» »

Izjemno počasen prenosnik

Izjemno počasen prenosnik

mitja212 ::

Kolegu sem približno pol leta nazaj na Asusov prenosnik F5RL namestil nemodificirane Windowse XP SP2 integrated in gonilnike iz priloženega CD-ja. V tem času se mu je delovanje prenosnika tako upočasnilo, da se Windowsi dejansko zaganjajo skoraj 5 min. Napako sem najprej skušal odpraviti s programoma TuneUp Utilities in CCleaner, a brez uspeha. Situacija se ni kaj dosti izboljšala. Potem sem hotel računalnik defragmentirati s Perfectdisk 10, ampak program se sploh noče zagnati - preprosto ne pride dlje kot do slikice za zagon programa. Poskusil sem tudi z defragom, ki je že v Windowsih, ampak se je že pred začetkom obesil. Poskusil sem še z O&O, ki je sicer uspešno defragmentiral, ampak brez opaznih razlik v hitrosti prenosnika. Memtest86+ ni pokazal nič, tudi HD tune 3.50 Pro ne (S.M.A.R.T. in short error check). Seagate SeaTools se je zaganjal 5 min, opravljeni testi niso pokazali ničesar, vse je OK. Podobna situacija je pri programu PC wizard. Event viewer in computer management (ki se zaganjata dobro minuto) ne povesta ničesar koristnega, disk je pač v UltraDMA6 načinu. Everest Ultimate Edition 5 tudi ne pove kaj zanimivega, mogoče le to, da je frekvenca procesorja na najvišji stopnji in da se temperature gibljejo okoli 50°C (+-5°C). Zagon Windowsev sem poskusil pohitriti z Bootvis, ampak se ob zagonu nikoli ni uspel zagnati - javil je neko napako, če se ne motim, 0x00000... Windows repair install? Ja, sem tudi poskusil, ampak ni naredil nič (mimogrede, je normalno, da je trajal celo uro?). Programi še vedno vsake toliko časa zaštekajo, diagnostični programi se še vedno zaganjajo zelo dolgo, poraba procesorja in RAM je normalna... skratka vse po starem. Zdaj se celo noče namestiti SP3 iz Windows update (pri inštalaciji Windowsev sem namestil redistributable različico), preprosto ne začne prenašati datoteke iz spleta.
Kaj vas še zanima? Aja, zagotovo virusi. No, ves čas je imel nameščeno redno posodobljeno Aviro AntiVir Premium, tako da virusov in podobne nesnage zagotovo nima (preverjeno z A-squared AntiMalware).

Še benchmark iz programa Passmark PerformanceTest 7.0
 benchmark

benchmark

A sem še kaj pozabil?:))

blackbfm ::

Med tem časom bi raje formatiral in na novo naložil sistem:P

cekr ::

Koliko AV programov je v sistemu?
Koliko Firewallov je v sistemu?
Koliko raznoraznih Antispy.... ?

To ugotovi in videl boš, da se nekatera opavila opravljajo z večkratnikom, programi pa sekajo en v drugega.

Prva stvar pa je, kakšni so Windowsi sploh v osnovi. So kaj modificirani... , iz katerega vira,...?
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

solatko ::

Na novo naloži sistem in mu instaliraj kak program, da mu bo čistilo register vsake toliko. Verjetno ima gor kar nekaj programov, ki se poizkušajo povezat na internet (namesti spy s&d) isto časno. V glavnem sistem je zapacan. Na tem računalniku bi odlično tekla vista in bilo bi dosti manj problemov.

@blackclw: to bo moj naslednji korak takoj zatem, ko bom s kompresorjem spihal prenosnik
@sandiii: ok
@cekr: kar se tiče varnosti samo Windows firewall in Avira AntiVir Premium. A-squared AntiMalware sem namestil samo toliko, da sem pognal full system scan, potem sem ga takoj odstranil.
@solatko: sistem niti približno ni zapacan, v tem je največji hec. Na disku je še ~70% prostega prostora, nameščenih programov je pa tudi zelo malo. Večino v 1. sporočilu naštetih programov sem odstranil takoj po diagnostiki in tudi počistil registre s CCleaner. Za samodejno čiščenje in optimizacijo 1x tedensko skrbi TuneUp Utilities.

solatko ::

Poglej v task managerju, kateri procesi ti upočasnjujejo sistem. Verzija xp-ja je verjetno s travnika, tam not pa najdeš vsega boga.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: solatko ()

c00L3r ::

DMA deluje na krmilniku za disk?

kockish ::

Pozeni
chkdsk c: /r

da se prepricas, da je z diskom vse ok. Ponudil ti bo pregled ob naslednjem zagonu sistema, zato restartaj.

@solatko: verzija je od ETH0, se pravi kopija originala.
@c00L3r: kako se že to preveri?
@kockish: sem že zagnal "chkdsk c: /f /x /r" in je blo vse ok

Še malo slikic:

Zgodovina sprememb…

• zavaroval slike: OmegaBlue ()

DMA ti dela, tak da to ni problem :(

zmanjkalo idej (razen formata)? :)

jan01 ::

Problematični nabor via...

