» »

Verodostojnost nagradne igre "Mi smo družina" na Radio Center ?

Verodostojnost nagradne igre "Mi smo družina" na Radio Center ?

Cokolesnik ::

Prejemnik: Radio Center (uredništvo)
Zadeva: "Mi smo profesionalci" ?

Spoštovani!

V začetku meseca julija 2008 je vaša radijska postaja - Radio Center začela z izvedbo spletnega glasovanja za izbor zmagovalca v nagradni igri "Mi smo družina". Udeleženci nagradne igre (glasovalci) naj bi v nagradni igri oddali največ en glas za eno od noniminiranih družin, družina z največ prejetimi glasovi pa naj bi prejela nagrado v vrednosti 10.000 EUR.

Že nekaj dni po začetku nagradne igre smo bili priča številnim poskusom zlorabe obstoječega sistema glasovanja, saj so nekateri udeleženci nagradne igre poskušali oddati več glasov hkrati in to jim je sodeč po vašem obvestilu o ponovnem začetku štetja glasov pred dnevi, tudi uspelo.

Ob tem velja opozoriti, da sprememba tehnične izvedbe spletnega glasovanja - na podlagi omenjenega obvestila ste namreč vključili omejevanje oddaje glasov na podlagi IP številke posameznega udeleženca, pravzaprav sploh ne rešuje vprašanja verodostojnosti nagradne igre oziroma rezultatov glasovanja.

Spremembo IP številke, ki omogoča večkratno glasovanje istega udeleženca v poljubnih časovnih intervalih, lahko številni, predvsem pa izkušeni in računalniško podkovani udeleženci v Sloveniji izvajajo brez omejitev in v poljubnih časovnih intervalih. Omenjena sprememba tehnične izvedbe spletnega glasovanja zato v nobenem primeru ne rešuje vprašanja verodostojnosti nagradne igre oziroma rezultatov glasovanja.

Laičnim uporabnikom računalniških sistemov in spleta je izraz "IP številka" povečini nepoznan. Gre za to (osnovni princip), da vsak računalniški sistem ob prijavi v splet pridobi posebno številko, ki unikatno označuje njegovo prisotnost v spletu in na podlagi katere se lahko v skladu z zakonodajo ali pravilniki različnih medijskih akcij preverja aktivnost posameznega uporabnika v spletu.

Po drugi strani pa na spletu obstajajo številni programski pripomočki, ki uporabniku na njegovo zahtevo spremenijo ali celo večkrat zapored spreminjajo IP številko. Podobno spremembo IP številke omogočajo tudi nekateri ponudniki dostopa do spleta v Sloveniji, s čimer je mogoče brez posebnega znanja večkrat spremeniti svojo IP številko. Preverjanje verodostojnosti uporabnika izključno na podlagi IP številke je tako povsem neuporabno.

Verodostojnost spletnega glasovanja je praktično nemogoče vzpostaviti, saj bi bilo ob tem potrebno preverjati številne tehnične parametre udeležencev glasovanja in hkrati zagotoviti možnost nemotenega glasovanja tistim, ki še niso glasovali in to želijo oziroma pri glasovanju uporabljajo enake tehnične parametre kot predhodni glasovalci.

Ali ne bi bilo nemara bolje ustaviti in popolnoma drugače zastaviti omenjeno nagradno igro?

Pokvarjenega ugleda si pravzaprav ne želi nihče, še najmanj pa podjetja, ki so aktivno vključena v medijski prostor in katerih uspeh kroji ocena uporabnikov tega prostora. Navsezadnje se je sicer klasična nagradna igra sprevrgla v tekmovanje, kdo bo (naj)bolje zlorabil sistem glasovanja.

Kaj bi menili udeleženci v nagradni igri oziroma vaši poslušalci, če bo na zadnji dan glasovanja družina z najmanj glasovi v nekaj minutah pridobila zmagovalno številno glasov? Kaj bi menili, če bi vedeli, da je po trenutnih rezultatih glasovanja na vrhu družina, katere družinski člani se domnevno ukvarjajo z računalniškimi sistemi?

Kaj bi menili, če bi nekdo še pred iztekom glasovanja objavil rezultate glasovanja za vse nominirane udeležence v nagradni igri in ki bi bili povsem enaki dejanskim rezultatom ob zaključku nagradne igre?

