Forum » Strojna oprema » AMD Phenom II Uporabne informacije, izkušnje, testi, navijanje, plošče .....
AMD Phenom II Uporabne informacije, izkušnje, testi, navijanje, plošče .....
Valvoline ::
In kaj je zdaj tu novega ??
Navijejo obstoječih procesorjev,oz dvignejo množilnik in to je to.
Mitja358 ::
In kaj je zdaj tu novega ??
Novi procesorji= dobro na trgu = konkurenca = nižje cene.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mitja358 ()
Poglejte tale test: http://www.benchmark.rs/Benchmark-testo...
Tukaj nekaj ne štima, ker taka razlika pri npr. Cinebenchu ne more biti zaradi plate...
Tukaj nekaj ne štima, ker taka razlika pri npr. Cinebenchu ne more biti zaradi plate...
Zorro ::
Vem, da se ta informacija, ki jo bom sedaj vprašal, nahaja nekje v tej temi, ampak ker je tema zelo obsežna, se mi zdi kot, da bi iskal iglo v senu. Zanima pa me sledeče, in sicer do koliko se da naviti X4 940 na privzeti voltaži?
Končno sem si posodobil sistem in mojo staro X2 3600+ na matični M2N-SLI Deluxe (nForce 570) zamenjal z X4. Kljub temu, da ni uradnega biosa, ki bi na matični podpiral Phenom 2, stvar dela BP.
Končno sem si posodobil sistem in mojo staro X2 3600+ na matični M2N-SLI Deluxe (nForce 570) zamenjal z X4. Kljub temu, da ni uradnega biosa, ki bi na matični podpiral Phenom 2, stvar dela BP.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zorro ()
jest10 ::
Če že sedaj nimaš težav, jih boš zelo verjetno imel ob navijanju-če ne drugega problem s hladnim zagonom.
Zorro ::
Ja, morebitne težave s hladnim zagonom se zavedam. Sicer pa sem ob nadgradnji le bios nastavil na privzete nastavitve (nisem praznil CMOS spomina), zamenjal procesorja in zagnal komp brez težav. Ploščam pa mi je revizijo A2, in pobožno upam, da se ta bolje obnaša od enk.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zorro ()
OChack ::
zanimivo kok so pocenil 940BE http://www.agt.si/racunalniska-oprema/p...
slabih 164€ hm......nice :)
slabih 164€ hm......nice :)
Int€l inside, IDIOT Outside
x45 ::
jup res... spet je vprašanje al reskirat in probat z odklepom x2 ali x3 al pa kr tega vzet....
jup res... spet je vprašanje al reskirat in probat z odklepom x2 ali x3 al pa kr tega vzet....
Jaz sem to tudi razmišljal, vendar sem ugotovil da raje dam 60€ več (napram X2) in kupim dobrega quada in mal ocenejšo matično brez ACC-ja...
Nevem zakaj bi kupoval X2 ali X3 z mislijo na odklep. Če kupiš X2, probaš odklep, če gre gre če ne pa imaš X2.
Valvoline ::
Vem, da se ta informacija, ki jo bom sedaj vprašal, nahaja nekje v tej temi, ampak ker je tema zelo obsežna, se mi zdi kot, da bi iskal iglo v senu. Zanima pa me sledeče, in sicer do koliko se da naviti X4 940 na privzeti voltaži?
Potle bi pa mogu delat x3 720be na m2n-e ?
Baje za m2n serije so kao neki hack biosi ki bi naj podpiral phII vendar nič takega nisem najdu.
DJ MartiNi ::
X3 720be na M2N-E bi mogoče celo delal, vendar ti tega ne more nihče garantirat. Najbolje, da probaš in če ne dela, se da dobit AM2+ plato za soliden denar, tako da ni take panike.
Ryzen 7 7700/ASRock B650 LiveMixer/2x16GB G.Skill Ripjaws S5 5200/RX 580 8GB
Ryzen 5 5600/ASRock B550 PG Velocita/2x16GB SP XPOWER Zenith 3200/R9 270X 2GB
Phenom II X3 720BE/Foxconn A7DA-S/2x2GB Mushkin PC2-6400/Radeon HD3300
Brane2 ::
Summa summarum za 955ko:
Sem jo spravil do 4.2 in celo 4.3 GHz ampak ne stabilno. Mogoče se še uteče, kdo ve.
