Forum » Strojna oprema » AMD Phenom II Uporabne informacije, izkušnje, testi, navijanje, plošče .....
AMD Phenom II Uporabne informacije, izkušnje, testi, navijanje, plošče .....

Mitja358 ::
Zdaj ko je frendu malce termalna pasta po nekaj urah začela delovati kot mora, po 15 minutah obremenitve cpu-ja temperatura ne preseže 46 stopinj.

Brane2 ::
Update:
Ravno te dni sta me po novem začela zaj* oba Phenoma- 9950ka v stroju in 9850ka, ki je stal zapikana v spare plato na polici.
Po kar nekaj zajebancije sem zgleda prišel do možniega vzroka- tekoča kovina je začela oksidirati.
Spical sem tako eno kot drugo, nanesel klasično pasto in sedaj dela.
Nisem pa čisto povsem ziher, da je bila kriva kovina.
Probal sem ASUSovo M378N ( AM2+, nVidia 8200). Prvi vtisi so, da gre za zelo dobro plato za majhen denar.
Idealna zadeva za majhen strežnik. Mogoče vdelana grafikulja ne dosega 3D performans AMDjeve 790GX, a to tu ni bistveno.
Edino BIOS ima star in me je kar fino zaj* z 9850tko.
Drugače pa kar nekako dela.
Ravno te dni sta me po novem začela zaj* oba Phenoma- 9950ka v stroju in 9850ka, ki je stal zapikana v spare plato na polici.
Po kar nekaj zajebancije sem zgleda prišel do možniega vzroka- tekoča kovina je začela oksidirati.
Spical sem tako eno kot drugo, nanesel klasično pasto in sedaj dela.
Nisem pa čisto povsem ziher, da je bila kriva kovina.
Probal sem ASUSovo M378N ( AM2+, nVidia 8200). Prvi vtisi so, da gre za zelo dobro plato za majhen denar.
Idealna zadeva za majhen strežnik. Mogoče vdelana grafikulja ne dosega 3D performans AMDjeve 790GX, a to tu ni bistveno.
Edino BIOS ima star in me je kar fino zaj* z 9850tko.
Drugače pa kar nekako dela.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Aja, glede termalnih past je tako, da vsaj nekatere potrebujejo višjo temperaturo, da se razlezejo in uležejo kot je treba.
Sem dal Arctic Silver 5 gor, pa je kar gosta. Zato sem na začetku izklopil vent in obremenil CPU, da temperatura naraste in se pasta razleze.
Sem dal Arctic Silver 5 gor, pa je kar gosta. Zato sem na začetku izklopil vent in obremenil CPU, da temperatura naraste in se pasta razleze.

DJ MartiNi ::
Sam bi pred ASUS M3N78 postavil ASUS M3N-H/HDMI. Plata je le za odtenek dražja. Opremljena pa je z 8300 čipsetom ter z boljšimi kondenzatorji. Trenutno jo ima brat skupaj z 7750BE in zadeva dela super. Ob priliki bom zadevo še nekoliko navil, da vidim do kje gre na tej plati. Na moji 790GX z ACCjem sem 7750BE spravil na 3240MHz.
Ryzen 7 7700/ASRock B650 Steel Legend/2x16GB G.Skill Ripjaws S5 6000/RX 6700 XT
Ryzen 7 5700X/ASRock B550 PG Velocita/2x16GB G.Skill Ripjaws V 3600/RX 5700 XT
AMD FX-8350/ASRock 970 Extreme4/2x4GB Kingston HyperX Beast 2400/R9 270X

Zanimivo.
Se mi je pa rvanokar ta plata začela čudno obnašati pri bootu.
Ne zboota se s hard diska, pa če se ubijem.
A ni nekdo tu poročal o svojih problemih s M3N78, nabavljeno v Comshopu ?

