Forum » Kaj kupiti » Katera klima
Katera klima
priden2 ::
Sam uporabljam MSZ-LN35VG2W/MUZ-LN35VG2. Top klima.
Sej je ok, sam tole mnda ni top model od Micke ali? Ker identičen SSER in SCOP imam jst na kitajki za 379€ (Gree Soyal II), pa tudi tisti 3D i-See ima. Kolikor vem so top japonski modeli še vedno spredaj s izkoristki pred kitajci, SEER 10+ ter SCOP 6+, no vsaj Daikin in Panasonic.
Pa da še tebi omemin eno malo razliko med kitajcem za 300€ in top japoncem.
Ko sem kupoval klimo sem prečekiral vse klime kaj katera nudi. Že prej sem se odločil za micko a nisem vedel za kateri model. Odloćil sem se za ta model zaradi 2. prekatov, kar je bilo odločilno, a kaj je pristavilo lonček na dražji model je, da ima ta vgrajeni neki 3. filter xy in če bi kupil cenejši model, bi moral dokupiti ta filter, če se ne motim za 350€. Tako, da ni več bilo vprašanja za kaj se odločti.
Sedaj pa mi ti reči, filter za 350€, ki ga naredi japonec ali kitajec boggavedi kaj vleče v bajto za 300€ ?
feryz ::
Neki filter!? Wtf?
Kupil si jo zaradi točno nečesa in niti sanja se ti ne, kaj to je?
Res močan argument.
Kupil si jo zaradi točno nečesa in niti sanja se ti ne, kaj to je?
Res močan argument.

mtosev ::
A klima, ki jo imamo že od leta 2007 potrebujete kakšen pregled ali ne?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()
dnsd ::
Ali ima kdo izkušnje s temi priključki mislim, da so idealni za DIY, ker ne potrebujejo moment ključa za zategovanje in orodja za pertlanje. Na notranji strani cevi pa ne zoožajo cevi, zato lahko kabel za krivljenje z lahkoto potegnemo ven. Zategnejo se za 1,5 obrata.
https://mgk.si/hitri-prikljucek-14.html
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dnsd ()
Bizkit45 ::
Sej je ok, sam tole mnda ni top model od Micke ali? Ker identičen SSER in SCOP imam jst na kitajki za 379€ (Gree Soyal II), pa tudi tisti 3D i-See ima. Kolikor vem so top japonski modeli še vedno spredaj s izkoristki pred kitajci, SEER 10+ ter SCOP 6+, no vsaj Daikin in Panasonic.
Ko sem kupoval klimo sem prečekiral vse klime kaj katera nudi. Že prej sem se odločil za micko a nisem vedel za kateri model. Odloćil sem se za ta model zaradi 2. prekatov, kar je bilo odločilno, a kaj je pristavilo lonček na dražji model je, da ima ta vgrajeni neki 3. filter xy in če bi kupil cenejši model, bi moral dokupiti ta filter, če se ne motim za 350€. Tako, da ni več bilo vprašanja za kaj se odločti.
Sedaj pa mi ti reči, filter za 350€, ki ga naredi japonec ali kitajec boggavedi kaj vleče v bajto za 300€ ?
Opa, pa ga imamo. Kaj tocno pa vlece klima v bajto, da rabis ta filter?
energetik ::
Se pravi, klime se kupuje za 200-400EUR in pijejo 5-10EUR na mesec.Blizu, da.
Tak občutek bo dobil nekdo, ki je slučajno zavil v to temo.![]()
Če montiraš sam. Sicer moja je v zadnjih 30 dneh, ko je samo en nenormalen vročinski val, pokurila za nekje 20EUR. 1 mesec, cela 135m2 bajta, 23-24˚C.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
enavlaka ::
Ali ima kdo izkušnje s temi priključki mislim, da so idealni za DIY, ker ne potrebujejo moment ključa za zategovanje in orodja za pertlanje. Na notranji strani cevi pa ne zoožajo cevi, zato lahko kabel za krivljenje z lahkoto potegnemo ven. Zategnejo se za 1,5 obrata.
Seveda da zožajo, drugače nebi tesnili. Konus ima boljše tesnenje kakor ti kompresijski priključki
Utk ::
Ovce so za strižt.
