Forum » Omrežja in internet » Kako narediti share, da...
Kako narediti share, da...
aiko ::
Pozdrav,
Imam 4 pc-e v workgroup, ki se med seboj morajo videt in dostopat do sharov. Do tu vse štima, sedaj pa moran narediti 2 sharani mapi na enem računalniku, katere se lahko vidijo le na pc-u, ki te mape ima in še na enemu. npr.: pc3 ima 2 sharani mapi, dostop možen le iz pc3 ter pc4. pc1 ter pc2 teh map ne smeta videti (ter seveda vsi njihovi uporabniki).
OS-i so vsi WinXp
prosim za kak nasvet.
Imam 4 pc-e v workgroup, ki se med seboj morajo videt in dostopat do sharov. Do tu vse štima, sedaj pa moran narediti 2 sharani mapi na enem računalniku, katere se lahko vidijo le na pc-u, ki te mape ima in še na enemu. npr.: pc3 ima 2 sharani mapi, dostop možen le iz pc3 ter pc4. pc1 ter pc2 teh map ne smeta videti (ter seveda vsi njihovi uporabniki).
OS-i so vsi WinXp
prosim za kak nasvet.
imagodei ::
Od kod si? Lahko ti pridem nastavit, za ustrezno plačilo, seveda.
Ve pa tudi stric Google.
Ve pa tudi stric Google.
- Hoc est qui sumus -
Pošlji na ZS, pa se zmeniva, pridem do tebe.
Če pa niti to, niti Google, pa poišči na Slo-techu. Smo že vsaj 50x odgovarjal, tkole čez palec.
Če pa niti to, niti Google, pa poišči na Slo-techu. Smo že vsaj 50x odgovarjal, tkole čez palec.
- Hoc est qui sumus -
Ja - jaz? A jaz ti nisem všeč?
Hudiča, potem pa pobrskaj. Google: Windows file sharing, ali pa na slo-techu uporabi funkcijo išči.
10x sem sigurno že samo jaz odgovarjal na takšne in podobne zadeve. Najbolj fino je, ko ti nekdo vse k riti prinese - in ne rečt, da si že googlal, ker če bi si vzel pol ure časa, ni hudič, da ne bi našel step-by-step navodil. Misliš, da si edini na svetu, ki je naletel na ta problem?
Hudiča, potem pa pobrskaj. Google: Windows file sharing, ali pa na slo-techu uporabi funkcijo išči.
10x sem sigurno že samo jaz odgovarjal na takšne in podobne zadeve. Najbolj fino je, ko ti nekdo vse k riti prinese - in ne rečt, da si že googlal, ker če bi si vzel pol ure časa, ni hudič, da ne bi našel step-by-step navodil. Misliš, da si edini na svetu, ki je naletel na ta problem?
- Hoc est qui sumus -
Okapi ::
Eh, pol manj časa bi porabil, če bi mu že takoj prilepil link do navodil. Da ne govorimo o tem, da ne bi izpadel kot forum-naci
O.
O.
Okapi,
ne se hecat. Tole ni neko zapleteno vprašanje o Linuxu ali Windows domenah, aiko pa tudi ni nek začetnik, kolikor sem se ga zapomnil iz različnih tem. Gre za to, da v Google vržeš tri pravilne besede: "windows hidden share"
Drugače pa z malce brskanja, npr. "windows ntfs security" prideš še do kakega zanimivega podatka. Recimo to, da ni nekega posebnega načina, kako skriti nek share samo za določene kliente, za druge pa ne. Lahko pa kamot postaviš file security tako, da ni variante, da bi povprečen uporabnik prišel na tak share, če nima pravic.
In ne, ne bi porabil pol manj časa, kot sem ga, ker je treba pač razumet najmanj delovanje Microsoft "shared file access" ter njihovih pravic in pa delovanje NTFS pravic. To niso nobene zapletene zadeve, prav preproste so, samo treba si je prebrat.
