» »

Finska vs infra savna

Finska vs infra savna

SkIDiver ::

Vem, da tema o savni že obstaja vendar ima povsem drug namen zato odpiram tole temo.

Razmišljamo o nakupu infra savne in seveda zbiramo informacije.
Zanima me, če lahko kdo poda izkušnjo oz razlike, ki jih je opazil med finsko in infra savno. Dobrodošle pozitivne in ravno tako negativne.
Seveda bomo tudi preizkusili infra savno (finsko že poznamo). Vseeno pa ne škodi kakšna dodatna informacija iz osebne izkušnje.

PS: Branja je kaj nekaj, bolj je dobrodošla morebitna osebna izkušnja.

d0rK ::

Zakaj pa izkljucujes moznost turske savne?

Nikoli se nisem bil v infra savni ampak med drugima dvema pa turska gladko zmaga.

Ted ::

Turška savna je savna s 100% vlažnostjo medtem ko sta infra in finska savna "suhi" savni z minimalno vlažnostjo. Glavna očitna razlika med infra in finsko je v temperaturi in v dejstvu, da infrardeča savna deluje na principu sevanja žarkov, finska pa na vročini, ki jo oddaja peč. Infrardeča ima cca. 60 stopinja, finska pa od 80 navzgor. Če bi savno delal doma bi zaradi nižjih temperatur (in porabe elektrike) izbral infrardečo savno.
Mah...

d0rK je že Ted podal argument zakaj ne finska.

Kako pa je kaj glede sevanja žarkov? Vem, da se telo segreva zaradi sevanja grelcev. Tukaj pa me zanima dejstvo sevanje in zdravje? Finska savna v tem primeru nima sevanja in telo segreva toplota, ki jo proizvaja peč. V tem pogledu me zanima dejstvo "sevanje" in zdravje pri tovrstnem savnanju.

c0dehunter ::

Na tvoje vprašanje nimam odgovora, splačalo bi se pozanimat pri kakšnemu zdravniku.. Verjetno škodljivo ni, čeprav nobeno sevanje ni čisto neškodljivo.

Lahko pa ti povem to, da je infrardeča savna precej slabša kot finska, saj se izredno malo spotiš. Res je treba si vzet čas in sedet tam noter, da ti sploh postane vroče (napram finski, kjer vročina kar buhne vate).
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

Pyr0Beast ::

Turška je najboljša izmed vseh. Zaradi visoke vlažnosti se potrebna temperatura za 'vroč' občutek strmo zniža (telo se ne more hladiti z izhlapevanjem).
Zraven imaš še možnost dodajanja eteričnih olj. Spotiš se sigurno bolj, pravtako se ti globoko prečistijo tudi dihala :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Ted ::

Jah, to je stvar okusa. Če na v finski savni na kamenje poliješ eterična olja boš ravno tako sčistil dihala. Meni osebno zelo sedeta tako finska kot infrardeča savna. Turška je sicer ok, jo je pa nesmiselno graditi glede na to da je kot dodatna oprema na voljo že pri dražjih tuš kabinah. Poleg tega je občutek drugačen, meni je v finski preprosto boljši. Infrardeča savna pa za razliko od finske in turške deluje bolj globinsko, sevanje prodre nekaj centimetrov v telo in bi naj imelo take in drugačne zdravilne učinke. Občutek je tak, da te ne žge le po koži ampak čutiš toplino tudi znotraj, ni pa tako svinjsko vroče:D .
Mah...

Ahh, taprava Turška savna je dosti dosti boljša od neke Tuš-različice :)

djordjevic ::

Itak, da turška zmaga. Torej, če imaš (finančno) možnost gradnje katerekoli izmed teh treh, bi se jaz zagotovo odločil v redosledu turška->finska->infra.

Za enkrat vzemamo v obzir samo finska/infrardeča. Torej turška za enkrat odpade.

Zanimivo, da se v infrardeči manj spotiš kot v finski.

hotlips ::

Kot pogost uporabnik savn, priporočam infra. Samo pri temu je pa zelo dobro bit ozveščen kaj kopuješ in pri infra še posebej velja "kolikor denarja toloko muske".

Pri infra je pomembna predvsem kvaliteta žarilnih teles in opsledično delovanje le teh.
Najkvalitetnejše se lajično hitro prepozna po načinu delovanja. In sicer, nižja temperatuda zraka, kot posledica infra savne, bolj kvalitetni zarilniki. Tako nekje najbolj kvalitetne infra savne zraka v savni ne segrejeo preko 40-45 stopinj C. To je zelo pomembno, ker visoke temperature telo, kardiovaskularni sistem zelo utrujajo in zaradi tega tudi ni priporočljivo hodit v finsko savno večkrat na teden.
V primeru infra te nevarnosti ni.
Poleg tega ne drži da se v infra savni manj spotiš kot v finski. Ob pravilni uporabi si v infra pravtako popolnoma moker, s tem, da imajo infra savne dokazano številne dobrodelne učinke, ki jih finska savna nima.
Delovanje infrasaven je namreč fokuserano do 4 cm v globino telesa in polek osnovnega segravanja telesa blagodejno vpliva tudi na sklepe, mišice ipd.

