» »

Doplačilo za Vista DVD ?

Doplačilo za Vista DVD ?

Namor ::

Včeraj sem v BigBangu kupil prenosnik od Asusa, ki je že imel inštalirano Windowse (Vista Home Premium SLO), vendar nisem dobil zraven DVDja. Sicer sem danes šel vprašat zakaj ga ni zraven pa mi je prodajalec nekaj mencal, da moram doplačat €86 če hočem met DVD zraven.. ;(
Sedaj me pa zanima ali moram res doplačat ali me nat***** ? Ker znanec je kupil podoben model v drugi trgovini pa je dobil DVD in nalepko/licenco zraven.

Pyr0Beast ::

Hja .. poglej, če imaš nalepko za vistr na dnu prenosnika ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

JanK ::

Pri sluzbenem HPju tudi nisem dobil DVDja. Namesto tega je opcija, da si naredis recovery DVD. S tem DVDjem si v primeru crash-a diska restavriras kompleten disk, skupaj z Visto.

traktor ::

Zahtevaj ga, ker sistem ne bi smel biti nameščen če ni zraven dvd-ja, drugače im zateži da boš poklical inšpekcijo. Pa računalnike probajte kje drugje kupovat pa še cenejše bo.

Saircor ::

Zdj se zravn laptopa dobi samo licenca+recovery dvd.

Duhec ::

Navadno imajo zdaj vsi brandname (IBM, HP, Dell, FS ... ) prenosniki enostavno del diska rezerviranega kot "Recovery disk" in ne rabiš DVDjev za ponovno nalaganje. Kopijo DVDja s sistemom in gonilniki pa je pametno narediti ob prvi priliki z namenskim programom, ki ga navadno proizvajalec inštalira na disk, takoj, ko sistem laufa, zgolj za primer, če ti kdaj crkne disk.
Če imaš nalepko s kodo na spodnji strani potem ni bojazni in si Recovery DVD naredi sam in nimaš kaj dodatno plačevati ! Zakaj le? 86€ za DVD, ki si ga lahko legalno narediš sam ob prvi priliki, ko sistem zalaufa ?
Če je pa nimaš, potem praviloma tudi Vista ne bi smela biti (pred)inštalirana !
Pa poglej na računu, če je Vista Home sploh omenjena !
Poročaj !

Invictus ::

Če imaš legalno kupljeno Vindows Visto, si jo lahko tudi zdownloadaš iz Interneta. Saj boš tako ali tako potem vnesel svoj ključ.

Tako si lahko dobiš kako novejšo verzijo z vsemi patchi, services packi in dodatnimi programi.

To ni nelegalno, saj si samo medij snel dol. Progrma je že kupljen.

LP I.

AndrejS ::

Pri prenosnikih ni DVDja... traktor ti pa kr idi na inšpekcijo pa se sam prijavi.

LuGi ::

Tudi jaz nisem dobil DVDja ampak namesto tega obstaja PQSERVICE particija v katerem je instalacija. Ustvaril sem si backup z prilozenim programom. Serijska je pa prilepljena pod laptopu 8-)

Namor ::

Sem pregledal cel prenosnik in tudi vse kar je bilo zraven pa ni bilo nalepke/licence zraven. Sem pač šel še enkrat nazaj in vse lepo razložil, pa smo prišli do zaključka, da je nekdo zaj**** in ni nalepil licence. :|
Zadeva se je na srečo hitro rešila. DVDja pa res ni zraven, ker je (kot so že nekateri rekli) na disku particija v kateri je inštalacija.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Namor ()

solatko ::

Tisti, ki je pripravljal računalnik, je hotel licenco obdržat, ker pa si bil tečen, mu ni uspelo. Brat je pred kratkim kupil računalnik s prednaloženimi XP-ji in ko sem jih hotel posodobit, je MS lepo napisal, da naj kupi licenco (pa če prav je bila v ceni). Sledila je prijava, reklamacija, dobil licenco, kaj bo pa s firmo pa ne vem, sam vem, da nihče iz kroga znancev, ne bo nič več vzel v tej firmi.

SkIDiver ::

Tisti, ki veselo govorite o inšpekciji in podobnem se ugriznite v jezik. Sledi razlaga zakaj.

Če si kupil Windows Vista kot prednaložen operacijski sistem na enem izmed prenosnikov ali namiznem računalnikov z imenom zaščitne znamke (HP, Lenovo, ...) sam DVD medij od Windows Viste ni priložen poleg! Zakaj? Ali si dobil poleg Recovery CD/DVD ali pa ima prenosnik/računalnik skrito particijo na kateri se nahaja "slika" diska ali namestitvene datoteke, ki jih najdemo tudi na Windows Vista DVD mediju.
Vse kar v tem primeru dokazuje licenčnost operacijskega sistema je nalepka, ki se pri prenosniku nahaja na spodnji strani ali na stranici ohišja pri namiznem računalniku in to je vse kar potrebuješ. Kot dokazilo pa seveda shrani račun za nakup računalnika. Škoditi ne more.

