Forum » Kaj kupiti » Gigabitni switch za domaco uporabo?
Gigabitni switch za domaco uporabo?
lopov ::
Ziv!
Domace omrezje se je v zadnjem casu posodobilo in tako imajo vsi racunalniki gigabitne mrezne kartice. Vsled tega me zanimajo priporocila za nakup gigabitnega switcha, 5 ali 8 portni. Seveda iscem poceni in zanesljivo varianto (zanesljivo = da ga ni treba vsak dan resetirat oz. odklopit z elektrike :)
Hvala!
Domace omrezje se je v zadnjem casu posodobilo in tako imajo vsi racunalniki gigabitne mrezne kartice. Vsled tega me zanimajo priporocila za nakup gigabitnega switcha, 5 ali 8 portni. Seveda iscem poceni in zanesljivo varianto (zanesljivo = da ga ni treba vsak dan resetirat oz. odklopit z elektrike :)
Hvala!
Vuli ::
A imaš slučajno gigabitno povezavo, da to rabiš?
Res je mrežne kartice podpirajo 10/100/1000Mb prenosa in če imaš ti linijo recimo 10Mb/10Mb (kar znese 1MB/1MB), ne rabiš prav nobenga gigabitnega switca.
Razen, če imaš optično povezavo in nevem kako hitrost, a dvomim, ker to pri nas stane OGROMNO.
Res je mrežne kartice podpirajo 10/100/1000Mb prenosa in če imaš ti linijo recimo 10Mb/10Mb (kar znese 1MB/1MB), ne rabiš prav nobenga gigabitnega switca.
Razen, če imaš optično povezavo in nevem kako hitrost, a dvomim, ker to pri nas stane OGROMNO.
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|
jype ::
Tak switch zagotovo prav pride, ko prenašaš podatke po svojem omrežju.
Sam imam razmeroma dobre izkušnje z Netgear napravami, ampak za domačo uporabo bo karkoli, kar ni totalno poceni (jaht?), zagotovo dovolj dobro.
Sam imam razmeroma dobre izkušnje z Netgear napravami, ampak za domačo uporabo bo karkoli, kar ni totalno poceni (jaht?), zagotovo dovolj dobro.
Ja, na to nisem pomislil, ker ni kej dosti napisal. Jaz imam od Siol-a Proteus932 in narejeno mrežo med dvema compoma kar preko modema in stvar dela čist dosti za naše potrebe.
Kje bi pa lahko sploh pogledu, koliko lahko moj modem največ prenaša?
Kje bi pa lahko sploh pogledu, koliko lahko moj modem največ prenaša?
Huh, napisal sem "domace omrezje" -- imamo 5 stacionarnih in 3 laptope :)
Ravno zdajle se ubadam s prenasanjem fajlov in 100 Mb mreza je enostavno prepocasna.
Upam da se je s tem ze kdo srecal, Funtech ima namrec v ponudbi "EDIMAX SWITCH GIGABIT 8 Port, ES-5800P" za 48 evrov in se mi ne zdi "ogromno"
Funtech cenik ...
Edimax info ...
Ravno zdajle se ubadam s prenasanjem fajlov in 100 Mb mreza je enostavno prepocasna.
Upam da se je s tem ze kdo srecal, Funtech ima namrec v ponudbi "EDIMAX SWITCH GIGABIT 8 Port, ES-5800P" za 48 evrov in se mi ne zdi "ogromno"
Funtech cenik ...
Edimax info ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lopov ()
opeter ::
Sam imam LevelOne-ov 5-portni Gigabitni switch in je ogromna razlika med prenosom podatkov iz enega računalnika na drugega.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
V Comtronu sem vceraj videl dva Asusa -- 5 portnega za okoli 50 in 8 portnega za priblizno 70 evrov.
preem ::
...Ravno zdajle se ubadam s prenasanjem fajlov in 100 Mb mreza je enostavno prepocasna....
kako hitro ti pa kopira?
BigWhale ::
Jaz imam ze skoraj eno leto en LevelOne 8-portni gigabit switch. Manj kot osem portov se po mojem ne splaca jemat, to takoj zapolnis. :)
Najbrz je mal premajhen fajl, ampak vecjega trenutno nimam. Sem pa morel rpeseliti z enega racunala na drugega okoli 600 Gb podatkov (s 4 diskov) in mi ni blo glih fino, sploh ker sem moral zraven cepet pa klikat, ko se je pojavil podvojen fajl.
