» »

Cg -Nvidia

Cg -Nvidia

Reso ::

Mene bi zanimal ce kdo ve kaj vec o tem Cg-ju od nvidije??

Nekaj sem že gledu na straneh Nvidjije in tm tudi piše da naj bi bil Cg sposoben narediti filme kot tudi grafiko v igricah in ostalih programih. A je morda že kdo kaj napisu v tem jeziku?

Zanimalo bi me tudi kako je z "open source" tega jezika. Men se zdi da je med novicam pisalo da bo to open source, samo to pomeni NEzatiranje ATIja, Matroxa in ostalih.

NoUse4AName ::

to da je open source je cist normalno, ker ce nebi bilo potem nebi CGja kaj veliko ljudi uporabljalo, saj ma veliko ljude radeone.
CG ni nic posebnega, samo nadomestilo assemblerja ko delas s vertex in pixel shadderji, ni nobena revolucija.
CG se sploh ni bil izdan, tak da bi tesko kdo od nas v njem kaj delal.

Senitel ::

Cg je programsko orodje za pixel in vertex shaderje. Iz "C like" kode nardi kodo, ki deluje z določeno verzijo pixel ali vertex shaderjev (trenutno samo ps.1.1 in vs.1.1). Podobmo kot Renderman, samo da je Cg pisan na kožo pixel in vertex shaderjem. Pač se bližamo točki, ko bodo grafične kartice zmožne renderirati filme... :D

Kar se tiče podpore ostalih proizvajalcev se mi zdi, da je le ta zagotovljena, saj NVidia precej tesno sodeluje tudi z Microsoftom pri tem projektu. Vse kar pač morajo naredit ostali je backend za svoje verzije shaderjev. Trenutno je na tej listi itak samo ATI z ps.1.4 na Radeon-u 8500. To je kar se tiče Direct3D-ja, za OpenGL pa bo moral kar vsak proizvajalec grafičnih napisat svoj backend, ker majo pač čist svoje extension-e.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Senitel ()

Reso ::

Potem to ravno ni zame, k sm nekakšen začetnik. Nekoč sem zdownloadu directX8 SDX mal bral in ugotovu da je to samo piflanje predmetov in sem končal z svojo programersko karijero. Drugač pa znam še neki PHPja pa neki baz.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NVidia predstavila GeForce 8600 GTS in GT in 8500 GT

Oddelek: Novice / Grafične kartice
256340 (5428) msms
»

ATI ne bo sledil nVidii

Oddelek: Novice / Grafične kartice
193932 (3174) BaRtMaN
»