» »

Digital Object Identifier in PURL

Digital Object Identifier in PURL

Manca_Noc ::

Lep pozdrav! Sem študentka bibliotekarstva, informacijske znanosti in knjigarstva in pri predmetu Informatika imam seminarsko nalogo z naslovom Digital Object Identifier, PURL in njuna razširjenost. Mi kdo zna v parih stavkih razložiti, za kaj gre, preden se lotim iskanja literature in prevajanja člankov iz angleščine? Nekaj stvari sem že našla in kolikor sem uspela dojeti, gre pri DOI za neke vrste ISBN za digitalne dokumente. Vsake informacije in predlogov, v katero literaturo naj se zatopim, bom zelo vesela.

Gemm ::

Hej,
pri obeh konceptih je ideja to, da naj bi bil vsaka stvar (clovek, izdelek, podjetje, knjiga nasploh katerkoli pojem) predstavljiva z nekim URI oz. URL (Uniform Resource Identifier/Locator) in dostopna s HTTP protokolom.

Pri DOI se gre bolj za neko centralno organizacijo, ki potem odpira registrarje, pri katerih potem registriras svoje objekte. Ena internetna analogija temu je DNS (domenski prostor, .com, .net, .si...), pa tudi ISBN deluje po tem kopitu. Namen te birokracije je to, da ima ena stvar resnicno le en DOI.

PURL je zastavljen malo manj megalomansko, pa poudarek ni toliko na unikatnosti, ampak bolj na temu, da deluje kot vmesni identifikator. To ti daje kot lastniku nekih objektov moznost, da njihovo dejansko lokacijo (URL) lahko premikas, hkrati pa popravljas njihove PURL zapise, tako da v vsakem trenutku nek PURL predstavlja tocno tvoj objekt.

Oba pristopa sta pa koscek sestavljanke vizije, ki nosi buzzword Linked Data. Glede literature zacni pri ustreznih wiki clankih in njihovih referencah, za en celostni prikaz pa si poglej tole predavanje: TED'09: Tim Berners Lee

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sci-hub: znanstveni pirate bay pod žarometi

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4215038 (10151) Lonsarg
»

Smer(kot) gibanja nevihte

Oddelek: Loža
232082 (1522) pure00
»