» »

Težave z mrežo v službi

Težave z mrežo v službi

JanezC ::

Pozdrav. Pred nekaj dnevi sem v službi postavil nov PC. Ima integrirano mrežno kartico. Z njo ne vidim mreže in tudi ne morem na net. Ko sem vgradil mrežno iz mojega prejšnjega PC-ja, zadeva deluje. Očitno se lahko na mrežo povežem samo z staro mrežno kartico. Kako narediti, da bo delovalo s katero koli drugo mrežno kartico. Ne, nisem v službi v banki in tudi drugi pri nas nimajo takih problemov. (Priznati moram, da je neki šefič videl, da imam svoj privatni PC v službi in so mi očitno blokirali možnost priklopa še kakšnega drugega PC-ja na našo mrežo).
Novi PC deluje na katerikoli drugi vtičnici na mreži, samo na moji ne. Ne morem se priklopiti na drugo vtičnico, ker je tako ni v bližini, tako da te variante odpadejo. Kakršna koli info bi mi prišla zelo prav.

Hvala...

Sc0ut ::

MAC adresa?
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

imagodei ::

Ne vem, kako imate urejeno - ali imate sistemca, ki skrbi za mrežo, ali je to nekdo drug, ki dela part-time v informatiki... Meni se zdi čudno že to, da lahko v firmi z več (20, 30?) računalniki kar sam od sebe postavljaš nov računalnik?!

Stopi do sistemskega administratorja, časti ga s kavo, povej mu svojo težavo in vprašaj, kakšno rešitev ON predlaga. Povej mu, da se zavedaš, da stvar ni preveč varna in da bi rad uredil tako, da bi bilo kar se da varno, ampak da boš na ta način dvignil svojo storilnost in da bi res rad imel tako urejeno.

Zdej, če sistemca nisi pred tem ravno javno šinfal in pošiljal v PM, če si kolikor toliko v dobrih odnosih z njim, bosta zadevo uredila. Drugače pa... Pojdi do šefa, direktorja in mu povej, da sistemc noče rešit zadeve. Če je to, da si zaposleni sami postavljate svoje računalnike, ustaljena praksa, bo direktor naročil sistemcu, naj uredi.

Če pa ne - pa ne sprašuj na forumu, kjer se zbiramo sysadmini, kako zajebat sysadmina... K?
- Hoc est qui sumus -

Ah, well, kako naj rečem, na žalost ne morem javno povedat za katero firmo gre. Boste že razumeli. Če povem, da še vedno obstaja računski center... Bo vsem jasno. Se pravi, ne bo šlo z peljanjem na kavo itd...
Mene ni nihče predvidel za priključek in je bilo z prejšnjimi sysop-i narejeno, da sem ga vseeno dobil, PC-ja imam svojega že 10 let (privatnega) na njihovem omrežju. No in leta so prinesla svoje in dobil staro 2.4G plato, ki mi lepo deluje in je bil čas za prehod iz WIN98 na XP... In tu so te problemi, ki so omenjeni zgoraj... Jaz se izgubim v množini računalnikov na naši mreži, tudi sysadmin ne bo zje..., tako da iščem varianto volk sit in koza cela. Ja, ScOut, nekaj sem poskušal z MAC adreso, pa mi ni uspelo, tako da bo treba biti bolj konkreten.
Pač nimamo vsi lepih služb z službenimi PC-ji in prijaznimi sysop-i.
Any ideas...

Hmmm... Vem, da je lažje rečt, kot naredit, ampak jaz bi šel konkretno pojamrat k nadrejenemu. Ali pa mail neposredno direktorju.

To pač ni nikamor podobno. Če hočejo, da delaš, ti morajo dati orodje. Stisnit in prdnit se ne da hkrati. Če želijo, da žeblje zabijaš z roko ali s kamnom in ti ne morejo zrihtat enega kladiva, je morda čas za menjavo službe.

Sicer pa - why would you give a fuck? Uporabljaj naprej tisti stari mlinček. Ko boš zamujal z delom, pač pokaži, da žeblje z roko zabijaš in da je malo problem. Pa kdaj panično priteči v šefovo pisarno, češ da ti je PC ravnokar počepnil, ti pa že 3 ure nisi shranil poročila, tako da ga boš sedaj moral še enkrat od začetka pisat.

