» »

SSD za sistemski disk

SSD za sistemski disk

Temo vidijo: vsi
««
311 / 507
»»

PrimozR ::

Dr_M je izjavil:

A da?
Samsung ima 3GB za 120 in 250, 6GB za 500 in 12GB za 750 in 1TB.
Nekaj takega.
Nebi bilo svoh,ce bi lahko povecal na 6GB pri 250GB verziji ali pa se vec.

Povprečna količina dnevnih zapisov za rahlo zahtevnejšega uporabnika znaša ~10 GB. Kot rečeno na dan. V koliko situacijah potrebuješ več kot 6 GB hitrega predpomnilnika?

iloveboobz ::

Ko kopiraš 50GB bluray :)
Ali extrahiraš 40GB špil, ki si ga "legalno" pridobil :)

Zgodovina sprememb…

In to počneš na 250 GB velik SSD?? o.O

EDIT: na SSD prek počasne optične enote?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: PrimozR ()

Why not :)

Itk pa, zakaj bi bil fiksiran na samo določeno količino cache-a, če so tako micronovci kot oczjovci pokazal, da se da to furat čez celotn pogon :)

Zgodovina sprememb…

Dr_M ::

PrimozR je izjavil:

Dr_M je izjavil:

A da?
Samsung ima 3GB za 120 in 250, 6GB za 500 in 12GB za 750 in 1TB.
Nekaj takega.
Nebi bilo svoh,ce bi lahko povecal na 6GB pri 250GB verziji ali pa se vec.

Povprečna količina dnevnih zapisov za rahlo zahtevnejšega uporabnika znaša ~10 GB. Kot rečeno na dan. V koliko situacijah potrebuješ več kot 6 GB hitrega predpomnilnika?

6GB je za 500GB verzijo, najpogostejsa velikost je pa 250GB. Torej imas na voljo samo 3GB predpomnilnika, kar je precej revno, 6GB bi blo pa ze fino.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

3GB je premalo že za en bluray rip skopirat :)

iloveboobz je izjavil:

Why not :)

Itk pa, zakaj bi bil fiksiran na samo določeno količino cache-a, če so tako micronovci kot oczjovci pokazal, da se da to furat čez celotn pogon :)

Ja okej, to je res. Sam ni pa 3 GB nek hud razlog za jamranje, ko pogledaš realni svet.

Why not? Why would you? Itak boš to dal na en mehanski disk. Ki bo povsem sposoben zapisovanja pri polni hitrosti ripanja. Zakaj bi 5x premetaval zadeve?

Ja okej, to je res. Sam ni pa 3 GB nek hud razlog za jamranje, ko pogledaš realni svet.

Seveda ni hud razlog, saj je to dovolj za 99% ljudi 99% časa. Ampak zakaj bi mel manj, če lahko imaš več... Itk gre samo za software zadevo..

Sam ni pa 3 GB nek hud razlog za jamranje, ko pogledaš realni svet.

Realni svet je tak, da je zadeva HUDO pocasna, ko se cache napolni. In 3GB se hitro napolni.

Realni svet je, kot sem rekel, 10 GB zapisov na dan v povprečju. Torej se 3GB hitro zapolni v prekleto malo primerih. Če tako redno filaš tiste 3 GB prostora je verjetno pametno razmisliti o kaki bolj resni zadevi, kova 850 PRO npr.

Lahko pa daš primer, kjer 3 GB zapišeš s konstantnimi ~500 MB/s večkrat na dan. Jaz si ga enostavno ne predstavljam. Morda v primeru kakega 2x8-core stroja, ki rendra video. Morda tam. Ampak tam imaš itak potem bolj probleme s celotno kapaciteto 250 GB SSD-ja ter obenem padeš v tisti zgornji kriterij po potrebi neke bolj resne zadeve.

iloveboobz je izjavil:

Seveda ni hud razlog, saj je to dovolj za 99% ljudi 99% časa. Ampak zakaj bi mel manj, če lahko imaš več... Itk gre samo za software zadevo..

A stab in the dark: marketing, da ima 500 GB model še kaj več kot le več prostora. Pa morda je ta cache kaj vezan na čipe, torej več čipov, več cachea.

Zgodovina sprememb…

A stab in the dark: marketing, da ima 500 GB model še kaj več kot le več prostora. Pa morda je ta cache kaj vezan na čipe, torej več čipov, več cachea.

