» »

Nokia z opazno manjšim dobičkom

Nokia z opazno manjšim dobičkom

CNet - Finski mobilni gigant je včeraj objavil poslovne rezultate za letošnje prvo četrtletje. Postavka, ki najbolj bode v oči, je skrčenje dobička, ki je z 1,22 milijarde evrov lani uplahnil na vsega 122 milijonov evrov letos. To je mnogo slabše od pričakovanj, ki so se vrtela nekje okrog 300 milijonov evrov. Zmanjšali so se tudi prihodki, ki so z 12,66 milijard evrov lani upadli na 9,27 milijarde evrov, kar je prav tako rahlo pod pričakovanji.

Nokia je prodala 93,2 milijona mobilnih telefonov, kar je za 19 odstotkov manj kot leto poprej in 18 odstotkov manj kot v predzadnjem četrtletju. Izvršni direktor je rezultate komentiral z besedami, da so prodajalci predvsem praznili zaloge, zato kaj dosti novih naročil Nokia ni prejela. Letos pričakujejo 10 odstotkov slabše rezultate kot lani, pri čemer naj bi bila težja prva polovica leta. Januarja so imeli 37-odstotni tržni delež s povprečno ceno telefona 65 evrov. V prihodnosti jim jo utegneta zagosti predvsem iPhone in BlackBerry, po katerih posegajo uporabniki, željni višjega razreda, kjer Nokia še išče pravi odgovor.

14 komentarjev

mrdaco ::

Mislim kako nategovanje. Dobiček se je zmanjšal iz 1,2 miljarde na 122 miljonov. To je 90% upad dobička.
Hkrati pa povejo da je upad prodaje 19 procenten. Koga imajo za norca no?

BlueRunner ::

Znižali so marže, s čemer se je zmanjšala razlika med prihodki in dobičkom.

Ekonomija 101.

Nekaj, kar bi moral razumeti vsak zemljan, da ga ne bi leporečni ekonomisti vsakodnevno nateg****i.

Keyser Soze ::

V prihodnosti jim jo utegneta zagosti predvsem iPhone in BlackBerry, po katerih posegajo uporabniki, željni višjega razreda, kjer Nokia še išče pravi odgovor.

Z obstoječo cenovno politiko proizvajalcev omenjenih telefonov ter trenutnim stanjem tehnike, bi rekel, da se temu "zagodenju" ni bati. Me pa zanima kdo je to pogruntal?
OM, F, G!

BlueRunner ::

Najvišji razredi praviloma prinašajo najvišje marže. Tam pa očitno ne štejejo samo funkcije, temveč tudi ime. Apple in BlackBerry pa sta postala skoraj da sinonima za top multimedijski in top poslovni telefon. Primata, ki ju je do nedavnega držala Nokia.

Navzdol pa se takšna izguba "top brand" imena lahko potencialno preslika tudi na ostale modele, kjer Nokia brez imena postane samo "ena izmed tovarn". Če Nokia več nima "top brand" imena, potem je v pogledu običajnega kupca praktično nič več ne loči od LG-jev in Samsungov.

Kar pomeni, da se Nokio napada od zgoraj in od spodaj... zagotovo nezavidljiv položaj. Dvomim pa, da je karkoli že odločeno. Poceni telefon-predvajalnik se po navedbah v članku prodaja naravnost odlično.

IMHO, seveda... in Nokia mi je vedno šla na živce, vsaj toliko, kolikor gre nekaterim Apple iPhone na živce. Tehnično povprečna škatla z imenom, zaradi katerega naj bi dol padel. Hvala lepa, imam Motorolo, ki mi deluje. Kot telefon in nič več.

c00L3r ::

Nokii se vidi, da je malo zadaj ostala z touchscreen telefoni. Saj so izdali 5800, ki sicer je super telefon. Problem pa je, da so ga izdali kasneje kot ostali proizvajalci in še to imajo samo 1 model. Poglejte konkurenco koliko različnih touchscreen telefonov imajo. Večina jih je totalen drek, pa se vseeno prodajajo. Sicer je pa to po eni strani dobro. Tukaj se kaže na se finci ne spustijo na nivo delanja nefunkcionalnih telefonov... (kot npr. kakšen LG)

Kot je rekel BlueRunner jih tepejo od zgoraj in od spodaj. Nobena Nokia več ne izstopa posebej. Kaj se tiče telefonov višjega razreda niso naredili nič konkretnega od N95 naprej. N96 je bolj kot ne "facelift" za izjemno uspešen N95.

