» »

Internet dostop na planini

Internet dostop na planini

Webko ::

Pozdravljeni!

Na vas se obračam z rahlo nenavadnim problemom, pa naj vam kar razložim situacijo. V decembru z ekipo Mladinskega centra Kotlovnica na Veliki planini pri Kamniku organiziramo mednarodno mladinsko izmenjavo.
Izmenjava bo potekala v gorski koči na Veliki planini. Ker gre za multimedijsko usmerjeno delavnico (video, fotografija in internet), je ključen del tudi dostop do interneta, ki nam trenutno še povzroča preglavice.

Torej kakšne so možnosti brezžičnega interneta?

- Mobitel in Simobil signal je precej slab, kakšnih 50m od hiše pa še kar Ok, zato smo razmišljali če bi kar tam postavili neko "dostopno točko", a je tu problem slabih vremenskih razmer. Decembra bo tam najbrž sneg in temperature do nekje -15°C.

- Kakšne so v Sloveniji možnosti satelitskega dostopa do interneta? Kakšna hitra izvedba, brez dodatnih komplikacij in naročevanju opreme iz tujine?

- Razmišljali smo tudi v WLAN izvedbi. Oddajnik v Kamniku, repetitor na robu planine pred prepadom in sprejemnik na koči. Problem? Razdalja oddajnik-repetitor je približno 8km, repetitor je slab kilometer stran od koče in repetitor bi potreboval elektriko.

Nam ostane še kakšna možnost?

Hvala za pomoč!

Primož

Pyr0Beast ::

Če že navaden GSM signal ne vleče pozabi na UMTS/3G.

Satelitski net je drag da se zjokaš.

8km ni nevemkakšen problem če je linija jasno vidna in ni megle, katera bi ovirala povezavo. Par usmerjenih anten in dobri routerji pa je problem rešen.

Če imate to samo za kratek čas je najbolje, da gor vzamete kakšen svinčen akumulator (20€) in pretvornik 12V-5V (30?€), 7Ah, 12V bo furalo vse skupaj okoli 10 ur. Za kakšno daljše obratovanje, in, če je tam veter, pa si lahko postavite majhno veterno elektrarno.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Webko ::

Sem imel v mislih še dodatno UMTS anteno, bom videl kaj mi bodo odgovorili iz Mobitela, kaj mi oni lahko ponudijo.

Kar se tiče wifi linije. Megla bo, sneg bo, dež bo, neurje bo in še na marsikaj drugega moramo biti pripravljeni .. tudi na to da lahko strela udari v drog kamor bi našraufal antene ...
Ta internet bi potreboval 10 dni, tako da bi bilo to malce veliko dela, oz. veliko akumulatorjev, .. mini elektrarne pa zaenkrat ne grem postavljat, raje kilometer kabla če sem čisto pošten :) ampak, ja tudi to bi bila neka rešitev.
Skrbijo me predvsem temperature, ker ne vem kater router in akumulator ima obratovalno temperaturo pri -15°C v vetru...
BTW .. če nekako rešimo vse skupaj in se vržem na antene,.. Kater router in antene bi priporočali za kaj takega? Bi bil dovolj LinkSys WRT54GL z DD-wrt programsko opremo in posledično ojačanim signalom?
Z omenjenim routerjem in dvema 16db Jagi usmerjenima antenama sem namreč že uspešno imel nastavljeno povezavo na približno 2 km.

Še kak predlog? :)

Tilen ::

-15°C ne bi smel biti problem. Če boš le kondenz uspešno ustavil.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Pyr0Beast ::

Ce dobis umts tam gori je to še najboljša rešitev (in najcenejša) :)

Če bo megla bo signal padel na minimum praktično, sneg še huje, neurje bi pa morali svinčeni akkuji BP preživeti če jih ne bo zalilo ali pa odneslo kam :P

Tista minielektrarna nebi bila nič posebnega, malce predelan avtomobilski alternator in pa propeler od kakšnega sobnega ventilatorja bi se že v redu obneslo, če je vsaj nekaj vetra.

Za elektroniko je praktično vseeno, pri kakšni temperaturi dela, dasiravno če ravno ne bo prepihalo router, da je bolj ali manj hermetično zaprt, že sam proizvaja dovolj toplote, da se greje.

Svinčene baterije zdržijo nekje do -5°C ali še nižje brez kakršnegakoli problema, če so polne!, v kolikor so prazne, se gostota elektrolita zelo približa gostoti vode in stvar zamrzne že pri nuli, namesto pri -20°C
Se pa elektrolit praktično sesiri in moč baterije je izjemno majhna pri nizkih temperaturah.

Pravo nasprotje so NiCd členi, kateri pri nizkih temperaturah (Okoli ničle) šele zaživijo :)

Sam bi priporočal sicer že malce starega buffalota (ni N) WHR-HP-G54, ob dobrih pogojih in primerni programski opremi (WRT) na izhodu antence dobiš lep watt moči :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Opkow ::

Kaj pa, ce bi stopili v kontakt z radioamaterji? Oni imajo preko svoji zvez tudi internet dostop.
Sicer ne vem kaksne hitrosti rabite.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ojačevalec GSM signala?!

Oddelek: Mobilne tehnologije
1710546 (9658) brez-imenko
»

Repetitor / ojačevalec 3G/HSDPA signala ali alternativa za bogu za hrbtom

Oddelek: Mobilne tehnologije
113587 (3228) D3m
»

Long range WLAN z 2 hopi

Oddelek: Omrežja in internet
314019 (3371) wini
»

Router 3G za Edge signal mobitel

Oddelek: Strojna oprema
244231 (3975) todman74
»

Oprema za javno dostopno brezžično točko

Oddelek: Omrežja in internet
253478 (2208) Tarzan

Več podobnih tem