- lepo in stabilno gre do 3.8GHz. So bili sivcer crashi amapk pozneje sem za vsakega našel drug razlog.
- pri OC ni potreben praktično nikakršen OV
-NB in z njim L3 dela brez problema na 2.4GHz, od 2.6GHz naprej pa nikakor. Za doseg stabilnosti sem moral OV NB na 2V, ampak to bolj zaradi RAM-a - Patriotovega Viperja PC6400, ki mi na Phenomu I nikakor ni hotel delati na 1066MHz, dela pa na 800MHz pri agresivnih nastavitvah 4-4-4-12 in Vram=2.2V
-RAMu sem moral zvišati napetost na skoraj 2.3V, da pride 100% skozi memtest.
V vmesnem času sem ugotovil, da se grejejo in sem dal tja extra vent. Sedaj bi mogče delalo tudi pri majčkeno nižji napetosti, samo to bom probal pozneje.
V glavnem, plusi: 3.8GHz dela lepo, kar Phenom I pri bistvenem OC ni bil nikdar res zanesljiv, 6MB L3 prav pride namesto 2MB, L3 je hitrejši, saj dela na 2.4GHz namesto na 1.8GHz, ACCja ni treba aktivirati, ker se čip očitno znajde sam.
Končni efekt, totalen recompile celega sistema je sedaj tako na uč 2x hitrejši kot prej.
Sem jo spravil do 4.2 in celo 4.3 GHz ampak ne stabilno. Mogoče se še uteče, kdo ve.
- lepo in stabilno gre do 3.8GHz. So bili sivcer crashi amapk pozneje sem za vsakega našel drug razlog.
-NB in z njim L3 dela brez problema na 2.4GHz, od 2.6GHz naprej pa nikakor. Za doseg stabilnosti sem moral OV NB na 2V, ampak to bolj zaradi RAM-a - Patriotovega Viperja PC6400, ki mi na Phenomu I nikakor ni hotel delati na 1066MHz, dela pa na 800MHz pri agresivnih nastavitvah 4-4-4-12 in Vram=2.2V
V vmesnem času sem ugotovil, da se grejejo in sem dal tja extra vent. Sedaj bi mogče delalo tudi pri majčkeno nižji napetosti, samo to bom probal pozneje.
V glavnem, plusi: 3.8GHz dela lepo, kar Phenom I pri bistvenem OC ni bil nikdar res zanesljiv, 6MB L3 prav pride namesto 2MB, L3 je hitrejši, saj dela na 2.4GHz namesto na 1.8GHz, ACCja ni treba aktivirati, ker se čip očitno znajde sam.
Končni efekt, totalen recompile celega sistema je sedaj tako na uč 2x hitrejši kot prej.
On the journey of life, I chose the psycho path.
Summa summarum za 955ko:
Super. Kaj pa razlika med 2.4Ghz frekfenco in 2.2GHz je opazna kaj? To mislim na HT Link.
Zgodovina sprememb…
HT link sem pustu na default, ker nima smisla.
Ales320 ::
Brane2 mogoče veš, kakšna je še sprejemljiva napetost za NB? Meni se že 2V zdi ogromno. :D
PS: Katero plato imaš?
PS: Katero plato imaš?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales320 ()
Ja 2V se tudi meni zdi kar precej. Privzeta vrednost mislim da je nekje 1,2 - 1,3V.
Plato ima pa Foxconn A79A-S.
Plato ima pa Foxconn A79A-S.
Prej je bla 1.8V.
Plata pravi, da je mejna vrednost 2.3x V
Plata pravi, da je mejna vrednost 2.3x V
Ales320 ::
Aha mi je jasno. Pri meni so 3 voltaže za NB, zato me je zanimalo katero si dal na 2V. :)
Hja, to je na uč. Možno da se motim. Pri Gentooju pride prav predvsem gromozanski L3.
Ta pride prav, ko compilaš šitload stvari po 16 naenkrat.
Ta pride prav, ko compilaš šitload stvari po 16 naenkrat.
Stvar je taka, da ko sem prej moral scompilat znova vse pakete ( 1197 le-teh , je to na na nesfrizirani 9950-tki ( PhI, 2.6GHz) znalo potrajat kar krepko čez dan.
