Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi
_Dejan_ ::
Da bom za normalno delovanje SSD-ja mogel inštalirati program za optimizacijo??? No way.
Da bi moral za matično nasnet gonilnike za zvok ter mrežo?? Niti pod razno... Da bom za grafično nasnemaval gonilnike? Komu na čast??
Narobe si razumel...
Gonilniki in PROGRAM ni isto.
Zabiš za druge SSD-je inštalirati PROGRAM??? Ne ni potrebno. RAbiš inštalirati driverje??? Ne ni potrebno ker jih samodejno zazna. VSAKA naprava potrebuje driverje drugače NE dela, ne potrebuje pa posebnega programa...
Zakaj niso rešili problema na osnovi FW-a?
Upam da razumeš poanto mojega posta...
ASUS P5E3, INTEL Q6600(3000Mhz 333x9), ATI HD 2600XT,
A-Data 4x2GB PC3-10700H(9-9-9-24-2T),LSI 9260-8i,
4x OCZ Vertex Turbo 30GB(RAID10), 3x1TB (RAID1+Spare)
Izi ::
Intel SSD Toolbox ni nujen za uporabo.
Je samo precej uporaben pripomoček. Kaže trenutno stanje in obrabo enote, če gre kaj narobe popravi zadeve, in najpomembneje če nimaš TRIM funkcije, ti počisti prazen prostor in je enota spet v vrhunski formi.
Tudi vsak trdi disk že od nekdaj ima tovarniško orodje, ki edino pokaže realno stanje diska in s katerim lahko narediš low level format, kateri iz sistema ni mogoč.
Edino pri nekaterih SSD-jih pa nisem našel tovarniških orodij in teh osebno ne bi nikoli kupil.
Je samo precej uporaben pripomoček. Kaže trenutno stanje in obrabo enote, če gre kaj narobe popravi zadeve, in najpomembneje če nimaš TRIM funkcije, ti počisti prazen prostor in je enota spet v vrhunski formi.
Tudi vsak trdi disk že od nekdaj ima tovarniško orodje, ki edino pokaže realno stanje diska in s katerim lahko narediš low level format, kateri iz sistema ni mogoč.
Edino pri nekaterih SSD-jih pa nisem našel tovarniških orodij in teh osebno ne bi nikoli kupil.
Intel SSD Toolbox ni nujen za uporabo.
Glede stanja SSD-ja nimam pripombe in je uporaben(Določene stvari lahko pokaže tudi recimo HD tune Pro)... Če ni TRIM funkcije bi lahko zadevo rešili drugače recimo tako kot je pri indilinxu GC...
Dr_M ::
Da bi moral za matično nasnet gonilnike za zvok ter mrežo?? Niti pod razno... Da bom za grafično nasnemaval gonilnike? Komu na čast??
Sej lahko uporabis gonilnike iz sistema
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
M-XXXX ::
Zabiš za druge SSD-je inštalirati PROGRAM??? Ne ni potrebno. RAbiš inštalirati driverje??? Ne ni potrebno ker jih samodejno zazna.
Rabiš za Intla inštalirat Program? NE Rabiš inštalirat driverje? Ne ni potrebno, ker jih samo zazna. Rabiš inštalirat AHCI driverje v XP za Intla? DA! Rabiš inštalirat AHCI driverje za druge diske? DA.
Ubistvu ni ravno kašnih razlik.
AHCI gonilniki so za kontroler, ne za HDD/SSD.
Windowsi ti sami naložijo AHCI driverje za kontroler...
Windowsi ti sami naložijo AHCI driverje za kontroler...
XP niti približno ne, prav tako ima Win7 ter Vista občasno probleme, če že po inštalaciji Windowsev prešaltaš na AHCI- bluescreen.
Zakaj pa bi uporabljal win XP in SSD? XP nima TRIM... To je tko kot da bi kupu en avto ki ima 300 konjev in notri tankal 80 oktansko gorivo :D
Win7 normalno naložijo AHCI gonilnike, če šaltaš med IDE in AHCI si pač sam kriv za posledice in dvomim da kje piše da je to mogoče :D
r0b3rt ::
Pozdravljeni, trenutno imam nameščen sistem Vista 64b na 2*60GB OCZ SSD, Solid Series V RAID 0. Razmišljam o menjavi za Intel SSD. Vem, da je bilo že veliko napisanega o tem pa me zanima vaše mnenje, kateri je "najboljši" SSD, kje v Sloveniji se dobi najceneje?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: r0b3rt ()
Vem, da je bilo že veliko napisanega o tem pa me zanima vaše mnenje, kateri je "najboljši" SSD, kje v Sloveniji se dobi najceneje?