Sem pristaš Nokie in sem imel že 3 telefone. Vsi so se izkazali kot dobri in zelo trpežni. Zdaj pa sem na Samsung Omnii, ker lani v času zamenjave telefona, Nokia ni imela nič pametnega v ponudbi.

Keyser Soze ::

Trenutno Nokia z N95 v večini kar lepo pokrije zahteve višjega razreda.

Poslovni segment lovi z serijo E, ki je čisto dovolj uspešna in, roko na srce, še vedno boljša od Blackberryjev.

Vse kar ji manjka napram ostalim je touchscreen. To poglavje je resno začela z 5800, in ga bo nadaljevala z N97 in še ostalimi modeli, ki bodo kar lepo opremljeni in bodo pokrivali skoraj vse segmente (malo je treba pokukat v roadmap). Morda je res predolgo čakala z enim resnim touchscreenom, samo tale hype, ki se trenutno dela, okoli touchscreena je pa čisto mim. Še pomnim leta nazaj, ko so prišli na tržišče prvi dlančniki z vgrajenim GSM modulom. In je folk kar pisano gledal, češ kaj rabiš touchscreen na GSMu. Danes, skoraj hiperventilira če mu rečeš, da telefon nima zaslona na dotik.

Ne vem no. Da ji bosta zagodla Apple in Blackberry... Se mi zdi pa ena čezoceanska floskula, s strani uporabnikov, kjer obične clamshell motorole v filmih zmorejo to, kar pri nas še en spodoben nov desktop ne more.

Sicer pa, nikjer ne vidim HTCja, Samsunga ipd., ki zadnje čase bijeta kar hud boj v višjem segmentu? Še en namig, da gre za čezlužne "prehitrosklepanke"?
OM, F, G!

BlueRunner ::

Hehe. Nokia lahko morda dela boljše napravice, vendar pa čisto preprosto niso "in" oziroma "cool". V najvišjem rangu pač ne štejejo kratice, temveč očitno samo še "bling".

E serija... ja, čisto nič jim ne manjka. Amapak BlackBerry Storm. "Človk, a štekaš: Storm!." ne pa nek E-kajsižerekel?

Oziroma iPhone. Karikirano kar "Jesus Phone", ker je najmanj mesija tega kaj naj bi bil telefon v najvišjem rangu. Kamera? MMS? Karkoli že. "Človk, glej kako kul lahko na njemu igram kitaro."

Nokia je dokaj pozno ugotovila, da se v najvišjem rangu mobilčkov več ne prodajajo specifikacije, temveč se prodaja ime (Apple). Izjava o življenskem slogu (Storm). Dokaz, da ima imetnik več denarja, kot ga potrebuje (Prada). Geekov nas je samo toliko in med seboj imamo samo toliko denarja. Japiji imajo preprosto več denarja. Ravno tako pa oni tudi ne iščejo najnovejših in dragih tehničnih izumov, temveč iščejo nekaj, kar jim bo višalo status. Če narediš dobro reklamo za paket fekalij, jih bodo z veseljem plačevali (npr. Evian mi pade na pamet), ne glede na kakršne koli tehnikalije v škatlici. Dobički, ki jih iz tega kuješ pa so mnogokratni. Od neposredne marže do propagacije ugleda imena na cenejše modele.