Sedaj pa sem na sfrizirani 955-ki ( 3.8GHz, 2.4GHz NB, 1066MHz RAM) to opravil v nekako 12 urah, mogoče malo manj.
Sedaj pa sem na sfrizirani 955-ki ( 3.8GHz, 2.4GHz NB, 1066MHz RAM) to opravil v nekako 12 urah, mogoče malo manj.
Summa summarum za 955ko:
Če praviš da ni treba OV ob navitju, potem tale skica drži: http://www.anandtech.com/cpuchipsets/sh...
955BE se lahko navije do 3.8GHz brez povečanja voltaže, 940BE do 3.2GHz ....
Tukaj so še garfi, kjer se lepo vidi prednosti procesorja 955BE z DDR3 rami napram DDR2. Povprečen boost je 2-3%, tudi 6% (najbolj opazno v igrah in photoshopu): http://www.anandtech.com/cpuchipsets/sh...
Še 10660MHz rami proti 1333MHz: http://www.anandtech.com/cpuchipsets/sh... (spet je velika razlika v igri Far Cry 2 in Crysisu).
In še Phenom vs. Phenom II - Clock for Clock (Za nekatere: moč procesorja pri isti hitrosti, torej Phenom I 2.6Ghz in Phenom II 2.6Ghz(downclockan na 2.6GHz)).
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/sh...
Pri excelu je PH II na isti frekfenci kot enkica kar 28% hitrejši, kar priča kako je pomemben L3, winrar/igre 15%/10%...
Še 10660MHz rami proti 1333MHz: http://www.anandtech.com/cpuchipsets/sh... (spet je velika razlika v igri Far Cry 2 in Crysisu).
In še Phenom vs. Phenom II - Clock for Clock (Za nekatere: moč procesorja pri isti hitrosti, torej Phenom I 2.6Ghz in Phenom II 2.6Ghz(downclockan na 2.6GHz)).
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/sh...
Pri excelu je PH II na isti frekfenci kot enkica kar 28% hitrejši, kar priča kako je pomemben L3, winrar/igre 15%/10%...
Zgodovina sprememb…
Sedaj sem navil še drugo, praktično identično mašino.
Zanimivo, da na njej ne spravim praktično enake Patriot Viperje na 1066 MHz, CPU pa se obnaša enako ( 3.8GHz, 2.4GHZ NB).
Domnevam, da je kaka toleranca pri RAMih.
Stroja delata ZELO dobro. Pod novim BIOSom, seveda.
Zanimivo, da na njej ne spravim praktično enake Patriot Viperje na 1066 MHz, CPU pa se obnaša enako ( 3.8GHz, 2.4GHZ NB).
wishmaster ::
Eno butasto vprašanje: Sem še uporabnik Athlona x2 4200 s939. Pred meseci sem si rekel, da si bom kupil intela, sedaj pa sem se odločil da bo ostal pri AMDju. Gledal sem procesor na AM2+ (Phenom II X4 940 BE). Ali je znano, kako dolgo bodo še izdelovali procesorje na AM2+. Ker sam bi si rad kupil matično, procesor, RAM-e in bi potem rad imel nekaj časa mir in bi čez nekaj časa kupil boljši procesor ? Ne da bom, že mogo čez eno leto plato menjat, če bom hotel imeti boljši procesor. Ali je bolje, da grem na AM3 ?
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: wishmaster ()
955BE je AM3 proc, pa mi dela na AM2+ plati in DDR-II RAM-u ko šus.
Sploh me ne zanima prehod na DDR-III in me ne bo še nekaj časa.
Sploh me ne zanima prehod na DDR-III in me ne bo še nekaj časa.
Dr_M ::
Ce kupujes vse novo, potem definitivno AM3 in ddr3.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
wishmaster ::
To pomeni, da kupim AM3 procesor in mi bo delal na plati AM2+ ? Ram mi je najmanj pomemben (vsaj hitrost). Drugo je pa količina
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
Bi moral. Poglej na straneh proizvajalca, če BIOS plate podpira ta proc.
