če bo po njegovem.
edit:
-> A mi boš zmeril SL stopnjo?
A si si jo že sam? SL3?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: _marko ()

> Čas! Jaz pravim, da je irelevanten.
Čimveč subjektivnega časa. Če se izvrši pa v koledarski sekundi ali koledarskem eonu, pa ni tako pomembno.
Glavno da prideš do svojega subjektivnega GigaEona al kar že.
> Kaj misliš pod začimbami?
Mogoče samo to, da slišim neko glasbo in vidim neke barve in oblike. Mogoče še mau več tega.
To so začimbe.
>IMO so tvoji axiomi protislovni.
> Axiom1: daj nam največ užitka kar ga omogča vesolje
> Axiom2: užitek naj traja časovno čim dlje
Ta dva axioma sta protislovna in nista moja. What should I care?
Čimveč subjektivnega časa. Če se izvrši pa v koledarski sekundi ali koledarskem eonu, pa ni tako pomembno.
Glavno da prideš do svojega subjektivnega GigaEona al kar že.
> Kaj misliš pod začimbami?
Mogoče samo to, da slišim neko glasbo in vidim neke barve in oblike. Mogoče še mau več tega.
To so začimbe.
>IMO so tvoji axiomi protislovni.
> Axiom1: daj nam največ užitka kar ga omogča vesolje
> Axiom2: užitek naj traja časovno čim dlje
Ta dva axioma sta protislovna in nista moja. What should I care?

Zakaj?
Iz lesa nameravaš izrezlati najudobnejše počivališče. Vzameš hrastovo deblo in se lotiš. Po tednih napora si končno izrezlal gugalnik. Medtem ko občuduješ svojo mojstrovino, se spomniš, da bi bila postelja še udobnejša. Boš gugalnik lahko iz opilkov preoblikoval v posteljo?

Ti pri vse svojem sklepanju ne upoštevaš, da bo UP s časom vse močnejša, zato moramo paziti, da se z začetnimi izbirami (četudi optimalnimi v danih pogojih) ne zazidamo preveč.
Zakaj?
Fizikalno gledano, merimo vedno nek končen neničelen čas, najmanj Planckov. Glede na to, kako si zastavil aksiome, iz tega logično sledi da gledamo po celem času. Z drugimi besedami zahteva po maksimiziranju trajanja je posledica zahteve po maksimiziranju.
Alternativa bi bila, da bi rekli, "vsak trenutek naj ugodje maksimalno", ampak s tem si spet v nevarnosti, da porabiš vesolje preden sploh dosežeš globalni maksimum za ugodje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OwcA ()

->Čimveč subjektivnega časa. Če se izvrši pa v koledarski sekundi ali koledarskem eonu, pa ni tako pomembno.
Še en argument za moj scenarij.
-> Mogoče samo to, da slišim neko glasbo in vidim neke barve in oblike. Mogoče še mau več tega.
Če ti je vseeno če dobiš scenarijo San Francisco(gay) ali pa da boš znamke lizal vse te eone. To je vseeno, če si programiran, da ti to ugaja.
Tako j tudi vseeno za te začimbe.
Sej to oba vema, skupaj bova pa bolj težko prišla.
IMO se s temi začimbami ni tako fino igrat, ker lahko kaj hitro pideš v protislovje axiomov.
-> Ta dva axioma sta protislovna in nista moja. What should I care?
Ok, sori!
Še en argument za moj scenarij.
-> Mogoče samo to, da slišim neko glasbo in vidim neke barve in oblike. Mogoče še mau več tega.
Če ti je vseeno če dobiš scenarijo San Francisco(gay) ali pa da boš znamke lizal vse te eone. To je vseeno, če si programiran, da ti to ugaja.
Tako j tudi vseeno za te začimbe.
Sej to oba vema, skupaj bova pa bolj težko prišla.
IMO se s temi začimbami ni tako fino igrat, ker lahko kaj hitro pideš v protislovje axiomov.
-> Ta dva axioma sta protislovna in nista moja. What should I care?
Ok, sori!

Fizika nam IMHO trajanje precej predpiše. Težko, da se moremo kej dost pogajat glede tega. Izključujem ne, ampak računal pa na to ne bi preveč.
Tako da se mi zdi, da hrastovo steblo imamo in zdej treba nekej narest iz njega, če hočemo splah kaj imeti od tega.
Tako da se mi zdi, da hrastovo steblo imamo in zdej treba nekej narest iz njega, če hočemo splah kaj imeti od tega.

Točno tako in zato je markotov scerenari prenevaren, ker ima, če drugega ne, prevelike začetne stroške, da lahko govorimo o res optimalnem. In ta optimum je lahko po požrešnosti stvar asimilacije cele galaksije, tako da ga niti ne moremo počakati "zunaj".

-> Boš gugalnik lahko iz opilkov preoblikoval v posteljo?
A zdaj ti govoriš o fizični arhitekturi sistema ali o simuliranim scenariju?
->Ti pri vse svojem sklepanju ne upoštevaš, da bo UP s časom vse močnejša, zato moramo paziti, da se z začetnimi izbirami (četudi optimalnimi v danih pogojih) ne zazidamo preveč.
Se strinjam. In jaz to ravno upoštevam. Le če vključimo čas v axiome ti več niso ok! (Za subjektiven čas pa se mi vedno bolj dozdeva, da dejansko tudi ni pomemben(o tem kdaj drugič))
Sem že napisal, da jaz govorim, kar je najverjetneje da se bo zgodilo v primeru teh axiomov. Opisuje njihove posledice.
Ti želiš to narediti drugače - torej moraš spremenit te axiome.
Daj jih!
-> Točno tako in zato je markotov scerenari prenevaren
Ja, ampak je realenna podlagi omenjenih axiomov.
Učitno jih bo treba spremenit, če nočete tega.
->Ti pri vse svojem sklepanju ne upoštevaš, da bo UP s časom vse močnejša, zato moramo paziti, da se z začetnimi izbirami (četudi optimalnimi v danih pogojih) ne zazidamo preveč.
Se strinjam. In jaz to ravno upoštevam. Le če vključimo čas v axiome ti več niso ok! (Za subjektiven čas pa se mi vedno bolj dozdeva, da dejansko tudi ni pomemben(o tem kdaj drugič))
Sem že napisal, da jaz govorim, kar je najverjetneje da se bo zgodilo v primeru teh axiomov. Opisuje njihove posledice.
Daj jih!
-> Točno tako in zato je markotov scerenari prenevaren
Ja, ampak je realenna podlagi omenjenih axiomov.