To, ali pa napiši protestno pismo direktorju, da je tako pač nemogoče delat. Če te zaradi tega postavi na cesto, ga lahko najmanj fino iztožiš.
- Hoc est qui sumus -

Spremenil MAC adreso na enako kakor jo ima delujoča kartica, vendar to očitno ni rešitev, se ne poveže. Še kakšna ideja?

Thanks

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JanezC ()

No, očitno je, da nam ne poveš celotne zgodbe. Ne mislim ugibat, kakšne odnose imaš z informatiki v vašem podjetju, ampak še enkrat: ako delaš tole zaradi službe, pojdi do sistemca. Če tam ne bo zadovoljivega rezultata, pojdi do šefa, direktorja.

Če trdiš, da je to neizvedljivo, potem ti pač ne verjamem, da so tvoji nameni čisti... Ali delaš nekaj nedovoljenega, nekaj privat ... Potem pa nimam nasveta zate.
- Hoc est qui sumus -

Okay, dobro, takole je. Smo pač firma, jaz sem tam štromar. In pač imamo službeni PC v delavnici, ki je priklopljen na mrežo, kjer je tudi internet. Jaz sem pač na lepe oči pred leti, dobil priklop na net in na mrežo. Ker pač v RC nimajo preštetih uporabnikov, ki jih je res veliko, sem gostoval brez težav. Iz tega sledi, da mi za delo ne pripada službeni PC, in ga nujno ne potrebujem za delo. Naj omenim, da je moj privatni PC veliko boljši kakor službeni od delavnice, ker oni se še vedno mučijo na 400MHz pentiumu. (Ugani, kdo jim je tega postavil?!) In sedaj sem vendar prišel na malo bolj zeleno vejico, se pravi da grem iz 1,4G na 2,4 in na XP. Če ti pa to ni dovolj dobro obrazloženo, potem ne morem pomagat. Ni pa tu nobenih slabih namenov, meni mreža deluje tudi na novem PC-ju, vendar - zakaj bi imel dve mrežni v PC-ju (integrirano in še ono iz prejšnjega PC-ja?!). Druge mrežne vtičnice v okolici, niso blokirane, samo moja. Blokirana je pa zato, ker je nekdo iz čiste zlobe naredil, da mi preprečijo priklop še kakšnega PC-ja na mojo vtičnico. In to je izvedeno na ta način, da deluje samo z to eno mrežno kartico in nobeno drugo.
Sicer dvomim, da veš za rešitev problema, ker bi mi ga drugače povedal...
Evo, če ti to kaj objasni zadevo... Jaz se samo bojim, da mi rikne delujoča mrežna, ker nobena druga ne deluje. MAC adresa ne pomaga, enaka HEXA številka na integrirani ne naredi nič, mreža se ne vzpostavi.
LP

Goldee ::

Druge mrežne vtičnice v okolici, niso blokirane, samo moja. Blokirana je pa zato, ker je nekdo iz čiste zlobe naredil, da mi preprečijo priklop še kakšnega PC-ja na mojo vtičnico. In to je izvedeno na ta način, da deluje samo z to eno mrežno kartico in nobeno drugo.
Sicer dvomim, da veš za rešitev problema, ker bi mi ga drugače povedal...

Ti si priključen preko stikala na router - stikalo ima v MAC tabeli MAC naslov tvoje mrežne kartice. MAC je unikaten (no, ubistvu ni, ker se ga da softversko spremeniti) Ko ti prikopiš računalnik na mrežo, ti router preko switcha dodeli IP, ki je lahko vezan na tvoj MAC (ali pa se uporablja DHCP server).

Če ti na tem tvojem novem računalniku spremeniš MAC naslov v svojega starega, bi povezavala morala delatovati!

/še to:
prepiši nastavitve (IP, maska, DG, DNS...) na svojem starem PCju in statično vnesi te nastavitve na nov PC, a le, če se uporablja statično naslavljanje in ne DHCP.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Goldee ()

BadB0y ::

Po moje je cisto prav da si ne mores priklopiti domače kiste v omrežje firme. Sploh pa ce je nerabis da opraviljas delo. Jaz bi takšne ljudi sankcioniral da bi mi neke domače kiste priklaplali v mrežo in pol po možnosti nabijali p2p programe.