Seveda je vezan na čipe. Pri 120GB placa pač nemorš met nwm 32GB fiksiranega placa. To pa še vedno ne pomen, da nemorš implementirat dinamičnega keširanja. Ker se da in to tako ocz kot micron počneta...
Ampak verjetno obstaja dober razlog, zakaj samsung tega ne počne. keš čez cel disk pomeni tudi večji write amplification, kar pa jasno ni dobro za endurance. EVO je tako znan po več nekonvencionalnih trikih za zmanševanje weara; poleg turbowrite-a stvar koristi tudi precej agresivn dinamičn wear levelling in skoraj nič statičnega (torej statični fajli se le redko prepisujejo v procesu wear levellinga). Ampak glede na to, da je z 850evo endurance šel gor, bi se takšnega pristopa lahko lotil.... Ali se pa bojijo, da bi tak keš preveč kanibaliziral s svojim performancom dražje pogone >:)

Zgodovina sprememb…

Realni svet je, kot sem rekel, 10 GB zapisov na dan v povprečju. Torej se 3GB hitro zapolni v prekleto malo primerih.

Po tej tvoji realnosti, jest vecino vecjih stvari zapisujem kar na HDD, ker je, glej ga zlomka, skoraj enako hiter pri zapisovanju. In to 2.5" 7200 HDD.
Ker pa ne serjem dnarja, samsung pri meni ta trenutek odpade, zaradi zlatarskih cen.

Ker pa ne serjem dnarja, samsung pri meni ta trenutek odpade, zaradi zlatarskih cen.

Še sreča, da ostali ne držijo takih cen...

In other news, taprvi nemicronov ssd z 16nm flashom
http://www.thessdreview.com/our-reviews...

Dr_M je izjavil:

Realni svet je, kot sem rekel, 10 GB zapisov na dan v povprečju. Torej se 3GB hitro zapolni v prekleto malo primerih.

Po tej tvoji realnosti, jest vecino vecjih stvari zapisujem kar na HDD, ker je, glej ga zlomka, skoraj enako hiter pri zapisovanju. In to 2.5" 7200 HDD.

Torej sploh nimaš problema, čeprav jamraš. O ceni pa ni bilo prej nobnega govora, to je po tvoje kar naenkrat nov kriterij. Torej za obstoječo debato nepomemben.

Aja, morda imajo drugačno powerloss arhitekturo? Da ne iščejo SLC podatkov po celem disku, če elektrika mrkne pred zapisom v TLC (MLC), ampak gledajo samo v enem majhnem delu pomnilnika.

Zgodovina sprememb…

Aha, zdej vidim. Problema sploh ne razumes. Sem mislil, da dosegas vsaj nek minimalen nivo.

Volta ::

Ravno kloniral obstoječ Win7 na Samsung 840Evo 120GB (prej WD Black 1TB) in moram rečt da stvar LETI. Zaenkrat zelo zadovoljen 8-)

GTX970 ::

Izklopi defrag, win index-acijo, preveri če trim dela http://files.thecybershadow.net/trimche..., preveri če je particija alignana http://diskat.net/ .

win7 avtomatsko pomeni, da je alignment poštiman...

GTX970 je izjavil:

Izklopi defrag, win index-acijo, preveri če trim dela http://files.thecybershadow.net/trimche..., preveri če je particija alignana http://diskat.net/ .

Vse štima, nič bat :D Edino kar me skrbi sta low 4K QD32 read in write speeda. Kaka ideja?

crappy sata kontroller al pa razštelane nastavitve... Kaj maš to za en sistem ?

Xeon E3-1231V3, Gigabyte GA-H97-HD3, Crucial Ballistix 8GB kit, etc. Mašina je nova, je pa res da mam v Biosu nastavljeno na IDE in ne AHCI, če zna to kaj pomagat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Volta ()

inštaliraj sata driverje od intla...

In ja, IDE način je tudi eden izmed razlogov za slab 4k, tako da hitro nastavi na ahci

Zgodovina sprememb…

Sem nastavil preko regedita v Windowsu na AHCI in kasneje tud v biosu, pa mi vsakič po tistem windows znaku reboota sistem. To sem že delal pred časom na HDD-jih, pa ni blo problema, prek SSD-ja pa mi zaenkrat v ACHI-ju noče bootat.

nastavi na ahci, zalaufaj win7 setup in sled tem
http://www.wintips.org/repair-windows-7...

Boobiz ::

Progress report mojega SSDja. Sredi marca bo star 3 leta. Nekje vmes sem mel neko napako v windowsih in mi je failal firmware update, zatorej mi par mesecev ni merilo delovnih ur.

http://prntscr.com/5icglk

Do se daj fasal samo en blue screen, pa še tu ne vem če je bil povezan z diskom. Drugače all in all, dela ko puter, brez enega samega problema.
I'm drunk, what's your excuse?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Boobiz ()

iloveboobz je izjavil:

nastavi na ahci, zalaufaj win7 setup in sled tem
http://www.wintips.org/repair-windows-7...

Poskusil vse, pa ni šans da mi zboota Win7 če imam ACHI on.