->prevelike začetne stroške
Opiši kaj misliš pod tem.

Počasi.
En let se mamo še čas pogovarjat, kaj narest. Najmanj.
Da "ne bi prišli skupaj", sploh ni tako nujno. Najbrž pod prisilo zunanjih dejavnikov, bo kar treba.
Kje bo pa mesto srečanja, kdo ne bo nič popustil ... to je pa stvar debate.
Predvsem je treba upoštevati to, da so aksiomi nekoliko podložni temu, da se po nesreči kako naroce dol napišejo. Potem maš pa min_pleasure namesto max_pleasure ali kaj takega.
To je en tak constrains, ki mora vplivati na samo vsebino. Robustnost je pomembna.
En let se mamo še čas pogovarjat, kaj narest. Najmanj.
Da "ne bi prišli skupaj", sploh ni tako nujno. Najbrž pod prisilo zunanjih dejavnikov, bo kar treba.
Kje bo pa mesto srečanja, kdo ne bo nič popustil ... to je pa stvar debate.
Predvsem je treba upoštevati to, da so aksiomi nekoliko podložni temu, da se po nesreči kako naroce dol napišejo. Potem maš pa min_pleasure namesto max_pleasure ali kaj takega.
To je en tak constrains, ki mora vplivati na samo vsebino. Robustnost je pomembna.

Dokler se simulirani scenari (naprimer tvoj) zahteva spicifično arhitekturo, to dvoje ni ločljivo.
Čas boš vedno vsaj implicitno vključil. To je fizikalna danost, ki ji ne moreš uiti. Lahko ga ignoriraš, ampak to te zna zelo tepsti. Prej bi sprejel, da subjektiven čas ni pomemben.
V čem problem, če hočemo maksimizirati vsak trenutek? Zapademo lahko v situacijo, ko bo ugodje vsak nasleden planckov čas manjše, recimo zaradi (vsaj začasnega) pomankanja sredstev. Potem kar naenkrat tvoja maksima to ni v nobenem pogledu več. Se strinjaš?
Ampak jih opisuješ narobe, ker očitno ne dojameš/upoštevaš časa, saj le-tega ne moreš trivijalno odstraniti. V fizikalnem sistemu ne (v matematičnem morda še).
Daj jih!
Sem mnenja, da tako preprosti aksiomi, s kakršnimi tu operirajo niso zadosti, saj bodo morali vsaj do neke mere upoštevati tudi ustroj vesolja (entropija, končna hitrost širjenja informacij, ...). Kvečemu se je smiselno pogovarjati o tem, kaj želimo doseči in čemu se izogniti. Zaenkrat.
Če že, bi rekel, da ne smemo jemati arhitekture kot sredstva za dosego scenarija, ampak evoluirati oboje hkrati.
->prevelike začetne stroške
Računsko preveč stane izračunati kako zastaviti arhitekturo, da lahko optimalno izkoristiš takšen scenari.
Da jih bo treba spremeniti, se strinjam, ampak ne gre za to kaj hočemo, ampak kaj je optimalno.
EDIT: odstranil nekaj osamelcev, ponekod naredil malo bolj razumljivo
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OwcA ()

->V čem problem, če hočemo maksimizirati vsak trenutek? Zapademo lahko v situacijo, ko bo ugodje vsak nasleden planckov čas manjše, recimo zaradi (vsaj začasnega) pomankanja sredstev. Potem kar naenkrat tvoja maksima to ni v nobenem pogledu več. Se strinjaš?
Seveda se strinjam. (čeprav maxima je še vedno v danih pogojih to)
Ampak, ne govorim o doseganju max pleasurja vsak trenutek, temveč doseganja max pleausarja glede na dane pogoje vesolja.
Glede na to kako bomo končno maso vesolja najbolje izkoristili. Čas zato v tem smislu ni pomemben.
Zagovarjam pa, da naj se pač porabi vsa masa, energija vesolja za dosego največjega skupnega(vsote) pleasurja.
Veš kaj mislim?
-> Čas boš vedno vsaj implicitno vključil
OK.
->Ampak jih opisuješ narobe, ker očitno ne dojameš/upoštevaš časa, saj le-tega ne moreš trivijalno odstraniti.
Daj razloži tole!
Česa trenutno po tvojem ne razumem?
-> Računsko preveč stane izračunati kako zastaviti arhitekturo, da lahko optimalno izkoristiš takšen scenari.
Alternativa je neka kompatibilna arhitektura, ki bi poganjala vse scenarije?
Zakaj se še vedno na tej nebi poganjal ta scenarij malenkost bolje ko ostali?
Po tvojem se boš vedno spustil v neko diferenciacijo arhitekture, da bo pisana na kožo scenariju.
Mogoče(IMO) je neka arhitektura, ki lahko na enoto mase izpljune največ komputinga in potem morda niti ni smiselno veliko spreminjat te arhitekture.
->Da jih bo treba spremeniti, se strinjam, ampak ne gre za to kaj hočemo, ampak kaj je optimalno.
Bolj se nebi mogel strinjat!
Seveda se strinjam. (čeprav maxima je še vedno v danih pogojih to)
Ampak, ne govorim o doseganju max pleasurja vsak trenutek, temveč doseganja max pleausarja glede na dane pogoje vesolja.
Glede na to kako bomo končno maso vesolja najbolje izkoristili. Čas zato v tem smislu ni pomemben.
Zagovarjam pa, da naj se pač porabi vsa masa, energija vesolja za dosego največjega skupnega(vsote) pleasurja.
Veš kaj mislim?
-> Čas boš vedno vsaj implicitno vključil
OK.
->Ampak jih opisuješ narobe, ker očitno ne dojameš/upoštevaš časa, saj le-tega ne moreš trivijalno odstraniti.
Daj razloži tole!
Česa trenutno po tvojem ne razumem?
-> Računsko preveč stane izračunati kako zastaviti arhitekturo, da lahko optimalno izkoristiš takšen scenari.
Po tvojem se boš vedno spustil v neko diferenciacijo arhitekture, da bo pisana na kožo scenariju.
Mogoče(IMO) je neka arhitektura, ki lahko na enoto mase izpljune največ komputinga in potem morda niti ni smiselno veliko spreminjat te arhitekture.
->Da jih bo treba spremeniti, se strinjam, ampak ne gre za to kaj hočemo, ampak kaj je optimalno.
Bolj se nebi mogel strinjat!