Konec koncev nihče ne vpraša koliko te je stal Rolex, ki ga imaš na roki. Šteje to, da to JE Rolex. Tistemu, ki ga kupi, je vrednost skrita samo v imenu. Kitajske ure za $1 merijo čas čisto enako dobro.

Osnovna poanta ni več, da prodajaš tehnično dovršenost. Poanta je, da prodajaš neotipljivo idejo prepoznavnosti. Kaj me loči od ostalih samcev v tropu? Kaj bo sogovornikom pokazalo, da sem bolje situiran od njih? Kaj me bo predstavilo kot hip modela. Rolex je mrtev, sedaj si bom kupil Biertling. Ko bo umrl ta, si bom kupil Omego. Seiko? Seiko je za plebejce.

Nokia preprosto ni več statusen simbol, kot tudi Motorola (Razr) to več ni. Nokia bi predvsem potrebovala novo Matrico. Kajti vsi si nekje globoko v sebi želimo biti Neo. Ko bo dobila ta odgovor, bo znova zavzela trg. In a Storm.

Tisti trenutek pa, ko več nisi statusen simbol, pa tekmuješ s kitajci. S poceni kitajsko robo. Tukaj lahko ustvarjaš veliko prometa, vendar pa so dobički minimalni. Se izplača? Bomo videli. Nokia ima kar nekaj dobrih produktov, vendar pa bo morala najti recept, kako jih prodati kot življenski slog in ne samo kot telefon s funkcijami.

tomaz- ::

pod tole se pa tud jaz podpišem!

Keyser Soze ::

Če govoriva o "blingu", potem se lahko pogovarjava o Vertuju.

Vse ostalo je približno isto, kot da bi hotel serijsko Kio primerjat z butičnimi avtomobili. Ane.

Če povprečnemu zemljanu to ni jasno, in "bling" špila z običnim iPhonom, se mu lahko samo nasmejem. Storm pa sploh omenjal ne bom. Poslovnež, ki skuša zabavati množice. Ne t'č ne m'š. Si ga sploh že sprobal?

Nekako je celotno področje mobilne telefonije podhranjeno, glede na trenutno stanje tehnike. In kot sem rekel. Izjeme, ki špilajo visoko klaso na iPhonu in Stormu so samo to. Izjeme. Ostali, ki vedo kaj hočejo pogledajo tudi ostale, recimo HTCja in Samsunga. Ker marsikdo od slednjih ponuja večji "bang" za svoj denar.

Nokia, ta pa še vedno lepo pokriva celotno tržišče. Od višjih to nižjih segmentov.
OM, F, G!

BlueRunner ::

Saj ravno to je to: iPhone in Storm se zagotovo ne prodajata zato, ker bi bila tehnično popolna ali pa bi ponujala dober "bang" za denar, ki ga plačaš. Definicija nakupa statusnega simbola je, da ni racionalnega razloga, da bi plačal toliko denarja za tako malo uporabno škatlico. Preprosto sta njuni imeni zelo zaželjeni.

Če danes kupim iKarkoli sem kupil Apple. Tako, kot nekateri kupijo 7 let star karamboliran BMW 318, zato da imajo BMW. Ugled znamke na najvišjem nivoju se velikokrat preslika na popularnost znamke v široki potrošnji. Komerciala, komerciala, komerciala, ...

"Bling" pa dela, dokler pač dela. V sosednji temi je zelo lepo videti kako deluje njegova jabolčna verzija. Pa da ne bo pomote, tudi jaz nisem imun na ta bling. Vedno, kadar grem mimo prave trgovine, se moram prepričevati, da že imam, kar potrebujem in, da resnično ne potrebujem iTelefončka. Ampak nekaj tam notri globoko v meni si ga še vedno želi... ker ga bi bilo cool imeti.