Dobi si novejši gonilnik za mrežno kartico in ponovno poskusi zamenjat MAC naslov.

Čeprav se s tvojim početjem nikakor ne strinjam.

EDIT: Problemov je pa lahko še več... Kakšni bi bili, težko rečem na daljavo. Malce bolj spodobni switchi lahko zaznajo, da se vklapljajo različne mrežne kartice na isti port in ta port začasno disablajo. Ne gre za nobeno zlobo sysadminov.

Zakaj bi imel dve kartici v računalniku? Mnja - sicer je možnost majhna, pa vseeno: če ti ob kakšni streli prebije, je precej možno, da ti bo skurilo integrirano kartico + Matično. Če imaš posebej NIC, strela ponavadi ne prebije do mamaplate.

Da sysadmini nimajo preštetih uporabnikov in računalnikov - če (ponavljam, ČE) je temu res tako, potem si zaslužijo najhujše zlorabe s strani zaposlenih. Sploh, če praviš da je računalnikov toliko, da se še admini zgubljajo med njimi (torej 500? 1000? 1000+?). Tako obnašanje kaže na totalno pomanjkanje vsakršnega profesionalnega odnosa in sicer že na nivoju najvišjega managementa. Kako lahko potem zagotavljajo vsaj nek minimum upoštevanja SW licenc? Ali imate kar vsi po vrsti nekaj primerkov nelegalnega SW-ja na računalnikih?

Tole komaj verjamem.
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

• spremenil: imagodei ()

Uporabiš lahko tudi to:
http://tmac.technitium.com/tmac/index.h...

Drugače pa se strinjam z BadB0y-em.

Eh, najraje bi vse skupaj zbrisal, oprostite, ker sem se upal vprašati, jaz nepomembno bitje, ki se je upalo priklopiti PC piksno na omrežje vsemogočnega sysop-a. Vidim, da vas je kar nekaj takih tukaj gor (sysop-ov). V bodoče res ne bom nič več spraševal, ker vsi imate vse legalno na vaših PC-jih, nikoli niste nič nelegalnega naredili. Mislim, da je problem moralne narave. Če pa kaj ne prenašam, je pa licemerje tukaj prisotnih. Res smo "bečki konjušarji", mi je prav žal, da moram tako napisati.
15 let sem na tak način priklopljen na mrežo, zdaj me pa vi tukaj licemerno obtožujete. Če bi firmo čakal, da kaj naredi - še vedno bi imeli 286 računalnike. Naši šefi se pač ne upajo nič podpisat, sysop-i pa so navadne riti, ki se visoko nosijo, PC-je jim servisi popravljajo, delajo pa študentje na pogodbo. In zdaj bi vi mene tukaj obtoževali kako sem grd. Ma dajte no...
Sysop-a pa prosim, da zbriše kompletno tole pisanje, jaz bom pa tudi premislil, če sploh hočem biti vpisan v tako pošten forum, in s takimi poštenjakarji kakor ste vi...

Jaz pa bom problem vseeno rešil z vami ali pa brez vas. "Poštenjakarji".

Zgodovina sprememb…

• spremenil: JanezC ()

JohanC,

opa bato... Tukaj je nekdo hudo v zmoti, ampak verjemi, da to nismo mi.

Govoriš o nekem licemerstvu... Halo? Pusti zdaj, kako legalno ali nelegalno imamo stvari urejene doma. Služba je služba, tam nekih zafrkancij v smislu "lako ćemo mi to" ni. Firma, ki ti daje kruh, obrača verjetno stotisoče, milijone ali celo več EUR/mes, sploh če gre za veliko firmo. Skrajno žalostno, da imate blesavo vodstvo, ki se ne zaveda pomena informatike, a to ni noben izgovor, da lahko po službenem omrežju špilaš kavboja. Tako enostavno ne gre! Če pride do trajne izgube podatkov (kar je sploh najhujša nočna mora), lahko podjetje zapre vrata, ali pa utrpi enormno poslovno škodo. Kakšno licemerstvo neki? Ti se igraš s stvarmi, ki niso tvoje in če bi kdaj šlo kaj narobe ter bi (mogoče "zgolj" zavarovalniška) preiskava pokazala, da je bil vzrok tvoj računalnik, se lahko znajdeš v skrajno nehvaležni finančni situaciji. Poleg tebe pa še cel ograbek tvojih sodelavcev.