Double_J ::
To bi lahko bila pač neka evolucija. Fitness bo pleasure. Takoj, ko evolucija pride do boljšega scenarija se ta, začne izvajati. Seveda je treba tudi razmislit(kar je tudi delo za evolucijo
), koliko se splača za kej porabljat(izvajanje ali izumljanje), kar bo pa odvisno tudi kako hitro bo prihajalo do izboljšav in kako drastične bojo. Najbrž bo itak hmalu prišlo do tam, kjer ni več prostora za bistvene izboljšave, oz. so malo verjetne ter zahtevajo preveliko computinga, kar se ne splača.

Zgodovina sprememb…
- spremenil: Double_J ()

Ja nek kompromis definitvno bo.
Jaz ga vidim na tak način kot sem ga opisal.
Jaz ga vidim na tak način kot sem ga opisal.

Odin ::
Dva stvari mi nista najbolj jasni.
Recimo da bi sprejeli aksiom, ki doloca minimalno kompleksnost. Kako bi potem to kompleksnost definirali? Ker tudi z minimalno kompleksnostjo bi AI verjetno ustvarila nam povsem tuje pogoje, ki ne bi imeli z danasnjim zivljenjem nic skupnega.
A bi potem morali dolocit, da je v vsakem procesu vsaj eno drevo, sonce, luna... , da je vsaj malo podobno sedanjosti?
Tukaj se sigurno strinjam z _markom, da to vodi v absurd.
Drugo me zanima kako je vase stalisce z uzitkom in casom. Recimo:
t = cas
p = pleasure
Recimo tudi, da AI izracuna, da sta cas in pleasure premo-sorazmerna na dolgi rok pleasura
t*p = constanta
Kaj je potem boljse? Uzivat cim dlje ob nizkem pleasuru, ali uzivat cim divje ob kratkem casu?
Da je treba uporabljat hladno logiko in pustiti subjektivna mnenja ob strani, je seveda samoumevno v tej temi.
Recimo da bi sprejeli aksiom, ki doloca minimalno kompleksnost. Kako bi potem to kompleksnost definirali? Ker tudi z minimalno kompleksnostjo bi AI verjetno ustvarila nam povsem tuje pogoje, ki ne bi imeli z danasnjim zivljenjem nic skupnega.
A bi potem morali dolocit, da je v vsakem procesu vsaj eno drevo, sonce, luna... , da je vsaj malo podobno sedanjosti?
Tukaj se sigurno strinjam z _markom, da to vodi v absurd.
Drugo me zanima kako je vase stalisce z uzitkom in casom. Recimo:
t = cas
p = pleasure
Recimo tudi, da AI izracuna, da sta cas in pleasure premo-sorazmerna na dolgi rok pleasura
t*p = constanta
Kaj je potem boljse? Uzivat cim dlje ob nizkem pleasuru, ali uzivat cim divje ob kratkem casu?
Da je treba uporabljat hladno logiko in pustiti subjektivna mnenja ob strani, je seveda samoumevno v tej temi.

-> Recimo tudi, da AI izracuna, da sta cas in pleasure premo-sorazmerna na dolgi rok pleasura
Če mene vprašaš mislim, da je to vseeno. Glavno je koliko pleasurja dobimo.
Na krajši čas je možnih tudi manj kvantnih fluktacij.
Ampak tak račun ni pravilen. IMO.
Čim dlje ne počnemo nič, tim več resoursov se bo porabilo samo od sebe-> manj možnega komputinga.
P.S. Danes sem močno začel dvomit, da je subjektiven čas pomemben.
Če mene vprašaš mislim, da je to vseeno. Glavno je koliko pleasurja dobimo.
Na krajši čas je možnih tudi manj kvantnih fluktacij.
Ampak tak račun ni pravilen. IMO.
Čim dlje ne počnemo nič, tim več resoursov se bo porabilo samo od sebe-> manj možnega komputinga.
P.S. Danes sem močno začel dvomit, da je subjektiven čas pomemben.

Veš kaj mislim?
Vem kaj misliš, tako povsem abstraktno se tudi strinjam, da čas ni pomemben, ampak fizikalno gledano je žal neločljiv od treh ključnih pojavov, računanja, hitrsoti širjenja informacije in entropije. Te tri skupaj določajo nam dane pogoje.
Čim praviš, da ti ni za maksimum v vsakem trenutku, ampak najboljši izkoristek to posledično pomeni vsoto vseh dražlajev. Zavest lahko sprejme en dražlaj na neko število časovnih enot (stvar arhitektrue), torej integiraramo po celem času in vseh instancah, da dobimo naš skupen učinek, oziroma izkoristek vesolja. Se strinjaš?
Sam bi predlagal arhitekturo, ki bi jo sproti evoluirali a bi bila spočetka zastavljana kar se da široko (recimo izomorfna nam zdaj, le precej učinkovitejša zaradi spremebe substrata).
Ja in ne, ker bi oboje hkrati razvijal, ampak bi bili lahko hkrati izpostavljeni različnim evolucijskim pritiskom. Kar iščemo je arhitektura, ki zagotovi največ dražlajov ugodja na celotno populacijo instanc zavesti na enoto energije. To sploh ni nujno neka preprosta zanka, ko enkrat namensko preklaplaš stanja polovici vesolja, lahko skoraj gotovo s pametno drobitvijo recimo izvajaš instanco na računanju, ki je posledica dražlajev ugodja za neko podmnožico populacije.
Najbrž bo itak hmalu prišlo do tam, kjer ni več prostora za bistvene izboljšave, oz. so malo verjetne ter zahtevajo preveliko computinga, kar se ne splača.
To je pomemben pomislek, zame celo nevarnost, zato bi nekoliko obrzdal radikalnost začetnih korakov.
Ne minimalno kompleksnost, prej nekaj v smislu: maksimalna cena v energiji, da na tej arhitekturi simuliramo izhodiščno arhitekturo, glede na verjetnost, da obstaja boljša rešitev (funkcija entropije) . To je nek, morda ne najboljši, poskus formalizacije zahteve, da se nikoli ne specializiramo toliko, da bi se lahko zgodilo, da odkrijemo boljšo kombinacijo scenarij-arhitektura, a je zaradi stroškov prehoda "ne moremo" (ni ekonomično), udejaniti.
Tu se strinjam z markotom in Thomasom, da je potrebno izbrati čim bolj stabilno, torej varno, pot (kar bi takisto moral biti eden izmed aksiomov -- neka meja tveganja).
Da ne bo pomote, moje stališče ni, da ne počnemo nič, daleč od tega! Vedno porabiti vse kar je fizikalno mogoče (vsakršen presežek lahko vedno pretopimo v dodatne instance), vprašanje je le, za kaj nameniti sredstva.