PrimozR ::
Tako je. Ampak ne vidim razloga za AM2 plato in DDR3 RAM, saj je slednji dražji max 50 € (pri coletnem sistemu), upgrade proca bo pa samo drop-in. Pri DDR2 RAMu nadgradnje verjetno ne boš mogel narediti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()
Torej praviš da je res opazen tak veliko boost napram Phenomu I? Kaj pa bi bila velika razlika med 940BE in tvojim 955BE? Ker nevem zakaj bi kupoval 955BE za 225€ na am2+ matični, ko pa lahko dobiš 940BE za 162€ z le 200Mhz manj. Splača se edino z DDR3 rami.
Zgodovina sprememb…
Eno butasto vprašanje: Sem še uporabnik Athlona x2 4200 s939. Pred meseci sem si rekel, da si bom kupil intela, sedaj pa sem se odločil da bo ostal pri AMDju. Gledal sem procesor na AM2+ (Phenom II X4 940 BE). Ali je znano, kako dolgo bodo še izdelovali procesorje na AM2+. Ker sam bi si rad kupil matično, procesor, RAM-e in bi potem rad imel nekaj časa mir in bi čez nekaj časa kupil boljši procesor ? Ne da bom, že mogo čez eno leto plato menjat, če bom hotel imeti boljši procesor. Ali je bolje, da grem na AM3 ?
am2+ je poceni, cpu ji in plošče so...
če želiš bit sigurn pa idi na am3 ni velike razlike v ceni , DDR3 je namreč že poceni
ja lepo , še boljši scori in boljša navitja pa so z DDR3 ramom in pravo plato.
Nehaj sanjat.
Za tista dva atoma ni vredno menjat plate in RAMov.
Od tebe sem pa slišal že marsikaj in vedno je bil kar soliden razkorak med tem in realnostjo.
Plata nima bistvene veze. Ja, mogoče bi na kaki drugi plati pridobil tistih 100MHz, a poraba bi bila ko da gre za švas aparat, stabilnost pa nikakva, ker bi bil proc na meji.
3.8GHz je zelo lepa vrednost, sploh zato, ker gre CPU do tja kar naravno, brez OV.Več pa zagotovo ne rabiš, zadeva je zelo hitra že na stock frekvenci.
Če bi še enkrat jemal plato, bi šel na kaj poceni na nvidia čipsetu, tista Asus M3N78 zgleda super, recimo, mogoče na AM3/DDR3 izvedbi, če bi imel še staro plato in RAM, drugače pa ne.
Za tista dva atoma ni vredno menjat plate in RAMov.
Od tebe sem pa slišal že marsikaj in vedno je bil kar soliden razkorak med tem in realnostjo.
Plata nima bistvene veze. Ja, mogoče bi na kaki drugi plati pridobil tistih 100MHz, a poraba bi bila ko da gre za švas aparat, stabilnost pa nikakva, ker bi bil proc na meji.
3.8GHz je zelo lepa vrednost, sploh zato, ker gre CPU do tja kar naravno, brez OV.Več pa zagotovo ne rabiš, zadeva je zelo hitra že na stock frekvenci.
Če bi še enkrat jemal plato, bi šel na kaj poceni na nvidia čipsetu, tista Asus M3N78 zgleda super, recimo, mogoče na AM3/DDR3 izvedbi, če bi imel še staro plato in RAM, drugače pa ne.
http://www.fudzilla.com/content/view/14...
tukaj pravijo kako nastanejo TWKR proci. Od 200 45nm procesorjev na 45nm waferu je samo 1 TWKR in lahko sprejme dosti višje voltaže od navadnih ...
AMD še pravi, da če bo med navijalci populater (TWKR seveda) ga bo dal v maloprodajo. samo cena bo verjetno nad 300€.
EDIT: Zdaj sem videl, da je x45 postal že isti link.
tukaj pravijo kako nastanejo TWKR proci. Od 200 45nm procesorjev na 45nm waferu je samo 1 TWKR in lahko sprejme dosti višje voltaže od navadnih ...
AMD še pravi, da če bo med navijalci populater (TWKR seveda) ga bo dal v maloprodajo. samo cena bo verjetno nad 300€.
Zgodovina sprememb…
Vprašanje je vrednosti tega, sploh ker Phenom ne trza kaj dosti na višjo napetost.
To je mogoče uporabno za kako polaganje rekordov tipa 7GHz na tekočem dušiku ali kaj podobnega.