Če sprašuješ kateri je nacenejši, si verjetno že sam ugotovil, da je najboljši tisti, ki ima najnižjo ceno na GB.
To je že ves čas Intel z okoli 2,6 EUR na GB.
Pocenitev SSD še ni na vidiku, prišli nismo še niti do ustalitve cen. Cene SSD-jev kljub napovedim še kar malenkostno rastejo povsod po svetu.
Najcenejši je pomoje še vedno Demise PC Intel X25-M G2 Postville 80GB
En mesec nazaj so bili že na 199 EUR, sedaj so prilezli na 210 EUR. verjetno je bilo preveč zanimanja. Ostali prodajalci se držijo na okoli 230 EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()
st0jko ::
Vsi ki kupujete ssdje ste krivi da se ne pocenijo. Če noben za 200EUR nebi kupil bi bil intel že 100EUR
keks?
bate ::
ST-777 ::
Novi pogoni Solid State firme Sandisk se mi zdijo interesantni, ker imajo tehnologijo ExtremeFFS, ki menda omogoča, da je hitrost branja in zapisa podatkov nespremenjena tudi v daljšem časovnem obdobju. Poleg tega imajo desetletno garancijo.
Cena teh SSD-jev je v ZDA dokaj ugodna. Na voljo so kapacitete 60 gigabajtov in 120 gigabajtov, njihova maloprodajna cena pa je okoli 230 dolarjev (170 evrov) oziroma 400 dolarjev (300 evrov).
Read: Up to 220 MB/sec
Write: Up to 120 MB/sec
http://www.devicemag.com/2010/02/23/san...
Cena teh SSD-jev je v ZDA dokaj ugodna. Na voljo so kapacitete 60 gigabajtov in 120 gigabajtov, njihova maloprodajna cena pa je okoli 230 dolarjev (170 evrov) oziroma 400 dolarjev (300 evrov).
jinzo ::
@ST-777
vsak premisleka vreden SSD ima ze nek svoj GC ali vsaj TRIM podporo, kar poskrbi za performance skoz čas.
Pravtako je bilo že v samih komentarjih novice omenjeno, 10 letna garancija tud ni tak wohoho kot se čuje... (pač, dejstvo je da ko se bo enkrat prelomlo, bodo SSD-ji dost pocen in nebo problema zamenjat.)
Ampak ok, pocakmo malo več benchov.
vsak premisleka vreden SSD ima ze nek svoj GC ali vsaj TRIM podporo, kar poskrbi za performance skoz čas.
Pravtako je bilo že v samih komentarjih novice omenjeno, 10 letna garancija tud ni tak wohoho kot se čuje... (pač, dejstvo je da ko se bo enkrat prelomlo, bodo SSD-ji dost pocen in nebo problema zamenjat.)
Ampak ok, pocakmo malo več benchov.
Novi pogoni Solid State firme Sandisk se mi zdijo interesantni, ker imajo tehnologijo ExtremeFFS, ki menda omogoča, da je hitrost branja in zapisa podatkov nespremenjena tudi v daljšem časovnem obdobju. Poleg tega imajo desetletno garancijo.
Malo se pozanimaj kako je s to garancijo... Dvomim da ti dajo garancijo če ugotovijo da so celice izrabljene(preveč pisanja)...
ST-777 ::
Malo se pozanimaj kako je s to garancijo... Dvomim da ti dajo garancijo če ugotovijo da so celice izrabljene(preveč pisanja)...
80 TBW (terabytes written) LDE (Long-term Data Endurance) je IMHO zelo dober podatek.
Je pa SanDisk zapisal še tole:
LDE is the first industry metric that expresses how much data can be written to a SSD during its lifespan in a simple, accurate and relevant number. Based on typical end-user activity, LDE provides the total number of data writes, expressed in terabytes written (TBW) that can be performed during the SSD lifespan.
http://www.sandisk.com/business-solutio...
For example, if a drive has a LDE of 40TBW
and the user writes 10GB per day, then LDE is not exhausted in the first 10 years.
(LDE_White_Paper.pdf, stran 11)
Mojim SSD-jem sem dal malo steroidov...
