» »

Ubuntu in Internet

Ubuntu in Internet

Robocop1 ::

Pozdravljeni

Že cel dan po netu googlam kako se na Ubuntu 8.10 namesti omrežje (da bom lahko dostopal do neta), pa še nisem nič našel.
Zanima me, kje in kaj moram nastaviti, da bom imel internet na Ubuntu. Ker se na te zadeve ne spoznam prav dobro, bi potreboval "step by step" razlago.

Še nekaj podatkov:
Imam SIOL ADSL z dinamičnim IP naslavljanjem, torej moram povezavo vpostaviti ročno, predtem pa seveda vpisati uporabniško ime in geslo.

Torej zanima me, kam v Ubuntu vpisati te podatke.

rejven ::

verjetno moras pod network nastavit vzpostavitev pppoe povezave (username pasword), sam nimam pri roki sedaj ubuntuja, mam pa tud ruter nastavljen na dhcp tko da nevem iz glave:)

edit:https://help.ubuntu.com/community/ADSLP...
edit1:http://www.ubuntu.si/dokuwiki/doku.php?... ->slikce in v slovenščini.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: rejven ()

Poldi112 ::

Ja, točno tako. Z sudo pppoeconf skonfiguriraš (vneseš podatke siola), lahko tudi nastaviš da se avtomatično poveže pri startup-u, sicer pa z pon dsl-provider

Če hočeš pa na roko so pa conf datoteke v /etc/ppp
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Poldi112 ()

Jernej88_ ::

Če slučajno imaš router vmes moraš to vnest v konfiguraciji (uporabniško ime in geslo).
No more Slovenia!

Robocop1 ::

Hvala za pomoč. Internet sem usposobil in že namestil nekaj programov.
Zdaj me zanima še ena stvar:
Imam ustvarjenih več particij v NTFS datotečnem sistemu, do katerih bi rad dostopal preko terminala. Predvidevam, da se na začetku nahajam nekje na linuxovi EXT3 particiji (filesystem).

Zanima me torej s katerim ukazom se lahko premaknem na drugo particijo / disk, tako kot na primer v Windowsih v Command Prompt z ukazom "C:" odprem C-disk.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Robocop1 ()

OrkAA ::

To kar hočeš storiti v linuxu ne obstaja. Diski so mountani v direktorije in nimajo neke splošne črke, ki jih označuje.

Torej, ko priklopiš nov disk, se bo prikazal nekje v /dev direktoriju, npr "/dev/sdb". Če hočeš ta disk uporabiti, ga moraš mountat v nek direktorij s komado, ki v osnovi izgleda nekako takole: "mount /dev/sdb /home/uporabnik/nov_disk"

Tukaj imaš to razloženo malo bolj na široko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OrkAA ()

arjan_t ::

če odpreš disk najprej z nekim file browserjem, ti bo mountalo samodejno in potem greš samo v /media/disk (pač kakorkoli je poimenovano)

preem ::

siolov "modem" ima tudi funkcionalnost ruterja. sam gor se skonektaš, vneseš username in password, in ti dodeljuje zNATane ipje. zakaj noben tega ne uporablja?

prednosti? v sistemu se ti ni treba igrat z pppoeconf. res da ni ruter prve klase, ampak čist soliden za 90% uporabnikov.

Jernej88_ ::

če odpreš disk najprej z nekim file browserjem, ti bo mountalo samodejno in potem greš samo v /media/disk (pač kakorkoli je poimenovano)

Točno tako. Meni tudi deluje, ker imam na NTFS particiji podatke samo dostopam na linux-u z ukazom: cd /media/Data
No more Slovenia!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dostop do mape v Linuxu

Oddelek: Programska oprema
202057 (1506) kow
»

[Ubuntu] Samba

Oddelek: Programska oprema
151846 (1636) black ice