Se v glavnem strinjam.
Nadut folk, cene navite u 3PM, kakovost vprašljiva.
Pri njih jemljem v glavnem samo ko moram.
Sem vzel diske, pa so me ucurili za prastaro Barracudo 7200.11 1TB 124€.
Za manj ko €100 dobiš drugje že 1TB v USB banjici...
Tudi za to plato nisem čisto ziher, da ni bila v servisu, pa so jo "reciklirali"...
Nadut folk, cene navite u 3PM, kakovost vprašljiva.
Pri njih jemljem v glavnem samo ko moram.
Sem vzel diske, pa so me ucurili za prastaro Barracudo 7200.11 1TB 124€.
Za manj ko €100 dobiš drugje že 1TB v USB banjici...
Tudi za to plato nisem čisto ziher, da ni bila v servisu, pa so jo "reciklirali"...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Brane2 ()

huelz ::
Ajoj, Brane od tebe bi pricakoval vec. Sicer ne zagovarjam comshop, vprasljiva kakovost? X45, tebe pa sploh ne jemljem vec resno.
Fantje, dejte se ze zavedat, da ste si sami krivi, ce vas trgovci nategnejo tako ali drugace (s ceno, kvaliteto itd.). Nihce vas ne sili v nakup
Moje izkusnje so take, da so najboljse trgovine tiste, o katerih se niti ne govori kaj dosti (dobro ali slabo).
Back on topic. Razmisljam, da bi v kratkem vzel kako dfi-jevo plato pa 940BE, samo sem bil ze razocaran tako z 7750BE in 9950BE (kriva je bila pa predvsem plata in SB600). Kako je zdaj kej z 790FX chipseti in SB750?
Se je treba jajcat za spodoben oc oz. so biosi se vedno slampasto narejeni?
Fantje, dejte se ze zavedat, da ste si sami krivi, ce vas trgovci nategnejo tako ali drugace (s ceno, kvaliteto itd.). Nihce vas ne sili v nakup

Moje izkusnje so take, da so najboljse trgovine tiste, o katerih se niti ne govori kaj dosti (dobro ali slabo).
Back on topic. Razmisljam, da bi v kratkem vzel kako dfi-jevo plato pa 940BE, samo sem bil ze razocaran tako z 7750BE in 9950BE (kriva je bila pa predvsem plata in SB600). Kako je zdaj kej z 790FX chipseti in SB750?
Se je treba jajcat za spodoben oc oz. so biosi se vedno slampasto narejeni?

To je res, če se ti z nakupom ne mudi.
Če ti prenapetost odpi*di napajalnik in plato v petek popoldne in moraš zadevo nujno spraviti v delujoče stanje čimprej, potem se ti izbira zoži in se nimaš časa jajcat.
Diske sem nujno rabil, napajalnik prav tako. Plato sem vzel za vsak slučaj, ker je kazalo, da je moja slaba.
Če ti prenapetost odpi*di napajalnik in plato v petek popoldne in moraš zadevo nujno spraviti v delujoče stanje čimprej, potem se ti izbira zoži in se nimaš časa jajcat.
Diske sem nujno rabil, napajalnik prav tako. Plato sem vzel za vsak slučaj, ker je kazalo, da je moja slaba.

x45 ::
Za tiste ki iščete top plato am2+, pa bi n vida čipset :
elektronika ima asusko AM2+ Deluxe z n vida 780a sli čipsetom za samo 149 eur. Nima pa ACC ja.
upps celo na 120 eur je padla !!!
http://www.elektronika.si/product_info....
še par zelo dobrih in preverjenih plošč:
790gx - 99 eur:
elektronika ima asusko AM2+ Deluxe z n vida 780a sli čipsetom za samo 149 eur. Nima pa ACC ja.
upps celo na 120 eur je padla !!!
še par zelo dobrih in preverjenih plošč:
790gx - 99 eur:
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: x45 ()

Za Phenome II ACCja ne potrebuješ. Kar se slabih BIOSov tiče ima ta problem več ali manj zgolj GigaByte.

Ja, samo se mi zdi, da je to osamljen primer. Ne vem, če ima še katera druga plata od Foxconna to težavo, razen A7DA-S.

jest10 ::
X45, na tem testu lepo piše:
Torej boš končno začel verjeti, da je čez 4GHz le redka izjema na Phenomu z zračnim hlajenjem?
The statistics we have collected so far shows that with traditional air cooling these processors overclock to 3.6-3.8GHz frequencies(Nanaša se na vse 45nm proce).
Torej boš končno začel verjeti, da je čez 4GHz le redka izjema na Phenomu z zračnim hlajenjem?

The statistics we have collected so far shows that with traditional air cooling these processors overclock to 3.6-3.8GHz frequencies(Nanaša se na vse 45nm proce).
ne ni, ker sem limal že link 4,2 ghz za deneba na zraku in to 720be.