Atto:
AS SSD:
Sem pognal še Crystal Disk Mark:
100MB:
1000MB:
Zaradi Cache-a programi za merjenje hitrosti na default nastavitvah ne kažejo realnih hitrosti ampak hitrosti pomnilnika, tako da sem moral v ATTO spremeniti velikost na 1GB in v Crystal Disk Mark tudi na 1000MB da so rezultati realni...
Atto:
AS SSD:
Sem pognal še Crystal Disk Mark:
100MB:
1000MB:
Zaradi Cache-a programi za merjenje hitrosti na default nastavitvah ne kažejo realnih hitrosti ampak hitrosti pomnilnika, tako da sem moral v ATTO spremeniti velikost na 1GB in v Crystal Disk Mark tudi na 1000MB da so rezultati realni...
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Kako to misliš overclockat?
Moji Vertex Turbo že imajo overclockan DRAM cache in sicer na 180MHz...
Moji Vertex Turbo že imajo overclockan DRAM cache in sicer na 180MHz...
WarpedGone ::
Jah, vse zadeve znotraj SSDja se dogajajo po nekih taktih. Če jih dvigneš, povečaš hitrost branja, pisanja in znižaš latence. Vprašanje je, al potem še pravilno bereš in pišeš. Sigurno je not neki rezerve da za sigurno vsi izdelki delajo kot morajo. Če maš srečo, maš primerek, ki je sposoben delat tut hitreje :)
Edit: Zna bit pa tečno ugotavljat, a je res sposobn delat hitreje al ne. Bi moral parkrat na novo prepisat komplet disk in ga prebrat in primerjat prebrano z zapisanim. Mislm, da v roku par let bo tole praksa, kot je danes praksa navijanje grafičnih.
Edit: Zna bit pa tečno ugotavljat, a je res sposobn delat hitreje al ne. Bi moral parkrat na novo prepisat komplet disk in ga prebrat in primerjat prebrano z zapisanim. Mislm, da v roku par let bo tole praksa, kot je danes praksa navijanje grafičnih.
Zbogom in hvala za vse ribe
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WarpedGone ()
IztokG ::
Mene pa zanima, kateri se bolj splača:
Samsung SSD PB22-J/PM800 2.5" 128GB, SATA II
Super Talent Ultradrive GX MLC 128GB, 2.5", SATA II
Ali imata TRIM funkcijo? Ali pa priporočate kakšnega tretjega velikega nad 120GB in da ima hitrost pisanja večjo od 180MB/s?
Samsung SSD PB22-J/PM800 2.5" 128GB, SATA II
Super Talent Ultradrive GX MLC 128GB, 2.5", SATA II
Ali imata TRIM funkcijo? Ali pa priporočate kakšnega tretjega velikega nad 120GB in da ima hitrost pisanja večjo od 180MB/s?
Prodaja se že SATA 3 SSD, tudi pri nas. Je to že kdo preizkusil?
Teste sem gledal in SATA 3 dejansko pride do izraza in ne gre samo za marketing kot ponavadi.
Micron RealSSD C300, ki je SATA 3 potegne pri branju do 360 MB/s, če isti SSD priklopiš na SATA 2 bere do 280 MB/s.
Sedaj smo dobili tudi prvo praktično potrditev, da je maximum za SATA 2 280 MB/s.
SATA 3 bo torej zadostoval do 560 MB/s.
Micron RealSSD C300
Uradni podatki:
branje 355 MB/s
pisanje 215 MB/s
Kar impresivno. Seveda rabiš tudi matično ploščo, ki ima SATA 3 priključke.
Izdali so 128 GB in 256 GB model. Cene bodo menda $400 za 128 GB in $800 za 256 model.
Zgodovina sprememb…
Spock83 ::
Po zalaufanju Intel tool box programa in storjenemu vzdrževanju SSDja mi zdaj windowsi rabijo precej več časa, da se zboota. Med bootanjem dobim black screen in tko čakam tudi dve minuti, da se prižge.
zee ::
Tega Cruciala bom pa nabavil.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Golden eye ::
Eno vprašanje, ki vrjetno še ni bilo zastavljeno, glasi pa se:
Vi k mate tolk hitre SSD diske, pol bi vam mogu hibernate/mirovanje naredit v pasih sekundah? Odvisen pač kolk zasedenega delovnega pomnilnika. A lahko, da kdo konktetne podatke.
