» »

PC-(HDMI-DVI)-Monitor ne deluje

PC-(HDMI-DVI)-Monitor ne deluje

pikipirs ::

Pozdravljeni mojstri in mojstrice!

Imam en zelo specifičen problem. Pokuril sem že zelo dosti časa z iskanjem rešitve po vsemogočih straneh, pa nič. Zgodba na kratko: želim priklopiti DVI monitor na računalnikov HDMI port preko adapterja HDMI->DVI in mi ne uspe. Naj razložim...

Najprej moj hardver/softver:
- notebook MSI PR201 z integrirano Intelovo grafično X4500 Series 4 Express
- na notebooku sta analogni (VGA) izhod za monitorje in HDMI, DVI porta ni
- monitor: Samsung SyncMaster 226BW, 22" 1680x1050, VGA in DVI vhoda.
- softver na kompu: MS Vista Business x64 SP1 (najnovejši driverji za grafiko)

Če preklopim zunanji monitor preko VGA, ga računalnik lepo zazna in preklopi in nastavi resolucije, v Intelovi kontrolni plošči za grafiko se monitor pojavi, skratka obnaša se tako kot se mora. Razlog, zakaj mi VGA povezava ni všeč, je v tem, da povzroča (rahlo, a opazno) motenje slike na monitorju (česar HDMI/DVI ne bi smel, ker je digitalen). No, če hočem priklopiti monitor tako: { HDMI -> adapter iz HDMI v DVI -> DVI kabel -> monitor }, pa se monitor ne zbudi, tudi računalnik ga sploh ne zazna, kot da ga ne bi priklopil. V nastavitvah zaslona kaže le LCD od notebooka, prav tako v Intelovem Control Panel-u za grafiko. Fn+F2, ki je za preklapljanje med zasloni, tudi ne naredi ničesar. Če na monitorju pritisnem tipko Menu, se za trenutek pojavi sporočilo "TEST GOOD", kar pomeni, da zazna DVI povezavo.

Poskusil sem že veliko stvari. Inštaliral sem XP-je, zadeva se obnaša isto. Inštaliral sem celo Ubuntu 8.10, kjer pa je na moje veliko presenečenje zadeva delovala: povezava HDMI->DVI se je vzpostavila in monitor se je zbudil, le na Ubuntuju se ni dala nastaviti native resolucija zaslona (sem prepričan, da bi se dala, ampak to zdaj niti ni pomembno).

Glede na to, da HDMI->DVI deluje v Ubuntuju, ne pa v Windowsih, bi rekel, da je problem softverske narave. V zadnjih dneh sem se poglobil v probleme in težave z digitalnimi video povezavami. Sumim eno od dveh stvari:
1. Driverji za grafično so buggy ali pa niso napisani do konca
2. Vista komplicira z direktivami HDCP.

Prva točka je malo verjetna, ker - prvič - Intel ponavadi ne objavlja na pol narejenih stvari, in - drugič - Vista monitorja sploh ne zazna, kot da ga ne bi priklopil, medtem ko pri VGA povezavi vse teče gladko (še tisti zvok se sliši, kot se pri USB ključku).

Druga točka pa se tepe z dejstvom, da je moj monitor HDCP kompatibilen (vsaj tako trdijo pri Samsungu) in ne bi smel povzročati problemov.

Po drugi strani pa bi probleme lahko povzročala povezava (adapter ipd..), vendar je tudi to skoraj izključeno, ker v Ubuntuju čisto lepo dela.

Predlagajte mi še, kaj naj naredim. Ima kdo podobne izkušnje (DVI monitor, Samsungov monitor, HDMI izhod na računalniku), je imel kakšne probleme pri povezavi. Je mogoče treba kaj aktivirati v Windowsih, da se da uporabljati HDMI kot izhod za monitor? Ne vem, nimam več idej....
Whata...

pikipirs ::

Res noben še ni imel problemov z HDMI-jem?

PS: Update: Na Ubuntu-ju sem uspešno skonfiguriral monitor na 1680x1050 preko DHMI->DVI, v Windowsih (XPjih in Visti) pa mi ga še vedno ne zazna, kot ga ga sploh ne bi priklopil.
Whata...

Okapi ::

Jaz sem imel pred časom podobne težave z enim Samsungom, ki nikakor ni zaznal priklopa na DVI, na VGA pa je deloval normalno. Verjetno so bili krivi gonilniki od nvidie (integrirana na matični plošči), ker ko sem potem čez čas poskusil na Atijevi grafični, je delala tudi digitalna povezava. Mogoče so bili pa krivi tudi gonilniki od Samsungovega monitorja, ker sem jih vmes tudi nekaj posodabljal. Nisem pa se pretirano poglabljal v problem, ker je tudi VGA dobro delal, pa še dva monitorja sem imel priklopljena in je bil na DVI pač priklopljen drugi (LG).

O.

Senitel ::

Po mojem zna bit problem z DDC, nisem pa ziher... Na Windowsih se tega ne da izklopit tako da ostane samo hardwareski trik. Kar pomeni da pogledaš na tole stran za razporeditev pinov na moškem DVI konektorju (torej kabel do monitorja) in previdno potegneš ven ali odščipneš pin 7 (in pazi da bo dejansko pin 7).
Če lahko kabel zamenjaš in preživiš brez avtomatske detekcije... Druge ideje nimam.

pikipirs ::

Žal mi je, da zbujam staro temo, ampak preprosto morem povedati, da mi je HDMI uspelo usposobiti. Vse, kar je bilo potrebno, je bil BIOS update (na verzijo 1223_1331_10T, izdano na predbožični dan 2008). Po updejtu sem šel v BIOS Setup, in v GMA konfiguraciji izklopil HDCP ter še nekaj, kar je bilo za tem. Teh dveh opcij na starem BIOSu ni bilo. Torej bravo MSI, da so zrihtali zadevo!
Whata...

sl0wking ::

Tudi meni je žal, da zbujam staro temo ampak vendarle imam podoben problem:

Danes sem priklopil še en monitor ta je sicer dokaj star (ni lcd) in tega monitorja mi sploh ne zazna in na njem piše skos(tudi ko ugasnem računalnik) no signal... Kaj storiti?

Hvala za pomoč!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

dvojni monitor

Oddelek: Strojna oprema
383755 (2574) BorutK-73
»

Ko ugasnem računalnik se mi na monitorju prikazuje tole...

Oddelek: Pomoč in nasveti
366088 (4969) ST-777
»

Nov PC in grafična kartica (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
514081 (2993) hdx
»

ATI Rage II 3D na Windows 8

Oddelek: Pomoč in nasveti
162825 (2545) [D]emon
»

Kakovost DVI HDMI kablov in vpliv na sliko (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5523271 (14575) al3n

Več podobnih tem