» »

Nenavadno obnašanje sistema

Nenavadno obnašanje sistema

Ktj ::

Danes sem izvedel updajt na biosu, vendar v začetku bolj neuspešno(v visti se mi ni uspešno flashu). Bios se mi je sesul. Kasneje mi ga je uspešno ratalo updajtat na najnovejšo verzijo. Vendar po tem updajtu mi PC ni hotel loadt viste(po parih sekundah loadanja blue screen in nato reboot). Probal sem namestiti linux(ubuntu), vendar se je takoj inštalacija končala, ko je biu kernel naložen. Z XP je bilo tudi podobno, nekaj časa se je nalagal(vedar še preden je prišel do menija), se mi je sesul oz pokazal blue screen. Enkrat mi je izpisalo da ima probleme z ACPI.

HW:
asus p5b;
intel xeon x3360;

Kaj lahko še probam nastaviti da bom lahko naložu OS?

vbohinc ::

Ponovno naloži zadnji/najnovejši BIOS s pomočjo EZ Flash 2.

S spletne strani si download-aj P5B BIOS V2001 in datoteko kopiraj na USB ključek, potem ko boš ponovno zagnal računalnik po pisku pritisni tipki Alt + F2 - to ti bo zagnalo EZ Flash. Poišči datoteko, ki se konča z *.ROM končnico in jo izberi, program te bo vprašal če zares želiš posodobiti BIOS in seveda pritrdiš (OK). Po končani posodobitvi se ti bo sistem ponovno zagnal in potem po pisku pojdi v BIOS nastavitve in izberi Load Setup Defaults in potem Exit & Save Changes. Sedaj po še enem ponovnem zagonu si lahko BIOS nastaviš po želji.

Kar se pa tiče problemov z ACPI pa morajo nastavitve v BIOSU (tu mislim samo ACPI 2.0 Support in ACPI APIC Support) biti nespremenjene potem ko je Windows OS enkrat nameščen (tj. če so ob inštalaciji vklopljene OS ne deluje pravilno če jih potem naknadno izklopiš oz. obratno).

Linuxa pa verjetno nisi mogel namestiti ker si imel nastavitel PCI/PnP - Plug and Play O/S nastavljeno na YES. Ko nameščaš linux to nastavi na NO, ker linux pač ni PnP OS oz. določenih naprav ne zazna pravilno, "če niso konfigurirane skozi BIOS".

Ktj ::

ja tale s EZ flash sm že včeraj ponovno namestu bios, drugač pa so so ble vse nastavitve v biosu pravilne.

Nekako sm posumu da so mogoče rami zanič pa sm pognov memtest z live cd ubuntu.
Rezultat:
po 10 urah testeranja 3 200 000 errorjov. V samem programu je zapisal da imam 4G rama vendar je testeral v sledečih blokih:
120k -2G
2G-4G
4G-6G??
po odstranitvi vseh ramov(razn enga) mi dej vse normalno dela.
To pa tud razloži zakaj se mi je vista zadnečase brez razloga selusla v minutah al pa par urah.
Sedaj pa morm sam še probat ker ram je kriv za nastalo napako.

LP

P.S.

Hvala za post homunkulus.

:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ktj ()

Galaxy ::


Nekako sm posumu da so mogoče rami zanič pa sm pognov memtest z live cd ubuntu.
Rezultat:
po 10 urah testeranja 3 200 000 errorjov. V samem programu je zapisal da imam 4G rama vendar je testeral v sledečih blokih:
120k -2G
2G-4G
4G-6G??
:)


Tile bloki niso mišljeni kot velikost. Pač se binarne stvarce malo drugače obravnavajo, da nebom filozofiral :)) Dugače pa sem tudi jaz dobil memtest errorje in sem poslal screenshot skupaj z rami na podjetje kjer sem jih kupil in so mi brezplačno poslali nove (enake) torej uveljavil sem garancijo. Naredi to tudi ti ;)

Ktj ::

Hvala za informacijo. Trenutno laufam PC na 1G ram-a vendar kasneje bom preveril kateri mi delajo probleme. Drugače rami so kupljeni v Fun-tech tako da bom šel kar tja uveljavljat garancijo.
:)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Novi asus in bluescreen

Oddelek: Pomoč in nasveti
274058 (3474) SL-500
»

Računalnik

Oddelek: Pomoč in nasveti
472875 (2064) aleksander4
»

Ubuntu vprašanja

Oddelek: Operacijski sistemi
482807 (1556) roksson
»

Linux (razlicne distribucije) se noce namestit

Oddelek: Operacijski sistemi
111131 (873) vbohinc
»

QDI al kaj druzga?

Oddelek: Strojna oprema
151306 (1138) bili_39

Več podobnih tem