» »

A lahko zamenjam Visto z Xp-ji na tem kompu ?

A lahko zamenjam Visto z Xp-ji na tem kompu ?

delirij ::

Imam namen kupit laptop, tegale, pa me zanima, če se da zamenjat Visto z Xp-ji.

A bo ta operacijski sistem sploh delal in če, ali lahko pričakujem kake težave (gonilniki, 32,64-bit, grafična, ...)


Hvala

WamPIRe- ::

Ne vidim problema zakaj Vista nebi delovala. Gonilniki so na Toshibini podporni strani, kjer jih povlečeš dol, v primeru, da že niso zraven na kakšnem CDju-
2GB rama je tudi dovolj za Visto, čeprav 4GB bi bilo še bolje ;)
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

gokky ::

Legalno ne smeš zamenjati, ker downgrade policy velja samo za poslovne različice Viste (Business, Enterprise in (morda?) Ultimate).

ZGI ::

To sploh ni res, tisto velja samo za firme oz. s.p.-je ki prodajajo in dobavljajo računalnike, kaj pa jaz delam s svojim računalnikom pa nikogar ne briga.
Tajiti zmoto, je dvojna zmota.

Duhec ::

@delirij, preveri če ima proizvajalec za ta model na voljo gonilnike za XP. Simpl ! Drugače pa licenčno nisi upravičen do downgradea, ki je brezplačen za Business in Ultimate verzije Viste!
@ZGI, točno tako ! :\ Tudi vožnje skozi rdečo ti ne more noben preprečit in to nobenega posebej ne briga, če jo TI prevoziš, čeprav je smrtno nevarna tako zate kot za druge in ni dopustna ter je kazniva. Torej lahko kršiš, ker ti fizično to ni preprečeno ? Seveda, če te ne ujame kamera, policaj ali pa ti že kamnosek ne kleše tvojega psevdonima na marmor, bog ne daj tujega.

klinker ::

Vista 64bit sp1 dela odlicno na kolegovem,slabsem lap topu od zgoraj omenjenega.Pred tem je mel 32bit in je delala opazno pocasneje.

Mare2 ::

Itak je jasno, da vista sama po sebi dela, sploh pa, če imaš instalirano le visto in Internet explorer.
Pa poskusi z Avtocadom. :)

blackbfm ::

Daj ne bliskaj. Če autocad ne dela na visti, pač jebiga. Sej se mi niti ne da naštevat kaj vse imam na kompu. Mam celo en program, ki je bil narejen za WinNT in deluje brez problema na visti, tko da to da je vista nekaj kriva je bulšit. Autocad ima pomoje preveč zasvinjano kodo, potem pa stvar logično da ne dela če neka stvar ni točno na mestu.

ZGI ::

@Duhec, kot prvo, računalnik ni še nikogar ubil sam od sebe ane.:) Kot drugo, kolikor vem tista licenca al karkoli je že za downgrade, velja samo za posrednike oz. prodajalce PC opreme, saj drugače bi prodajalci veliko PC-jev z že prednaloženo visto downgradali na XP, mislim da je vsem jasno zakaj. Če pa greš kupit nek PC s prednaloženim OS-om in ti ta ne ustreza, in bi rad mel neko drugo odprtokodno zadevo gor ali svoj licenčni windows, pa ne vidim nobene ovire zakaj ga nebi naložil. Torej na svoj računalnik lahko naložim vse kar hočem, dokler so te zadeve licenčne ali odprtokodne. Al ne?!
Tajiti zmoto, je dvojna zmota.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ZGI ()

aiko ::

Legalno ne. Lahko downgrejdaš le Ultimate in Business verziji.

para! ::

Hm, po mojem on ne govori o downgrade opciji, ampak o tem, da bi kupil laptop, ki ima prednameščeno Visto - te Viste on ne bi uporabljal, ampak bi namestil licenčni Windows XP.

Tega, da ne bi smel? :)

Sem pa že slišal, da eden od prodajalcev/serviserjev Acer laptopov, ki imajo prednameščeno Visto zavračajo garancijska popravila, v kolikor je stranka namestila drug operacijski sistem - konkretno gre za to, da je sošolec namestil Windows XP (pobrisal preinstalled Visto) in mu niso hoteli menjati pokvarjenega zaslona zaradi tega. Bom vprašal za katero firmo gre, ko ga vidim.

lp
Death before dishonor!

Mare2 ::

Citiram para: "namestil Windows XP (pobrisal preinstalled Visto) in mu niso hoteli menjati pokvarjenega zaslona zaradi tega".

Ta je pa bosa. :)

c00L3r ::

delirij jaz bi na tvojem mestu uporabljal Visto kaki mesec dni in se potem odločil o morebitni zamenjavi. Sploh še nimaš prenosnika, pa že razmišljaš o tem, da bi odstranil Visto. Zakaj že?

Kar se pa tiče serviserjev in menjave OS. Če maš ti zjebano inštalacijo in ti pol gonilnikov manjka, potem razumem serviserje, ko nočejo popravljat slabih inštalacij. Ko pa je narobe nekaj s strojno opremo (ekran) pa ne vidim razloga, zakaj ne bi hoteli to menjat.

gokky ::

Varianta a: Imam licenčno Visto in nimam licenčnih XP. V tem primeru velja downgrade dovoljenje samo za Visto Business, Enterprise in Ultimate, pa še to samo v primeru, da si priskrbim originalni medij. Pri tem ni bistveno, ali sem firma, ki prodaja računalnike ali fizikalec, ki bom to naredil sam doma.

Varianta b: Imam licenco za Vista in XP (primerno licenco, ki jo je dovoljeno nameščati ne neko staro OEM licenco, ki bi morda pripadala drugemu računalniku). V tem primeru IMO ni legalnih omejitev s strani Microsofta za deinštalacijo Viste in namestitev XPjev.

SmeskoSnezak ::

varianta c: je študent in sodeluje v programu MSDNAA, zastonj lahko dobi Visto Business ali XP Profesional al pa kaj tretjega in si namesti kar želi. :P
@ Pusti soncu v srce... @

gokky ::

Pa še developerje si pozabil :P


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vista OEM, nekaj vprašanj

Oddelek: Operacijski sistemi
342772 (1899) Galaxy
»

HP laptop 6715b free dos: setup windows xp in driverjev

Oddelek: Operacijski sistemi
277547 (6278) Gwanaroth
»

Ali bi gonilniki za visto home/business/enterprise delali na visti ultimate? NUJNO či

Oddelek: Operacijski sistemi
81137 (1118) Glodko
»

Smiselnost lepot Viste in grenki kompromisi

Oddelek: Operacijski sistemi
232089 (1400) ender
»

Vista Upgrade ne gre na prazne diske (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11814458 (10091) MrStein

Več podobnih tem