Moj primer HDD 7200rpm:
Physical memory usage: 850 MB
Hibernate (turn off) - 32 sec
Hibernate (turn on) - 27 sec
Physical memory usage: 330 MB
Hibernate (turn off) - 11 sec
Hibernate (turn on) - 17 sec
Vi k mate tolk hitre SSD diske, pol bi vam mogu hibernate/mirovanje naredit v pasih sekundah? Odvisen pač kolk zasedenega delovnega pomnilnika. A lahko, da kdo konktetne podatke.
Moj primer HDD 7200rpm:
Physical memory usage: 850 MB
Hibernate (turn off) - 32 sec
Hibernate (turn on) - 27 sec
Physical memory usage: 330 MB
Hibernate (turn off) - 11 sec
Hibernate (turn on) - 17 sec
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Golden eye ()
Na mojem Macbook Proju se to zgodi prakticno v hipu.
zee
lambda ::
Pri meni pa je shutdown/startup precej hitrejši kot pa hibernate off/on. Ne bi vedel zakaj, povsod opazim pohitritve napram prejšnjemu disku, le pri hibernate ni bistvenih, je pa res da imam full disk encryption (truecrypt) - ampak se niti ne ubadam s tem, ker v večini primerov dam stand-by, kjer zdrži 1-2 dni.
Na SSD-jih se Hibernacije ne uporablja !
Za izklop Hibernacije v Windows 7 zaženeš komando: powercfg -h off
in potem iz enote izbrišeš hibernacijsko datoteko, ki je velika toliko kolikor imaš RAMA.
Razlogov proti uporabi Hibernacije na SSD je cel kup, za uporabo pa niti enega:
- SSD so trenutno povprečno veliki med 64 GB in 80 GB in nesmiselno je porabiti za tisti hibernacijski file med 4 in 8 GB prostora, kolikor je trenutna povprečna količina RAMA.
- hitrost zaporednega pisanja nekaj GB velikih datotek ni na SSD nič kaj dosti hitrejša kot na HD
- po nepotrebnem pišeš velike količine podatkov na SSD, kar po nepotrebnem izrablja celice, ki imajo omejeno število ciklov zapisovanja
- najpomembnejši razlog pa je, da SSD-ji zelo hitro berejo in je zagon sistema iz popolnoma ugasnjenega računalnika hitrejši od zagona iz hibernacije
Brez hibernacije na SSD torej prihraniš ogromno dragocenega prostora, ne izrabljaš SSD celic za nepotrebno pisanje, pa še čas prihraniš.
Na SSD je najbolje med delom uporabljati "Sleep" funkcijo, kjer se računalnik skoraj v celoti ugasne, edino vsebina RAMA pa se ohranja z napajanjem RAMA, zagon je potem trenuten. Za daljše brezdelje pa se enostavno uporabi "Shut down", celotni zagon skupaj z nalaganjem BIOSA traja okoli 20 sekund (Nalaganje BIOSA in zaznavanje priključenih naprav s strani BIOSA okoli 15 sekund in nato še okoli 5 sekund zagon Windows 7).
Dodal bi še, da je "Sleep" funkcija na SSD precej bolj uporabna kot na HD. SSD je namreč pripravljen na delo v trenutku ko se dotakneš tipke na tipkovnici, zagon HD pa traja najmanj 5 sekund in medtem poslušaš visokofrekvenčno piskanje motorčka, ki počasi povečuje obrate
Za izklop Hibernacije v Windows 7 zaženeš komando: powercfg -h off
in potem iz enote izbrišeš hibernacijsko datoteko, ki je velika toliko kolikor imaš RAMA.
Razlogov proti uporabi Hibernacije na SSD je cel kup, za uporabo pa niti enega:
- SSD so trenutno povprečno veliki med 64 GB in 80 GB in nesmiselno je porabiti za tisti hibernacijski file med 4 in 8 GB prostora, kolikor je trenutna povprečna količina RAMA.
- hitrost zaporednega pisanja nekaj GB velikih datotek ni na SSD nič kaj dosti hitrejša kot na HD
- po nepotrebnem pišeš velike količine podatkov na SSD, kar po nepotrebnem izrablja celice, ki imajo omejeno število ciklov zapisovanja
- najpomembnejši razlog pa je, da SSD-ji zelo hitro berejo in je zagon sistema iz popolnoma ugasnjenega računalnika hitrejši od zagona iz hibernacije
Brez hibernacije na SSD torej prihraniš ogromno dragocenega prostora, ne izrabljaš SSD celic za nepotrebno pisanje, pa še čas prihraniš.