In ker sem že ravno napisal pol romana, lahko še čist na kratko orišem rešitev: ker pač map v skupni rabi ne moreš skrit pred samo določenimi uporabniki, je najbolj simpl, da jih skriješ ali pred vsem (administrative share) ali pa pustiš javne. Na mape pa nastaviš ustrezne pravice, tako da lahko do njih dostopa samo ustrezna oseba. Preostane še, da narediš bližnjico do pošerane mape in to je to.
Zdej bo pa vseeno moral googlat. Kar sem mu že povedal dopoldan.
ne se hecat. Tole ni neko zapleteno vprašanje o Linuxu ali Windows domenah, aiko pa tudi ni nek začetnik, kolikor sem se ga zapomnil iz različnih tem. Gre za to, da v Google vržeš tri pravilne besede: "windows hidden share"
Drugače pa z malce brskanja, npr. "windows ntfs security" prideš še do kakega zanimivega podatka. Recimo to, da ni nekega posebnega načina, kako skriti nek share samo za določene kliente, za druge pa ne. Lahko pa kamot postaviš file security tako, da ni variante, da bi povprečen uporabnik prišel na tak share, če nima pravic.
In ne, ne bi porabil pol manj časa, kot sem ga, ker je treba pač razumet najmanj delovanje Microsoft "shared file access" ter njihovih pravic in pa delovanje NTFS pravic. To niso nobene zapletene zadeve, prav preproste so, samo treba si je prebrat.
In ker sem že ravno napisal pol romana, lahko še čist na kratko orišem rešitev: ker pač map v skupni rabi ne moreš skrit pred samo določenimi uporabniki, je najbolj simpl, da jih skriješ ali pred vsem (administrative share) ali pa pustiš javne. Na mape pa nastaviš ustrezne pravice, tako da lahko do njih dostopa samo ustrezna oseba. Preostane še, da narediš bližnjico do pošerane mape in to je to.
Zdej bo pa vseeno moral googlat. Kar sem mu že povedal dopoldan.
- Hoc est qui sumus -
Tole ni neko zapleteno vprašanje
Kar velja za večino vprašanj na forumu. Hotel sem reči samo, da bi porabil manj časa, če bi namesto vsega tega dopisovanja preprosto nalepil eno povezavo, recimo
http://www.practicallynetworked.com/sha...
In če bi že ravno hotel biti vzgojen, bi zraven še napisal, da bi lahko aiko to tudi sam zguglal.
O.
Ja, imaš prav. Je pa res tudi, da sem poskusil že par različnih taktik; od linkanja google rezultatov, do strani letmegooglethatforyou, do sarkastičnih pripomb in celo naivnega podajanja linkov. Nekatera vprašanja so taka, da stopijo komu na živec, druga taka, da se lotimo odgovarjanja. Na nekatera podobna vprašanja smo odgovarjali že 100x, na druga precej redko oz. skoraj nikoli.
Jaz pač odgovorim, kot se trenutno počutim. Mislim, da nasvet za googlanje ali iskanje teme po slo-techu ni bil slab. Sploh zato, ker vem, da aiko vsaj nekaj že ve in da bi kamot nadgradil svoje znanje z googlanjem.
Hvala tudi, ker te skrbi, da bi porabil manj časa z drugačnim pristopom ampak biti malo zloben je bil moj namen.
Aja, btw, tvoja povezava je točno tisto, kar aiko pravi, da že ima...
Jaz pač odgovorim, kot se trenutno počutim. Mislim, da nasvet za googlanje ali iskanje teme po slo-techu ni bil slab. Sploh zato, ker vem, da aiko vsaj nekaj že ve in da bi kamot nadgradil svoje znanje z googlanjem.
Hvala tudi, ker te skrbi, da bi porabil manj časa z drugačnim pristopom ampak biti malo zloben je bil moj namen.
- Hoc est qui sumus -
Po mojem je pa točno tisto, kar išče, ker po splošnih nasvetih obdela tudi, kaj storiti če: Mom and Dad share a folder that stores the family's financial data. They don't want Junior to see the folder or the data.
O.
