Forum » Kaj kupiti » SSD za sistemski disk
SSD za sistemski disk
Temo vidijo: vsi

iloveboobz ::
Ma meni gre samo na živce, da še vedno ni možno zbasati 32 GB RAMa v ITX ohišje, sicer sploh ne bi razmišljal.
seveda je možno
http://www.supermicro.com/products/moth...

Dr_M ::
S cim se ti je zivljenje tako zamerilo, da bi hotel imet ITX za primarni comp?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

SuperVeloce ::
zakaj pa ne? dobiš 1150 podnožje, 4x sata, pci-e, 2x ram slot... Večina home userjev ne rabi nič več...

Dr_M ::
Men gre se matx na k...
The reason why most of society hates conservatives and

PrimozR ::
Zakaj za vraga bi imel eno glomazno kišto z glomazno plato, da imaš vanjo vštekano eno grafo in en disk (mogoče dva)?
Ja, itak, ker res hočem Atoma za 500 €... Sej če bi obstajale 16 GB palčke ne bi blo problema. Tako bo pa očitno s tem treba čakati do DDR4.
Ja, itak, ker res hočem Atoma za 500 €... Sej če bi obstajale 16 GB palčke ne bi blo problema. Tako bo pa očitno s tem treba čakati do DDR4.

Furbo ::
ITX je morda za kak mali flat na japonskem, zakaj bi dražje plačeval komponente in se ubadal s prostorsko stisko v mašini?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

CyberPunk ::
Vem, da sem prav jaz enkrat ze spraseval nekaj na temo wipanja SSD, pa mi nikakor ne uspe najti. Torej, DBAN je samo za klasicne diske, s cim pa se naredi ekvivalenten (DoD 5220.22-M compliant) wipe SSDja?

tomaz88 ::
iloveboobz je izjavil:
secure erase z katerim koli orodjem.
to
vsi novi ssdji avtomatsko šifrirajo podatke zapisane na njih, secure erase s proizvajalčevim orodjem izbriše ključ in ustvari novega
in papa podatki

ubisvo secure erase ponastavi celice na logično 1, kar pomeni efektino erase blokov... Zato se to tudi počne, če hočeš boljšo hitrost, saj imaš tako vse celice frišne..

perci ::
kaj je pol res? se spremenijo ključi in na novo pošifrira podatke al ne?
Oz. drugače, ali lahko po izvedenem secure eraseu Nasa še pride do podatkov al ne?
Oz. drugače, ali lahko po izvedenem secure eraseu Nasa še pride do podatkov al ne?

ubistvu za brisat tega ne rabi pocet
seveda more počet, sicer so podatki prosto dostopni (enkripcija kot taka ti nič ne nuca, če je kjuč NULL).
če ga kontroler pravilno izvaja (torej erasa vse bloke) potem nikakor ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: iloveboobz ()

iloveboobz je izjavil:
ubisvo secure erase ponastavi celice na logično 1, kar pomeni efektino erase blokov... Zato se to tudi počne, če hočeš boljšo hitrost, saj imaš tako vse celice frišne..
Misliš logično 0 (prazno) :P

iloveboobz je izjavil:
Misliš logično 0 (prazno) :P
Logična 1 je prazno pri ssdjih/nandu :)

iloveboobz je izjavil:
ubistvu za brisat tega ne rabi pocet
seveda more počet, sicer so podatki prosto dostopni (enkripcija kot taka ti nič ne nuca, če je kjuč NULL).
če ga kontroler pravilno izvaja (torej erasa vse bloke) potem nikakor ne.
ključ ni null, ne zastopiš kako deluje fde
ključ je vedno nekaj, vrednost se nastavi, ko naredeiš factory wipe/reset/kakokor koli mu že pravi proizvanalec in vsi zapisani podatki so šifrirani z njim
dokler pa uporabnik ne nastavi gesla, na tak ali drugačen način, je ključ prosto dostopen, se pravi, se disk obnaša, kot da ga ne bi bilo
ko nastaviš geslo, se s tem geslom šifrira ključ. zato tud tako šifriranje traja par trenutkov, ne pa par ur

doesnt matter, secure erase more še vedno pobrisat vse bloke. Pa tudi vsi ssdji nimajo FDEja, pa imajo kjub temu secure erase.

