Forum » Šola » matemetični problemček
matemetični problemček
gorilla ::
zdravo!
imam en problem, ne cankne mi namreč kako napisati sledeč tekst kot serijo:
Virus se razmnoži na 160% začetne vrednosti v štirih urah, toda imunski sistem lahko zatre le 50 000 virusnih delcev na uro. Začetno število virusnih delcev je 1 000 000.
vprašanje pa je, po koliko časa virus doseže število 10^12. In da najdeš odgovor na to vprašanje moraš vedeti, kako napisat zgornji tekst v suma obliki. Upam da mi lahko pomagate! hvala
imam en problem, ne cankne mi namreč kako napisati sledeč tekst kot serijo:
Virus se razmnoži na 160% začetne vrednosti v štirih urah, toda imunski sistem lahko zatre le 50 000 virusnih delcev na uro. Začetno število virusnih delcev je 1 000 000.
vprašanje pa je, po koliko časa virus doseže število 10^12. In da najdeš odgovor na to vprašanje moraš vedeti, kako napisat zgornji tekst v suma obliki. Upam da mi lahko pomagate! hvala
rasta ::
Takole na hitro (iz glave) bi rekel V = V0*1.6n/4 - n*O.
Simboli v enačbi so:
V ... število virusov po n-urah
V0 ... začetno število virusov
n ... število preteklih ur
O ... število crknjenih virusov (obrambni odziv sistema).
Počakaj še na druge odgovore.
Simboli v enačbi so:
V ... število virusov po n-urah
V0 ... začetno število virusov
n ... število preteklih ur
O ... število crknjenih virusov (obrambni odziv sistema).
Počakaj še na druge odgovore.
kitzbrado ::
Zapisi si po posameznih urah, pa ti bo hitro jasno.
Ce uporabim rastovo nomenklaturo:
ura0: V = V0
ura1: V = 1.6*V0-O
ura2: V = 1.6*(1.6*V0-O)-O
itd
Za n-to uro sem na hitro dobil(preveri, ce je prav): V = V0*1.6^n - O*(1.6+...+1.6^(n-1))
Tisto vsoto stevilk pa na hitro izracunas ce izpostavis 1.6 in uporabis pravilo za a^n-b^n, torej (spet preveri, ce se motim) koncni rezultat je:
V = 1.6^{n}V_0 - 1.6 O \frac{1.6^{n-1}-1}{1.6-1} (napaka se odpravlja)
EDIT: Sele zdaj vidim, da se enacba ne vidi: V = (1.6^n)V0 - 1.6*O*(1.6^{n-1}-1)/(1.6-1)
Ce uporabim rastovo nomenklaturo:
ura0: V = V0
ura1: V = 1.6*V0-O
ura2: V = 1.6*(1.6*V0-O)-O
itd
Za n-to uro sem na hitro dobil(preveri, ce je prav): V = V0*1.6^n - O*(1.6+...+1.6^(n-1))
Tisto vsoto stevilk pa na hitro izracunas ce izpostavis 1.6 in uporabis pravilo za a^n-b^n, torej (spet preveri, ce se motim) koncni rezultat je:
V = 1.6^{n}V_0 - 1.6 O \frac{1.6^{n-1}-1}{1.6-1} (napaka se odpravlja)
EDIT: Sele zdaj vidim, da se enacba ne vidi: V = (1.6^n)V0 - 1.6*O*(1.6^{n-1}-1)/(1.6-1)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kitzbrado ()
Hja, tudi jaz sem najprej pomislil na resitev, ki bi se napisala z odvodom, samo OP je izrecno spraseval po seriji.
McHusch, samo tako iz radovednosti me zanima, kako veš, da je k=ln(1.6) / 4 ? Mislim, kako prideš do tega k-ja?
Ce se brez imunskega sistema virus razmnozi po 4ih urah na 160%, potem to zapises kot:
dc/dt = k*c --> ln(c/c0) = k*t, iz cesar dobis njegov odgovor.
Se mi pa ob tem poraja vprasanje, ce naloge nismo mogoce narobe resili, saj se da navodilo razumeti na dva nacina:
1) Virus se na 160% razmnozi v stirih urah, ce imunskega sistema ni (kot smo resevali do zdaj)
2) Na 160% se razmnozi ce ze upostevas imunski sistem, kar malce zakomplicira odgovor - samo kljub temu ne prevec.
dc/dt = k*c --> ln(c/c0) = k*t, iz cesar dobis njegov odgovor.
Se mi pa ob tem poraja vprasanje, ce naloge nismo mogoce narobe resili, saj se da navodilo razumeti na dva nacina:
1) Virus se na 160% razmnozi v stirih urah, ce imunskega sistema ni (kot smo resevali do zdaj)
2) Na 160% se razmnozi ce ze upostevas imunski sistem, kar malce zakomplicira odgovor - samo kljub temu ne prevec.
Mogoče bi bilo treba delat z manjšo časovno enoto, recimo sekundo, da bi dobili bolj natančen rezultat. Hvala za odgovor
McHusch ::
Po mojem smo kar prav rešili, ker po varianti 2) sploh ne rabiš podatka o številu zatrtih celic s strani imunskega sistema in imaš običajno eksponentno funkcijo.
Po mojem smo kar prav rešili, ker po varianti 2) sploh ne rabiš podatka o številu zatrtih celic s strani imunskega sistema in imaš običajno eksponentno funkcijo.
Heh, seveda.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prepotovana razdalja bi pospeševanju TesleOddelek: Na cesti | 1832 (1280) | GupeM |
⊘ | Porodniške se naj ukinejoOddelek: Problemi človeštva | 5506 (5234) | kuglvinkl |
» | Raziskovalci odkrili gen, ki prepreči širjenje HIV-aOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 7237 (4716) | _marko |
» | Funtech konfiguracja - komentirajteOddelek: Kaj kupiti | 1605 (1338) | Samuel |
» | Kam gre 1gb diska?Oddelek: Pomoč in nasveti | 2072 (1633) | alum |