Na SSD je najbolje med delom uporabljati "Sleep" funkcijo, kjer se računalnik skoraj v celoti ugasne, edino vsebina RAMA pa se ohranja z napajanjem RAMA, zagon je potem trenuten. Za daljše brezdelje pa se enostavno uporabi "Shut down", celotni zagon skupaj z nalaganjem BIOSA traja okoli 20 sekund (Nalaganje BIOSA in zaznavanje priključenih naprav s strani BIOSA okoli 15 sekund in nato še okoli 5 sekund zagon Windows 7).
Dodal bi še, da je "Sleep" funkcija na SSD precej bolj uporabna kot na HD. SSD je namreč pripravljen na delo v trenutku ko se dotakneš tipke na tipkovnici, zagon HD pa traja najmanj 5 sekund in medtem poslušaš visokofrekvenčno piskanje motorčka, ki počasi povečuje obrate
Zgodovina sprememb…
lambda ::
S tem, da razlogov ni, se pa ne bi strinjal:
-v prenosniku ima marsikdo samo SSD in HD ni
-če zmanjka baterije, ti pa nisi prisoten, te hibernate, pri 3% preostale baterije, reši izgube podatkov
-če želiš v ponedeljek nadaljevati delo tam, kjer si ga v petek končal, je hibernate čisto smiselna opcija
-obrab celic? Ah, zaradi tega se pa res ni vredno sekirat, vsaj ne za tiste parkrat mesečno ...
-v prenosniku ima marsikdo samo SSD in HD ni
-če zmanjka baterije, ti pa nisi prisoten, te hibernate, pri 3% preostale baterije, reši izgube podatkov
-če želiš v ponedeljek nadaljevati delo tam, kjer si ga v petek končal, je hibernate čisto smiselna opcija
-obrab celic? Ah, zaradi tega se pa res ni vredno sekirat, vsaj ne za tiste parkrat mesečno ...
SteelSerie ::
mene pa zanima to prestavljanje v biosu na AHCI in na IDE (al je IDLE) ker imam SSD intel razdeljen na dve particiji. Na eni mam Windows 7 na drugi pa xp. Ko hočem it na xp, mi ne zazna diska če mam v biosu nastavljeno na AHCI... Torej, če uporablam AHCI na Windows 7 pa uno drugo na XP, ali jaz to kaj škodujem SSD-ju? Hvala
st0jko ::
IDE je. V XP-jih naloži driverje za sata kontroler. Dobil si zraven matične, oz. najdi na netu. Sicer ne škoduješ disku, je pa nepraktično..
keks?
Pšenični ::
http://www.oc-lab.si/novice.php?n=934
Jaz bom tele o katerih debatiramo SSD diske verjetno kar preskočil in si v bližnji prihodnosti omislil kaj tagega na Pci-e vodilu.. Ko bojo cene tak okoli 400 evrov. Hitrosti bojo lepe...., kablov ne bo.
Verjetno bodo današnji SSD diski ostali v rabi le še za prenosnike. Tko da bo verjetno do premikov prišlo prej ko si mislimo.
Jaz bom tele o katerih debatiramo SSD diske verjetno kar preskočil in si v bližnji prihodnosti omislil kaj tagega na Pci-e vodilu.. Ko bojo cene tak okoli 400 evrov. Hitrosti bojo lepe...., kablov ne bo.
Verjetno bodo današnji SSD diski ostali v rabi le še za prenosnike. Tko da bo verjetno do premikov prišlo prej ko si mislimo.
Pšenični ::
Seveda se da.
http://hothardware.com/News/OCZ-Announc...
Čez pol leta bo to že bolj dosegljivo in takrat bo debata tekla okrog veliko večjih hitrostih. Kaj čmo razvoj je izredno hiter. V bistvu ga na področju diskov dolga leta sploh ni bilo, če ga primerjamo s temle sedaj.
http://hothardware.com/News/OCZ-Announc...
Čez pol leta bo to že bolj dosegljivo in takrat bo debata tekla okrog veliko večjih hitrostih. Kaj čmo razvoj je izredno hiter. V bistvu ga na področju diskov dolga leta sploh ni bilo, če ga primerjamo s temle sedaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Pšenični ()
Pravzaprav sta dve vrsti PCIe SSDjev.