Ja pa tuki so dobili popolnoma delujoči quad core
Saj ga skor povsod dobijo, tud Martini ga je.

Ja pa tuki so dobili popolnoma delujoči quad core
Saj ga skor povsod dobijo, tud Martini ga je.
Res? A neuspešen prime test pri nizkih 800MHz je zate stabilnost? Bomo znova začeli s tvojim sranjem?

Znova ti napišem, pa si 100x preberi in poizkušaj razumeti! Čez 4GHz je na zračnem hlajenju za Phenom velika redkost. Zdej če tega ne zmoreš razumeti, ti pa res ni pomoči

PrimozR ::
En ni večina, razen če se je prodal en sam Phenom II. mešaš pojme, MOČNO mešaš, podobno kot pri X3 -> X4.

Malo OT.
Nekaj postov nazaj se mi zdi, da Valvoline ali pa jest10 rekel in tudi prilimal spletno stran, kjer se vidi da vključen C&Q pri procesorjih starejših od PHII "zaustavlja procesor" v povprečju za 20%. Sam sem hotel tole poskusiti in stestirati. Za test sem imel AMD Athlon X2 4850E 2.5GHz 45W TDP, 2x2GB DDR2 800MHz CL5 ram, Sapphire HD4670 512MB GDDR3, Windows Vista Ultimate 64-bit..... + 3D MARK 06. (vse deafult nastavitve).
Prišel pa sem s takimi rezultati:
V Nadzorni plošči/možnosti porabe sem dal procesor najprej
- na "varčevanje z energijo" (deluje z 1GHz) = 3D Mark 06 je iztisnil 4471 točk
- na "usklajeno" (deluje od 1GHz pa do 2.5ghZ, pri množilniku 12x rami delujejo z 400MHz DDR, pri 12.5x množilniku pa smao s 374MHZ DDR, kar se mi zdi nekam čudno, kaj mislite vi?)= 3D Mark 06 je iztisnil 6883 točk.
- na "visoka učinkovitost delovanja" (procesor na 2.5GHz (rami 374MHz DDR, 748MHz efektivno)) je 3D Mark 06 iztisnil 6898 točk.
Zdaj pa me zanima če sem s tem zadnjim načinom "visoka učinkovitost delovanja" izklopil funkcijo C&Q ali jo moram obvezno v BIOSU).
In še nekaj:
Pri procesorskem množilniku 12x delujejo rami s polnimi 800MHZ, pri množilniku 12.5x pa samo s 748MHz). V čem je zdaj tu point?
Hvala.
Nekaj postov nazaj se mi zdi, da Valvoline ali pa jest10 rekel in tudi prilimal spletno stran, kjer se vidi da vključen C&Q pri procesorjih starejših od PHII "zaustavlja procesor" v povprečju za 20%. Sam sem hotel tole poskusiti in stestirati. Za test sem imel AMD Athlon X2 4850E 2.5GHz 45W TDP, 2x2GB DDR2 800MHz CL5 ram, Sapphire HD4670 512MB GDDR3, Windows Vista Ultimate 64-bit..... + 3D MARK 06. (vse deafult nastavitve).
Prišel pa sem s takimi rezultati:
V Nadzorni plošči/možnosti porabe sem dal procesor najprej
- na "varčevanje z energijo" (deluje z 1GHz) = 3D Mark 06 je iztisnil 4471 točk
- na "usklajeno" (deluje od 1GHz pa do 2.5ghZ, pri množilniku 12x rami delujejo z 400MHz DDR, pri 12.5x množilniku pa smao s 374MHZ DDR, kar se mi zdi nekam čudno, kaj mislite vi?)= 3D Mark 06 je iztisnil 6883 točk.
- na "visoka učinkovitost delovanja" (procesor na 2.5GHz (rami 374MHz DDR, 748MHz efektivno)) je 3D Mark 06 iztisnil 6898 točk.
Zdaj pa me zanima če sem s tem zadnjim načinom "visoka učinkovitost delovanja" izklopil funkcijo C&Q ali jo moram obvezno v BIOSU).
In še nekaj:
Pri procesorskem množilniku 12x delujejo rami s polnimi 800MHZ, pri množilniku 12.5x pa samo s 748MHz). V čem je zdaj tu point?
Hvala.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Mitja358 ()