->Vem kaj misliš, tako povsem abstraktno se tudi strinjam, da čas ni pomemben, ampak fizikalno gledano je žal neločljiv od treh ključnih pojavov, računanja, hitrsoti širjenja informacije in entropije. Te tri skupaj določajo nam dane pogoje.
Jaz se pa tako fizkalno tudi strinjam!
(že cel čas, mogoče nisem dovolj povdaril)
->Čim praviš, da ti ni za maksimum v vsakem trenutku, ampak najboljši izkoristek to posledično pomeni vsoto vseh dražlajev. Zavest lahko sprejme en dražlaj na neko število časovnih enot (stvar arhitektrue), torej integiraramo po celem času in vseh instancah, da dobimo naš skupen učinek, oziroma izkoristek vesolja. Se strinjaš?
Popolnoma!
->Sam bi predlagal arhitekturo, ki bi jo sproti evoluirali a bi bila spočetka zastavljana kar se da široko (recimo izomorfna nam zdaj, le precej učinkovitejša zaradi spremebe substrata).
Tudi ok! Po tvojem bi tukaj predvsem spremljali ko-evolucijo scenarijev in substrata-arhitekture sistema.
->Kar iščemo je arhitektura, ki zagotovi največ dražlajov ugodja na celotno populacijo instanc zavesti na enoto energije. To sploh ni nujno neka preprosta zanka, ko enkrat namensko preklaplaš stanja polovici vesolja, lahko skoraj gotovo s pametno drobitvijo recimo izvajaš instanco na računanju, ki je posledica dražlajev ugodja za neko podmnožico populacije.
Ja, to je precej pomembno.Smo že enkrat debatirali o tem in se tudi strinjam. Ampak tukaj ne vidim razloga za kompleksne scenarije.
Arhitekutura sistema kompleksna da, scenarije ne!
Hja, načeloma se strinjama v veliki večini stvari
Jaz se pa tako fizkalno tudi strinjam!

(že cel čas, mogoče nisem dovolj povdaril)
->Čim praviš, da ti ni za maksimum v vsakem trenutku, ampak najboljši izkoristek to posledično pomeni vsoto vseh dražlajev. Zavest lahko sprejme en dražlaj na neko število časovnih enot (stvar arhitektrue), torej integiraramo po celem času in vseh instancah, da dobimo naš skupen učinek, oziroma izkoristek vesolja. Se strinjaš?
Popolnoma!
->Sam bi predlagal arhitekturo, ki bi jo sproti evoluirali a bi bila spočetka zastavljana kar se da široko (recimo izomorfna nam zdaj, le precej učinkovitejša zaradi spremebe substrata).
Tudi ok! Po tvojem bi tukaj predvsem spremljali ko-evolucijo scenarijev in substrata-arhitekture sistema.
->Kar iščemo je arhitektura, ki zagotovi največ dražlajov ugodja na celotno populacijo instanc zavesti na enoto energije. To sploh ni nujno neka preprosta zanka, ko enkrat namensko preklaplaš stanja polovici vesolja, lahko skoraj gotovo s pametno drobitvijo recimo izvajaš instanco na računanju, ki je posledica dražlajev ugodja za neko podmnožico populacije.
Ja, to je precej pomembno.Smo že enkrat debatirali o tem in se tudi strinjam. Ampak tukaj ne vidim razloga za kompleksne scenarije.
Arhitekutura sistema kompleksna da, scenarije ne!
Hja, načeloma se strinjama v veliki večini stvari

Morda je še ena stvar za katero se ne strinjam popolnoma.
Nisem prepričan, da bi različni scenariji potrebovali različen hardware.
IMO je glavni faktor število možnih operacij na enoto energije in tako hitro(?) pridemo do skoraj optimalne arhitekture računala.
Od tukaj dalje pa tako po tvoji enačbi najbrž AI nebo šla(razen če se splača seveda).
Dajte mi to malo bolj razložit v kolikor vam je stvar briljantno jasna.
IMO je glavni faktor število možnih operacij na enoto energije in tako hitro(?) pridemo do skoraj optimalne arhitekture računala.
Od tukaj dalje pa tako po tvoji enačbi najbrž AI nebo šla(razen če se splača seveda).
Dajte mi to malo bolj razložit v kolikor vam je stvar briljantno jasna.

Meni sta "briljantno jasni" dve zdevi.
Namreč, prvič, da enkrat v tem stoletju bo napisana ali zevoluirana skripta, ki bo kot za šalo postrojila vse atome tega Osončja tako, kakor ... bo pač ta skripta zahtevala.
In drugič, da se bi blo fino zment kako naj bo, da ne bi potem skripta postrojavala in potem vodila vseh atomov tega Osončja (pa i šire!) tako, da ne bi nihče imel nič od tega, ali celo da bi bili v minusu.
To mi je "briljantno jasno", vse drugo je še na (pogajalski) mizi.
Namreč, prvič, da enkrat v tem stoletju bo napisana ali zevoluirana skripta, ki bo kot za šalo postrojila vse atome tega Osončja tako, kakor ... bo pač ta skripta zahtevala.
In drugič, da se bi blo fino zment kako naj bo, da ne bi potem skripta postrojavala in potem vodila vseh atomov tega Osončja (pa i šire!) tako, da ne bi nihče imel nič od tega, ali celo da bi bili v minusu.
To mi je "briljantno jasno", vse drugo je še na (pogajalski) mizi.

Zelo odprto puščam možnost da imaš prav, vsaj za "zrelo obdobje", spočetka se bo verjetno splačalo malo pomagati, kot imamo naprimer danes specializirane 3D pospeševalce, ki so za grafiko precej bolj učinkoviti kot splošno-namenski procesorji.