Se pa strinjam glede kolicine portov, manj kot 8 sploh ne gledam, navajam le kot cenovno primerjavo
Zgodovina sprememb…
meacho ::
Doma imam ST-Lab switch za nekaj čez 50€ in ga ne priporočam. Prenosi so v nekaterih primerih porazni.
Če kopiram iz računalnika z giga mrežno na računalnik s 100Mb je v eno smer polna hitrost, v drugo pa le nekaj KB/s.
Z boljšim giga switchem so vsi prenosi normalni.
Če kopiram iz računalnika z giga mrežno na računalnik s 100Mb je v eno smer polna hitrost, v drugo pa le nekaj KB/s.
Z boljšim giga switchem so vsi prenosi normalni.
lopov> Najbrz je mal premajhen fajl, ampak vecjega trenutno nimam. Sem pa morel rpeseliti z enega racunala na drugega okoli 600 Gb podatkov (s 4 diskov) in mi ni blo glih fino, sploh ker sem moral zraven cepet pa klikat, ko se je pojavil podvojen fajl.
XCOPY.EXE /?
Ali pa, če nimaš zastarelega operacijskega sistema
man cp
Sam sem se pri switchu izprsil za 16 portni gigabitni netgear ( GS716T) in mi ni žal, ni pa ravno poceni (360€ v tej štacuni, verjetno se kje dobi tudi ceneje).
XCOPY.EXE /?
Ali pa, če nimaš zastarelega operacijskega sistema
man cp
Sam sem se pri switchu izprsil za 16 portni gigabitni netgear ( GS716T) in mi ni žal, ni pa ravno poceni (360€ v tej štacuni, verjetno se kje dobi tudi ceneje).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jype ()
spyder ::
lopov kako to da ti kopira 13mb/s....men gre samo do 2mb/s...a je mogoč to problem ker mam na enem kompu visto na drugem pa XP???
r5r ::
jype
Smart Managed stikalo z optičnimi vmesniki ni ravno primerno za domačo uporabo. Sicer me pa zanima, kaj omogoča.
Prenos je odvisen tudi od mrežne kartice. Verjetno mora biti še kakšna razlika (razen v ceni) med tisto vgrajeno na matični plošči in neko kartično različico.
Smart Managed stikalo z optičnimi vmesniki ni ravno primerno za domačo uporabo. Sicer me pa zanima, kaj omogoča.
Prenos je odvisen tudi od mrežne kartice. Verjetno mora biti še kakšna razlika (razen v ceni) med tisto vgrajeno na matični plošči in neko kartično različico.
And it makes me wonder.
Sej čip so več ali manj isti, na matični oz neka pci mrežna za 20E.
r5r> Smart Managed stikalo z optičnimi vmesniki ni ravno primerno za domačo uporabo. Sicer me pa zanima, kaj omogoča.
No, odvisno od potreb. Jaz imam samo tri porte frej, tako da mi v napoto ne hodi, zmore pa pravzaprav vse kar bi človek želel, razen PoE (ki pride prav za telefone).
No, odvisno od potreb. Jaz imam samo tri porte frej, tako da mi v napoto ne hodi, zmore pa pravzaprav vse kar bi človek želel, razen PoE (ki pride prav za telefone).
@ skidoo600: sem poiskal en vecji image in ga dal kopirat. Prenos je sedaj pocasnejsi, ampak pod 9,28 ne pade. Je pa to kopiranje iz laptopa s 5400 rpm diskom na stacinonarno masino, oba imata gigabitno kartico in priklopljeno na Benq SP0016 10/100 switch:
Prvi fajl je bil zaradi velikosti nalozen v ram in ni disk uspel nic "zavirati" :)
To, da imas mesano okolje ne bi smelo vplivat, v mrezi imamo kar nekaj racunal z XP in nisem opazil da bi delali kaj pocasneje.
@ jype:
Moram mal nastudirat :)
Prvi fajl je bil zaradi velikosti nalozen v ram in ni disk uspel nic "zavirati" :)
To, da imas mesano okolje ne bi smelo vplivat, v mrezi imamo kar nekaj racunal z XP in nisem opazil da bi delali kaj pocasneje.
@ jype:
C:\Users\Jan>xcopy /?
Copies files and directory trees.