Valvoline ::
Poglej si cpu-z
K je proc v idle in je množilnik na max pomen da je cnq izklopljen.
Pr testiranju z 3dmark ali podobno je itak množilnik na max pa tut če je cnq vklopljen.
Pozna pa se da cnq bremza recimo pr igrcah k je včasih hitra sprememba med pasivno in zahtevno grafiko,pojavlja se t.i. lag.
Hitrost rama se ne spreminja,le množilnik,ne vem zakaj je pr teb tako.
Pr testiranju z 3dmark ali podobno je itak množilnik na max pa tut če je cnq vklopljen.
Pozna pa se da cnq bremza recimo pr igrcah k je včasih hitra sprememba med pasivno in zahtevno grafiko,pojavlja se t.i. lag.

Mitja, tisto je bilo mišljeno za stare Phenome in njegove dvojederne derivate. Ne pa za obične X2.
edit:
Za rame imaš pri X2 procih frekvenca procesorja/neki faktor. Recimo pri 4400+(2300MHz) so rami na 383MHz. Pri 2100MHz X2 so na 350MHz. Pri 2000MHz X2 so znova na 400MHz itd
edit:
Za rame imaš pri X2 procih frekvenca procesorja/neki faktor. Recimo pri 4400+(2300MHz) so rami na 383MHz. Pri 2100MHz X2 so na 350MHz. Pri 2000MHz X2 so znova na 400MHz itd
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()

Poglej si cpu-z
Aha. sam pri meni se ne pojavlja lag tako da pustim vklopljen C&Q.

Mitja, tisto je bilo mišljeno za stare Phenome in njegove dvojederne derivate. Ne pa za obične X2.
edit:
Sem pa mislil, da je pri vseh procesorjih strejših od PHII tale "napaka". Vnedar zgleda, da x2 Athloni vredu delujejo s C&Q.

Evo še slika pri 12x in 12.5x množilniku:
12x:
12.5x:
Se pravi, da je tole čist normalno da enkrat deluje s 350MHz, enkrat 370, 400...?
A ni potem kaj manjši boost kot pri 400?
12x:
12.5x:
Se pravi, da je tole čist normalno da enkrat deluje s 350MHz, enkrat 370, 400...?
Zgodovina sprememb…

In ja še nekaj mi je čudno.
Ko je množilnik na 12x mi v CPU-Z-ju kaže da je napetost 1.104V. Ko pa je množilnik 12.5x pa se dvigne napestost na 1.28V.
A se za teh bogih 100MHz mora dvigniti napetost za ogromnih 0.124V?
Ko je množilnik na 12x mi v CPU-Z-ju kaže da je napetost 1.104V. Ko pa je množilnik 12.5x pa se dvigne napestost na 1.28V.
A se za teh bogih 100MHz mora dvigniti napetost za ogromnih 0.124V?

Evo še slika pri 12x in 12.5x množilniku:
12x:
12.5x:
Ja, to je čisto normalno. Odvisno od frekvence se nastavlja delilnik za ram tako, da imaš vedno 400MHz ali manj. Jasno to velja le pri nespremenjeni frekvenci vodila

Test od AM3 matične Gigabyte MA790FXT-UD5P Link: http://www.benchmark.rs/Benchmark-testo...

Dokaj slab test. Zdrdrali so podatke, prebrane s sitea, testirali pa totalno brezvezne parametre.
Tako kot da bi na avtu kupil nove, "športne" prevleke za zice, nato pa šel testirat, kolk se to pozna na končni hitrosti.
Zanimivi parametri za to plato bi bili njena stabilnost pri OC na neki procesorski normali, dosegljivost različnih posebnih BIOS opcij in njihova dejanjska uporabnost, energijska učinkovitost ( ki je odvisna prevsem od vdelanega VRMja), gretje VRMja, prepustnost vdelanih SATA in USB kanalov, prepustnost in obnašanej mreže, kakovost audio signala ( razmerje signal/šum) itd itd. Vse to manjka.
Tako kot da bi na avtu kupil nove, "športne" prevleke za zice, nato pa šel testirat, kolk se to pozna na končni hitrosti.
Zanimivi parametri za to plato bi bili njena stabilnost pri OC na neki procesorski normali, dosegljivost različnih posebnih BIOS opcij in njihova dejanjska uporabnost, energijska učinkovitost ( ki je odvisna prevsem od vdelanega VRMja), gretje VRMja, prepustnost vdelanih SATA in USB kanalov, prepustnost in obnašanej mreže, kakovost audio signala ( razmerje signal/šum) itd itd. Vse to manjka.

