» »

Varno odstranjevanje strojne opreme

Varno odstranjevanje strojne opreme

racunalnicar ::

Pozdravljeni!!

V vrstici spodaj desno mi je izginila ikona za varno odstranjevanje strojne opreme. Šel sem v možnosti in da vedno prikaži, pa je še vedno ni. Zanima me, kako bi jo lahko priklical nazaj, oziroma vsaj, kje lahko ta ukaz najdem drugje?

HVALA!!

ender ::

Pa imaš priklopljeno kakšno stvar, ki jo lahko odstraniš?
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Duhec ::

Start/Run in vpiši:
RunDll32.exe shell32.dll,Control_RunDLL hotplug.dll

To ti prikliče isto okno kot desni klik na tisto zeleno puščico po varni odstranitvi strojne opreme.
Vse naprave tudi ne zahtevajo tak postopek odstranjevanja (npr. tiskalniki, kamere....) in zato se ti niti ne prikažejo v trayu.
Če pa imaš kak USB ključek pa ga je pametno varno izključiti preko te procedure razen, če imaš odkljukano "Optimize for Quick removal".

Bellzmet ::

Hmm kaj pa je sploh fora tegale "Safely remove", ker jaz vedno npr. USB ključ kar ven potegnem?

sky9113 ::

Fora je v tem, da PC najprej ugasne elektriko na USB portu. To je narejeno zaradi tega, da ne pride do okvare naprave oziroma USB porta.

Bellzmet: če to narediš na Windows 2000, lahko uničiš filesystem. Na XPjih načeloma ni problemov, ker ne dela write cachinga na odstranljivih napravah, razen če v lastnostih naprave to posebej omogočiš.

sky9113: USB je hotplug, zato ga samo z iztikanjem/vtikanjem ne moreš uničit (razen na slabih matičnih ploščah, ki nimajo portov narejenih po specifikaciji). Lahko pa uničiš flash na USB ključih, ker nekateri kontrolerji ne marajo, da jim odklopiš elektriko med tem, ko zapisujejo (to je problem samo na flashu - USB diskov na tak način ne moreš uničit, največ kar se lahko zgodi je, da se pokvari datotečni sistem).

duhec, najlepša hvala

Sicer sem sistem obnovil na tri dni prej, ko je to še delalo, in sedaj je ikona tam.
Bom imel za drugič.
Najlepša hvala.

V-i-p ::

Vidiš, jaz imam pa obraten problem. Že lep čas bi rad, da ta ikona izgine pa mi ne rata...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

z desno klikn na to vrstico spodaj, lastnosti, sapodej desno po meri, najd ikono in naštimej vedno skrij.
Upam da boš rešil problem.

V-i-p ::

U madona :) Kaj naj ti rečem, hvala!
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Gutjerez ::

Mam eno vprašaanje.
Vsak dan se srečujem z usb kluči in vtikanjem in iztikanje. Vedno ga odstranim brez varnega odstranjevanja. Pol pa ko kdo to vidi mi vedno soli pamet da moram obvezno varno odstranit..

V čem je fora. Do zdaj nisem meu nobenih problemov.
Nikoli ne obupaj, saj je tukaj slo-tech

Duhec ::

Gutjerez je izjavil:

Mam eno vprašaanje.
Vsak dan se srečujem z usb kluči in vtikanjem in iztikanje. Vedno ga odstranim brez varnega odstranjevanja. Pol pa ko kdo to vidi mi vedno soli pamet da moram obvezno varno odstranit..

Fora je, da je ni ali pa da je, odvisno od nastavitev. :)
Normalen uporabnik ne ve ali so dejansko vsi podatki, ki jih jih recimo kopiral, že na usb ključku ali so še v cache spominu.
To je odvisno od nastavitev (Device Manager/DiskDrives/desni klik na usb napravo/Lastnosti/zavihek Policies/ in imaš na izbiro Optimize za Quick removal ali za Performance.
Če nimaš problemov imaš nastavljeno na Quick Removal, torej brez vmesnega cachea podatkov, zapis traja dlje, ker se direktno piše na usb medij.
Če pa imaš nastavljeno na Performance in iztikaš usb ključek brez postopka o varnem odstranjevanju pa imaš pač srečo, navidezno, ker se velikokrat zgodi, da fajl (vsaj ime in dolžina) kao je gor, ko pa odpreš pa javi data corrupt. :P

Gutjerez je izjavil:

V čem je fora boš videl ko boš to prvič naredil na Applu.

Wisor ::

Ko smo že lih pri varnem odstranjevanju strojne opreme, bi lepo prosu če mi poveste, koliko od vas dejansko "varno" odstrani USB ključek :))

Namreč jaz ne pomnim kdaj bi ga nazadnje odstranim, pa mi se vsi delajo.

darkkk ::

Life's too short to remove USB safely :)

Jaz sem pred kratkim (in prvič) na enemu uničil filesystem in sem ga moral ponovno formatirati :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

odstranjevanje usb ključa

Oddelek: Strojna oprema
223615 (3103) vostok_1
»

Zunanji trdi disk problem!!

Oddelek: Strojna oprema
245687 (4558) Bye
»