955-ka je meni zakon. Ajde, tudi 940-ka, če res nočeš dat tistih extra €50.
Ki se meni zdijo vredni tega, da prideš na 3.8GHz praktično s "flip da switch" in da tam stroj dela solidno, kot da je na stocku.
EDIT: Ja, pozabil sem. Drugi stroj ima stock hladilnik ( prvi ima IFX-14), pa dela ravno tako lepo OC-an.
To je mogoče uporabno za kako polaganje rekordov tipa 7GHz na tekočem dušiku ali kaj podobnega.
Ki se meni zdijo vredni tega, da prideš na 3.8GHz praktično s "flip da switch" in da tam stroj dela solidno, kot da je na stocku.
EDIT: Ja, pozabil sem. Drugi stroj ima stock hladilnik ( prvi ima IFX-14), pa dela ravno tako lepo OC-an.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brane2 ()
Vprašanje je vrednosti tega, sploh ker Phenom ne trza kaj dosti na višjo napetost.
Hmm, to pa sem pozabil da na 940BE nikamor skoraj ne prodeš na stock voltaži. Bomo videli kako bo z denarjem. BTW si probal vklopiti C&Q tako za foro?
Dela. Zaenkrat.
Vse napetosti so na stock- tudi NB.
CPU-3.8GHz,NB-2.4GHz, RAM-800MHz(default timings).
RAM sem vrnil na default, ker ni bilo nekega bistvenega vidnega efekta, le poraba je bila višja.
CPU corei skakljajo od 800MHz do fulla in...
Popravek- NE DELA. Ampak za to je kriv BIOS, kot je videti. V trenutku, ko vklopiš CnQ, stvar pozabi OC nastavitve in dela na stocku.
Mogoče je to razlog, da uradno Foxconnovega BIOSa za A79A-S še ni zunaj...
Vse napetosti so na stock- tudi NB.
CPU-3.8GHz,NB-2.4GHz, RAM-800MHz(default timings).
RAM sem vrnil na default, ker ni bilo nekega bistvenega vidnega efekta, le poraba je bila višja.
CPU corei skakljajo od 800MHz do fulla in...
Popravek- NE DELA. Ampak za to je kriv BIOS, kot je videti. V trenutku, ko vklopiš CnQ, stvar pozabi OC nastavitve in dela na stocku.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brane2 ()
PrimozR ::
http://www.fudzilla.com/content/view/14...
Think 1.000 $.
Včeraj je prišel. Link
Address Not Found
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DJ MartiNi ()
Address Not Found
Potem pa probaj pod support kaj izbrskat.
Address Not Found
Firefox can't find the server at www.foxconnsupport.com.
Address Not Found
Potem pa probaj pod support kaj izbrskat.
Address Not Found
Firefox can't find the server at www.foxconnsupport.com.
Meni z Google Chromom odpira vse te linke, ki jih je dal DJ Martini ..
Ni stvar v brskalniku ampak v DNS strežniku.
Kateri DNS strežnik uporabljaš ?
Ni stvar v brskalniku ampak v DNS strežniku.
Kaj ti jaz vem. Kje to pogledaš? V nadrzornem centru mam auto. Imam pa t-2 optiko. Zdaj kaki je pa DNS pa nevem.
Zgodovina sprememb…
Težko rečem.
Potem je najbrž tvoj DNS 84.255.209.77.
Sem probal. Sedaj DNS najde stražnik, Firefox pa še vedno ne. Zanimivo.
Update glede CnQ: Na 3.6GHz pa dela normalno.
NIsem probal če gre za kako prednastavljeno mejo ali pa za višjo frekvenco hoče imeti stvar OV, a me tudi ne zanima.
Pri meni bo stvar na full gasu vedno, saj vsaj pri meni ni bistvene razlike v porabi celega sistema.
NIsem probal če gre za kako prednastavljeno mejo ali pa za višjo frekvenco hoče imeti stvar OV, a me tudi ne zanima.
Pri meni bo stvar na full gasu vedno, saj vsaj pri meni ni bistvene razlike v porabi celega sistema.
Težko rečem.
Aha. Imaš mogoče še doma merilnik porabe energije, da bomo vedeli koliko žre na stock in koliko na OC brez OV.?