» »

Media Server

Media Server

Villain ::

V planu imam sestaviti media server, do katerega bi imeli dostop vsi računalniki v hiši.

Gor pa bi shranjeval:
    Filme
    Glasbo
    Slike
    Dokumente


Zaenkrat menim, da bi 4x 1TB diski bili dovolj. Kateri diski bi se mi najbolj izplačali? Zaenkrat me najbolj mika Samsungov SpinPoint F1, katerega se da dobiti že za 108€. Ima mogoče kdo kakšne izkušnje z njim?

Kakšen procesor, koliko rama itd. bi rabil? Prosim ne pozabite, da so 4x1TB diski le za začetek, nato mislim kapaciteto še povečati po potrebi. Uporabil pa bi RAID5. Mi svetujete naj kupim RAID kontroler ali naj bo vse programsko. Kateri OS uporabiti?

Ko se odločim za povečanje kapacitete priklopim diske in ustvarim nov array brez skrbi, da bi izgubil podatke, ki bi imel na prejšnjih diskih?

Sam to področje še proučujem in kot lahko vidite ne vem kaj veliko o njem.

Villain ::

Kot vidim tukaj ne bom dobil neke pomoči. A mogoče kdo ve na katerem drugem forumu bi mi lahko pomagali?

misek ::

Glede na to, da misliš število diskov povečevati, potem je verjetno boljše da kupiš RAID kontroler, ki sploh omogoča priključitev večjega števila diskov in različnih RAID konfiguracij.
Glede operacijskega sistema je spet odvisno kaj bolje poznaš. Morda kar kakšno specializirano Linux distribucijo, ki služi kot datotečni strežnik.
Hardware: Spet odvisno, kakšen promet pričakuješ. Verjetno pa ni potrebno pretiravati.

Razlog da ni bilo odgovorov je ravno v tem, da so vprašanja preveč splošna. Kolikor opažam na forumu takšne teme nimajo veliko odgovorov... Raje napiši malo več, kaj imaš v mislih, pa se bo kar hitro razvila debata.

Pa še malo branja:
Simple Home File Server (Based On Ubuntu)
Building a Home File Server
Build a Home Terabyte Backup System Using Linux
Free'n'Easy Windows File Server

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: misek ()

Gapi ::

KLIK Je od HP MediaSmart server. V njega lahko vtakneš 4x po 1GB disk + usb + sata disk (podpira baje tudi multiline sata) Tako da z 1 gb diski prideš do 9 gb placa. Za raid nimam pojma kako je tuki. Je pa tko da ne vidiš posameznih diskov ampak vidiš vse kot eno. Se pravi kot nekakšen JBOD raid. Cena ni ravno nizka. Se ga pa da baje nadogradit iz 512 MB rama na kej več.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gapi ()

Villain ::

Sem prepričan, da bi me vse skupaj prišlo ceneje če bi sam posebaj dele kupil. Sploh pa se mi zdi 4x placi za disk premalo. Kot sem rekel 4 diski bodo le za začetek.

Gapi ::

Se pravi da lahko vzameš en nižje cenovni razred procesorja, ker ne boš rabil nek procesorsko zahtevni os. Linux se prov dobro obnese tukaj za take reči. Rama je 1 gb za začetek dovolj. Mreža obvezno 1000 Mbit. Ohišje v katerega lahko stlačiš veliko diskov. Kontroler za diske bo verjetno kak 24 port. :) Cene si poglej na mlacomovi strani ali kaki podobni strani. In tako prideš do kar visoke cene tega NAS-a.

Predlog je da ne piratiziraš toliko in si omisliš en 1 gb velik zunanji disk ki bo za tvoje dokumente dovolj. In še našparaš za original filme :)

Villain ::

Nakup original filmov se mi ne splača. 1TB disk stane 108€. Na 1TB lahko spravim ~80 filmov v 1080p. Koliko pa bi me prišlo 80 filmov na blu-rayu? Recimo, da stane en blu-ray film 30€. To je 2400€. Kar pa je absolutno preveč za 80 filmov.

bluefish ::

Tako da z 1 gb diski prideš do 9 gb placa.

Verjetno misliš 1TB.

bjelakrez ::

js mam to narjen na enem starem sempronu 2600+ (OS: ubuntu server), kjer mam not 3x750gb + 400gb + 500gb in narjen software raid5 na tavelkih in raid1 na delu tamalih diskov. poleg tega je ta pc se router, torrent client, ed2k client, ftp server, ... in je cez glavo dost mocn cpu. tko da ne rabs nekega top of the line hardware-a. ce kupujes novo (kar bo vsekakor overkill), pac vzami neko plato k ma dost sata prkluckov. ce pa loh kje kej starga dobis, pa pac dokups nek sata kontroler (js mam PROMISE Sata300 TX4) in nardis software raid. pr software raid si dost bol prilagodljiv. tut vecanje raid5 je v bistvu ena sama komanda.

Villain ::

Koliko rama imaš? A mogoče veš kakšna je poraba? A mi lahko malo boljše razložiš kaj delajo sata kontrolerji?

bjelakrez ::

rama je 512mb. za porabo nevem, najbrz pa ni kej dost velka. mam nastiman, da se mi tavelki trije diski (na njih so filmi, glasba, ...) ugasnejo ce se nekaj casa nic ne dogaja z njimi. sata kontroler je razsiritvena kartica (bodisi PCI, PCIe, ...) k ma sata prikljucke. drazje majo moznost hw raid-a, js na svojo gledam sam kot na dodatne sata prikljucke, ker ma maticna sam 2. kot sm ze reku, mam software raid.

Villain ::

Kakšne pa so prednosti in slabosti software RAIDa?

bjelakrez ::

slabosti: izkorisca procesor
prednosti:

  • prilagodljivost (lahko das recimo en ide disk, en sata disk (prikljucen na maticni) in 3 sata diske (prikljucene na sata kontroler) v raid; lahko dajes samo dele diskov v raid, itd.)

  • cena



najbrz bo padl pouhn komentarjev kako je software raid nezanesljiv.

js sploh nism nikol razmisljal o hardware raid-u.

Villain ::

A je pri software RAIDu mogoče kaka omejitev glede velikosti diskov? Recimo ne podpira več kot 5TB na array ali kaj podobnega? Kaj pa glede Linuxa? Katera verzija bi bila najboljša?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Villain ()

Gapi ::

Tako da z 1 gb diski prideš do 9 gb placa.

Verjetno misliš 1TB.


Ja verjetno je bilo mišleno tako. Zdej ko smo v dobi Terabajtov se človek lahko hitro zmoti.
1024 Gb je 1 Tb


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri strojni RAID kontroler? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
748985 (5466) levaky
»

NAS(raid 5)+diski

Oddelek: Kaj kupiti
303988 (3438) antonija
»

Domači file server

Oddelek: Kaj kupiti
443738 (2546) sandi9
»

RAID5 - software, s pomocjo maticne, kako drugace.

Oddelek: Strojna oprema
242086 (1605) Brane2
»

software linux raid5

Oddelek: Strojna oprema
261787 (1405) ender

Več podobnih tem