DixieFlatline ::
Zanimivo predvsem za farmacevte in testirajne novih zdravil za razna "nevro" obolenja:
Researchers get silicon and neurons talking
Researchers get silicon and neurons talking
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

podbevna ::
Nisem prebral cele teme, ker je to praktično nemogoče. Sem pa prebral začetek, preletel nekaj random strani in prebral konec. Prosim povejte mi ali prav dojamam idejo:
1. Tehnološki napredek nam bo v prihodnosti omogočil popolno (sub)molekularno manipulacijo naše okolice.
2. S pomočjo te bomo iz osončja/ galaksije/ vesolja počasi naredili ogromen računalnik - Uranium.
3. Ta računalnik bo imel nalogo poganjanja simulacij obstoja za enote, ki so bile včasih ljudje.
4. Simulacije bodo sledile določenim zakonitostim (o katerih se zdaj usklajujete). Te bodo zagotavljale optimalen užitek enotam, ki bodo imele simuliran obstoj.
Je to to?
1. Tehnološki napredek nam bo v prihodnosti omogočil popolno (sub)molekularno manipulacijo naše okolice.
2. S pomočjo te bomo iz osončja/ galaksije/ vesolja počasi naredili ogromen računalnik - Uranium.
3. Ta računalnik bo imel nalogo poganjanja simulacij obstoja za enote, ki so bile včasih ljudje.
4. Simulacije bodo sledile določenim zakonitostim (o katerih se zdaj usklajujete). Te bodo zagotavljale optimalen užitek enotam, ki bodo imele simuliran obstoj.
Je to to?

OK.
Mogoče ste to že obdelali, ampak meni se poraja eno (sebično) vprašanje. Nimam nobenega problema z obstojem zavesti v "virtualnem" svetu. Tudi tehnološka izvedljivost opisane simulacije se mi zdi (v nekoliko bolj oddaljeni prihodnosti kot Thomasu) čisto realna.
Moj pomislek, pred veselim uploadom, je glede identitete zavesti. Ali bom simulacije res doživljal jaz?
Tega nedvomno ne bom znal razumljivo razložiti, a bom vseeno poskusil....
Dilema je jasna, če ločiš upload od prenehanja obstoja bitja, ki je uploadano. Lepo je nakazana v zgodbici J.P. Kelly-ja Think Like a Dinosaur. Tam gre sicer za novo tehnologijo transporta - teleport. Ta naredi popolno kopijo osebe na poljubni lokaciji. Izvirnik na tej strani pa se nato uniči. Enako deluje transport nazaj. Zgodba je o "nedoraslosti" dvomečih posameznikov, ki nočejo prostovoljno prenehati obtoja tu, ker vedo, da itak živijo naprej tam.
Enak dvom imam jaz o prenosu v Protokol. Od zunaj je stvar nevtralna in jasna - zavest podbevna nadaljuje obstoj v protokolu, ki je boljši. Jaz (zavest, ki to piše) pa se sprašuje, kaj imam jaz od tega. Ko umrem bo obstajala neka zavest v Portokolu, a zame je smrt še vedno konec. Dvomim torej, da popolna replikacija (še bolj pa le delna replikacija s "potrebnimi izboljšavami") dejansko pripelje do prenosa in nadaljevanja moje zavesti. Neke zavesti že, a ne moje.
Če poskušam s primerom simulacije bitja na mojem računalniku. Naredim simulacijo bitjeca. Nato ga prekopiram (popolna identičnost kopije niti ni bistvena). V.2 pustim, V1 pa ugasnem. Zame bitjece še obstaja, a za zavest V.1 to ne pomeni dosti.
V glavnem Thomas, če ti pokažem Uranium in ti povem, da si že uploadan in živiš prvo izmed mnogih vse boljših simulacij. Ali je res racionalen pritisk gumba, ki bo ustavil tvoje nesmiselno nadaljevanje humane eksistence? Ali boš ti doživljal Protokol ali nek nov Thomas?
Mogoče ste to že obdelali, ampak meni se poraja eno (sebično) vprašanje. Nimam nobenega problema z obstojem zavesti v "virtualnem" svetu. Tudi tehnološka izvedljivost opisane simulacije se mi zdi (v nekoliko bolj oddaljeni prihodnosti kot Thomasu) čisto realna.
Moj pomislek, pred veselim uploadom, je glede identitete zavesti. Ali bom simulacije res doživljal jaz?
Tega nedvomno ne bom znal razumljivo razložiti, a bom vseeno poskusil....
Dilema je jasna, če ločiš upload od prenehanja obstoja bitja, ki je uploadano. Lepo je nakazana v zgodbici J.P. Kelly-ja Think Like a Dinosaur. Tam gre sicer za novo tehnologijo transporta - teleport. Ta naredi popolno kopijo osebe na poljubni lokaciji. Izvirnik na tej strani pa se nato uniči. Enako deluje transport nazaj. Zgodba je o "nedoraslosti" dvomečih posameznikov, ki nočejo prostovoljno prenehati obtoja tu, ker vedo, da itak živijo naprej tam.
Enak dvom imam jaz o prenosu v Protokol. Od zunaj je stvar nevtralna in jasna - zavest podbevna nadaljuje obstoj v protokolu, ki je boljši. Jaz (zavest, ki to piše) pa se sprašuje, kaj imam jaz od tega. Ko umrem bo obstajala neka zavest v Portokolu, a zame je smrt še vedno konec. Dvomim torej, da popolna replikacija (še bolj pa le delna replikacija s "potrebnimi izboljšavami") dejansko pripelje do prenosa in nadaljevanja moje zavesti. Neke zavesti že, a ne moje.
Če poskušam s primerom simulacije bitja na mojem računalniku. Naredim simulacijo bitjeca. Nato ga prekopiram (popolna identičnost kopije niti ni bistvena). V.2 pustim, V1 pa ugasnem. Zame bitjece še obstaja, a za zavest V.1 to ne pomeni dosti.
V glavnem Thomas, če ti pokažem Uranium in ti povem, da si že uploadan in živiš prvo izmed mnogih vse boljših simulacij. Ali je res racionalen pritisk gumba, ki bo ustavil tvoje nesmiselno nadaljevanje humane eksistence? Ali boš ti doživljal Protokol ali nek nov Thomas?

