» »

Monitor pokvarjen? HELP PLEASE!!!

Monitor pokvarjen? HELP PLEASE!!!

Nazgul ::

Meni se neki čudnega dogaja z monitorjem. Naenkrat so barve nekam čudne, najbolje se to vidi na rdeči barvi, kajti tam kjer bi moglo biti rdeče, je naenkrat črno. Pa tudi drugače so barve “drugačne” kot bi morale biti. Probal sem že nastavitve monitorja (saturation, hue, input signal, color, razmagnetenje…) in tudi priklopil sem ga že na drugi računalnik, vendar nič ni pomagalo. Čudno je tudi to da pa zaslonski menuji še delujejo s pravimi barvami. Pomeni to da je nekaj pokvarjeno tam kjer bi moral monitor, kako bi se izrazil, pravilno interpretirati vhodni signal? Se da to papraviti? Kolikšna bi bila cena? Je morda nekaj čisto drugega lahko vzrok temu obnašanju? Je že kdo imel podobne težave? Prosim za pomoč.

MadMax ::

Slabi spoji na ploscici na topu.
Rdeca barva prekine (je ni), zato tudi druge barve niso take, kot bi morale biti.
Odpres in polotas zadevo, pa je.

Lahko pa si tudi zvil kak pin na konektorju v graficno.


Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

AngelOfDeath ::

da nimaš kakšnega "magnetnega izvora" v bližini (zvočniki...)

Zgodovina sprememb…

Nazgul ::

AngelOfDeath: Sicer imam v bližini postavljene zvočnike, vendar so že nekaj dni izklopljeni in tudi kadar so bili vklopljeni in so igrali, se monitor ni nič čudno obnašal, tako da mislim da to ni vzrok mojih težav.

MadMax:Pine nisem mogel zviti ker se niti dotaknil nisem konektorja ali kabla. Sem pa tudi sam prišel na to idejo in sem zato preizkuševal tako da sem dal konektorje ven in spet noter in malo premikal zadeve, vendat se stanje ni izboljšalo.
Mi lahko prosim natančneje razložiš kaj si mislil z izjavo o slabih spojih na topu. Kaj je to top? Kako veš kateri spoj je za rdečo barvo? Namreč nimam podrobnega načrta o sestavi monitorja. Daj prosim napiši še kaj več o tej zadevi. Samo čudno se mi zdi da nenkrat ti spoji ne bi bili več v redu, prej so pa vseskozi bili. Kako se lahko taka stvar naenkrat pokvari?

AngelOfDeath ::

Zvočniki imajo magnetno sevanje tudi ko so izklopljeni ....

Problemi se lahko pojavijo čez čas

Nazgul ::

AngelOfDeath: Kako je možno da izklopljeni zvočniki (ni priklopa na električno omrežje) sevajo? Pa itak, oddaljeni so kakšnih 70cm na vsaki strani, tako da ne verjamem da vplivajo na monitor. Pa tudi če bi, to se pozna pri samem izrisu slike, in kot sem že povedal, monitor lahko izrisuje sliko tudi pravilno, saj so zaslonski manuji v pravih barvah. Napačne barve so samo pri sliki, ki prihaja iz računalnika, tako da mora biti napaka nekje v elektroniki pred katodnjo cevjo.

MadMax: Aja, misliš oni top ki strela te električne curke na fosforjevo površino (al neki tazga)? Samo če pa bi tam bila napak, bi potem tudi zaslonski menuji (ko nastavljaš nastavitve slike kot so pozicija, velikost...) morali biti napačne barve, a ne? Kar pa niso, kot sem že prej omenil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nazgul ()

Bane_ ::

zvočniki zato sevajo ker majo notr magnet ti je potem to kot bi dal zravn monitorja velik magnet!Probaj odstraniti zvocnike pol mas pa gutov tud funkcijo v menuju za razmagnetenje mislm da se napise degaus!
Pa da ga izradim sa čekičem za intel pa se to ne pomaga!

Nazgul ::

CompZGAGA: Ali si prebral vse moje poste? Zvočniki niso problem, saj monitor izrisuje vgrajene zaslonske menuje čisto pravilno (beri: s pravimi barvami), samo slika ki prihaja iz računalnika, je napačnih barv. Če bi bili zvočniki za to krivi, bi slika ne glede na izvor bila napačna.

