» »

Pomoč za napajalnik

Pomoč za napajalnik

smismi ::

Živjo.

Imam starejši Shuttle PC in mi je pričel nagajati napajalnik. Gre za standardni ATX napajalnik, ki pa je v zelo majhnem ohišju narejenem posebej za ta kompaktni PC.

V glavnem sicer deluje vendar sem ter tja preprosto ugasne PC in potem se ne pusti ponovno prižgat kar nekaj časa (morda se mora ohladit). Pa še napajalni kabel moram izklopiti in ponovno vklopiti in morda ponovno prične delovati za nekaj časa.

V SW vidim, da sta +12V in +5V precej manjša kot bi morala biti. +12V je v resnici okoli 10.8, +5V pa je v resnici okoli +4.5 V. Ostale napetosti so točne. Po specifikacijah te napetosti ne bi smele odstopati za več kot 5%. Zato sklepam, da se je po letih uporabe spremenila karakteristika kakšnih kondenzatorjev ali kaj podobnega.

Ker nov napajalnik stane več kot 150 EUR, se mi ga niti slučajno ne splača kupovati za tako star PC.

Ali bi bil kdo pripravljen pogledati ta napajlnik, če se ga da popravit? Ali pa če morda veste za koga, ki se ukvaraja s popravljanjem switcher napajalnikov? Moje znanje elektrotehnike je na psu, pa še inštrumentov nimam. Skratka niti ne vem kaj bi moral pogledati. Z veseljem plačam material in častim pizzo. Aha, pa fino bi bilo če bi se to dalo naredit v Ljubljani. Skratka, kakršenkoli nasvet mi bo zelo pomagal. Hvala.

gumby ::

Prah počisti, menjaj ventilator in elektrolite... Za začetek.
my brain hurts

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: Brane2 ()

Aljaz1980 ::

+1 na gumby post, ceprav bi sprva scistil prah, ventilator pa probas ce deluje vredi in ce ne piha dovolj menjas

za elektrolite, poglej ce so kondenzatorji kaj napihjeni, ko bos ga ze mel narazen poglej ce so kje kaksne saje, kej temnejse, da bi se zgal zarad visje tem.

za napetost, ki si jo meril, je bilo to v neobremenjenem stanju, ker je pri veliko klasicnih napajalnikov, da je neobremenjena mansa od obremenjene, tako da ce si meril pri neobremenjenem, zmeri se pri obremenjenem
ce pa si meril pri obremenjenem, zmeri se pri neobremenjenem, ter porocaj
pa zmeri se na +3,3 V
ce mas se kero napetost, predvidevam da more bit se -5V in -12V zmeri ter porocaj

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Aljaz1980 ()

smismi ::

Hvala obema za odgovor. Oba ventilatorja delujeta. Na vezju ne vidim nič nenavadnega. Kondenzatorji za moj laični pogled izgledajo v redu.

Napetosti, ki sem jih napisal, sem prebral iz programa SpeedFan (+12V = +10,8V, -12V = -10.8V, +5V = +4,45V, ostale +3.3V in še ena +5V so točne, -5V pa očitno ni uporabljen saj kaže -0,68V). Se pravi so napetosti delujočega in polno obremenjenega napajlnika. Sam nimam inštrumenta, da bi izmeril neposredno na priključkih.

Ravno sem ponovno priklopil napajalnik in danes so napetosti čudežno v redu. Vse so znotraj specifikacij. Edina razlaga, ki jo imam, je da, sem tokrat priklopil disk in cdrom na drugi kabel s priključki (sta dva priključka - prvi je z dvemi 4-polnimi in drugi z enim 4-polnim in manjšim priključkom za floppy disk). Ali je možno da to vpliva na vse skupaj?

Azrael ::

Lahko si imel slab stik na ATX konektorju. Ko si vse skupaj potegnil narazen, so se kontakti očistii in sedaj deluje bolje.

So pa rezultatii senzorjev na matični plošči pogosto tako tako in so rezultati multimetra za 5€ bolj verodostojni.
Nekoč je bil Slo-tech.

smismi ::

Danes je spet vse narobe z napajalnikom. Računalnik sploh ni hotel štartati. Ko mu je kljub vsemu uspelo, so napetosti po mnenju vgrajenih senzorjev, napačne.
 Napetosti napajalnika

Napetosti napajalnika



Napajalnik izgleda približno takole:
 Slika napajlnika

Slika napajlnika



Ali bi morda kdo iz Ljubljane pogledal, če se da kaj narediti s tem napajlnikom? Ali morda poznate koga, ki se ukvarja s popravili napajalnikov?

Najlepša hvala za odgovor.

Brane2 ::

Modul center, Trzin.

Vsaj včasih so delali tudi take stvari.
On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AT napajalnik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
213449 (3184) aly
»

Napajalc....nej mi kdo razloži nekej

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
71584 (1408) chaos_AK
»

voltmod napajalnika

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
141560 (1283) stromar
»

Homemade fan controler (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9511370 (9434) SodVina
»

Koliko je se varna temperatura za zracno hlajenje?

Oddelek: Navijanje
462977 (2104) schurda

Več podobnih tem