S tem da kvalitetne infra savne velikosti 2 osebi (4 do 5 žarilnih teles) stane cca 3000€, najkvalitetnejše pa tam do 5000€.

lp hl

Mercier ::

A da bi pa škodilo tole globinsko segrevanje, pa še ni nikomur prišlo na misel, oziroma je bil že utišan? Jaz sem namreč prvo asociacijo bo tem (globinskem segrevanju) potegnil na "mehko kuhana jajca".

kixs ::

A da bi pa škodilo tole globinsko segrevanje, pa še ni nikomur prišlo na misel, oziroma je bil že utišan? Jaz sem namreč prvo asociacijo bo tem (globinskem segrevanju) potegnil na "mehko kuhana jajca".

Si ziher, ko se pa nastavljas soncu, da se ne skuhas?

hotlips hvala za tale odgovor. Predvsem o cenovnem obsegu. Lahko navedeš poleg cene kriterij po katerem spoznaš kvaliteten grelec?

Si ziher, ko se pa nastavljas soncu, da se ne skuhas?

Soncu sem nastavljen, kolikor sem pač že od nekdaj nastavljen. Tole bi me pa neki še zraven segrevalo štiri centi v globino.

.. Če hočeš gretje 4 centi v globino se postavi v mikrovalovko. Infra savna greje površinsko, nato pa toplota, tako, kot pri vsaki prehaja globje.

Pri Turški savni ti potenje ne pomaga veliko, še vedno pa velja, da pri obeh pijte veliko veliko vode.

Finska savna ima vroč zrak, pri katerem voda lažje izpareva, in se telo lahko s potenjem ohlaja.

Pravtako ima turška savna podoben učinek, le da greje kožo, potenje tudi tukaj pravtako ohlaja. Blagodejnega učinka sicer ni velikega, saj je stvar enaka, kot da bi se postavil v vroč prostor za nekaj časa.

.. Če hočeš gretje 4 centi v globino se postavi v mikrovalovko. Infra savna greje površinsko, nato pa toplota, tako, kot pri vsaki prehaja globje.

V "prospektu" pravijo da segrevajo globinsko. Da grejejo utrujene mišice in sklepe. Valjda, da me zanima, če so na jajca z možgani pozabili. Al je prospekt bol tak?

.. bolj tak :)

Je pa res, da IR svetloba lahko prehaja globje v telo, samo se jo 99% zgubi že po prvem cm.

Bi kar verjel.

SmeskoSnezak ::

Da ne bodo tukaj vsi preveč na pamet govorili. Razlika Lahko pa še več informacij najdeš, če vpišeš v iskalnik "zdravilni učinki _ime_ savne" "_ime_ savna", recimo en dober članek o IR savni je tudi ta.
@ Pusti soncu v srce... @

Ahh, ja. Znanje na visokem nivoju definitivno.
Lahko ste povsem brez skrbi , saj ne obstaja nikakršna povezava z ultravijoličnimi ali jedrskimi žarki.

T0RN4D0 ::

eeehhaaa miki, a se komu zdi tole logično (z zadnjega linka);

V 40 minutah IR savnanja človek porabi od 900 do 2.400 kalorij. V 40 minutah IR savnanja človek porabi od 900 do 2.400 kalorij.

2400 kcal je kolkr vem 100% priporočen dnevni vnos energije za povprečnga človeka, nekako dvomim da vse zgubiš samo z 40 minutami savnanja :\
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

zee ::

Magari bi bilo tako...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

SmeskoSnezak ::

Tudi v eni oddajo na nemškem al avstrijskem kanalu sn to tezo zasledil, ko so preizkušali različne savne. Bi se na dveh različnih krajih lagali o tem? Dvomim, te že morjo bit neke raziskave za tem.

Pa poglejmo kaj pravi google na to. Jap, ne samo pri nas, ampak tudi drugje so prišli do teh cifer. Zanimivo, ha? Če sn prav nekje med temi rezultati prebral, je pisalo da se to enači z maratonom na 10km.
@ Pusti soncu v srce... @

Fizikalko ::

Meni definitivno najbolj paše infra. Se precej bolj počutim kot po finski - ta me preveč "uniči".

djordjevic ::

Zase lahko povem, da sem bil v finski in turški, infre še nisem probal. Sem pa malo skeptičen do te zadeve. Mogoče povezava ni čisto na mestu, toda precej časa sem preždel v pisarni z veliko tehnične opreme in sem po 6-7 urah čutil težko opisljivo telesno pregretost. Vem, da elektromagnetno sevanje in IR žarki niso enako, verjetno je daleč od tega, ampak vem, da mi tehnično pregrevanje ne paše najbolj, zato pa sem skeptik glede teh IR savn.