Ashrack ::
LOL, kupil si klimo zaradi filtra ki ga ne rabis in sploh ne ves kaj je.
A ti lahko se jaz kaj prodam
....
Meni je ob montaži moje Micke rekel, da tip servisira 20 let in več stare Micke, ki še vedno delajo brezhibno. Seveda je pa fora ta, da jo redno servisiraš
A si kupil avto ali kaj, da moraš enkrat letno olje menjat?
Al so Micke hčerke od programerjev, da jih pride poservisirat in dajo mir ?
Vse kar klima rabi je čiščenje filtrov, kar narediš sam in to je to.
Odloćil sem se za ta model zaradi 2. prekatov, kar je bilo odločilno, a kaj je pristavilo lonček na dražji model je, da ima ta vgrajeni neki 3. filter xy in če bi kupil cenejši model, bi moral dokupiti ta filter, če se ne motim za 350€.
A si upaš iti ven čez vrata, kjer je sam nefiltriran zrak ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: enavlaka ()
LOL, kupil si klimo zaradi filtra ki ga ne rabis in sploh ne ves kaj je.
Pa naj ne pozabi menjat filtra za 350 evrov na 2 leti, drugače džabe vsak filter.
Groot ::
Tale tema me spominja na tisto glede TV-jev. En, ki vztrajno sili svojo izbrano znamko, in en kup drugih, ki predlagajo vsak svojo znamko/cenovni razred.
Že en čas tipam teren za pameten nasvet za eno dual split klimo, ki jo bom kupil jeseni, pa sem že zdavnaj obupal nad kaj uporabnega iz te teme.
Že en čas tipam teren za pameten nasvet za eno dual split klimo, ki jo bom kupil jeseni, pa sem že zdavnaj obupal nad kaj uporabnega iz te teme.
Groot ::
Ampak v resni je res tako. Tudi območje micke je brez veze, razen če ti pomaga pri spanju. Nekateri so pač taki da nočejo kupit najcenejše.
Grega3 ::
Ali ima kdo tukaj Daikin Sensira in kakšne so izkušnje z njo. Potrbujem za hlajenje samo ob vročinskih valih in občasno gretje jeseni in spomladi.
Jaz nimam pojma kateri model Daikin imam, vem pa da v vročinskem valu hladi, spomladi, jeseni in pozimi pa občasno ogreva.
Da je vsa zadeva še bolj zanimiva pa pove dejstvo, da sem šefu naročil Panasonic klimo, njegova delavca sta zmontirala Daikin.
In ni noben opazil dokler ni računovodkinja hotela to olistkati in ji ni šlo v lajšto zakaj na računu piše Panasonic, na škatli pa Daikin.
Potem smo dobili nov račun in je bilo vse ok.
Da je vsa zadeva še bolj zanimiva pa pove dejstvo, da sem šefu naročil Panasonic klimo, njegova delavca sta zmontirala Daikin.
In ni noben opazil dokler ni računovodkinja hotela to olistkati in ji ni šlo v lajšto zakaj na računu piše Panasonic, na škatli pa Daikin.
Potem smo dobili nov račun in je bilo vse ok.
rafunc ::
V čem je problem. Ali najcenejši kitajc ali micka, če boš zarad tega bolje spal.
To je ta nasvet tapravi. Seveda se to nanaša samo na hlajenje, kjer je očitno res vseeno al je poceni mašina.
Jaz sem pred tem vročinskim valom dal gor poceni beko in odlično dela. avtomatika lepo vzdržuje temperaturo.
Montirana v dnevni sobi mansarde, vrata lepo odprta da hlad lepo pade po stopnišču še v pritličje in klet.
Edino kar je, da malenkost slišim zunanjo enoto, ko so zdajle res visoke temperature (33-37) v notranjost. ampak se moraš osredotočiti in tu je govora ko res dela na maximumu, ker ne doseže target temperature. To samo od 14-17.30 kar sem opazil za vikend.
Dejansko 3,5 Kw hladi cca 90 m2 tlorisa, pa vsa vrata odprta. Notranjost hiše maximum do zdaj 24,5. target temp 23.