MadMax: Prosim za nadaljna pojasnila, ker se mi zdi da se ti kar dosti spoznaš na te zadeve.

MadMax ::

Ja, top je tisto, kar strelja elektrone. Zadnji del ekrana po domace.
Tam je na top prek konektorja nataknjena ploscica cca 15x10cm, najveckrat pokrita s plocevino.
To plocevino odspajkas, da prides do vezja.
Na ploscici je par elementov (vecji upori, tranzistorji na hladilnikih), ki se med delovanjem kar grejejo (tudi nad 100 stopinj), cin s katerim so prispajkani pa s casom pod vplivom temperature dobesedno razpade.
Tu pa prides do resitve: spajkalnik v roke in pospajkat zadevo na novo.
Ker so ti te zadeve ocitno tuje, predlagam, da ti vse skup naredi kdo, ki ima vsaj nekaj izkusenj.
Seveda se opravila lahko lotis tudi sam, ampak ker nimas oko za slabe spoje, bos polotal vse spoje.
Pazi pa, da ne bos s preveliko kapljico cina povzrocil kak nezazelen spoj in naredil kokice iz monitorja:D

Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Nazgul ::

Hvala za te tvoje misli. Ne, res se ne spoznam kaj dosti na področje elektrotehnike :\. Samo, vse lepo in prav, ampak če bi bila tam napaka kjer ti praviš, ali ne bi potem tudi zaslonski menuji (kolikokrat še bom napisal to besedno zvezo) morali biti napačne barve? Meni se zdi to logično. Tako da po mojem leži srž v elektroniki nekje pred tem vezjem, ki ga ti omenjaš. Hja, nič ne pomaga, bo kar treba iti k serviserju, kateri verjetno ne bo tako poceni. Tako sranje, pa sem si ravno hotel kupiti novo računalo, zdaj pa tole.

Gunny ::

Nazgul: si slučajno kaj v nastavitvah grafične tikal RGB barve? Probaj tam pogledat.

AngelOfDeath ::

Kaj grafično si že proval menjat ?
Al pa monitor sprovat na drugem compu

Nazgul ::

Kot sem že omenil, sem monitor testiral tudi na drugem računalniku. Rezultati so bili isti, torej je sam monitor tisti, ki povzroča težave.

Nazgul ::

Ljudje, nekaj nenavadnega se je dogodilo. Monitor je kar sam od sebe spet začel delati kot je treba. Z vsemi rdečimi barvami vred :)) . Kako je to mogoče?! 8-O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nazgul ()

AngelOfDeath ::

kaj si pa nardil ?

krucymucy ::

Mogoče pa je šla kaskada al kako se reče! Ta se včasih zna sama popravit - vendar pa mislim da ne bo dolgo ko boš spet mel probleme

Nazgul ::

Kaj sem naredil? NIČ! Saj pravim, kar sam od sebe se je popravil.

Kaj je to kaskada?

Brane2 ::

To sem mi dogaja tudi na sedanjem monitorju, pa še na prejšnjem Sonyju.

Zanimivo da obakrat na rdeči barvi.

Pri sedanjem monitorju mi je prekinjen kabel, in sicer nekje pri odebeljenem delu, ki je sicer feritna perla za preprečevanje video motenj. To najlažje spoznaš tako, da se slika trenutno vrne v normalno, če malo pomakneš ali zasukaš kabel. V tem primeru je rešitev v zamenjavi kabla.

Lahko se tudi zgodi, da konektor nima dobrih stikov, v tem primeru lahko uporabiš kak Kontakt sprej...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Nazgul ::

Samo čudno je to da pri meni ni nič pomagalo premikanja kabla, dal sem ga ven in spet noter pa spet ven in noter :\:D, tako da mislim da kabel ali konektorji niso krivi za to čudno obnašanje. Kaj pa vem. Upam samo da se mi to ne bo več dogajalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nazgul ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mrtvi pixli

Oddelek: Pomoč in nasveti
61141 (1011) Izi
»

Monitor ne kaže več rdeče barve..

Oddelek: Pomoč in nasveti
71064 (966) Grimlord
»

monitor brez rdeče barve

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
111378 (1275) Celeborn
»

Monitor - crknila rdeča barva!

Oddelek: Strojna oprema
201382 (1108) Groovy
»

monitor crknu?

Oddelek: Pomoč in nasveti
5686 (630) MadMax

Več podobnih tem