Izklopi autorestart v win7 in poglej kakšen error dobiš.Če je 0x000007b http://support.microsoft.com/kb/822052 ali kaj drugega.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: GTX970 ()

Kdo bi verjel kakšna malenkost lahko vpliva na vse skupaj... Imel sem filing, da zna biti kaj s starim WD blackom, na katerem imam tud sistem in iz katerega sem Windowse kloniral na SSD. Tako sem ga izklopil iz plošče in začuda ob naslednjem restartu mi Windows normalno zboota in naloži AHCI driverje 8-)

Evo, tole je pa z ACHI on :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Volta ()

Furbo ::

A je tole ok za Samsung 850pro (s HW enkripcijo)

i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Furbo ()

random write zgleda nizek... mogoče je to posledica enkripcije ? :|

Aar2rk ::

>Volta Mene je enako zavfkaval preklop iz IDE na AHCI zaradi enega drugega HDDja v računalniku, niti sistema ni imel gor, ampak če je bil zraven, ni delalo nikakor.

Jaz sem ga odklopil, porihtal AHCI na SSD in priklopil nazaj in zdaj vse špila kot mora :)

T_F_7 ::

Kupil sem SSD na katerem bo sistemska particija. Moj stari/trenutni disk bom imel za ostale podatke. Uporabljam Win 8.1. SSD naj bo MBR ali GPT?

Prepusti to instalaciji oken, saj te niti vpraša ne. Oziroma vklopi UEFI, da bo GPT.

dejanslo ::

Xbench
Disk Test	
	Sequential	
		Uncached Write	 112.45 MB/sec [4K blocks]
		Uncached Write	 99.72 MB/sec [256K blocks]
		Uncached Read	 21.12 MB/sec [4K blocks]
		Uncached Read	 117.49 MB/sec [256K blocks]
	Random
		Uncached Write	 51.66 MB/sec [4K blocks]
		Uncached Write	 106.11 MB/sec [256K blocks]
		Uncached Read	 10.40 MB/sec [4K blocks]
		Uncached Read	 93.97 MB/sec [256K blocks]

Intel 320 120GB na SATA1. Cca 20GB prostega, star cca 3 leta. Primerni rezultati? Sicer ne opažam nekega slow-downa, pač me zanima :)
There`s More Than One Way To Do It

Furbo je izjavil:

Prepusti to instalaciji oken, saj te niti vpraša ne. Oziroma vklopi UEFI, da bo GPT.

V bistvu me to vpraša v Disk Managementu. Sistemsko particijo imam namen klonirati na SSD, zato bi rabil vedeti. Kaj ni neka frka z UEFIjem in starimi diski?

Furbo je izjavil:

Če ssd ni ravno velik +2.2 TB ostani na mbr.

GTX970 je izjavil:

Furbo je izjavil:

Kaj zdaj, vsak drugače mi pove :| SSD je od 128Gb.

GPT: zgornji size pogoj ter če "potrebuješ" več kot 4 primarne particije.

Odločitev je zelo preprosta.

GTX970 je izjavil:

GPT: zgornji size pogoj ter če "potrebuješ" več kot 4 primarne particije.

Odločitev je zelo preprosta.

Sem za nove tehnologije, ampak mi ne daš druge možnosti kot da izberem MBR.

T_F_7 je izjavil:

GTX970 je izjavil:

Furbo je izjavil:

Kaj zdaj, vsak drugače mi pove :| SSD je od 128Gb.

Vseeno je no. Oziroma glede na kloniranje, definitivno mbr, ker tudi zdaj ziher nisi imel gpt.

scipascapa ::

Še vedno CRUCIAL MX100 512GB best buy? Kje najceneje?

nemčija. Kot alternativo lahko pogledaš še sandisk ultra ii

terabajt ssdja pod 300€

:D:D:D

Zgodovina sprememb…

ČE bo šlo tkole naprej pa če bom tako kupoval komp, kot ga zadnjih par let (pač... ga ne :D ), potem bo res pri nakupu zraven 1 TB SSD.

tut pr men zna padit 1TB kamot, če bodo cene takole padale. Trenutno ždi 180GB ssd in 750GB hdd combo in je prek glave za main kišto. Z 1tb ssdjom profitiram hitrost, kapaciteto in tišino. Dodam še semi passive grafo in napajalc and baang SILENT kišta !
Can't wait, da pride tole na kakih ~150€ :))

kuglvinkl ::

Sem pred časom pravilno napovedal 30c za GB za konec leta. Sam Crucial nekam raste, pol tera mislm.
Your focus determines your reallity

supply and demand, zato je pa drag :)

Evo, kontra napoved: če bodo cene takole rasle, se bo splačal Samsung :D

Ma meni gre samo na živce, da še vedno ni možno zbasati 32 GB RAMa v ITX ohišje, sicer sploh ne bi razmišljal. S TB SSD-jem bi lahko naredil res majhno, tiho, hladno kištico (+ NAS). Oh ja... :D
««
311 / 507
»»