» »

Dodatni 24" monitor zraven laptopa

Dodatni 24" monitor zraven laptopa

dunker ::

Lep pozdrav vsem skupaj!

Močno razmišljam o nakupu 24" monitorja, ki bi ga uporabljal poleg monitorja na laptopu zaradi udobnejšega dela. Kot prvo, v laptopu imam GeForce 8600m GT 512 MB, ki je sicer več kot solidna grafična kartica, žal pa ne premore DVI izhoda. Glede na to, da ima npr. tale monitor po defaultu priložen VGA kabel, mislim, da se zaradi tega ni vredno sekirati. Tudi grafična verjetno lahko izpljune dovolj veliko resolucijo, bom pa zadevo pred nakupom tako ali tako v trgovini priključil.

Ker pa še nikoli nisem imel dvo-monitorskega sistema, me zanimata predvsem dve zadevi:

1. Monitor od prenosnika bo ostal primarni monitor, 24" pa bo sekundarni monitor. Ali sploh lahko poganjam celozaslonske aplikacije (npr. igre) na sekundarnem 24" monitorju in kako to dosežem?

2. 24" bo fizično nad monitorjem od prenosnika. Ali lahko kje nastavim, da bom dejansko okna iz primarnega monitorja nesel čez zgornji rob in se bodo tako pokazala na 24" monitorju (mislim, da je default nastavitev takšna, da moraš okna nesti preko desnega roba primarnega monitorja, da prideš na extended desktop na drugem monitorju).

Mimogrede, če mi kdo lahko priporoči kakšen res dober 24" monitor z VGA priklopom v razredu do 350 EUR, bom nadvse hvaležen. :D

Hvala za odgovore!

Anže

Senitel ::

1. Če je aplikacija/igra zagnana na sekundarnem zaslonu, se bo tudi tam spravila v full screen način. To dosežeš tako da klikneš na ikonco od igre, greš z mišjo na drugi monitor in stisneš enter.
2. Sekundarni monitor lahko v nastavitvah zlo enostavno "odneseš" nad primarni monitor.

Edini pomislek z moje strani je VGA. Imam isto 24" in prenosnika z VGA izhodom in se že resno pozna razlika med VGA in DVI. Samo jaz sem pač precej občutljiv kar se tega tiče. >:D

bond007 ::

Ja pri meni se tudi na 22" lcdju poznajo manjše motnje v obliki valovanja (sploh opazno na temnejših ozadjih) Moj naslednji prenosnik bo imel DVI in eSata sigurno!

dunker ::

OK, fantje, včeraj sem skočil do kolega in se priključil preko VGA na njegov Samsung 2493HM.

Z resolucijo ni nobenih problemov, barve so fajn, slika ne valovi in ne utripa, vse izgleda fajn. Edino ne morem se znebit občutka, da so bile črke mogoče malenkost neostre ... Mislite, da bi bila lahko to posledica kakšnih nastavitev (kontrast, barve, ...) ali gonilnikov? Ali pa je dejansko kriv VGA?

Senitel ::

No ravno to je problem pri VGA. Izgubil boš nekaj ostrine in barve bodo mal zbledele. 1920x1200 je največ kar se prenaša po single link DVI, VGA je pa analogen in ima slabše karakteristike. Edino kar lahko poskušaš je krajši kabel ali pa boljši kabel (v mejah normale).

dunker ::

No, danes sem se odpravil še v Big Bang v BTC in se z laptopom priključil na nekega drugega (cenejšega) Samsunga ... in zadeva je bila spet enaka, načeloma je bilo vse OK, ampak črke so bile nekako neostre. In ko sem se že skoraj vdal v usodo, da mi 24" monitor trenutno še ni namenjen, je boljša polovica nekje ob strani našla magični gumbek "Auto". Zadeva se je par sekund vidno konfigurirala in kar naenkrat je bila slika perfektna. Jeeej! :D

Jutri bom torej kupil Samsung SyncMaster 2493HM, ker se mi zdi trenutno best buy (razen mogoče nekega Benqa, ki ga nikjer ne morem niti potestirat). Zanima pa me še nekaj. Omenjeni monitor sem si ogledoval pri Mimovrste in pri Mlacomu. Kot lahko vidite, je pri Mlacomu nekaj cenejši, predvsem pa zmoti podatek, da pri Mlacomu piše redna cena 342 EUR, pri Mimovrste pa 549 EUR. Gre definitivno za isti monitor, tako da lahko jutri kar skočim v Mlacom po njega?

Hvala za odgovore!

habermas ::

Tudi sam se zanimam za nakup tega samsunga pa me zanima če si mogoče zadevo že kupil in stestiral. Predvsem me zanima kako je s sliko - če gledaš pod kotom.

lp

ender ::

Če so črke motne, je ponavadi problem v tem, da monitor ni pravilno kalibriran. Poizkusi odpreti to stran, povečaj brskalnik na cel zaslon (F11), in pritisni na monitorju tipko Auto. Če boš imel srečo, se bo slika popravila sama od sebe (ne sme valoviti in trepetati), drugače se pa poigraš z nastavitvami Clock in Phase (ali Coarse in Fine) v menijih. Če je je kabel kvaliteten (in D/A pretvornik na grafični kartici kolikor toliko v redu), težav ne bi smelo biti.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

VGA na moderen GPU ?

Oddelek: Pomoč in nasveti
343231 (2838) Netrunner
»

ATI Rage II 3D na Windows 8

Oddelek: Pomoč in nasveti
162826 (2546) [D]emon
»

Katera grafična (ATi, nVidia...)

Oddelek: Strojna oprema
91170 (917) SasoS
»

Dell prenosnik izklop monitorja

Oddelek: Strojna oprema
81114 (182) Paramedic

Več podobnih tem