NOTE: Xcopy is now deprecated, please use Robocopy.
C:\Users\Jan>robocopy /?
-------------------------------------------------------------------------------
ROBOCOPY :: Robust File Copy for Windows
Started : Fri Jul 18 12:56:37 2008
Usage :: ROBOCOPY source destination [file [file]...] [options
source :: Source Directory (drive:\path or \\server\share\path)
destination :: Destination Dir (drive:\path or \\server\share\path)
file :: File(s) to copy (names/wildcards: default is "*.*").
Moram mal nastudirat :)
lopov> Moram mal nastudirat :)
Fino je, ker ti ni treba zraven sedet, ampak enostavno že takoj rečeš "overwrite all" in zdravo.
Fino je, ker ti ni treba zraven sedet, ampak enostavno že takoj rečeš "overwrite all" in zdravo.
Pri visti je trik kopiranja preko GUI drugje -- ko zacne kopirat najprej prenese vse, kar ni podvojeno, sele nato se pojavi okno z izbiro, kako ravnati v primeru podvojenih fajlov. In tocno ve, koliko je teh stvari (spodaj se pojavi moznost "do this for all XY conflicts). Ampak kot sem ze rekel, najprej kopira/prenese vse kar ni podvojeno, sele na koncu resuje podvojitve.
Zdaj ko je jype omenil xcopy/robocopy mislim, da je to boljsa opcija.
robocopy ima par full dobrih switchev, npr.:
Sem preskusil opcijo s casovnim kopiranjem in sem cisto fasciniran :)
Cisto pravi one-time backup, naredis skripto pa je hitreje kot ce gres delati job za vsak backup posebej.
Zdaj ko je jype omenil xcopy/robocopy mislim, da je to boljsa opcija.
robocopy ima par full dobrih switchev, npr.:
/RH:hhmm-hhmm :: Run Hours - times when new copies may be started.
/XC :: eXclude Changed files.
/XN :: eXclude Newer files.
/XO :: eXclude Older files.
/XX :: eXclude eXtra files and directories.
/XL :: eXclude Lonely files and directories.
/IS :: Include Same files.
/IT :: Include Tweaked files.
/MAXAGE:n :: MAXimum file AGE - exclude files older than n days/date.
/MINAGE:n :: MINimum file AGE - exclude files newer than n days/date.
/MAXLAD:n :: MAXimum Last Access Date - exclude files unused since n.
/MINLAD:n :: MINimum Last Access Date - exclude files used since n.
(If n < 1900 then n = n days, else n = YYYYMMDD date).
Sem preskusil opcijo s casovnim kopiranjem in sem cisto fasciniran :)
Cisto pravi one-time backup, naredis skripto pa je hitreje kot ce gres delati job za vsak backup posebej.
Zgodovina sprememb…
Sem nabavil Edimax switch in stestiral. Ne vem kaj bi gledal, a prenosi se mi zdijo OK:
3.6Gb image, priblizno 4,5-kratna pohitritev v primerjavi s 100Mb switchem. Samo da ne crkne
ROBOCOPY :: Robust File Copy for Windows
Started : Mon Aug 04 14:14:19 2008
Source : D:\
Dest : \\spika\d$\
Files : en_windows_vista_with_service_pack_1_x64_dvd_x14-29595.iso
Options : /COPY:DAT /R:1000000 /W:30
------------------------------------------------------------------------------
Total Copied Skipped Mismatch FAILED Extras
Dirs : 1 0 1 0 0 0
Files : 1 1 0 0 0 0
Bytes : 3.660 g 3.660 g 0 0 0 0
Times : 0:01:11 0:01:11 0:00:00 0:00:00
Speed : 54667147 Bytes/sec.
Speed : 3128.079 MegaBytes/min.
3.6Gb image, priblizno 4,5-kratna pohitritev v primerjavi s 100Mb switchem. Samo da ne crkne
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Lightweight Sync program za backupOddelek: Programska oprema | 2128 (1280) | Okapi |
» | robocopyOddelek: Programska oprema | 2853 (2292) | driver_x |
» | Kateri switch /1000Oddelek: Omrežja in internet | 3953 (3220) | tony1 |
» | MS-DOS/cmd xcopyOddelek: Operacijski sistemi | 1606 (1468) | DeeJay |
» | BAT kopiranje mapeOddelek: Pomoč in nasveti | 1549 (1417) | StratOS |