» »

Tezave/cudno obnasanje Windows Explorerja v WinXP SP2

Tezave/cudno obnasanje Windows Explorerja v WinXP SP2

JanK ::

Pozdravljeni.

Zadnje case opazam da se mi WE cudno obnasa. Ko ga poskusam zagnati s tipkama Windows+E se mi vcasih zgodi to, da za zacetek traja 5-10 sekunda ko racunalnik melje in melje, nakar se mi odpre dialog, za katerega pojma nimam od kje je:
 Neznani dialog

Neznani dialog

Ko kliknem na "Cancel", dialog sicer zgine, ampak potem traja naslednjih se naslednjih 10-20 sekund da se WE dejansko pojavi, do takrat pa je CPU na 50%, ce kurzor zapeljem na taskbar pa se spremeni v uro.

Vcasih se to zgodi samo enkrat, vcasih je potreben reboot racunalnika da zacne normalno delovati. Ni pa mi se uspelo dognati niti potrebnih niti zadostnih pogojev za to napako.

Racunalnik je prenosnik HP 6820s z WinXP SP2, nalozeni so vsi popravki, ponavadi imam odpre Firefox 3.0.1, ter PC Pine 4.64, drugega pa skoraj ne. Instalirano programje je:
 Instalirano programje

Instalirano programje

Golazni pomoje nimam - preverjeno z zadnjimi verzijami Avira Antivir Personal, Lavasoft AdAware ter Spybot Search and Destroy.

Kaksna ideja? Ali morda kdo prepozna dialog?

Duhec ::

Odpri Explorer (raziskovalca) preko desnega klika na Start in izberi Razišči. Se ti še pojavi to okno ?
Če ne imaš narejeno eno bližnjico na Windows tipki+E, kar je v osnovi rezervirano za Windows Explorer.
Ti isto naredi v varnem zagonu ?
Start/Zaženi in odtipkaj MSCONFIG ter poglej v zavihku ZAGON (STARTUP) kateri program se zloada ob štartu, ki bi pripadal odprtemu oknu (Draw Options), po vsej verjetnosti kaka grafična zadeva. Ko najdeš sumljiv program mu odstrani kljukico , shrani in restartaj sistem ter ponovi bližnjico Win+E.
Poročaj.

Hvala za hinte.

Odpri Explorer (raziskovalca) preko desnega klika na Start in izberi Razišči. Se ti še pojavi to okno ?
Če ne imaš narejeno eno bližnjico na Windows tipki+E, kar je v osnovi rezervirano za Windows Explorer.
Ti isto naredi v varnem zagonu ?

Ne, se mi ne pojavi. Ampak zal mi to nic ne pomaga. Pojav je precej nakljucen (raje recem da dosedaj nisem nasel zakonitosti) in redek. V zadnjem tednu se mi to ni zgodilo, preden sem poslal post se je zgodilo dvakrat, potem pa spet v nekaj deset poskusih ne - tudi brez varnega zagona.

Start/Zaženi in odtipkaj MSCONFIG ter poglej v zavihku ZAGON (STARTUP) kateri program se zloada ob štartu, ki bi pripadal odprtemu oknu (Draw Options), po vsej verjetnosti kaka grafična zadeva. Ko najdeš sumljiv program mu odstrani kljukico , shrani in restartaj sistem ter ponovi bližnjico Win+E.

Aha, tole bom pa poskusil, ko pridem domov. In ja, tole res izgleda kot neka graficna zadeva. Ravno zato sem vprasal, ce morda kdo prepozna dialog. Sel sem gledat instalirane programe, pa nisem v nobenem nasel nicesar podobnega.

Se necesa, cesar se nisem poskusil, sem se spominil. Ko/ce se mi bo to zgodilo lahko mogoce s Task Managerjem vidim kateri graficen program je odprt.

Poročaj.

Bom.

Curiouser and curiouser!

Danes se mi je dialog spet pojavil. Pojavil se je dejansko samo (in vsakic) ob uporabi Windows+E, ce pa sem Explorer pognal kako drugace, recimo s "Start|Explore" ali "Start|My Computer|Explore" pa ne.

Sem pogledal kaj mi tece na sistemu, pa ni bilo nic sumljivega. Tudi v startupu so sami OK programi, nic graficnega. Sem pa opazil, da je bil vedno blokiran program, ki je v ospredju, kot da bi ta modalni dialog sprozil le-ta. Pa tudi taskbar je bil spet kao zaseden (hourglass).

Kateri program povzroca smorn pa mi je uspelo odkriti s "Process Explorer" s Sysinternals in z njegovo funkcijo "Find Window's Process". Rezultat je presenetljiv: Skype!

Cim sem zaprl Skype so stvari zacele delovati, tudi ob ponovnem zagonu Skypea se Explorer obnasa normalno. Ko bo spet zacel bluzit, bom raziskoval naprej.

Hecno pa je to, da nikjer v Skype-u ne najdem kaksnega podobnega dialoga. Nikdar nisem nalagal kaksnih dodatkov, se najmanj za risanje (za kar imam itak dve levi nogi). Tudi ce poskusim poiskati "skype drawing pad" na Googleu, ni nobeden od rezultatov relevanten - vse so samo dodatki, ki jih nisem instaliral. V Skypeu imam vse nastavitve na najbolj paranoicne - samo ljudje v contact listi lahko pocnejo stvari, noben drug ne more nicesar, v listi imam pa samo preverjene in znane ljudi. Itak pa nikdar nisem od nobenega nicesar sprejel.

Update: Napaka se je spet pojavila, ko sem se igral s Skypeom. Ko sem Skype ubil (s Process Explorerjem), deluje Windows+E spet normalno. Pac pa je prislo do skrajno cudne situacije: V Pine-u (tekstovni mail client) iz katerega sem pognal Explorer in sprozil napako, lahko sicer pocnem vse s tastaturo, klikati pa ne morem! Mi samo piska, kao da je dialog se vedno odprt.

Zdajle zapiram Pine ... ga ponovno poganjam in ... voila, lahko tudi klikam.
Windows+E deluje normalno.

Hmm, Skype je verzija 3.8.0.139. V verziji 3.8.0.144 so popravili "bugfix: Video mood and instant messages did not work when user had Flash Player 10 installed". Imam Flash Player 10. Bom upgrade-al, pa da vidimo ce se bo to se dogajalo.

Ceprav je se vedno cudno, da bi Windows+E "leakal" v Skype.

No, bomo videli...

Ni Skype.

Ocitno se nekaj dogaja s system trayem (notification area). Tokrat so bili simptomi isti, ampak je Process Explorer pokazal, da je program drugi: SuperAntiSpyware. Po zaprtju le-tega ni tezav z Explorerjem, navkljub prisotnosti Skype-a.

Kaksne sveze ideje?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Noče "varno odstranit" zunanjega diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
323608 (2894) mare4444
»

kombinacija tipk alt+v ne delata

Oddelek: Pomoč in nasveti
136108 (5822) sharkey