Nokia je včasih imela "top" modele in je bila posledično "top" znamka. Nokia je bila postavljalec trendov. To je pomenilo, da je lahko isti paket tehnike (stroškov) zaračunala več kot pa konkurenti. Danes tega ugleda več nima, trende pa postavljajo drugi. To pa posledično pomeni, da mora za isti paket tehnike računati priblično toliko kot konkurenti. To je pa tudi neposredno razvidno iz objavljenih rezultatov: prometa je bilo 19% manj, dobička pa je bilo skoraj 90% manj. Ime blagovne znamke se je izgubilo v poplavi Samsungov, HTC-jev, LG-jev, ker se ti danes praktično nihče več ne hvali s tem, da ima Nokio. Primerjati Nokio s HTC-jem ali Samsungom, kar bi bilo še leto nazaj naravnost bogokletno, danes pa je to nekaj samoumevnega. Pa čeprav sta HTC in Samsung tudi l. 2007 že imela tehnično primerljive modele telefonov. Ampak takrat sem šel mimo trgovine in sem se moral prepričevati, da res ne rabim Nokie... ampak sem si jo še vedno želel, ker jo bi bilo pač cool imeti.

To, da pokrivaš celotno tržišče, je sicer dobro in na dolgi rok je to garant obstoja. Vendar pa to ne more nadoknaditi izgube ugleda oziroma zaželjenosti konkretne znamke. Karikirano: če je Nokia še lani prodala 1mio kosov, je z njimi zaslužila 1mio €. Letos pa je prodala 1mio kosov s katerimi je zaslužila 100k €. Kar pomeni, da ljudje več nismo pripravljeni plačati več za Nokio, kot za tehnično enakovrednega Samsunga ali HTC-ja. Smo pa očitno pripravljeni plačati to in še več samo zato, da si kupimo iPhone ali BlackBerry, pa čeprav dobimo v paketu tehnično manj, kot bi lahko za isti denar.

Nokiine težave so razvidne tudi iz poročila, ki pokaže, da je Nokia v lanskem zadnjem četrtletju primerjano na letni ravni prodala 16,8% manj pametnih telefonov (višji cenovni razredi), medtem ko sta RIM in Apple povečala svojo prodajo za 84,9% oziroma 111,6%. V celem letu 2008 je Nokia tako prodala samo 0,8% več aparatov kot v 2007, medtem ko sta RIM in Apple prodala 96,7% oziroma 249,7% več pametnih telefonov. To so lepi signali kaj je "in" in kaj je "out". Gospodarska kriza jih lahko samo še bolj izrazi.

Komentar na vse skupaj v članku: "Nokia’s entry-level smartphone range will continue to offer good value for the money, but Nokia remains more exposed to pressure from competition in the higher end of the consumer smartphone market as the Nseries loses its appeal."

Hudiča, pa ravno to se je zgodilo v prvem letošnjem četrtletju: no appeal, no profit margins. Čeprav je promet šel dol 19% je šel dobiček dol 90%. Pa ravno pri N seriji se je začelo, kjer je Nokia s svojim imenom in ugledom kovala največje dobičke pri vsaki prodani enoti.

c00L3r ::

BlueRunner zelo dobro si to napisal. Se strinjam s tabo.

djordjevic ::