Zakaj tako? Če si v trgovini kupil Asus prenosnik s prednameščeno Windows Visto je le to namestil Asus in ne prodajalec v trgovini. Po domače povedano si obsojen na nakup Windows Viste, če hočeš ali nočeš, ker je po "želji" Asusa le ta že del prenosnika in je cena zanjo vključena v ceno prenosnika.
Če želiš dobiti medij je v tem primeru le dobra volja Asusa, da ti posreduje medij. Če ti ga noče se lahko obrišeš pod nosom. Z nakupom si se strinjam s temi pogoji. Če ti jih niso predstavili, "kaj češ tko mamo" bi lahko rekel in se jeziš na kupca (vseeno prej preveri licenčne pogoje na MS strani ali na strani proizvajalca računalnika). Izjemen primer je tukaj HP, ki ti na željo posreduje DVD medij.

Če pa boš kupil nov prenosnik ali namizni računalnik brez prednameščenega operacijskega sistema pa imaš pravico do nakupa tako imenovane OEM licence Windows Viste. V tem primeru boš dobil nalepko s ključem in originalen Microsoftov DVD medij za Windows Visto. V tem primeru bo tudi nakup licence prikazan na računu.

PS: Tudi prednameščen operacijski sistem je OEM.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

solatko ::

Vendar mora biti nalepka, ki pa jo da prodajalec, saj lahko kopiš isti proizvod brez programa.

SkIDiver ::

Če namešča Asus potem Asus nalepi nalepko.

ender ::

SkIDiver: čeprav je Vista prednaložena, lahko skladno z EULA licenco vrneš, in zahtevaš vrnitev denarja nazaj - sicer te bodo na vsak način poizkusili prepričati, da to ni mogoče, in da ne vračajo denarja, ampak če si dovolj vztrajen, bo uspelo (nalepko moraš v tem primeru vrnit/uničit).
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

miranpozar ::

Moje mnenje je, da Microsoft varčuje tam, kjer ni treba! En ušivi DVD jih verjetno stane manj kot en dolar in pri cenah njihovega softvera, bi se res spodobilo kupcu priložiti še medij! Office 2007 DSP (OEM), ki stane skoraj 300€ pravtako ne vsebuje medija! Halo?!?! Kaj naj naredi kupec, ko se bo vsa zadeva (slejkoprej) sesula? Zakaj ga ne bi smel sam ponovno inštalirati?
In potem se čudijo nad stopnjo piratstva... saj očitno drugače ne gre!
Micro$oft, sram te bilo!
Miran Požar, Portorož, http://sites.google.com/site/miranpozar/

OZZY ::

SkIDiver: čeprav je Vista prednaložena, lahko skladno z EULA licenco vrneš, in zahtevaš vrnitev denarja nazaj - sicer te bodo na vsak način poizkusili prepričati, da to ni mogoče, in da ne vračajo denarja, ampak če si dovolj vztrajen, bo uspelo (nalepko moraš v tem primeru vrnit/uničit).


TUKAJ jo pa dobiš in lepo piše:

Z NAMESTITVIJO, KOPIRANJEM ALI UPORABO PROGRAMSKE OPREME POTRJUJETE, DA VAS OBVEZUJEJO DOLOČILA TE LICENČNE POGODBE ZA DOMAČO RABO. ČE NE SOGLAŠATE, PROGRAMSKE OPREME NE NAMEŠČAJTE, KOPIRAJTE ALI UPORABLJAJTE, TEMVEČ JO VRNITE NA PRODAJNO MESTO, KJER VAM BODO VRNILI DENAR ZANJO.
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OZZY ()

Duhec ::

@miranpozar, očitno še nikoli nisi bil na MS Office strani.
Brezplačno lahko dolpovlečeš omejeno 60-dnevno verzijo Office 2007 PRO že od samega začetka. Ti prihranim sekundo za googlanje ! Trial Office 2007 PRO.
Glede na kodo, ki jo kasneje kupiš glede na željen paket, se ti odklenejo posamezni produkti drugače po dveh mesecih zapade licenca.
Lahko tudi brezplačno zaprosiš za kodo za teh 60 dni, da bo polno funkcionalna, ker je preizkusna različica samo kot viewer.

TensorTensor ::

Kako pa je v tem primeru? :

Kolega je nabavil notesnika Lenovo, kjer pise: Operacijski sistem WIn xp recovery DVD in licenca za Visto business??
/

ender ::

To pomeni, da je Vista Business prednaložena (in da ti kišta ponudi izdelavo recovery DVDja ko jo bootneš), zraven imaš pa še recovery CDje z XP Pro.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

BmN ::

jaz sem kupil PC v comtronu in vzel tudi visto hkrati, CD me je stal 1,75 eura :o


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje dobit Windows Vista?

Oddelek: Pomoč in nasveti
151906 (1676) amigo_no1
»

Windows Vista Home Premium Install CD

Oddelek: Operacijski sistemi
323990 (3240) ender
»

Vista OEM, nekaj vprašanj

Oddelek: Operacijski sistemi
342778 (1905) Galaxy
»

Kako ponovno naložiti originalne Win Vista?

Oddelek: Operacijski sistemi
134161 (3912) solatko
»

Prednaloženi Windowsi

Oddelek: Pomoč in nasveti
2713385 (12032) `ripper`

Več podobnih tem