» »

Regulator vrtljajev

Regulator vrtljajev

sammy12 ::

Pozdravljeni,
ker pravijo, da več glav več ve se obračam na vas po pomoč.
Ker sem imel veliko težavo z vlago v svoji sobi sem v strop (knauf) naredil luknjo v katero sem nato namestil ventilator (mislim, da je papst), ki je priključen na 220V.
Težava je v tem, da ko je zvečer oz ponoči tišina je ta ventilator zelo moteč, če dela z polnimi obrati, zato sem se odločil, da to rešim z enim enostavnim regulatorjem vrtljajev.
Regulator sem vzel od enega sesalca, ki ima triac, potencijometer, ter dva kondenzatorja, v glavnem zelo enostavna zadeva. Težava pa nastane ko sem jaz to elektroniko priključil na ventilator nekaj časa dela z željenimi obrati potem vrti z polnimi obrati in spet zniža obrate ali pa se sliši kot bi se ventilator zaganjal.
Kakšna ideja kako to najenostavneje rešiti oz. kje bi lahko bil problem?

LP

Azrael ::

Uporabljaš enofazni asinhronski motor in tam so take težave izredno pogoste in so značilne za tako kombinacijo, saj je regulator namenjen za univerzalne kolektorske motorje ali žarnice (tako imenovani dimer), kjer regulator deluje s triakom.

Problem je tu prvič sam regulator, vzrok je lahko njegova nizka obremenitev in drugič induktivnosti navitja motorja, ki lahko v končni fazi povzroči preboj oz, pred tem nekontrolirano odpiranja triaka.

Tem problemom se je možno izogniti tako, da se vzporedno z motorjem priklopi žarnica na žarilno nitko 1 do 2x večje moči od nazivne moči motorja, samo to ni vedno možno.

Osebno za take namene preferiram ali dušilke (od FCL rasvetljave) ali pa avtotransformator. Več.
Nekoč je bil Slo-tech.

sammy12 ::

Azrael najlepša hvala za odgovor, upam da mi nekako uspe rešiti problem saj nebi rad še enkrat dol strgal tisto plesen in na novo belil sobe.

LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Težave v prostem teku

Oddelek: Na cesti
366826 (5277) tony1
»

Frekvenčni pretvornik

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1913995 (5852) gumby
»

Pomoč pri elektromotorju 220V

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
162767 (2338) francek1
»

Diesel Agregat 5kW na vikendu

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
178280 (5970) xyd1
»

Upocasnjevanje elektromotorja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
144200 (4008) Azrael

Več podobnih tem