kaj ima to sedaj veze, jaz sem ti samo razložil, kako je fde narejen, da ne boš širil krive vere in da v tem primeru ni treba brisati ničesar razen ključa, če se gre samo za varnost podatkov
ps
kateri nov ssd (če odštejemo najcenejše sranje) pa nima fdeja?
ps
kateri nov ssd (če odštejemo najcenejše sranje) pa nima fdeja?

ultra ii recimo..
pa transcend top..
pa še dosti jih je..
ampak to potem ni secure erase, ampak čist nekaj drugega. Secure erase po definiciji pomeni, da je treba pobrisat vse bloke/jih nastavit na 1 v primeru ssdjov...
pa transcend top..
pa še dosti jih je..
da ne boš širil krive vere in da v tem primeru ni treba brisati ničesar razen ključa, če se gre samo za varnost podatkov
ampak to potem ni secure erase, ampak čist nekaj drugega. Secure erase po definiciji pomeni, da je treba pobrisat vse bloke/jih nastavit na 1 v primeru ssdjov...
Zgodovina sprememb…

ultra ii je raven mx100, transcend je malo slabši (čeprav spet ne tako, da bi to opazil).

mah, pravi paraoniki in tisti, ki jim je ekrpcija kjučnega pomena (biznis etc...) se itk nebojo zanašal na blackbox rešitev..

CyberPunk ::
Kaj pa je v primeru Cruciala "proizvajalcevo orodje"? Imajo oni dejansko kaj?
Ce sem se prav spomnil, je bil enkrat omenjen MiniTool Partition Wizard - izbira Wipe z menuja in to je to?
Ce sem se prav spomnil, je bil enkrat omenjen MiniTool Partition Wizard - izbira Wipe z menuja in to je to?

katerokol orodje, ki zna naredit secure erase je kul..
jst koristim kr parted magic..
jst koristim kr parted magic..
Zgodovina sprememb…

iloveboobz je izjavil:
mah, pravi paraoniki in tisti, ki jim je ekrpcija kjučnega pomena (biznis etc...) se itk nebojo zanašal na blackbox rešitev..
hehe saj to imaš prav, ampak tudi uradno odprte rešitve so bolj ali manj black box (koliko ljudi dejansko razume matematiko, ki stoji zadaj :D )
recimo heartbleed je bil tudi open source, pa kolliko je trajalo, da je bil opažen
tudič če ssd perfektno implementira vse, lahko bios/os/... še vedno krade podatke
tko da popolna varnost je zelo težek cilj, sedaj varnost tvojih podatkov, če ti nekdo vzame disk, je že malo bolj realna
intel tudi ne dela nobene koristi, ko i3jem izklaplja aes-ni (bay trail z3775d je hitrejši od i3 3110 v šifriranju zaradi tega)
tl;dr varnost podatkov kot je treba je zelo težko doseči, še posebej proti napadalcu z veliko sredstvi, še vedno pa jaz uporabljam fde, otr, gpg, ... pač nima jim smisla olajšati dela

>hehe saj to imaš prav, ampak tudi uradno odprte rešitve so bolj ali manj black box (koliko ljudi dejansko razume matematiko, ki stoji zadaj :D )
Hja no, to je res. Amapk za te rešitve imaš vsaj kodo in tudi audite, medtem ko za eno hardware implementacijo nimaš nič. Tako da v resnici nimaš pojma kaj hardware počne. V končni fazi ti lahko namesto 256b ekripcije dela le 128b ali še manj (recimo sandforcov aes engine je mel ta problem...)
Hja no, to je res. Amapk za te rešitve imaš vsaj kodo in tudi audite, medtem ko za eno hardware implementacijo nimaš nič. Tako da v resnici nimaš pojma kaj hardware počne. V končni fazi ti lahko namesto 256b ekripcije dela le 128b ali še manj (recimo sandforcov aes engine je mel ta problem...)