Zgleda, da se bo AMD zelo približal Intelu ali ga celo prehitel glede na hitrost prehoda na manjšo tehnologijo izdelave, saj je namreš podjetje GlobalFoundries potrdilo da bodo konet tega leta prešlo na 32nm.
http://www.fudzilla.com/index.php?optio...
Proizvajati pa jih bodo začeli takoj v začetku leta 2010.
Zdaj sem testiral 3d mark 06 še na xp-jih in sem dobil 1300 točk manj kot na visti. Zakaj to?
Proizvajati pa jih bodo začeli takoj v začetku leta 2010.
Zdaj sem testiral 3d mark 06 še na xp-jih in sem dobil 1300 točk manj kot na visti. Zakaj to?
Zgodovina sprememb…

Pardon. Zdaj sem videl, da sem na visti dobil 6883 točk in ne 88...
tako, da na xp-jih sem dobil 650 točk več kot na visti.
tako, da na xp-jih sem dobil 650 točk več kot na visti.

Sam bi pred ASUS M3N78 postavil ASUS M3N-H/HDMI. Plata je le za odtenek dražja. Opremljena pa je z 8300 čipsetom ter z boljšimi kondenzatorji. Trenutno jo ima brat skupaj z 7750BE in zadeva dela super. Ob priliki bom zadevo še nekoliko navil, da vidim do kje gre na tej plati. Na moji 790GX z ACCjem sem 7750BE spravil na 3240MHz.
Že kaj sprobal na tej plati?

Sem navil na 3105MHz. Sedaj sem pognal prime95, da vidim če je stabilen.

xnnx ::
no folk zdaj pa po pravici povejte če se splača kupit AMD Phenom II 940
komp pa bi bil za igranje malo bolj zahtevnih igric,HD video, internet......

Roko na srce, se splača. Še bolj pa se splača amd phenom II x3 720BE.

xnnx ::
Zanimivo.
č poglej da nimaš nastavljene preniske voltaže procesorja

Po dveh urah in pol Prime še dela. Kako visoko gre je še prezgodaj za govorit. Na 790GX+SB750 čipsetu gre višje zaradi ACCja. Vendar pa mislim, da bo razlika dokaj majhna. Verjetno manjša od 200MHz.

dzinks63 ::
AMD je poln presenečenj. Najprej odklepanje četrtega jedra na P II X3, sedaj pa še odklepanje skritega cashe-a na x4 8xx.
UNLOCKING 6MB CACHE IN PHENOM II X4 810 IS POSSIBLE kot da so tile novi phenomi II kar neke lego kocke. V njih se skriva marsikaj.
UNLOCKING 6MB CACHE IN PHENOM II X4 810 IS POSSIBLE kot da so tile novi phenomi II kar neke lego kocke. V njih se skriva marsikaj.

Dr_M ::
Jest bi prej reku,da so slampasto narjeni.

The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

In mehanizmi naj bi bili enaki, kot pri odklepanju 4. jedra pri X3. SECRET OF AMD PHENOM II X4 8XX CACHE UNLOCK.

AMD je poln presenečenj. Najprej odklepanje četrtega jedra na P II X3, sedaj pa še odklepanje skritega cashe-a na x4 8xx.
Dobro za amd tole. stari phenomi pa no way al kaj?

Po dobrih 13ih urah obremenitve s Prime-om 95 je 7750BE še vedno deloval pri 3105MHz. Niti ni tako slabo, glede na to, da sem ga imel z ACCjem pri 3240MHz. Zaenkrat toliko, ob priliki bom poskušal iti še višje.

PrimozR ::
Dobro za amd tole. stari phenomi pa no way al kaj?
Trenutno za vse 'no way', tole je bil samo glitch, ki je po clearCMOS izginil.

V bistvu se ne splača. Phenoma 920 ali 810 sta veliko boljša izbira.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jest10 ()