T0RN4D0 ::

Hm, ni mi jasno kako bi lahko porabil toliko energije od sedenja na vročini. Kam gre teh 2400 kcal, to je tko kokr da bi trikrat dlje časa teku naprimer, pa se moraš tam ravno tako ohlajat, s tem da tam mi je pač jasno kam gre energija. Nekako še razumem da za znojenje pač rabiš energijo, ampak to bi pomenilo, da če si cel dan na soncu moraš po tem takem pojest desetkrat več kakor običajno, nekako mam občutek da neki ne štima. Ma kdo pri roki slučajno kak link ki malo bolj razloži to, pa po možnosti takšen da ni nakoncu cenik za magično savno :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zheegec ::

V zadnjih nekaj mesecih sem bil dostikrat v finski, turški in IR.
V turški se začneš takoj potiti (jah, zelo logično), efekt je precej slab in ne počutiš se nič bolje. Pri finski zna včasih priti do rahlih občutkov nelagodja in glavobola, počutje na splošno je sicer boljše - sploh, ko se navadiš takoj po savni stuširati z mrzlo vodo :). Pri IR na začetku misliš, da sploh nima efekta, se pa po času (v IR sem ponavadi kar dlje, kot v finski/turški) izkaže, da se potiš več in počutiš bolje, kot v finski. Na splošno priporočam IR, je najboljša izbira.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Zheegec ()

2400 kcal je OGROMNO, = segreti 1L vode za 2400°C ? :O

Se precej bolj počutim kot po finski - ta me preveč "uniči".
Finska savna = Zrak v puščavi [:D]

Ma kdo pri roki slučajno kak link ki malo bolj razloži to, pa po možnosti takšen da ni nakoncu cenik za magično savno :)
Mogoče za obnavljanje uničenih celic :)
..
Vsekakor se z višjo T močno pospeši tudi prebava in presnova.

Zgodovina sprememb…

hotlips ::

Zdej ne pretiravat, pa napamet govort preveč.
Jasno da ne porabiš toliko kalori v savni, neglede v kateri, kolikor je priporočen dnevni vnos za odraslo osebo moškega spola. To se je nekdo močno zmotil pri prevajanju oziroma preračunavanju. Tud glede žarčenja ne govort neumnosti in zadevo z mikrovalovkami primerjat.
S tem da je delovanje žarilnih teles usmerjeno in fokuserano ne žarči celotnega telesa.
In ja najbolj pomemben del infrasaven so prav žarilniki (način delovanja, materjali, ipd.).
Glede tega ti vsekakor svetujem, da si ogledaš ponudbo infra saven znamke physiotherm, ki veljajo za ene izmed najkvalitetnejših.
Kakšne bolj obširne informacije lahko dobiš na http://infra-kabine.com, kjer imajo tudi zastopstvo za physiotherm, poleg tega pa lahko infra savno physiotherm tudi preizkusiš (vsaj včasih vem da je bilo to možno).
Seveda pa obstajajo pa tudi druge pravtako kvalitetne alternative, meddrugim tudi ena slovenska, samo se sedaj žal ne spomnim imena.
Sicer pa ti google najde ogromno o infrasaven, tako ponudnikov kot informacij.
Sam pa bi se na tvojem mestu izogibal kakšnim ponudbam, ki jih pogosto lahko zasledimo v kakšnih Obi, oz. sorodnih reklamnih ponudbah, kjer je infra savno možno nabaviti že za 999€ in podobno, če pa že pa se prej dobro pozanimaj kako in kaj, kar pa je priporočljivo v vsakem primeru.
lp hl

japke ::

da obnovim temo:
V Hoferju imajo Infra Savno.
Znalci: je to ok?

https://www.hofer.si/sl/posebna-ponudba...

house ::

Zanimamo se za nakup infrardeče savne (1-2 osebi). Na kaj je potrebno biti pozoren?

svecka ::

Finska na drva zmaga,ne pa na elektriko savne lol.

Invictus ::

house je izjavil:

Zanimamo se za nakup infrardeče savne (1-2 osebi). Na kaj je potrebno biti pozoren?

Da imaš dovolj močne kable za priklop ;).
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Olimia Welness Orhidelia

Oddelek: Loža
1710513 (9721) Neon87
»

Klimatska naprava

Oddelek: Pomoč in nasveti