Iz tistih "pravih" se ne da bootat (in verjetno se tudi ne bo dalo), iz teh, ki pa so neke vrste sata kontroler, se pa da. Tej drugi niso nic drugega, kot obicajni SSDji priklopljeni direktno na sata kontroler. Slaba stran tega pa je, da trim ne dela.
Iz tistih "pravih" se ne da bootat (in verjetno se tudi ne bo dalo), iz teh, ki pa so neke vrste sata kontroler, se pa da. Tej drugi niso nic drugega, kot obicajni SSDji priklopljeni direktno na sata kontroler. Slaba stran tega pa je, da trim ne dela.
WarpedGone ::
Verjetno si s "sata kontroler" mislu na RAID kontroler. Detajlov sicer ne poznam ampak če lahko RAID kontroler bootne mašino preko PCI-Express vodila, ne vidim zakaj tut kak drugačen kontroler nebi mogu tega narest. Pač se mu zapeče v bios zadeve, katere mora vedet in znat in bo lahko bootal.
Zbogom in hvala za vse ribe
Reci temu kakor hoces, ampak tisti, ki bo naredil bootable PCIe SSD, bo dobil nobelovo nagrado za mir, ker takrat se bodo koncale vse vojne na zemlji
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Dr_M ()
kuglvinkl ::
Sploh ne vem, zakaj je treba tolk komplicirat glede tega. Maš en majhen bootable SSD, za podatke premetavat pa to, kar je polinkal Dr M.
Your focus determines your reallity
Ashrack ::
Sploh ne vem, zakaj je treba tolk komplicirat glede tega. Maš en majhen bootable SSD, za podatke premetavat pa to, kar je polinkal Dr M.
imas en majhn HDD ki je bootable in na njem GRUB instalireas. Potem pa samo iz tega disk chainloadas Windowse/Linuxa iz PCIx SSDja
....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ashrack ()
The MLC-based Z-Drive p84 supports a maximum read speed of 750 MB/s and a maximum write speed of 650 MB/s.
Hm... Nič kaj impresiven rezultat... Glede na to da so notri 4-je SSD-ji bi 256GB različica morala dosegati read 1000MB/s+, write 700MB/s+
Jaz imam z 4x 30GB SSD-ji večjo hitrost kot pa ima "najslabši/najmanjši" Z-Drive p84 ki je sestavljen iz 4x60GB SSD-jev...
matejd ::
Kaj pravite na - Intel Postville 160GB SSD SATA II 2.5" (MLC) X25-M za 300EUR z nemškega ebaya?
Ni nov, pravi prodajalec, da je samo testiran (pod 20 ur) in pa verjetno brez računa in garancije. Se mi splača kupit, glede na to da je cena res ugodna?
Mislim, da je prodajalec legit, ker ima 100% feedback... Res sem v dilemi, zato rabim vašo pomoč. :)
Kupujem pa za menjavo hddja v MacBook Pro-ju.
Ni nov, pravi prodajalec, da je samo testiran (pod 20 ur) in pa verjetno brez računa in garancije. Se mi splača kupit, glede na to da je cena res ugodna?
Mislim, da je prodajalec legit, ker ima 100% feedback... Res sem v dilemi, zato rabim vašo pomoč. :)
Kupujem pa za menjavo hddja v MacBook Pro-ju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: matejd ()
Kupi. Macbook Pro leti ko sneta sekira s SSDjem (to sporocilo pisem iz njega).
zee
gruntfürmich ::
djte mi hitro povedat, kako je z tem ahci driverjem in WIN 7.
ker trenutno instaliram WIN 7 pa ne morem z AHCI-jem pri mode E-SATA (matična MSI 790FX-GD70 - DR.M!!!!!!!!!!)
pa sem moral prešaltati na IDE in opažam da je vse 2-3× počasnejše, pa tudi za sata2 se to naj ne bi spodobilo.
kaj torej predlagate?
naj od drugod pred instalacijo poiščem ahci driverje, ali jih naj po instalaciji dodam...
ker trenutno instaliram WIN 7 pa ne morem z AHCI-jem pri mode E-SATA (matična MSI 790FX-GD70 - DR.M!!!!!!!!!!)
pa sem moral prešaltati na IDE in opažam da je vse 2-3× počasnejše, pa tudi za sata2 se to naj ne bi spodobilo.
kaj torej predlagate?
naj od drugod pred instalacijo poiščem ahci driverje, ali jih naj po instalaciji dodam...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...