Stara okna, izolacija kombi plošča 8 cm stiroporja
Djole ::
Darck oz easyrider ma povsod težave, tvji, klime, itd...
kar se tiče trpežnosti "mick"... naša, prevzeta od predhodnikov, hladi(redko greje) tud že 15+ let, vsaj glede na datum na računu montaže. Mi jo uporabljamo 5.leto, nimam nastavljeno nikoli na manj kot 23-24. Nima ne vem kakšnih funkcij, ima timer :) je tiha, sem jo pa 2 leti nazaj konkretno razmontiral in spucal.
Starši imajo doma neko voxovo, wifi ni da ni, je že na 26 prehladno :)
Ne vmešavam se veliko v teme, spremljam pa marsikaj. Zanima me pri Feryzu, kje potegne črto? recimo daikin ja, micka ne/bmw 7 ja, zakaj ne Dacia? Pa ne pravim, da je kaj narobe z enim ali drugim...samo firbec :)
kar se tiče trpežnosti "mick"... naša, prevzeta od predhodnikov, hladi(redko greje) tud že 15+ let, vsaj glede na datum na računu montaže. Mi jo uporabljamo 5.leto, nimam nastavljeno nikoli na manj kot 23-24. Nima ne vem kakšnih funkcij, ima timer :) je tiha, sem jo pa 2 leti nazaj konkretno razmontiral in spucal.
Starši imajo doma neko voxovo, wifi ni da ni, je že na 26 prehladno :)
Ne vmešavam se veliko v teme, spremljam pa marsikaj. Zanima me pri Feryzu, kje potegne črto? recimo daikin ja, micka ne/bmw 7 ja, zakaj ne Dacia? Pa ne pravim, da je kaj narobe z enim ali drugim...samo firbec :)
Prenosne klime so delovale več let, pa ne bo najcenejša midea. ..
Če je imel monter vsaj dve roki in nekaj prstov bo vsaka zdržala.
Če je imel monter vsaj dve roki in nekaj prstov bo vsaka zdržala.
DamijanD ::
med micko in poceni kitajcem je manj razlike kot med dacio in zafiro 
Drugače pa koliko so micke res dobre ne vem (jo imam sam brez nekih problemov) ali gre to samo na račun stare slave. V vsakem primeru bi pa rekel, da so micke konzervativne kar se funkcij tiče (samo če pogledaš app je kar nekaj).
Drugo vprašanje pa je koliko te funkcije dejansko rabiš...
Drugače pa koliko so micke res dobre ne vem (jo imam sam brez nekih problemov) ali gre to samo na račun stare slave. V vsakem primeru bi pa rekel, da so micke konzervativne kar se funkcij tiče (samo če pogledaš app je kar nekaj).
Drugo vprašanje pa je koliko te funkcije dejansko rabiš...
Ne vmešavam se veliko v teme, spremljam pa marsikaj. Zanima me pri Feryzu, kje potegne črto? recimo daikin ja, micka ne/bmw 7 ja, zakaj ne Dacia? Pa ne pravim, da je kaj narobe z enim ali drugim...samo firbec :)Vsak ima svojo šibko točko. Nekje varčuješ, da drugje zagoniš.
Zakaj zafira? Ker vozim kot vozim. Konji so poanta. In udobna vožnja.
Ker konji niso več problem, udobje pa vedno.
Pravzaprav so tudi konji problem, če hočeš zraven še daljši doseg.
predi ::
Vseeno je kaj daš montirat, ker ti jo na koncu itak za*ebe*o šalabajzerji, ki jih sploh izbral nisi.
iso2000 ::
Zadnjič sem zasledil tole "prenosno" split klimo od Mide-e: Midea Porta Split, pa me zanima če ima kdo kakšne izkušnje s to zadevo, oziroma jo je preizkusil ali jo redno uporablja? Sicer imamo klimo, ampak mi je všeč ideja o relativni prenosljivosti, določene prostore je težje pohladiti, bi znalo tole biti kar koristno v teh vročih dneh. No, ali pa če komu prav pride, pa še ni videl tega čuda. Edino, kolikor sem na hitro pregledal domačo ponudbo je razprodana. Cena pa napram fiksnim kitajcem tudi ni najnižja. Še najbolj zoprni del se mi zdi tista platnena zaslonka za speljati cevi do zunanje enote. Ampak jasno, drugače pač ne gre. Se pa sprašujem, glede na to, da ima neke klik konektorje, koliko priklopov lahko naredi uporabnik preden bi padel nivo plina v sistemu. Ali si to narobe predstavljam?
joez7 ::
Edina uporabna. So pa že pred desetletji meli podobne. Ali pa nekaj takega https://www.bauhaus.si/klimatske-naprav... . Vse z cevjo je tak-tak.