Nagradna igra z uporabo tehnologij za zagotovitev verodostojnosti glasovanja, denimo prek SMS sporočil in z izločanjem dvojnih glasov, v sodelovanju s tehničnimi oddelki ponudnikov spleta ali mobilne telefonije, vsekakor predstavlja odlično alternativo neprimernemu in nestrokovnemu poskusu povečanja prepoznavnosti radijske postaje Radio Center z nagradno igro "Mi smo družina".

Lepo pozdravljeni!
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

blackbfm ::

Poglej oni bodo tako ali tako nekomu moral dat tistih 10.000 EUR, njim je vseeno kdo dobi. Pač tisti ki bo mel srečo (=največ glasov) bo dubu in to je to. Sicer pa če je na IP je za moje pojme že dovolj OK. So možne zlorabe sam dvomim da bi posameznik nabral toliko glasov za 100% zmago. Obstajajo izjeme no, sam dvomim da bi se kdo spušču v to.

BlackHole ::

Za 10.000€ se je verjetno kdo spomnil tudi spuščat v to.
LP Marko

Cokolesnik ::

blackclw, praviš, "tisti, ki bo imel srečo.". Srečo z glasovanjem ali srečo z izbiro sredstev za doseganje cilja?

Si predstavljaš, da ti ena od nominiranih družin ponudi 10% nagrade, če ji omogočiš zmago? To je 1.000 EUR za nekaj minut dela. Si še prepričan o dvomu, da se bo kdo spuščal v to?

No vidiš, sedaj bo zaradi reklame na Slo-Techu marsikdo sam konkretno poprijel za hiter zaslužek in kontaktiral dotične nominirance. :)
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

AndrejS ::

To kar si navedel ni čisto res. Lahko ima eno podjetje samo eno IP številko in 300 uporabnikov (računalnikov) , ki se na spletu predstavljajo z isto IP številko. In tako lahko samo en iz tega podjetja glasuje in je lahko prikrajšan za 299 glasov

Saintek ::

Čisto prav da so prikrajšani za 299 glasov. Kaj pa ima kdo, ki je v službi viset na netu za privat zadeve in razna glasovanja ? Naj glasuje doma pa bo lahko oddal glas, če ga ima namen oddati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Saintek ()

blackbfm ::

blackclw, praviš, "tisti, ki bo imel srečo.". Srečo z glasovanjem ali srečo z izbiro sredstev za doseganje cilja?


Srečo z izbiro sredstev za doseganje cilja seveda :D Pač tisti ki se bo najbol znajdu bo dubu, tak je danes pač svet jebiga.

BlackHole ::

Čisto prav da so prikrajšani za 299 glasov. Kaj pa ima kdo, ki je v službi viset na netu za privat zadeve in razna glasovanja ? Naj glasuje doma pa bo lahko oddal glas, če ga ima namen oddati.


Med malco je komot cajt, če že res drugače ne.
LP Marko

BigWhale ::

Cokolesnik, a si mobilni operater in te je stvar malo zabolela? ;>

Tilen ::

Cokolesnik je kabelski operater afaik :P
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Brane2 ::

Mislim,d a so te stvari uzakonjene in jih izvajalci ne smejo izvajat "prek kur*a".

Poglej si zakon o igrah na srečo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

space_monkey ::

Izberite najbolj simpatično slovensko družino in ji namenite 10.000 evrov za nakupovanje v Mercatorju.

Glasovanje poteka izključno preko interneta.

Dne 2.7.2008 ob 14. uri in 22. minut smo izvedli posodobitev sistema glasovanja z dodatno zaščito na nivoju IP naslova računalnika s katerega se oddajajo glasovi. S tem smo omejili oddajo glasov iz istega računalnika na največ osem (8) glasov dnevno. Sistem glasovanja je tako dodatno zaščiten ter omogoča vsem sodelujočim družinam enake možnosti.


neumen admin, moznost glasovanja bi dali samo registriranim in bi pridobil uporabnike, ne pa da pise lazi kako omogoca enake moznosti.

Drugace pa najbolj bolan radio z najdaljsimi reklamami.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gostilna išče šefa - vse je nameščeno

Oddelek: Loža
4811726 (8613) MIHAc27
»

Glasovanje brez prijave

Oddelek: Izdelava spletišč
8783 (497) Tody
»

Nikon natečaj

Oddelek: Loža
372935 (1702) enadiz
»

Preprečevanje večkratnega glasovanja

Oddelek: Programiranje
81750 (1478) dbevfat
»

Goljufije pri nagradnih igrah

Oddelek: Loža
183064 (2206) wechta

Več podobnih tem