Izkrivljen smisel za moralo imaš, ko sebi v bran kažeš s prstom na nas, češ da na svojih PC-jih nimamo vsega legalno... Primerjava je itak potegnjena iz riti...

Druga zadeva je pa sledeča: če delaš v tako obupnih in nemogočih pogojih, če se s svojimi nadrejenimi ne moreš dogovoriti o osnovnih delovnih pogojih (očitno meniš, da ti najmanj računalnik pripada), če firma nima nobenega posluha zate - kaj sploh še delaš v takšnem podjetju? Ne seri - loviš krivine in si pravila igre prirejaš tako, da je tebi prav. Vsaj tako je šlo do sedaj. Mogoče nisi edini in je to v vaši firmi splošen pojav; vsekakor pa razmere očitno niso tako hude, sicer bi se že davno zbasal stran. Meni niti na misel ne bi prišlo, da bi na šiht vlekel svoj domači računalnik...

JohanC> "Naši šefi se pač ne upajo nič podpisat, sysop-i pa so navadne riti, ki se visoko nosijo, PC-je jim servisi popravljajo, delajo pa študentje na pogodbo. In zdaj bi vi mene tukaj obtoževali kako sem grd. Ma dajte no..."

Kot rečeno, menjaj službo, če je tako grozno. Ali pa se podredi pravilom, ki jih postavlja ustanova, ki te redi.

In ja, sem sistemski administrator v podjetju z okoli 45 računalniki ter nekaj strežniki. Naj ti jasno povem, da ne toleriram nikakršnega nalaganja nelegalne opreme na PC-je mimo mojega vedenja. Če človek pridobi podpis od direktorja, mi je vseeno; jaz pa ne odobravam nobenega gusarstva na delovnem mestu. In da bi kdo mimo moje vednosti vlekel svoj privatni računalnik na šiht? Se ti je zmešalo? 8-O;((

JohanC> "Sysop-a pa prosim, da zbriše kompletno tole pisanje"

Kaj, te je sram zdaj? Zakaj bi kdorkoli karkoli brisal... Tvoja tema je zgolj še ena izmed tem, kjer ljudje sprašujejo za čimboljši nasvet, kako se še naprej nemoralno obnašati. Bo forum tudi to preživel...

JohanC> "jaz bom pa tudi premislil, če sploh hočem biti vpisan v tako pošten forum, in s takimi poštenjakarji kakor ste vi..."

Ja, glede tega se pa kar strinjam. Razčisti, kakšna je razlika med tem, če imam jaz morda doma na privatnem računalniku nameščen nelegalni Corel Draw, ali pa če si ti na delovnem mestu pod mizo urediš spalni kotiček, v katerem lahko prenočiš... Saj v resnici si ful bolj produktiven, takoj zgodaj zjutraj si na delovnem mestu in ostaneš lahko do poznih večernih ur. Prav krasno! Vodstvo podjetja bo pa gotovo zadovoljno s takim delavcem!
- Hoc est qui sumus -

Keri moralci.

Aja, še ena možnost je in precej očitna (mislim, da nihče ni omenil?) - sicer worst case, ampak tvoja mrežna je lahko tudi skurjena - kupi novo, zamenjaj MAC naslov in stestiraj. Če deluje, potem je tvoja integrirana NIC res zanič.

Gandalfar ::

Kaj pa ce bi kar staro mrezno vtaknil v nov PC?

Že več nas je svetovalo tako. Pa gospod niso bili zadovoljni z odgovorom, ampak so raje s prstom začeli kazati.
- Hoc est qui sumus -

Opkow ::

Res zadnja varianta.. Da das v sluzben racunalnik se eno mrezno in vzpostavis bridge preko druge na tvoj 'novi' komp.
Ostale.. boljse variante so ti itak drugi povedali.