Če ne smeš montirat zunanje enote, JE tole zakon https://topklima.si/izdelek/olimpia-spl... poleg klime dobiš tut prezračevanje. Slabost je cena in hrup.
Če ne smeš montirat zunanje enote, JE tole zakon https://topklima.si/izdelek/olimpia-spl... poleg klime dobiš tut prezračevanje. Slabost je cena in hrup.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
DarwiN ::
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
zbe- ::
Edina uporabna. So pa že pred desetletji meli podobne. Ali pa nekaj takega https://www.bauhaus.si/klimatske-naprav... . Vse z cevjo je tak-tak.Tole imam jaz v bloku. Hladi zadovoljivo, je pa malo preglasna zadeva. Ampak se da zdržati.
Sem pa danes v službi preverjal, če daljinec ve, da je klima prižgana preko neta. Itak da ne ve, čeprav je klima dražja.
Verjetno kakšna ima radijskega, ampak morajo biti zelo redke.
aborko ::
Jst imam na daljincu Beko klimo (Midea klon) kao skoz vzgano, da na 10 min posilja temperaturo klimi, dejansko pa klimo prek appa nastavljam.
Tako klima deluje bistveno boljse, kot ce uporablja le senzor temp. v klimi. Razlika v delovanju je ogromna, brez te "follow me" se klima zaganja na polno, vlece 0,8-1kW tudi po 2 ure, modulacije sploh ne spusca nizko, se raje izklopi. Z "follow me" gre do 800W in po 10 min ze spusti na 200 do 300W in tam ostane cel dan brez izklapljanja. Top algoritem, bi rekel celo boljsi kot na bistveno dražji Gree klimi, ki ne spusti modulacije pod 350W v tej vrocini.
Tako klima deluje bistveno boljse, kot ce uporablja le senzor temp. v klimi. Razlika v delovanju je ogromna, brez te "follow me" se klima zaganja na polno, vlece 0,8-1kW tudi po 2 ure, modulacije sploh ne spusca nizko, se raje izklopi. Z "follow me" gre do 800W in po 10 min ze spusti na 200 do 300W in tam ostane cel dan brez izklapljanja. Top algoritem, bi rekel celo boljsi kot na bistveno dražji Gree klimi, ki ne spusti modulacije pod 350W v tej vrocini.
easyrider3 ::
Jst imam na daljincu Beko klimo (Midea klon) kao skoz vzgano, da na 10 min posilja temperaturo klimi, dejansko pa klimo prek appa nastavljam.
Potem,če vzamemo Beko klimo katera ima učinek hlajenja A+++ SEER 8.5 a bo imela manjšo porabo kakor Gree z SEER 8.5 ???????
Odvisno od situacije doma. Lahko celo večjo.
Problemi z navijanjem obratov in ciklanjem so povezani s premajhnimi prostori.
Problemi z navijanjem obratov in ciklanjem so povezani s premajhnimi prostori.
Zakaj premajhnimi prosotori a ne more klima delati kar se,da z najmanjšo močjo ali pač nalašč je tako narejeno,da ti več štroma požre in,če ne drugega vsaj tiste klime z A+++ bi morale nekako po tej poti iti.
aborko ::
Ja verjetno je to problem, klima pri nas je na ozkem hodniku, ampak da doseže vse prostore je vseeno optimalno postavljena. Rešitev je daljinec v vecji sobi in potem lepo umiri delovanje/modulacijo. Čeprav lokalno okoli klime ohladi zrak pod nastavljeno temperaturo, se klima ne ugasne dokler ni temperatura dosežena na daljincu, kar je ponavadi nikoli in lepo na minimumu laufa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: aborko ()
Ganon ::
Zaznavanje preko daljinca mene vedno bega, ker ni nikjer nobenega indikatorja, da je povezava sploh vzpostavljena. Kako naj vem, ali ni daljinec že predaleč od klime? Deluje kot placebo. Skrajno čudaško.
