Forum » Programiranje » Programiranje & hardware
Programiranje & hardware
Orchestra ::
Pozdravljeni!
Prosil bi, če mi lahko navedete kak vir, kjer je opisana celotna slika programiranja(predvsem na low-levelu), kar bi zelo pripomoglo k boljšemu razumevanju koncepta le-tega. Če sem bolj specifičen bi me zanimalo delovanje RAM-a,CPU, registrov, binarnega in hexdecimalnega sistema, pointerjov, pojasnitev pojmov kot so initializacija, polymorhism, inheritance - (OOP),kaj se zgodi v hardweru, ko dekleraš spremenjivko in kaj ko ji pripišeš vrednost, dinamični/fiksni spomin...itd
Podlaga, ki jo imam je res osnovno znanje C/C++, pythona, ideja o binarmemu in hex sistemu, in pa nekaj o flip-flop vratih, pač tisto, kar se naj bi naučil pri urah elektronike.
Drugače sem pa našel knjigo, "The art of assembly language", dost v redu zadeva, moti me pa, da ni napisana za neprogramerje in pa da bazira na HLA(High level assembly), kar je v nasprotju s tem, kar hočem.
Torej, da je glavni cilj boljše razumevanje delovanje računalnika ne pa naučiti se programirati v assembly-u.
In ja, vem, da obstaja wikipedia, ampak bi si raje omislil kako knjigo.
Prosil bi, če mi lahko navedete kak vir, kjer je opisana celotna slika programiranja(predvsem na low-levelu), kar bi zelo pripomoglo k boljšemu razumevanju koncepta le-tega. Če sem bolj specifičen bi me zanimalo delovanje RAM-a,CPU, registrov, binarnega in hexdecimalnega sistema, pointerjov, pojasnitev pojmov kot so initializacija, polymorhism, inheritance - (OOP),kaj se zgodi v hardweru, ko dekleraš spremenjivko in kaj ko ji pripišeš vrednost, dinamični/fiksni spomin...itd
Podlaga, ki jo imam je res osnovno znanje C/C++, pythona, ideja o binarmemu in hex sistemu, in pa nekaj o flip-flop vratih, pač tisto, kar se naj bi naučil pri urah elektronike.
Drugače sem pa našel knjigo, "The art of assembly language", dost v redu zadeva, moti me pa, da ni napisana za neprogramerje in pa da bazira na HLA(High level assembly), kar je v nasprotju s tem, kar hočem.
Torej, da je glavni cilj boljše razumevanje delovanje računalnika ne pa naučiti se programirati v assembly-u.
In ja, vem, da obstaja wikipedia, ampak bi si raje omislil kako knjigo.
Mavrik ::
Kar se tiče delovanja samega računalnika, registrov, sistemov za predstavitev števil, je odlična knjiga Dušan Kodek: Arhitektura in organizacija računalniških sistemov
The truth is rarely pure and never simple.
moowy123 ::
Res je . Če pa hočeš it še bolj v podrobnosti in si pogledati tudi kake bolj konkretne primere si pa lahko prebereš še njegovo knjigo Mikroprocesorski sistemi.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pomoč pri programiranju feOddelek: Programiranje | 2500 (1650) | ducttape |
» | Backengeneering [Reverse engeneering]Oddelek: Programiranje | 2924 (1202) | jype |
» | FERI ali FRIOddelek: Šola | 4462 (4038) | detroit |
» | [FASM] Kernel (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 4217 (3026) | DustWolf |
» | Sociologija - Temeljne Človekove PraviceOddelek: Šola | 2944 (2511) | d0rK |