clancy ::
Danes sem dobil Crucial mx100 128GB. Sedaj pa gledam in nikjer ne najdem, da bi pisalo MLC.
Se da to še kje drugje preveriti kateri kontroler ima ta ssd?
Se da to še kje drugje preveriti kateri kontroler ima ta ssd?

MaticKregar ::
Pozdrav. Že dlje časa se spravljam kupiti ssd. Vzel bi tale model.
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
Zanima me, ali bo izkoristek kaj manjši, ker imam staro plato in sicer asus p5kc? (se mi zdi, sem v službi in nevem točno)
Procesor je quad q6600 in 4 gb rama.
http://www.enaa.com/oddelki/racunalnist...
Zanima me, ali bo izkoristek kaj manjši, ker imam staro plato in sicer asus p5kc? (se mi zdi, sem v službi in nevem točno)
Procesor je quad q6600 in 4 gb rama.

darkolord ::
Disk na tej plati ne bo deloval s polno hitrostjo, bo pa vseeno neprimerljivo hitrejši od trenutnega trdega diska.

Aha kaj potem se splača sploh kupiti? Zdaj ni počasno, tako da če res ne bi bila ful razlika, ne bi kupoval...

BladE_ ::
Se splača, na podobni konfiguraciji sem tudi jaz dokupil in se pozna, ne boš verjel kako...
Akcija - Reakcija

Dami ::
Ker zagon je res nekaj kjer najbolj rabiš SSD...
Najbolj verjetno ne. Je pa prva stvar kjer opaziš pospešek

Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

To, tam se najbolj pozna. Jaz sem šel z 10 minut mletja (nafilan startup, ja, vse potrebujem, ne težite) na vsega 3 minute (manjšega) mletja z SSD-jem. Pa urnout Paradise sem si symlinkal na SSD, da se nalaga hitreje.

damn, 3 minute na ssdju....
And i'm just sitting here, booting in 9 seconds flat. In to na prastarem m4

A če dam windowse na ssd, potem ne bo tistega mletja diska? Zdaj imam na hdd in skoz nekaj melje in ponoči je ful moteče.

MaticKregar je izjavil:
A če dam windowse na ssd, potem ne bo tistega mletja diska? Zdaj imam na hdd in skoz nekaj melje in ponoči je ful moteče.
Nebo.

No to pa je super. Se pravi je potem čisto tiho? Ali še vedno ružijo, imam še 2 500 gb diska, ki bi ju uporabljal samo za filme itd?

če nastaviš nizek timeout, bo večino časa čisto na off. Vsaj tko mam jst nared, da se mi po parih minutah neaktivnosti ugasne (čeprav sploh ni potrebe, ker je na gumicah)

Jst sem tudi dal na gumice, pa še vedno nekaj slišim. Mogoče se je kakšna strgala, pa moram popraviti.

iloveboobz je izjavil:
damn, 3 minute na ssdju....
To ni time to desktop, tisto vzame slabo minuto (z ZELO počasnim postom, ki vmes loada in bere še ACHI pogone, čisti loading windowsov traja mogoče 10 sekund), to vključuje nalaganje vseh programov v startupu, da se mašina 'stabilizira'. Ja, šare je en kup, precejšen del bi itak lahko offloadal na server, če bi ga imel.
iloveboobz je izjavil:
MaticKregar je izjavil:
Nebo.
Bo, dokler ti startup bere podatke tudi z drugih diskov. Če boš vse imel le na SSD-ju, potem res ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PrimozR ()