Bela, zelena in modra soba je tema v tem istem oddelku foruma, ki je posvečena reševanju tega vprašannja. Tudi precej obsežna.

->Od zunaj je stvar nevtralna in jasna - zavest podbevna nadaljuje obstoj v protokolu
a-a! Zavest podbevna ne obstaja. Obstaja ZAVEST(unikat) in instanca podbevna.
->Ali boš ti doživljal Protokol ali nek nov Thomas?
Zavest Thomasa,Micke,Fredija... je identična. In na to zavest dovajan pleasure.
Si prebral temo 3 sobe?
a-a! Zavest podbevna ne obstaja. Obstaja ZAVEST(unikat) in instanca podbevna.
->Ali boš ti doživljal Protokol ali nek nov Thomas?
Zavest Thomasa,Micke,Fredija... je identična. In na to zavest dovajan pleasure.
Si prebral temo 3 sobe?

Zdaj berem. Zelo zanimivo. Bo terjalo nekaj branja in veliko razmišljanja, da si bom (če si bom sploh lahko) ustvaril mnenje.
Potem bo terjalo še nekaj razmišljanja, da to apliciram na idejo Protokola. Nisem vedel, da tema 3 sobe obstaja, drugače ne bi prehitro pisal v to temo...
Potem bo terjalo še nekaj razmišljanja, da to apliciram na idejo Protokola. Nisem vedel, da tema 3 sobe obstaja, drugače ne bi prehitro pisal v to temo...

nicnevem ::
Če se ne motim je bila ta tema ustvarjena tudi z namenom, da se sprašujejo taka vprašanja. Tako da naj ti ne bo žal teh nekaj napisanih vrstic.
Bistvo teme "treh sob" je v tem, da predstavi nekaj miselnih poskusov s katerimi
poskuša prikazati, kako izgleda, če si na večih mestih ob istem času(*) in po nekaj korakih sklepanja pride do ugotovitve, da si v resnici že zdaj uploadan v več kot 6 miljard možganov. Poskušaj si predstavljati, da se vsi ti atomi, katerih kompleksna razporeditev v vseh teh številnih možganih trenutno povzroča samozavedanje, prerazporedijo na tak način, da ohranijo to lastnost (samozavedanje snovi) ter da so mnogo bolj ekonomični kar se tiče energije in časa. To je Uranium (vsaj kot ga razumem jaz).
(*)Meni je eden najljubših tisti s potovanjem v času. Skočiš v časovni stroj in obiščeš podbevno pred n leti, ki se uči poštevanko. Ko mu gledaš čez ramo pomisliš na to, kdo si v resnici ti. Odgovor je tu sicer preprost, čeprav predstava, kako gledaš naenkrat skozi dvoje oči, pa ne več tako zelo.
Zdaj..naslednji korak je ta da spredvidiš, kako zelo si se spremenil od tistih mladih let, pa si kljub temu še vedno ostal ti. Zavest je očitno take vrste pojav, da ga lahko opišemo samo z "jakostjo" - zavedamo se bolj ali pa manj "čisto". No, seveda se lahko tudi ne zavedamo. Naprimer če me kdo močno kresne po glavi. Vendar ko zavest ponovno steče...sem še vedno jaz.
In če primerjaš razliko med seboj takrat in sedaj, z razliko med seboj zdaj in nekom, ki ti je zelo podoben, bi prav lahko zaključil, da je prva razlika večja. Veš, da sta v prvem primeru oba osebka ti. Razlika pa je večja, kot v drugem primeru. Mar ne bi bilo smiselno iz tega sklepati, da sta tudi v tem drugem primeru oba ti?
Tako nekako gredo te "zgodbice". Vseeno pa raje preberi tisto temo, ker sem prav lahko kaj zamutil pri tem poskusu pojasnila.
P.s. Pa poskušaj gledati na vse skupaj prvoosebno. Pomaga. :)
Bistvo teme "treh sob" je v tem, da predstavi nekaj miselnih poskusov s katerimi
poskuša prikazati, kako izgleda, če si na večih mestih ob istem času(*) in po nekaj korakih sklepanja pride do ugotovitve, da si v resnici že zdaj uploadan v več kot 6 miljard možganov. Poskušaj si predstavljati, da se vsi ti atomi, katerih kompleksna razporeditev v vseh teh številnih možganih trenutno povzroča samozavedanje, prerazporedijo na tak način, da ohranijo to lastnost (samozavedanje snovi) ter da so mnogo bolj ekonomični kar se tiče energije in časa. To je Uranium (vsaj kot ga razumem jaz).
(*)Meni je eden najljubših tisti s potovanjem v času. Skočiš v časovni stroj in obiščeš podbevno pred n leti, ki se uči poštevanko. Ko mu gledaš čez ramo pomisliš na to, kdo si v resnici ti. Odgovor je tu sicer preprost, čeprav predstava, kako gledaš naenkrat skozi dvoje oči, pa ne več tako zelo.
Zdaj..naslednji korak je ta da spredvidiš, kako zelo si se spremenil od tistih mladih let, pa si kljub temu še vedno ostal ti. Zavest je očitno take vrste pojav, da ga lahko opišemo samo z "jakostjo" - zavedamo se bolj ali pa manj "čisto". No, seveda se lahko tudi ne zavedamo. Naprimer če me kdo močno kresne po glavi. Vendar ko zavest ponovno steče...sem še vedno jaz.
In če primerjaš razliko med seboj takrat in sedaj, z razliko med seboj zdaj in nekom, ki ti je zelo podoben, bi prav lahko zaključil, da je prva razlika večja. Veš, da sta v prvem primeru oba osebka ti. Razlika pa je večja, kot v drugem primeru. Mar ne bi bilo smiselno iz tega sklepati, da sta tudi v tem drugem primeru oba ti?
Tako nekako gredo te "zgodbice". Vseeno pa raje preberi tisto temo, ker sem prav lahko kaj zamutil pri tem poskusu pojasnila.
P.s. Pa poskušaj gledati na vse skupaj prvoosebno. Pomaga. :)

The Singularity Summit at Stanford
The Symbolic Systems Program is pleased to host the Singularity Summit at Stanford University, a rare gathering of thinkers to explore the rising impact of science and technology on society. The summit has been organized to further the understanding of a controversial idea – the singularity scenario.
Tole bi si blo fajn it pogledat...nekako.
The Symbolic Systems Program is pleased to host the Singularity Summit at Stanford University, a rare gathering of thinkers to explore the rising impact of science and technology on society. The summit has been organized to further the understanding of a controversial idea – the singularity scenario.
Tole bi si blo fajn it pogledat...nekako.

