» »

menjava maticne

menjava maticne

xandros ::

Prešel bi iz asrock na gigabyte matično ploščo, zaradi 4x2G rama.
Je win2k3 server.
Bo kakšen problem , če ja, kaj je potrebno narediti.

Izi ::

Zelo priporočljivo bi bilo na novo namestiti Operacijski sistem. Ni pa nujno.
Nova matična plošča pomeni dejansko nov računalnik.
Nov chipset, nov BIOS, novi kontrolerji za diske in vse nove integrirane komponenete, kar pomeni nove mrežne kartice in nova zvočna kartica.

Vse te zadeve rabijo tudi nove driverje.
Vista bi znala to vse sama poštimati, ostali sistemi pa precej dvomim. Seveda ponavadi dela, ampak precej počasi in se včasih nepričakovano sesuje.
Da pa ročno odstraniš vse stare driverje in namestiš nove potrebne driverje pa včasih traja dlje kot da vse skupaj namestiš na novo.

Sicer boš pa sam videl ali ti deluje zadovoljivo, dokler ne zamenjaš plošče tako ali tako ne moreš nič narediti vnaprej, takrat pa boš videl ali bo potrebno nanovo namestiti sistem.

Vse kar lahko narediš že danes je backup vseh pomembnih dokumentov in vsega kar se ti zdi, da boš še rabil. Včasih se tega nabere za nekaj 10 GB in tik preden se lotiš nameščanja novega sistema ponavadi ugotoviš, da nimaš kam shraniti vseh teh podatkov :D
Če pa imaš celotni backup že narejen pa je pol dela že opravljenega.

xandros ::

Ja nočem vse na novo, bi se rad izognil zaradi tega.
Je veliko instalacij, enih printerjev, virtualnih masin(to je se najmanjsi problem), driverjev,...

Volta ::

Glej, če imaš isti chipset oz. vsaj podoben bo pomoje šlo brez formata pa nove naložitve sistema. Imel sem Intel 875 Chipset in P4 gor, pa sem presedlal na C2D in P35 chipset in windows je še naprej delal popolnoma normalno. Ničesar mi ni bilo potrebno naložiti, razen driverje za chipset sem updatal. Skratka imel sem srečo. Upam da boš tudi ti imel takšno.

xandros ::

Nočem na srečo :)
Če slučajno zamenjam matično, in nimam "sreče", ali lahko potem nazaj zamenjam matično, in bo vse po starem?

solatko ::

Če boš menjal ploščo si naredi backup in če ne bo šlo boš povrnu staro stanje. Drugače pa pred menjavo zbrišeš gonilnike, ki so na originalnem cd-ju stare matične, ko boš plato zamenjal, priklopil vse zadeve, poštimal nastavitve v bios-u, daš v dvd enoto cd od nove plate. Gonilnike ti bo namestilo in sistem mora delat. Potem pa lahko gonilnike posodobiš.

Izi ::

Brez panike :)
Zamenjava matične ni tako simpl zadeva, da jo boš kar menjal vsakih par dni tako kot grafično ali procesor.
Časovno gledano je zamenjava matične plošče dolgotrajnejša zadeva kot namestitev sistema popolnoma na novo.
Sistem na novo se namesti v 20 minutah in nato rabiš še 30 minut za namestitev nekaj potrebnih programov in prekopiranja dokumentov iz backupa na disk. Vsaj pri Visti je tako.

Zamenjava matične plošče pa zahteva, da razdreš celotni računalnik na prafaktorje. Že samo razdiranje in odvijanje vseh 100 šravfkov vzame vsaj pol ure. Nato pa pride sestavljanje, ki traja še vsaj trikrat dlje (če sploh veš kaj delaš).
Ne smeš pozabiti na odstranjevanje stare paste iz procesorja, čiščenje, nanašanje nove paste na procesor, nameščanje hladilnika, ki mora biti narejeno precej natančno, da pravilno hladi, nato šravfanje vseh številnih vijakov nazaj, vstavljanje RAMov, grafične in na koncu še povezovanje vseh tistih 50 različnih kablov, ki morajo seveda iti vsak na svoje mesto, da vse pravilno deluje. Zraven moraš prebrati še pol knjižice od matične plošče, da sploh veš kam kaj vtakniti.
In na koncu po dveh urah garanja je precej več možnosti, da se računalnik sploh ne bo zagnal zaradi kakšnega napačno vtaknjenega kabla kot pa da ne bo deloval stari operacijski sistem.

Si sploh pomislil na vsa ta opravila ki te čakajo ? >:D

Drugače pa kot je že solatko omenil je glavne driverje najbolje odstraniti že takrat ko stari sistem še deluje, ker če vse pustiš kot je bilo se zna zgoditi, da se Windows sploh ne bodo naložili do konca, na novi plošči, ker kakšen sistenski driver ne bo našel prave komponente in potem boš obstal pred plavim ekranom z opisom napake.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

xandros ::

Izi, pretiravas:
diski, cd se ne bo ven jemal.
Odklopi se napajanje, odstraniš hladilnik, procesor, rame, z matične odviješ 6 vijakov.
Ja, pa še za odstanitev grafične rabiš 15sekund.
Sčistiš, priviješ novo matično, kot si rekel, namestiš procesor, pasto.
Za priklop vse skupaj recimo 15min.
In bo delalo, iz prve.