Hm, tega pa niti nisem videl, sem prej nehal skrolat dol. Ja, to je v bistvu to, kar išče. V tem smislu sem tudi gor opisal postopek.
BTW, koliko časa ti je vzelo, da si našel to povezavo? 1 minuto? 5? 10?
BTW, koliko časa ti je vzelo, da si našel to povezavo? 1 minuto? 5? 10?
- Hoc est qui sumus -
aiko ::
Se opravičujem in zahvaljujem vsem, ki so si vzeli čas, hidden je tista magična beseda, ki vrže v googlu pravo stvar ven.
A jaz sem probal "windows file sharing", "advanced file sharing", pa mi Okapi-jevega linka ni vrglo ven... na besedo "hidden" pa nisem niti pomislil (na $ simbol pa niti)... ni čudno da mi ni šlo. Ah, kaj čem rečt...nismo vsi za vse . Včasih narediš kako "advanced" zadevo, včasih se ti pa zalomi na osnovni stvari... kaj čmo...
A jaz sem probal "windows file sharing", "advanced file sharing", pa mi Okapi-jevega linka ni vrglo ven... na besedo "hidden" pa nisem niti pomislil (na $ simbol pa niti)... ni čudno da mi ni šlo. Ah, kaj čem rečt...nismo vsi za vse . Včasih narediš kako "advanced" zadevo, včasih se ti pa zalomi na osnovni stvari... kaj čmo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: aiko ()
McMallar ::
rahlo offtopic:
Google za ABE (Access Based Enumeration). Deluje kot dodatek na Win 2003 Server oz. je že vključen v Win 2008 Server. Luštna stvar, deluje pa samo na strežnikih.
Edit: Bom prijazen :) Poanta ABE je v tem, da uporabniku, ki nima pravic nad določenim share-om le tega niti ne prikaže.
Recimo to, da ni nekega posebnega načina, kako skriti nek share samo za določene kliente, za druge pa ne.
Google za ABE (Access Based Enumeration). Deluje kot dodatek na Win 2003 Server oz. je že vključen v Win 2008 Server. Luštna stvar, deluje pa samo na strežnikih.
Edit: Bom prijazen :) Poanta ABE je v tem, da uporabniku, ki nima pravic nad določenim share-om le tega niti ne prikaže.
Why can't a programmer tell the difference between Halloween and Christmas?
Because OCT31 = DEC25
Because OCT31 = DEC25
Zgodovina sprememb…
- spremenil: McMallar ()
McMallar,
kul, fajna stvar, ja. Je pa - kot si že sam rekel - samo za strežnike.
kul, fajna stvar, ja. Je pa - kot si že sam rekel - samo za strežnike.
- Hoc est qui sumus -
cyber_killer ::
@imagodei
Lej zato je pa tukaj forum, da se pomaga ljudem. Pizda najbolj na kurac mi gre tak folk, k neki dejansko zna in pol skoz tezi s tem googlom. Jah pac clovek se je odlocil priti na slo-tech vprasat.
Lej zato je pa tukaj forum, da se pomaga ljudem. Pizda najbolj na kurac mi gre tak folk, k neki dejansko zna in pol skoz tezi s tem googlom. Jah pac clovek se je odlocil priti na slo-tech vprasat.
BTW, koliko časa ti je vzelo, da si našel to povezavo?
Minuto ali dve, s tem da sem uporabil kar tvoje ključne besede in med prvimi nekaj zadetki izbral tistega, ki je najbolj telebansko opisoval rešitev
O.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | skupna raba(v omrežjuOddelek: Omrežja in internet | 3793 (3142) | Kankan |
» | Disk v skupni rabiOddelek: Operacijski sistemi | 1818 (1621) | buneech |
» | Win server 2003 in Win XP - file sharing oz. skupna rabaOddelek: Omrežja in internet | 2323 (2194) | Mitja.GTI |
» | Dostop do compa prek RUN-a, ker imam shareane diskeOddelek: Omrežja in internet | 1031 (887) | Klemenn |
» | WinXP pravice uporabnikovOddelek: Pomoč in nasveti | 2626 (2203) | ToniT |