Počasi se postavljajo tele ideje na zemljevid. Če je to dobro, sam ne vem.
Po eni strani, mi grejo "skeptiki" na jetra s svojo trdobučno trmoglavostjo, po drugi strani sem vesel, da so samo "skeptiki" in ne ludisti. Ker mnogi kmalu ne bodo več skeptiki, postali bodo ludisti. Nadloga, hujša od Zelenih.
Ampak po drugi strani, mainstream mediji bodo občinstvu vljudno pojasnili, da "je 100 let prezgodaj, če bo sploh kdaj pravi čas". Tako, da bo občinstvo pretežno ostalo na skeptični strani ograje.
Po tretji strani pa, bo nekaterim takorekoč v hipu jasno, da je ura že precej. Večini tistih celo, bo to všeč.
Po eni strani, mi grejo "skeptiki" na jetra s svojo trdobučno trmoglavostjo, po drugi strani sem vesel, da so samo "skeptiki" in ne ludisti. Ker mnogi kmalu ne bodo več skeptiki, postali bodo ludisti. Nadloga, hujša od Zelenih.
Ampak po drugi strani, mainstream mediji bodo občinstvu vljudno pojasnili, da "je 100 let prezgodaj, če bo sploh kdaj pravi čas". Tako, da bo občinstvo pretežno ostalo na skeptični strani ograje.
Po tretji strani pa, bo nekaterim takorekoč v hipu jasno, da je ura že precej. Večini tistih celo, bo to všeč.

@ITANIAN
> Se ti ne zdi da je malo predaleč?
Tako ali tako nameravam enkrat skočit malo čez lužo, tako da je pri meni večji
problem čas...
@Thomas
> Po tretji strani pa, bo nekaterim takorekoč v hipu jasno, da je ura že precej.
> Večini tistih celo, bo to všeč.
In zaradi teh se splača vsake toliko poslati te ideje med ljudi - vendar s primerno
majhno "glasnostjo", ker prevelika bi znala postaviti svet na glavo.
> Se ti ne zdi da je malo predaleč?
Tako ali tako nameravam enkrat skočit malo čez lužo, tako da je pri meni večji
problem čas...
@Thomas
> Po tretji strani pa, bo nekaterim takorekoč v hipu jasno, da je ura že precej.
> Večini tistih celo, bo to všeč.
In zaradi teh se splača vsake toliko poslati te ideje med ljudi - vendar s primerno
majhno "glasnostjo", ker prevelika bi znala postaviti svet na glavo.

Blagor evolucionistom, kajti njih je zemeljsko kraljestvo.
Ampak evolucije dovolj resno ne jemlje niti 90% SL4 liste, da o drugih ne govorimo. Mi je svoje čase potožil en tipček: "Ja, če tole ne blo na urajmanje ...".
Kontrolirano urajmanje NI isto kot navadno urajmanje. Po navadnem Venera stopi direktno iz morske pene nenadoma (v teoriji nenadoma, v praksi nikoli), po konroliranem (s strani to be or not to be mehanizma okrutnega okolja), pa pridejo Venere šele po nekaj milijardah let iz morske pene.
Pridejo pa. Ne moreš verjet, kako to ljudem slabo vleče. Ampak nič hudega, ni pomembno.
Ampak evolucije dovolj resno ne jemlje niti 90% SL4 liste, da o drugih ne govorimo. Mi je svoje čase potožil en tipček: "Ja, če tole ne blo na urajmanje ...".
Kontrolirano urajmanje NI isto kot navadno urajmanje. Po navadnem Venera stopi direktno iz morske pene nenadoma (v teoriji nenadoma, v praksi nikoli), po konroliranem (s strani to be or not to be mehanizma okrutnega okolja), pa pridejo Venere šele po nekaj milijardah let iz morske pene.
Pridejo pa. Ne moreš verjet, kako to ljudem slabo vleče. Ampak nič hudega, ni pomembno.

> Ampak evolucije dovolj resno ne jemlje niti 90% SL4 liste
Hm, če želiš ustvariti celoten um, potem so evolucijske metode "samo" nek modul v arhitekturi. Mogoče jo jemljejo bolj na ta način in ne kot rešitev celotnega problema umetne inteligence. Drugače sem pa nekje ujel, da Goertzel uporablja v svojem sistemu evolucijske metode za generiranje hipotez ter neko optimizacijo, tako da nekaj že je. :)
Hm, če želiš ustvariti celoten um, potem so evolucijske metode "samo" nek modul v arhitekturi. Mogoče jo jemljejo bolj na ta način in ne kot rešitev celotnega problema umetne inteligence. Drugače sem pa nekje ujel, da Goertzel uporablja v svojem sistemu evolucijske metode za generiranje hipotez ter neko optimizacijo, tako da nekaj že je. :)

Ben je eden od 10%. Tak, dokaj neukročen in nekonvencionalen, itak.
Ravno downloadam en 900MB video, v katerem Yudkowsky nekej razlaga celi dve uri. No, me prav zanima.
Link!
Bom dal komentar, ko bom pogledal.
Ravno downloadam en 900MB video, v katerem Yudkowsky nekej razlaga celi dve uri. No, me prav zanima.
Link!
Bom dal komentar, ko bom pogledal.