Pobje, saj to sem naredil, pa nihče ne bere, staro mrežno sem vtaknil v nov PC in deluje. Integrirana deluje na drugi vtičnici (drugem vhodu v mrežo). Se pravi, obe mrežni delujeta!!! Jaz sem dal fakte in lepo prosil za odgovor. Sem se pa grdo obnašal za sysop-e na tem forumu. Nisem hotel moralnih nasvetov, ker če bi jih hotel bi pač šel k spovedi. Tole je pač tehnični forum, in sem mislil, da se da dobiti tehnični odgovor. Niti ne mislim, da delam prav, vendar, pravijo, da če si sam ne boš pomagal, ti drugi tudi ne bo - in pri nas je tako. Prošnje, dopisi, nič ni pomagalo, in je šlo vse v maloro in tudi morala je šla nekam. Slabe plače, slabo delovno okolje, verjemi mi, g. Imagodei, pač pripeljejo do takih stvari. Užaljenost pa izživljaj na svoji raji, ki te pač časti. Se mi pa zdi, da bi takšne našel tudi v naši firmi in če rabiš službo kar povej, te priporočim, pašeš točno k tisti nesposobni golazni v našem RC.
Problem je tudi, da ne svetujete, ampak moralizirate - preberite kaj sem napisal, kaj sem vse naredil in vam bo jasno. Nikogar nisem hotel dražiti, ste pa hoteli vedeti zakaj me to zanima, potem pa oh in sploh.
Mislim, da smo šli preko teme. Zahvaljujem se Goldee, Gandalfar in Killer-ju. Imagodei, ti pa lepo uživaj življenje v svoji moralni neoporečnosti - vsak enkrat sreča svojo palico, pa tudi ti jo boš.
Niti slučajno mi ni nerodno glede česarkoli kar sem napisal tukaj, in dovolj sem star, da račune polagam samo sebi in nikomur drugemu, še najmanj pa nekomu, ki si domišlja, da je pomemben...

LP

Tomay ::

@JohanC
Vprašal si nekateri so ti hoteli pomagati, drugi so te podučili o pravilih. Zdaj pa se nehaj bunit, če ti odgovori niso všeč. Pravila pač obstajajo in naj bi veljala za vse. Če ti ni prav upoštevaj nasvet in menjaj službo in ne rini z glavo skozi zid.

Si preveril če ti prav spremeni mac naslov. Če se prav spomnim se ti ob rebootu mac spet spremeni na default. Lahko poizkusiš spremenit mac, ko mrežna ni povezana in šele potem priklopi mrežni kabel. Če to ne bo delovalo bo pač potrebno ostati pri trenutni rešitvi.
Voodoo 4Ever

Hvala.

JohanC> "Slabe plače, slabo delovno okolje, verjemi mi, g. Imagodei, pač pripeljejo do takih stvari. Užaljenost pa izživljaj na svoji raji, ki te pač časti."

:D Hehe, čudno. Nekateri pa v takšnih primerih raje menjajo službe... Tisti, ki so sposobni in delavni, seveda - to je iskana delovna sila. Kar se pa tiče užaljenosti - zakaj bi pa jaz bil užaljen zaradi nekega JohanaC iz podjetja NN, ki lovi krivine?

JohanC> "Se mi pa zdi, da bi takšne našel tudi v naši firmi in če rabiš službo kar povej, te priporočim, pašeš točno k tisti nesposobni golazni v našem RC."

Zanimivo, kaj vse znaš o človeku povedat na podlagi nekaj napisanih vrstic. Rekel bi, sicer, da gre za projekcijo in da v meni vidiš sebe. No, pa da se ti kljub vsemu zahvalim za ponudbo službe... Ampak ne, hvala, v takšno službo, kjer vlada kaos in lahko vsakdo počne, karkoli se mu zahoče, pa res ne bi prišel delat. Morda za zelo dober denar kot šef informatike, samo potem bi hitro rešili probleme z neavtoriziranim priklapljanjem...
- Hoc est qui sumus -

JohanC, ti je uspelo kaj zrihtati?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Replika ure skozi carino

Oddelek: Loža
247307 (6122) ales400
»

Hofer - Vračanje izdelka

Oddelek: Pomoč in nasveti
134470 (3552) opeter
»

Kateri program za izdelavo spl.strani (enostaven)?

Oddelek: Izdelava spletišč
353357 (2418) tomaz321
»

Miška reagira na klic z mobitela

Oddelek: Pomoč in nasveti
201922 (1233) trek@s
»

Slovenska tipkvnica z razporeditvijo QWERTY

Oddelek: Programska oprema
63044 (2912) mathjazz

Več podobnih tem