Sam backup 640GB podatkov, na novo vse driverje,...
To pa bistveno več časa kot 15min vzame.

Zato prosim za konkretne izkušnje nekoga, ki je že to delal.

Izi ::

Ne samo, da si sam sestavljam in nadgrajujem vse računalnike, delal sem celo že na računalniškem servisu.

Najprej praviš, da vse skupaj ne vzame več kot 15 minut, nato pa poveš, da še nikoli nisi naredil tega :D

Iz izkušenj naj samo omenim, da je bolje vse delati z polovično hitrostjo in vse narediti zanesljivo, kot da na hitro vse zmečeš skupaj in potem porabiš 2 ure, da najdeš zakaj za hudiča se računalnik zablokira med nalaganjem BIOSA >:D

Vsako ohišje ima drugače predvidena mesta za napajalnik, diske, optične enote, .. Amapak vsaj pri manjših ohišjih je tako, da matične plošče sploh ne moreš vzeti iz ohišja, dokler prej ne odstraniš diskov in DVD enote.
Moja matična je privita na 12 vijakov, kako da jih ima tvoja samo 6 ? :)

xandros ::

Še nikoli nisem takole menjal matično, da bi imel potem isti sistem.
Sestavil sem pa že veliko računalnikov.
Matična je miniAtx, zato samo 6 vijakov.
Tudi taksno ohišje je, da ni potrebno diskov ven, niti napajalnika.
Ampak, to ni tema a ne?
Za HW me ni strah, če mi znas svetovati glede samih Winsev in driverjev pri menjavi matične, si pa dobrodošel.

Izi ::

Kot sem že rekel.
Pravilni postopek je odstranjevanje vseh driverjev, ki ne bodo več prišli v poštev, zamenjava matične, zagon sistema in namestitev novih driverjev.

Vse pa je odvisno koliko se nova matična razlikuje od prejšnje. Če je isti chipset potem ni potrebno ničesar odstranjevati.

bluefish ::

kot že omenjeno najprej odstraniš vse driverje, ki imajo kakršnokoli vezo s trenutno matično, nato matično zamenjaš in namestiš nove driverje.
Je pa res veliko odvisno od tega, kakšna je razlika med platama.

blackbfm ::

Jaz sem pri menjavi plate dubu samo bluescreen. Samo se mi ni dalo zajebavat tako da sem kar formatiral.

solatko ::

Izi - Menjava osnovne plošče je če imaš ohišje in kablovje urejeno zadeva, ki ti vzame max pol ure časa. Pobereš ven kable od diskov, odklopiš napajalnik, snameš grafiko in pci kartice, odklopiš vse priključke (ohišje, čitalec kartic, sprednji USB, avdio kabel... pač kar imaš priklopljeno, pobereš ven rame, odviješ vijake s katrimi je pritrjena MB in skupaj s hladilnikom previdno potegneš ven, potem si na antistatično podlogo postaviš ploščo in odstraniš hladilnik in procesor (malo previdnosti je potrebno, da kaj ne polomiš. Očistiš hladilnik in CPU, postaviš novo ploščo na podlago, zmontiraš procesor in hladilnik, vložiš rame, zamenjaš zaščitni pleh na ohišju, predvsem pa slediš navodilom, ki so priloženi matični plošči (ponavadi so še slike in sheme). Zelo pazliv moraš biti pri priključevanju kablov iz ohišja HD, PW, RS, MIC... in izredno pazljiv pri nameščanju USB konektorjev (enojnega komot obrneš, pol je pa štala). Potem previdno vstaviš ploščo v ohišje, jo narahno pritrdiš s tremi, štirimi vijaki, lepo naštelaš, da so vijaki na sredini, pogledaš zadaj, da ti kakšna zadeva od ploščice ni prišla v izhode na plošči, če je vse v redu z občutkom privijačiš vse vijake in s tem pritrdiš ploščo. Sledi priklop kablovja (pazi kateri disk je sistemski - daj na SATA0), priklopiš vse ventilatorje in tiste kable, ki jih imaš od raznih enot (točno sledi shemam iz navodil). Ko si vse priklopil pustiš stranico odprto, prižgeš računalnik in če disk lepo začne nalagat sistem, si zložu zadevo v redu. Če kaj ne dela, še enkrat dobro preglej priklope, če pa bi začelo kaj smrdet po zažganem, pa takoj kabel iz vtičnice. Ko se sistem postavi zahteva določene gonilnike (vista jih, če si na internetu poišče sama in te samo obvešča). Če si vložil CD matične v player, ob zagonu pritisni, da ti naloži gor vse gonilnike. Če boš delal zelo počasi ali celo prvič, boš porabil 4-5ur, če pa si star maher, pa mora zadeva laufat v eni uri.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

bluefish ::

skratka, menjava matične je praktično enak postopek, kot bi na novo sestavljal sistem + dodaten potek v nasprotni smeri. Mimogrede lahko še malo očistiš prah, urediš kablovje,...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

grafična kartica in matična plošca (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
15411265 (8306) Gapi
»

blue screen po menjavi matične

Oddelek: Pomoč in nasveti
181672 (1351) Hayabusa
»

odpiranje laptopa toshiba

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
71668 (1423) Modiano
»

Problem z Asus A7V8X-X

Oddelek: Strojna oprema
181614 (1362) 333333
»

menjava matične

Oddelek: Pomoč in nasveti
61107 (997) Jan987

Več podobnih tem