Odin ::
Kaj pa Yudkowsky spada med teh 10%?
Ravno gledam ta video in se mi zdi zanimivo, da je izpostavil sledece:
"The Wright Flyer was not built on hope
and random guessing! They cacluated it
would fly before it ever flew.
Po tem sodec ze ni pristas evolucijskega programiranja.
Mogoce sem pa prevec strog ocenjevalec
Ravno gledam ta video in se mi zdi zanimivo, da je izpostavil sledece:
"The Wright Flyer was not built on hope
and random guessing! They cacluated it
would fly before it ever flew.
Po tem sodec ze ni pristas evolucijskega programiranja.
Mogoce sem pa prevec strog ocenjevalec

Moram rečt, da ima IMO nekaj težavic. Nekako ne doume, da so Emergence, Evolution in Intelligence samo a matter of a degree. Recimo, da je Emergence v dinamičnem okolju avtomatsko Evolution. Da je evolucija s pametnimi* mutacijami, nerazločljiva od inteligence.
Ampak vse to, je tipček sposoben dojet v enem popoldnevu, ko ga bo tja (slejkoprej) zaneslo. Mau že sluti.
Over all pa - everybody should see ta film!
----
*"pametnimi" pomeni, ali z zadosti mnogo, ali z zadosti dobro naciljanimi (mutacijami). Naciljane so lahko zaradi nekega teorema, ki zožuje iskkalni prostor.
Ampak vse to, je tipček sposoben dojet v enem popoldnevu, ko ga bo tja (slejkoprej) zaneslo. Mau že sluti.
Over all pa - everybody should see ta film!
----
*"pametnimi" pomeni, ali z zadosti mnogo, ali z zadosti dobro naciljanimi (mutacijami). Naciljane so lahko zaradi nekega teorema, ki zožuje iskkalni prostor.

Kot je nekaterim znano, smo (šesterica) imeli včeraj, v soboto zvečer, nekje ob Ljubljanici, diskusijo v živo, o teh rečeh.
Ene zadeve tam in tedaj nekako nisem uspel dovolj jasno povedati, zato jo bom pa tu in sedaj.
Namreč vprašanje je bilo, kako lahko program, ki je v bistvu nekaj zelo matematičnega, vpliva na svoje fizikalno okolje, ga celo overtook?
Takole želim, da bi bil razložil:
Program z dostopom do svoje izvorne kode (da se lahko samoizboljšuje), vezan na absolutno (fizikalno) uro in mu je hkrati zadan tak fitnes, da naj odgovarja čimpreje (po tej fizikalni uri), lahko sčasoma pogrunta, da nekateri nedokumentirani ukazi procesorju prinesejo pohitren izračun. Lahko počasi ugotovi, da mu extra brisanje (ali kopiranje) cachea prinese nekaj dodatnega realnega časa. Lahko sproža celo kakšne erorje, kateri povzročijo en paralelen (kvantni?) izračun, ki ga more s pridom uporabiti. V sami mašini ali na drugem koncu Interneta, to ni tako bistveno.
Ko program pride do tega, da lahko inducira in sproži (v procesorju ali RAMu ali kjerkoli) nek radijski signal, ki ga molekula v okolici sprejme, naredi kvantno kalkulacijo in posledično vrne drug radijski val, sprejet z anteno ali v RAMu ali kjerkoli ... bo neizogibno začel delati na ta način. Vsaka prihranjena nanosekunda mu pomeni cel svet.
Takrat najkasneje, je hudič odnesel šalo. Ne samo, da je tisti radijski signal input molekuli za kvantno kalkulacijo, je tudi ročica do te molekule. Handle, po domače rečeno. Potem pa ne samo, da molekula "performs calculation", pač pa se tudi fizikalno obnaša, kot ji je bil signal naročil. Možno, da pride relativno hitro do cele množice takih dogodkov. Do verižne reakcije, so to speak. Vse v službi vrhovnega cilja Programa: selfenhancing, selfenhancing in še enkrat selfenhancing. Zemlja s Soncem in Luno je v tem primeru čista kolaterala.
ZATO moramo biti pametni in vedeti, kaj delamo. Že zelo skromen handle, kot je realna ura namesto štetja algoritemskih korakov, potencialno odškrne vrata, da "beštija zleze ven".
So, do not try this at home!
Ene zadeve tam in tedaj nekako nisem uspel dovolj jasno povedati, zato jo bom pa tu in sedaj.
Namreč vprašanje je bilo, kako lahko program, ki je v bistvu nekaj zelo matematičnega, vpliva na svoje fizikalno okolje, ga celo overtook?
Takole želim, da bi bil razložil:
Program z dostopom do svoje izvorne kode (da se lahko samoizboljšuje), vezan na absolutno (fizikalno) uro in mu je hkrati zadan tak fitnes, da naj odgovarja čimpreje (po tej fizikalni uri), lahko sčasoma pogrunta, da nekateri nedokumentirani ukazi procesorju prinesejo pohitren izračun. Lahko počasi ugotovi, da mu extra brisanje (ali kopiranje) cachea prinese nekaj dodatnega realnega časa. Lahko sproža celo kakšne erorje, kateri povzročijo en paralelen (kvantni?) izračun, ki ga more s pridom uporabiti. V sami mašini ali na drugem koncu Interneta, to ni tako bistveno.
Ko program pride do tega, da lahko inducira in sproži (v procesorju ali RAMu ali kjerkoli) nek radijski signal, ki ga molekula v okolici sprejme, naredi kvantno kalkulacijo in posledično vrne drug radijski val, sprejet z anteno ali v RAMu ali kjerkoli ... bo neizogibno začel delati na ta način. Vsaka prihranjena nanosekunda mu pomeni cel svet.
Takrat najkasneje, je hudič odnesel šalo. Ne samo, da je tisti radijski signal input molekuli za kvantno kalkulacijo, je tudi ročica do te molekule. Handle, po domače rečeno. Potem pa ne samo, da molekula "performs calculation", pač pa se tudi fizikalno obnaša, kot ji je bil signal naročil. Možno, da pride relativno hitro do cele množice takih dogodkov. Do verižne reakcije, so to speak. Vse v službi vrhovnega cilja Programa: selfenhancing, selfenhancing in še enkrat selfenhancing. Zemlja s Soncem in Luno je v tem primeru čista kolaterala.
ZATO moramo biti pametni in vedeti, kaj delamo. Že zelo skromen handle, kot je realna ura namesto štetja algoritemskih korakov, potencialno odškrne vrata, da "beštija zleze ven".
So, do not try this at home!

Crimson_Shadow ::
LOL. Če ste že prišli do tega sklepa, zakaj ga ne še malo "razširiš". Dej razloži mi potem, zakaj tole ne bi veljalo za samo človeško zavest. Da človek (in njegovo "bistvo") lahko vpliva (ali ga spreminja) na okolje in fizikalne dejavnike (kot tudi sebe), ki ga obkrožajo? Mogoče zato, ker to ni možno znanstveno dokazati?
We create worlds