Mnja, saj ima Modri dirkač po svoje prav, samo (govorim lahko samo zase, da ne bo pomote) to, kar opisuje - nakup nečesa, ker ti at instant speed poveča statusni simbol, eee, podaljša oneja - je blago rečeno debilno in mi nekako sodi v kategorijo - ko imajo butci denar, jim ga je treba pulit. Se sicer strinjam, da je iPhone, recimo, posrečena zadevica, ampak sori, za telefon, ki ga uporabljam za pol ure klicev na dan in bolj ali manj čekiranje mejlov ter uporabo koledarja, ne bom dal 500 evrov, ampak 100 in vzel dve leti naročnine. Pa se ne počutim s svojo E71 nič manj 'hype' kot kaki new-age-iPhone-japi. Kar me pripelje spet na debilnost in lakomnost uporabnikov, ki jim 'hype' in 'trendy' dejavnik nečesa tako zamegli razum, da delajo neumnosti nad neumnostjo. Evo, ker sem dobre volje - resnična anekdota. Pred kratkim je neki tip na bolhi 'prodajal' raznorazne telefone, med drugim kao tudi iPhone. Imel naj bi jih samo 11, ki jih je 'kao' vzel na firmo. In seveda se je našlo obilo ljudi, ki so v naivni veri plačevali po 300 evrov na poštno pošiljko, notri pa našli roladice in pismo, kako da iPhone pride čez nekaj dni. Da so bile roladice samo varnostni ukrep, ker se poštne pošiljke veliko vrednosti menda rade izgubljajo (kot da niso zavarovane :S). Enivej, zadeva bi bila z distance marsikomu zagotovo smešna, meni pa ni bila, ker se povsem slučajno imenujem enako kot tip, ki se je podpisal v priloženo pismo k roladicam. Osmoljenci so kajpak vzeli resno dejstvo, da naj bi bili telefoni kupljeni na firmo in ker sem slučajno edini, ki ima na to ime registrirano firmo, sem bil kajpak po principu sudija/kadija kojci obtožen in obsojen ter proglašen za goljufa. Priceless. In se jasno trudim ljudem po telefonu dopovedat, da so dobili napačnega človeka, hkrati pa sem se komaj zadrževal, da jim ne bi očital naivnosti/lakomnosti, da so mislili, da bo nekdo iz 'goodness of their heart' sklenil nevemkoliko naročnin, da bi nato neznancem prodajal telefone po polovični ceni. Zadeva se je sicer dobro razrešila - z mojo pomočjo so mariborski in slovenskobistriški policisti prijeli dva fanta, ki sta izvajala omenjeno goljufijo, meni pa je vseeno šlo za tri dni živcev. To cut a long story short - tudi to se zgodi, ko hoče folk na vsak način imeti 'statusni simbol', čeprav si ga mogoče sploh ne more privoščiti.
No grave is deep enough to keep us in chains.

BlueRunner ::

Je pa to dobra ilustracija kako daleč gre lahko obsedenost s statusnimi simboli. Ne bi si sicer temu upal reči debilnost, zagotovo pa so možgani v času takšnega nakupa izključeni.

Sicer pa si me verjetno lahko predstavljaš: stojiš pred gadgetom, v žepu pa imaš dober, kvaliteten in predvsem delujoč telefon, katerega funkcij že tako ne izkoriščaš v celoti. V glavi ti pa rije črviček: kupi ga, kupi ga, kupi ga... Nokia je včasih znala hitro narediti takšne črvičke, danes jim pa to nekako več ne ratuje.

Osebno pa mislim, da so takšni črvički neposredno povezani s tem kako hitro in s kolikšno količino denarja smo se v povprečju pripravljeni posloviti.

Tista anekdota je pa bolj "anekdota". Sicer srečen konec, ampak nasmehniti se pa nisem mogel: nesreča tistih, ki so nasedli, tvoja nesreča, ker se je pojavilo tvoje ime in nesreča dveh fantov, ki sta na koncu verjetno pristala v zaporu. Če pa ne, pa še večja nesreča za to državo, da ni sposobna urediti takšnih stvari. Np. Definitivno nič hecnega. Hmmm... ali sem sploh slovenec, če se ne smejim tuji nesreči?

djordjevic ::

Eh, saj to sploh ni smešno. Žalostno z vidika vseh. Vsekakor pa se mi ne smilita fanta, ki sta se goljufije domislila.
No grave is deep enough to keep us in chains.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave v Nokii se nadaljujejo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
9020887 (15287) PrihajaNodi
»

Nokia tretjič zapovrstjo z izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6619779 (16754) bluefish
»

Nokia pridelala ogromno izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6022170 (19937) nekikr
»

Nokia z nižjim dobičkom in tržnim deležem

Oddelek: Novice / Rezultati
156656 (5381) fpbs
»

Nokia z dobičkom in reformami

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
3910329 (9168) lopov

Več podobnih tem