Ne moreš vedeti. Obrneš, da ledica sveti proti klimi in to je nekako to.
Klima ima neko minimalno delovanje za nek minimalen čas. Prvih 5 min štarta na neki predefinirani moči, potem pa opazuje ali gre temperatura gor, dol ali je konstantna in na podlagi tega se odloča, kam bo vrtela kompresor. Pri gips zidovih je to še bolj opazno kakor pri opeki.
Hlajenje pri 500W je 1,5-2kW, kar je za majhno sobo preveč. Še preden klima zregulira že doseže spodnjo limito nastavljene temperature in se izklopi in tako ponovi vsake 10 minut.
Zakaj premajhnimi prosotori a ne more klima delati kar se,da z najmanjšo močjo ali pač nalašč je tako narejeno,da ti več štroma požre in,če ne drugega vsaj tiste klime z A+++ bi morale nekako po tej poti iti.
Klima ima neko minimalno delovanje za nek minimalen čas. Prvih 5 min štarta na neki predefinirani moči, potem pa opazuje ali gre temperatura gor, dol ali je konstantna in na podlagi tega se odloča, kam bo vrtela kompresor. Pri gips zidovih je to še bolj opazno kakor pri opeki.
Hlajenje pri 500W je 1,5-2kW, kar je za majhno sobo preveč. Še preden klima zregulira že doseže spodnjo limito nastavljene temperature in se izklopi in tako ponovi vsake 10 minut.
Pri majhni sobi je spet odvisno kako topla je in če so še drugi dejavniki notri kateri jo grejejo. Moja soba je ves čas pod stalnim gretjem od televizorja potem otroci so v njej pa še sonce sveti čez okno in balkonska vrata pa še stanovanje ni od zunaj nič toplotno izolirano tako,da ni neki problem ,če bi dal 2 kW moči klimo v sobo,sedaj imam 2.5 kw.
Zjutraj rabiš od 0W, do 100W ko posije sonce in do 2kW ko žge sredi dneva na polno.
Imaš ogromne izgube, ki kompenzirajo majhen volumen zraka.
Soba 20m2 in 2m višine ima samo 40m3 zraka. To je 100kJ za 2K, kar pomeni da 1kW hlajenja (300W kompresorske moči) ohladi ta volumen v dveh minutah.
Mogoče je iz tega računa jasno, da ti bo zjutraj ciklal, sredi dneva se bo stabiliziral, proti večeru pa bo delal, nato bo pa naenkrat mraz, ko zunanji vir usahne.
Imaš ogromne izgube, ki kompenzirajo majhen volumen zraka.
Soba 20m2 in 2m višine ima samo 40m3 zraka. To je 100kJ za 2K, kar pomeni da 1kW hlajenja (300W kompresorske moči) ohladi ta volumen v dveh minutah.
Mogoče je iz tega računa jasno, da ti bo zjutraj ciklal, sredi dneva se bo stabiliziral, proti večeru pa bo delal, nato bo pa naenkrat mraz, ko zunanji vir usahne.
Furbo ::
Vprašaj AI, zgleda da isto ali še močnejše od hišnih.
i5-13600K, Noctua NH-D15, TUF Z790-F, 64GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX 5080 AORUS, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Zakaj pa potem ti izračuni kakšno močno klimo izbrati prikažejo vse drugače.
https://www.porabimanj.info/okvirni-izr...
https://www.porabimanj.info/okvirni-izr...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: easyrider3 ()
joez7 ::
A ima kdo podatek kako močne so klime v avtomobilih?
2-5HP so kompresorji. COP pa 2-1.5 pri R134a. Verjetno so novejše malo boljše.
Maš prav. Dejanska hladilna moč pa nekje 10kW, grelna pa do nekje 20kW. Zato pa na švohnejših mašinah izklopiš klima na AC
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.