Najprej zloadej in posnemi najnovejše driverje http://www.viaarena.com/default.aspx?PageID=420&OSID=36&CatID=3170

Iz mimovrstine strani "gonilniki za Windows XP niso na voljo!" ?
Pojdi na asusovo stran in poglej za gonilniki...ž
kaj najde google http://asus-drivers.blogspot.com/2009/02/asus-f5-f5rl-driver-download.html
Pa posnemi že sp3

jan01, gonilniki so na voljo, bili so že ne priloženem CD-ju in nameščeni takoj po instalaciji Windowsev. SP3 (vsi popravki up2date) je bil nameščen, preden sem začel popravljat računalnik. Potem sem dal repair install z SP2 integrated CD-jem, tako da se je SP3 odstranil.
Bom še dal te VIA gonilnike gor.

Najprej moram povedat, da chipset ni VIA, ampak ATI Xpress 1100. Med izklapljanjem in odstranjevanjem programske opreme sem prišel do zanimive ugotovitve. Če odstranim gonilnike za ATI in računalnik ponovno zaženem, začnejo Windowsi delovati veliko bolje, vendar potem ne najdejo gonilnikov za grafično kartico, resolucija 640x480 je pa tudi nesprejemljiva. Poskusil sem že namestiti OMEGA in najnovejše gonilnike iz uradne AMD strani (z modtool, tako da so gonilniki zaznali ATI 200 serijo), ampak rezultat ni vidno drugačen. Tudi izklop zagonskih procesov od ATI ne pomaga.

Ideje?

Najnovejši( 9.4 ne podpirajo več starejših grafičnih!)
Iz http://support.amd.com/us/gpudownload/w... si zloadej pod Option 1 - Full Software Suite

Ko boš izkoristil vse ostale možnosti, si naredi sliko particije inštalacije XP-ev. To lahko narediš recimo z Acronis True Image ali podobnim programom. Potem pa poskusi namestiti Visto. Če ti ne bo všeč, lahko v 20 do 30 min povrneš na prejšnjo stanje z omenjenim programom. Če pa bo delalo vredu in ti bo všeč pa ostaneš na Visti.

Lahko pa kar direkt formatiraš pa poskusiš z Visto.

bsslo ::

mitja, če se ti ne mudi, ti lahko jaz predlagam eno rešitev, ampak boš moral počakati do jutri popoldne. Ni nujno da bo delovala, imel sem pa podoben problem na dveh stacionarnih pc-jih z ATI graf. kartico.

Če ti povem zdaj direkt iz glave, moraš odpreti "Device Manager" -> "System devices" in tam mislim da moraš izbrati ustrezno napravo, ki jo "update-aš" s PCI to PCI driverjem. Vem, nič jasno :)

333333 ::

Mislim da je prenosnik zdrel za servis. Lahko se trudiš in rešiš problem z kakšnimi drugimi gonilniki ali izklopom kakšne "fukncije"... (ki bi mimogrede morale biti omenjene v navodilih za normalno delovanje prenosnika in to v SLOVENŠČINI)
Samo tukaj pa ne smeš pozabit dejstva da je prenosnik v garanciji in da zadeva more delovat z priloženo programsko opremo (gonilniki) in navodili brez da postavljaš polek doktorat in kratiš svoj čas za stvar ki bi morala že v osnovi delovat brez problemov.
Spiritual

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 333333 ()

Zheegec ::

Mislim da je prenosnik zdrel za servis. Lahko se trudiš in rešiš problem z kakšnimi drugimi gonilniki ali izklopom kakšne "fukncije"... (ki bi mimogrede morale biti omenjene v navodilih za normalno delovanje prenosnika in to v SLOVENŠČINI)
Samo tukaj pa ne smeš pozabit dejstva da je prenosnik v garanciji in da zadeva more delovat z priloženo programsko opremo (gonilniki) in navodili brez da postavljaš polek doktorat in kratiš svoj čas za stvar ki bi morala že v osnovi delovat brez problemov.

Niti ne, ker se zavarujejo z "ne podpira WindowsXP", če jim prineseš računalnik s (predvidevam) piratsko verzijo WinXP pa ti prej zaračunajo, kot pa kaj zrihtajo :) Vsaj jaz bi...
Naloži Visto, pride 90€ in težav najbrž ne bo več. Če pa še bodo pa zna biti težava v hardweru (RAM, disk, pregrevanje).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Pyr0Beast ::

Zakaj me to zelo spominja na Compaq način servisiranja ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

333333 ::

Prenosnik podpira WIN XP (vsaj na Asusovi uradni strani), pa kolk mi je znana politika asus servisa ne komplicirajo za nelicecne win če je prenosnik prodan brez njih. ASUS ni HP :)
Jaz ti priporočam da pogledaš na garancijski list kdo je najbližji pooblaščen serviser in jih pokličeš po tel opišeš napako... mogoče ti bodo po telefonu že lahko kaj pomagali.
Spiritual

Zheegec ::

Serviser je Acord-92 d.o.o.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ne najdem drajverjev.

Oddelek: Pomoč in nasveti
131124 (941) Leon123
»

Bios mi ne najde diska!! (na prenosniku)

Oddelek: Pomoč in nasveti
222634 (2321) skurjenc
»

SATA PCI Kontroler - se splača?

Oddelek: Kaj kupiti
272905 (2575) mile
»

Manjajoča zvočna programska oprema--nujno

Oddelek: Programska oprema
61056 (1010) vice boy
»

Windowsi se nočejo zagnati